Lyhytaikaisesti asumassa ulkomailla – mistä koostuvat lapsiperheen kulut?

Moni perhe miettii voisiko olla mahdollista muuttaa ulkomaille pidemmäksi tai lyhyemmäksi aikaa. Korona osaltaan yleisti etätyötä ja usea asiantuntijatyötätekevä havahtui mahdollisuuteen tehdä pitkäkestoisesti etätyötä. Toisaalta puolison työt voivat viedä ulkomaille työkomennuksille sekä erityisesti IT-puolella muutamat yritykset ovat myös avanneet toimistoja Suomen ulkopuolelle tarjotakseen työntekijöilleen mahdollisuuden työskennellä ulkomailla.

Itse ennen lapsia oleskelin useammassa maassa eri pituisia ajanjaksoa, silloin oli helppo lähteä. Näin lapsiperheellisenä asioita tulee punnittua useammalta eri kantilta sekä taloudellisesti kokonaiskulut luonnollisesti ovat myös suurempia. Itselleni omassa työssä tarjoutui mahdollisuus olla Keniassa nyt muutaman kuukauden ajan, sillä omaan toimenkuvaani kuuluu kumppanuuksien ja yhteistyön kehittäminen muutamaan eri Afrikan maahan, joten olen täällä Keniassa töitä tekemässä. En kuitenkaan halunnut yksinäni lähteä ilman lapsia, joten he ovat täällä mukana ja paikallisessa koulussa. Samalla nyt saa osviitta paremmin siitä mihin haitariin kulut asettuisivat, jos tänne muuttaisi pidemmäksi aikaa lasten kanssa, kuten harkitsemme. Meille Keniaan lähteminen oli vaivatonta, sillä maa on hyvin tuttu jo entuudestaan ja täällä meillä on laajat verkostot jo olemassa. Tässä kirjoituksessa jaan omia kokemuksiani kuluista, sillä aikailla erilaiset ne ovat Suomeen verrattuna. Lopuksi pohdin mitä kannattaa ottaa huomioon, jos harkitsee ulkomailla oleskelua pidemmän aikaa. 

Asumiskulut

Nairobissa on kallista asua, jos mielii niin sanotusti paremmalta alueelta asunnon saada. Kahden-kolmen makuuhuoneen, kalustettu asunto maksaa vähintään 1500e/kk, ja paljon tulee vastaan asuntoja ja taloja, joissa vuokra on yli 2500e/kk.

Luonnollisesti kalustamattoman asunnon saa hieman edullisemmin, mutta päälle tulee sitten kalusteiden ja muiden tavaroiden hankkiminen. Toki myös on huonompia asuinalueita (itse asiassa todella huonoja!), mutta tällöin turvallisuus sekä asuinmukavuus mietityttää ja lasten kanssa ollessa ei viitsi ylimääräisiä turvallisuusriskejä ottaa. Kenian kaltaisessa maassa tuloerot eri väestöryhmien välillä ovat valtavia. Tähän päälle vielä runsas expatriaattiväestö nostattaa vuokrien hintaa täällä, kun usein työnantaja maksaa asumisen.

Oma asuntomme sijaitsee kivassa kaupunginosassa, jossa on palvelut lähellä ja pääsee jopa lenkkeilemään. Asunto on suhteellisen vanha ja näin suomalaisen silmin pientä pintaremonttia vailla. Vuokra noin 1500e/kk. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuessa hinnat olisivat kohtuullisempia.

Lasten koulu ja harrastukset

Asumisen jälkeen seuraavaksi suurin kuluerä on lasten koulukäynti. Suurin osa täällä käy yksityiskoulua ja se on hinnakasta lystiä (toki julkisia kouluja on, mutta jos vain mahdollista, vanhemmat vievät lapsensa yksityiskouluun.) Kouluvuosi on jaettu kolmeen eri jaksoon ja niiden välillä on lomaviikkoja. Yksi noin 12-13 viikon koulujakso lastemme koulussa maksaa noin 500e/oppilas, ja tämä ei ole kalliimmasta päästä. Kansainväliset koulut voivat helposti veloittaa viisinumeroisia summia per vuosi per lapsi. Meillä koulumaksuun kuuluu lounas –koulupäivät ovat pitkiä, joten välipala pitää myös tuoda mukana – sekä koulukirjat. Päälle sen sijaan tulevat koulukyytimaksut, koulu-uniformut, harrastuskerhot sekä koulureissut. Eli, riippuen miten koulukyydit järjestää ja kuinka monessa kerhossa lapsi käy, niin tuhat euroa per jakso voi saada kulumaan koulumenoihin. Näin ollen karkeasti arvioiden voisi sanoa, että koko kouluvuoden osalta koulukuluihin olisi hyvä varata vähintään 3000euroa/ per lapsi!

Koulumaksut myös nousevat mitä ylemmälle luokka-asteelle siirrytään. Koulu on todellakin huomattava menoerä Suomeen verrattuna. Lasten harrastukset voivat olla koulun yhteydessä koulupäivän jälkeen, jolloin niistä menee extra-maksu. Meillä lapset ovat käyneet paljon uimassa, kun ulkouima-altaita täältä löytyy todella paljon: hinnat lähtevät parin euron ’julkisesta’ uima-altaasta aina noin 30euroon hyvien hotellien uima-altaissa. Lapset ovat olleet myös jääkiekkotreeneissä (kyllä, Nairobissa on mahdollista pelata lätkää), yhden tunnin hinta vajaa 10euroa. Ja jos pidempään oltaisiin, niin johonkin jalkapalloseuraan menisivät.

Koulun suhteen toinen vaihtoehto olisi käydä suomalaista etäkoulua, kuten Kulkurikoulua. Maksua siitäkin kertyy (230-250e/kurssi) ja sosiaalinen live-kontakti jää puuttumaan ruutuajan kasvaessa.

Liikkuminen ja matkustaminen maan sisällä

Meillä ei ole autoa täällä käytössä (no, tarvittaessa saadaan lainaan tuttavilta), joten suurin osa liikkumisesta tapahtuu Uberilla tai Boltilla. Vaikka hinnat ovat huomattavasti Suomea edullisempia, niin kyllä se kukkaroa kuluttaa, kun joka päivä Uberilla liikkuu. Ihan perustyöhön liittyviin ajoihin tai vaikka kauppakeskukseen kulkemiseen voiva päivässä mennä viitisentoista euroa. Mutta tosiaan, summa vaihtelee omien liikkumistarpeiden mukaan.

Uberia edullisempi vaihtoehto olisi liikkua busseilla tai matatuilla eli pikkubusseilla. Näissä on sitten enemmän riippuvainen aikatauluista ja ovat todella ruuhkaisia, en lapsia haluaisi niihin viedä. Myös moottoripyöräkuskien kyydissä voi liikkua hieman edullisemmin.

Se, mikä täällä toimii Suomea huomattavasti paremmin, on maan sisäiset lennot! On useampi lentoyhtiö ja hyvin pääsee halutessaan rannikoille, safareille ja tietty muihin kaupunkeihin. Hinnat ovat sitä edullisempia mitä aikaisemmin maksaa. Esimerkkinä pariin kertaan olen käynyt Eldoretissä, noin vajaan 400km päässä Nairobista, niin päivän varoitusajalla saanut yhden suuntaisen lennon noin viidellä kympillä.

Karkeasti voisi arvioida, että liikkumiseen kuluu rahaa kuukaudessa noin 300-400euroa ja tähän päälle sitten mahdolliset lentomatkat.

Ruokaan menevät kulut

Yleisesti voisi todeta, että ruoan hinnat ovat täällä, Suomen ja muun maailman tavoin, nousseet nopeasti. Samalla myös paikallinen valuutta heikkenee ja ruoanhintoja kaupoissa ja ravintoloissa muutellaan ylöspäin.  Ruokakuluihin voi kuitenkin vaikuttaa itse riippuen omasta ruokavaliosta, mistä ruoat ostaa ja kuinka usein käy ulkona syömässä. Jos pitäytyy hyvin perinteisissä paikallisissa ruoissa, kuten erilaiset vihreät keitetyt kasvikset (managua, pinaatti) ja ugali (maissipuuro), niin yksittäiselle aterialle eri kerry paljoakaan hintaa. Tuoreita hedelmiä saa myös edullisesti, kun voi ostaa läheltä farmeja. Tätä kautta saisi pidettyä ruokakulut suhteellisen alhaisina.

Jos haluaa napostella juustoja, artisaanileipiä, ulkomaalaisia viinejä, niin hinnat ovat Suomea kalliimpia. Ruokakaupat jakaantuvat osittain asiakassegmenttien mukaan: on ne hintavat liikkeet, jotka myyvät myös erikoistuotteita ja suuntautuvat niin sanotusti varakkaammalle väestölle, sitten on pienempiä liikkeitä, joiden valikoima on suppeampi tarjoten perusruokatarvikkeita.

Itse käyn täällä huomattavasti enemmän ulkona syömässä kuin Suomessa! Huhhuh, suorastaan. Ruokakuluissa olisi kyllä säästämisen varaa itsellä. Mutta ehkä se ulkona käyminen on sellainen ajanviete, kun ei lapsilla ole iltaisin harrastuksia samalla lailla kuin Suomessa enkä itsekään pääse kaduille lenkkeilemään. En ole ihan hirvittävän tarkkaan nyt ruokakuluja laskenut per viikko.

Sanotaanko nyt esimerkkinä lasten suosima vohvelipaikka, jossa muhkea annos on alta 4 euroa, vegaaninen salaatti eräässä suosikkipaikassani ArtCaffessa noin kahdeksan euroa. Jos täällä pidempi aikaisesti asuisi, niin ruokakulut on ilman muuta se kuluerä, jota tulee tarkemmin seurailla ja ehkä jopa budjetti laatia.

Mitä vinkkejä antaisin ulkomaille menoon budjetin suhteen?

Jos harkitset muuttoa ulkomaille lyhyeksi aikaa, etenkin jos ei ole entuudestaan tuttu maa, niin budjetti kannattaa tehdä mielellään yläkanttiin, sillä ennakkoon ei ole varmuutta kuinka paljon esimerkiksi oma kulutuskäyttäytyminen muuttuu. Kuten sanottu, en ollut suunnittelut, että ulkona tulee syötyä niin usein. Aiemmin mainittujen kulukategorioiden lisäksi tulee huomioida myös esimerkiksi vakuutusmaksut, matkustaminen maan sisällä ja ulkopuolella, ’huvittelut’, vaatteet.

Riippuen kuinka pitkään ulkomailla oleskelee, suosittelen myös miettimään voiko Suomen päässä säästää jostain kuluista. Me esimerkiksi laitoimme auton pois liikennekäytöstä ja tätä kautta sai koko vuoden osalta ajoneuvoveroa laskettua. Olisimme voineet myös miettiä suomalaisten puhelinliittymien vaihtamista edullisempiin, kodin nettiyhteyden katkaisemista tai jätemaksun keskeyttämistä. Toisaalta, olisimme myös voineet laittaa talomme vuokralle AirBnB:n kautta. No, ehkä sitten ensi kerralla sitten.

Edellinen
Edellinen

Hetket, jotka määrittävät loppuelämää

Seuraava
Seuraava

Kun tekoäly mullisti tietotyön