Markkinakatsaus - viikko 28

Kulunut viikko on markkinoilla ollut poukkoileva; on ollut pientä nousua ja laskua. Viikko alkoi nousulla, niin Helsingissä, muualla Euroopassa kuin Aasiassakin. Viime viikolla kirjoitin hieman Finnairista, ja sitä tällä viikollakin hieman seurailin, kun vanha ja uusi osake ’yhdistyivät’ torstaina. Prosessihan on ollut varsin turbulentti ja Finnairin lasku oli perjantain pörssin jyrkin: osake sulki 6,6 prosentin laskussa 0,60 euroon. Kaiken kaikkiaan OMXH-indeksi jäi viikon päätteeksi hieman plussalle. Nasdaq kävi viikon aikana ATH-lukemissa (ja tästähän Trump tykkäsi, hehheh…).  Seuraavassa muutamia mielenkiintoisia markkinauutisia eri yhtiöiden osalta.

POSITIIVISIA TULOSVAROITUKSIA

Viikon aikana useampi Helsingin pörssin yritys antoi myös positiivisia tulosvaroituksia. Esimerkiksi Lääkeyhtiö Orion antoi positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö arvioi nyt liikevoiton kasvavan hieman tai kasvavan vuodesta 2019, aiempi huhtikuussa annettu näkymäarvio kuluvalle vuodelle arvioi liikevoiton olevan kuluvana vuonna samalla tasolla kuin vuonna 2019. Tulosvaroituksen jälkeen Orionin osake oli heti torstai aamun reilun 5 prosentin nousussa. Tikkurila ei kuulu omaan osakesalkkuuni, mutta mukava oli silti todeta myös yhtiön positiivinen tulosvaroitus. Toisella neljänneksellä yhtiö pystyi prosentin liikevaihdon kasvuun, mutta liiketulos kasvoi jopa 54 prosenttia 32,5 miljoonaan euroon. Yhtiö kertoi tiedotteessaan, että pandemia on johtanut kysynnän merkittäviin ja nopeisiin vaihteluihin Tikkurilan päämarkkinoilla. Yhtiön osake oli heti jopa yli 8 prosentin nousukiidossa. Myös Kesko antoi positiivisen tulosvaroituksen, siitä alla lisää.

KESKOLLA VOIMAKASTA KASVUA

Viikon suurin yllättäjä lienee Kesko, joka kertoi kaksi iloista markkinauutista. Ensinnäkin, tällä viikolla yhtiö julkisti uuden yritysoston Norjassa, eli ostaa norjalaisen rautakauppayhtiön Carlsen Fritzoe Handelin (velaton kauppahinta 142 miljonaa) Pohjois-Euroopassa Keskon strategiset kasvutavoitteet liittyvät nimenomaan rautakaupan vahvistamiseen ja tämä uusin kauppa täydentää Norjassa Keskon nykyistä Byggmakker-verkostoa tuomalla 25 uutta myymälää. Toisekseen, jo ennakkoon ennen toisen vuosineljänneksen tulosjulkistusta, yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen. Kesko nosti huhtikuun lopussa antamaansa tulosohjeistusta jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton osalta; arvio on nyt 430 – 510 miljoonaa euroa, aiemman 400 – 450 miljoonaa euron sijaan. Alustava arvio toisen vuosineljänneksen jatkuvien toimintojen liikevaihto on noin 2 815 miljoonaa euroa (Q2/2019: 2 781,4 milj. euroa) ja vertailukelpoinen liikevoitto noin 155 miljoonaa euroa (Q2/2019: 122,5 milj. euroa). Liikevaihto ja vertailukelpoinen liikevoitto kasvoivat erityisesti rakentamisen ja talotekniikan kaupassa. Näiden positiivisten uutisten myötä osakkeen kurssi nousi perjantaina reilut 4 prosenttia ja B-osake oli viikon päätteeksi 16,5euroa.

NORDEA LAAJENEE NORJASSA

Nordea on oman osakesalkkuni peruspilari ollut jo muutamia vuosikymmeniä. Tässä matkan varrella on selvinnyt monenlaisista haasteista ja myrskyistä. Muutaman viime vuoden aikana Nordean tarina on kuitenkin mennyt hieman negatiivisemmaksi, ja kasvutavoitteet eivät ole toteutuneet. Itsestäni on vaikuttanut, että myönteiset uutiset ovat olleet vähissä, ja myös uusien kasvupaikkojen löytäminen on ollut haasteellista, ja yhtiö on hävinnyt kilpailijoilleen markkinaosuuksia perinteisessä pankkitoiminnassa. Varainhoidossa sen sijaan yhtiö on menestynyt – ja tällä viikolla tämä linja jatkui. Nordea tiedotti ostavansa norjalaiskilpailijalta eläkevarainhoidon salkut, joissa on yhteensä noin 400 miljoonaa euroa hallinnoitavaa varallisuutta (noin 5600 yritysasiakasta ja noin 32 000 yksityisasiakasta. Kauppa odottaa vielä viranomaishyväksyntöjä ja toteutunee vuoden neljännellä neljänneksellä. Kaupan hintaa ei julkistettu.  Uutisen myötä Nordean osakekurssi vahvistui saman tien vajaat kolme prosenttia.

NOKIAN KURSSIHEILAHTELUT

Viikon aikana oli useampia Nokiaan liittyviä uutisia, jotka aiheuttivat sen osakekurssin turbulenssia. Heti alkuviikosta Nokian osakekurssi nousi 4,5 prosenttia ja 4,16 euroon, mikä on yhtiön korkein noteeraus siten viime lokakuussa annetun tulosvaroituksen. Syynä nousuun oli markkinahuhut siitä, että muun muassa Iso-Britannia olisi irtautumassa Nokian kilpailijasta Huaweista USA:n Huaweille asettamien talouspakotteiden seurauksena – ja Nokian 5g-ratkaisut olisivat täten yksi vaihtoehto.

Oma hankintakeskiarvoni on ollut noin 6euroa, joten vielä on matkaa siihen (viimeiset ostot muistaakseni tein vuonna 2010, eli tämä viimeinen vuosikymmen on käytännössä ollut koko ajan ’miinuksella’ omat sijoitukseni). Varmaan moni muukin Nokiaan sijoittanut uskoo, että vielä tämä tästä iloksi muuttuu.  Muutaman kerran, kun osakkeen hinta ollut todella alamaissa olen hetken miettinyt tankkausta, mutta olen kuitenkin jättänyt väliin, sillä yhtiön näkymätkin ovat olleet aika synkeät. Mielenkiinnolla odotan Lundmarkin toimitusjohtajuuden käynnistymistä.

Viikon aikana, jo keskiviikkona, kurssi kuitenkin kääntyi taas laskusuunnalle. Tässä syynä oli muun muassa se, että JP Morgan laski Nokian tavoitehintaan 5eurosta 3,8euroon, ja suositus laski osta-tasolta pidä-tasolle. Tavoitehinnan laskemisen taustalla saattaa olla spekulaatiot siitä, että amerikkalaisoperaattori Verizon olisi vaihtamassa Nokian teknologiasta Samsungiin ainakin osassa 5g-ratkaisujaan.

Näin yksityissijoittajan on mielenkiintoista huomata miten tällaiset analyytikon suositukset, kuin myös erilaiset spekulaatiot voivat vaikuttaa osakkeen hintaan saman tien, kun institutionaaliset tahot lähtevät myymään tai ostamaan osaketta. Kenellä on mahdollisuuksia aktiiviseen treidaamiseen, niin voisi avautua hyviä mahdollisuuksia.

Edellinen
Edellinen

5 asiaa, jotka koronakevät opetti minulle asuntosijoittamisesta

Seuraava
Seuraava

Sijoitusasunto uudiskohteesta - kannattaako vai ei?