Kryptovaluuttasijoittaminen pähkinänkuoressa

[et_pb_section admin_label="section"][et_pb_row admin_label="row"][et_pb_column type="4_4"][et_pb_text admin_label="Text"]

Ympärillä oleva maailmamme kehittyy hurjaa vauhtia ja elämänmeno muuttuu koko ajan digitaalisempaan suuntaan. Kukaan ei tiennyt 20 vuotta sitten Googlesta, Amazonista ja Facebookista mitään, nyt nämä yhtiöt käytännössä ”dominoivat” koko maailmaa.

Perinteinen paperiraha on vielä laajalti käytössä, mutta miten asia on tulevaisuudessa? Jos ajatellaan vaikka 10 tai 20 vuoden päähän, valuutat ja maksukäyttäytyminen on varmasti ihan jotain muuta. Ehkä emme vielä osaa sanoakaan, mitä on tulossa. Arvaillaan kuitenkin, että seuraava iso juttu tulee olemaan lohkoketjuteknologia, johon perustuvat myös kryptovaluutat.

Mitä kryptovaluutat ovat?

Kryptovaluutat toisin sanoen virtuaalivaluutat ovat lohkoketjuteknologiaan perustuvia digitaalisia valuuttoja, joita voidaan siirtää henkilöltä toisella virtuaalisesti, ja jopa anonyymisti. Kryptovaluuttojen ylläpidosta vastaa toisiinsa linkittyneiden tietokoneiden verkosto.

Kryptovaluuttoja ei vielä ole laajemmin käytetty maksuvälineenä arjessa, mutta siihen suuntaan ollaan vahvasti menossa. Esimerkiksi Paypal ilmoitti juuri mahdollistavansa kryptovaluuttojen ostamisen, myymisen ja maksamisen. Tämän seurauksena Bitcoinin kurssi ampaisi kovasti ylöspäin. Vedonlyöntisivustoilla sekä muutamissa isoissa verkkokaupoissakin (Shopify, Microsoft) Bitcoineilla voi jo tehdä ostoksia. Arvellaan kuitenkin, että menee ainakin vuosikymmenen puoliväliin, ennen kuin kryptovaluutat ovat laajemmin ihmisten käytössä.

Kryptovaluuttojen mahdollisuudet eivät rajoitu pelkästään rahavaluuttaan, vaan niiden ympärille on rakentumassa kokonainen ekosysteemi. Lohkoketjuteknologia nimittäin mahdollistaa monia erilaisia palveluita, kuten salamannopeita rahansiirtoja tai älysopimuksia. Ylivoimaisesti tunnetuin ja markkina-arvoltaan suurin kryptovaluutta on tietysti vuonna 2008 syntynyt Bitcoin. Selkeä kakkonen on Ethereum. Muita suosittuja kryptovaluuttoja ovat muun muassa Litecoin, Ripple ja Monero. Lisäksi on syntynyt, ja syntyy, niin kutsuttuja toisen sekä kolmannen sukupolven kryptovaluuttoja. Tällä hetkellä niitä on jo tuhansia.

Onko Bitcoin uusi kulta?

Kulta on tunnettu niin sanottuna turvasatamana, joka antaa suojaa taloudelliselta epävarmuudelta. Kulta on säilyttänyt, ja tulee todennäköisesti säilyttämään arvonsa tulevaisuudessakin. Perinteisten valuuttojen arvot ovat ajan myötä aina romahtaneet, näin tulee käymään myös eurolle ja dollarille. Ei ole oikeastaan mitään syytä miksi näin ei kävisi, koska rahaa painetaan tällä hetkellä valtavia määriä keskuspankkien taseisiin, ja kautta historian kaikki valuutat ovat aina menettäneet arvonsa jossain vaiheessa.

Yksi syy kullan arvon säilymiselle on siinä, että sitä ei voi tuottaa määräänsä enempää. Oikeastaan osittain samasta syystä Bitcoinista on puhuttu, että se olisi kulta 2.0, koska Bitcoinien enimmäismäärä on ennalta rajattu. Bitcoineja voi tuottaa enintään 21 miljoonaa kappaletta, suurin osa niistä on jo tuotettu (puhutaan louhinnasta).

Tässä piileekin oletus miksi suosituimpien kryptovaluuttojen arvojen oletetaan säilyvän pitkällä aikavälillä, vähän samoin kuin kullan. Kryptovaluuttojen syntymisen syynä onkin se, että on haluttu luoda keskuspankkien ja viranomaisten sääntelyn ulottumattomissa oleva valuutta, jota ei voi painaa mielin määrin lisää.

Viimeistään nyt vuoden 2020 koronakriisin myötä myös isommat instituutiot ovat alkaneet siirtämään osaa varallisuudestaan Bitcoineihin.

Miten kryptovaluutoista voi saada tuottoa?

Kryptovaluutoista voi saada tuottoa arvonnousulla. Niissä piilee valtavat tuottomahdollisuudet, toki myös riski on suuri. Kryptovaluuttojen arvonheilunta onkin ollut suurta ja monet ovat saavuttaneet valtavia voittoja, toiset ovat hävinneet rahansa.

Kryptovaluutat eivät ole kassavirtasijoituksia, kuten esimerkiksi osinkoja maksavat osakkeet tai sijoitusasunnot. Kryptovaluutoilla on kuitenkin mahdollista ansaita myös passiivisia tuloja. Kryptovaluuttojen yleistyessä ns. DeFi-palvelut (decentralized finance) ovat nousussa, puhutaan
hajautetusta finanssimaailmasta.

DeFi-palveluiden myötä sijoittaja pystyy saamaan kryptovaluutoilla myös passiivisia tuloja. Keinoina ovat staking, lainaaminen ja Yield farming. Nämä eivät ehkä sovi aloittelijoille, mutta hieman pidemmälle päässeille kyllä. Näillä tavoilla kryptovaluutoilleen voi saada jopa 10 prosentin passiivisen vuosituoton.

Pidemmälle päässeiden on mahdollista tehdä kryptovaluutoilla tuottoa myös niiden arvon laskiessa, shorttaamalla. Kyse on samasta asiasta, mitä osaketreidaajat käyttävät eli käytännössä lyödään vetoa siitä, että jonkin hyödykkeen hinta tulee laskemaan. Shorttaamisella voi saavuttaa kovia tuottoja, mutta myös tappion riski on paljon suurempi.

Miten kryptovaluuttojen arvot määräytyvät?

Kryptovaluuttojen arvot perustuvat pohjimmiltaan samaan asiaan kuin minkä tahansa muun omaisuusluokan arvot eli kysyntään ja tarjontaan. Silloin, kun kysyntää on paljon ja tarjontaa vähän, hinta nousee. Sama päinvastoin.

Kryptovaluutan hinta määräytyy sen mukaan, millä hinnalla sillä on viimeiseksi käyty kauppaa eri kryptovaluuttapörsseissä. Kryptovaluuttojen ”todellisen” arvon määrittäminen on haasteellista, verrattuna pörssiyhtiöön, jonka arvon pystyy määrittelemään tuloslaskelman ja kasvunäkymien perusteella.

Kryptovaluuttojen arvon kehittyminen perustuu pelkästään tulevaisuuden odotuksiin ja spekulaatioon. Kryptovaluuttojen hinnoissa on nähty suurta heiluntaa ja on varmaa, että näin on myös jatkossa, koska kryptovaluutat ovat vielä varsin tuore juttu, ja tulevaisuuden käyttömahdollisuuksia vasta arvioidaan. Erilaiset uutiset saattavat nostaa niiden arvoa paljonkin, kuten myös talouskriisit ja sääntely.

Mitä riskejä kryptovaluuttasijoittamiseen liittyy?

Kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskejä. Kryptovaluuttoihin niitä liittyy vielä ehkä hieman enemmän, kuin moneen muuhun vakiintuneempaan omaisuusluokkaan, koska kryptovaluutat ovat vielä tuore juttu, ja niiden arvonmuutokset ovat erittäin voimakkaita. Kryptovaluuttoihin liittyy iso riski pääoman menettämisestä (hyvän tuottopotentiaalin vastapainoksi). Riskiä pystyy lieventämään hajauttamalla kryptovaluuttasijoitukset useampiin eri kryptovaluuttoihin.

Toinen riski liittyy kryptovaluuttojen säilytykseen, koska kryptot kiinnostavat myös kyberrikollisia. Kryptovaluuttojen säilytykseen on useita vaihtoehtoja ja etenkin isompia summia sijoitettaessa säilytysvaihtoehtojakin kannattaa olla käytössä useampia. Säilytysvaihtoehtoja ovat muun muassa kryptovaluuttapörssit, nettilompakot, desktop-lompakot, muutamia mainitakseni..

Myös lainsäädännöllinen riski on olemassa, koska poliittisilla päätöksillä on mahdollista rajoittaa kryptokolikoiden käyttöä.

Kannattaako ostaa Bitcoinia vai uusia kryptovaluuttoja?

Tähän kysymykseen ei kukaan osaa vastata. Oikea vastaus riippuu paljon myös sijoittajasta. On sijoittajia, jotka ovat löytäneet nousevia uusia kryptovaluuttoja, ja saavuttaneet niillä tuhansien prosenttien arvonnousuja. Sitten on taas heitä, jotka ovat poimineet vääriä uusia kryptovaluuttoja ja menettäneet rahansa.

Sama pätee myös Bitcoiniin. Monet ovat tienanneet massiivisia summia Bitcoinilla, kun ovat ostaneet oikealla hetkellä. Toiset taas ovat saattaneet ajoittaa ostonsa vuoden 2017 kurssihuippuihin, myyneet ison hintaromahduksen jälkeen ja näin menettäneet rahaa.

Joidenkin ennusteiden mukaan Bitcoinin kurssi saattaisi tulevina vuosina nousta jopa 100-200 tuhanteen dollariin eli 5-10 kertaiseksi vuoden 2017 kurssihuippuihin nähden. Seuraavassa kappaleessa kerromme miksi näin voi käydä.

Miltä kryptovaluuttamarkkina näyttää juuri nyt?

Artikkelin kirjoitushetkellä kryptovaluuttamarkkina näyttävät aika kuumalta. Bitcoinin kurssi on kirjoitushetkellä noin 19.000 dollaria (USD), ollaan siis jo lähellä joulukuun 2017 noin 20 000 dollarin kurssihuippua. Bitcoinin kurssi on noussut vuodessa yli 160 prosenttia. Voi kuitenkin olla, että nähty nousu on vasta alkusoittoa ja siihen on kaksi syytä: instituutiot ja Bitcoin-halving.

Aivan viimeisien kuukausien aikana on nähty isojen instituutioiden tekevän massiivisia bitcoin ostoja, puhutaan kymmenistä tai sadoista miljoonista dollareista. Sykli menee usein niin, että ensin peliin astuvat instituutiot ja vasta myöhemmin yksityishenkilöt. Nyt yksityiset sijoittajat eivät ole vielä hypänneet peliin mukaan, niin kuin vuonna 2017, mutta tämä muutos tullaan vielä näkemään.

Koronakriisin aiheuttaman valtavan pääomien pumppaamisen seurauksena voisi olettaa miljardien jossain vaiheessa valuvan vahvasti myös kryptovaluuttoihin, ja nostavan niiden arvoa, koska rahaa on nyt markkinoilla monin kerroin enemmän kuin koskaan aiemmin.


Toinen Bitcoinin arvoa nostava tekijä on halving eli Bitcoinien louhintapalkkioiden puoliintuminen. Tämä tarkoittaa sitä, että Bitcoinin louhijalle maksettava palkkio puolittuu. Tämä tapahtuu tasaisin väliajoin, kun mennään lähemmäs Bitcoinien maksimimäärää. Toisin sanoen tuotantokustannus nousee ja sitä myötä tarjonta vähenee. Kun tarjonta vähenee ja kysyntä pysyy samana, hinta nousee.


Edelliset puoliintumiset ovat tapahtuneet vuosina 2012 ja 2016. Molemmilla kerroilla puoliintumisesta on seurannut merkittävä hinnannousu. Viimeisin puoliintuminen nähtiin toukokuussa vuonna 2020. Seuraava puoliintuminen tapahtuu arviolta 2025.


Jos tarkastellaan vielä hieman muita suosituimpia kryptovaluuttoja:

  • Ethereum (ETH): kurssi 597$, muutos viimeisen 30 päivän aikana +45%, muutos viimeisen vuode aikana 322%, kaikkien aikojen kurssihuippu noin 1.400$
  • EOS: kurssi 3,48$, muutos viimeisen 30 päivän aikana +29%, muutos viimeisen vuoden aikana 44%, kaikkien aikojen kurssihuippu noin 21$
  • Ripple (XRP): kurssi 0,65$, muutos viimeisen 30 päivän aikana +158%, muutos viimeisen vuoden aikana 195%, kaikkien aikojen kurssihuippu noin 3,4$
  • Litecoin (LTC): kurssi 87,45$, muutos viimeisen 30 päivän aikana +49%, muutos viimeisen vuoden aikana 99%, kaikkien aikojen kurssihuippu noin 355$

Kuten näemme, suosituimmista kryptovaluutoista on saanut merkittäviä tuottoja viime aikoina. Jos katsotaan kuitenkin 2017-2018 vuodenvaihteen All Time High –lukemia, ollaan vielä kaukana perässä. Jos vanhat ATH-tasot ylitetään, ja massiivinen rahapumppaus ohjaa pääomat kryptoihin, voi tuotot olla satumaisia tulevina vuosina. Riskejäkin kuitenkin on ja ne täytyy muistaa.

Yhteenveto - Kenelle kryptovaluuttasijoittaminen sopii ja miksi?

Kryptovaluuttojen takana on lohkoketjuteknologia mitä pidetään tulevaisuuden teknologiana. Mahdollisuuksia löytyy useita, mutta aika näyttää miten laajasti teknologiaa tulevaisuudessa hyödynnetään, ja mikä on kryptovaluuttojen rooli tulevaisuudessa.

Fakta myös on, että isot instituutiot ovat siirtäneet ja siirtämässä isoja pääomia kryptovaluuttoihin, ja useat isot toimijat ovat avanneet palveluita kryptovaluuttoihin liittyen, viimeisimpänä Paypal.

Kryptovaluuttasijoittaminen voi olla keskimääräiselle sijoittajalle hyvä hajautuskeino sijoitussalkkuun muiden omaisuusluokkien rinnalle. Kryptovaluutoissa on valtavat tuottomahdollisuudet, mutta myös isot riskit. Siksi ainakaan alkuvaiheessa niihin ei kannata sijoittaa liian isoa osaa varallisuudestaan, vaan mukaan kannattaa lähteä summalla, jonka on pahimmassa tapauksessa valmis menettämään.

Kryptovaluutat ovat kuitenkin tulossa ja niiden maailman on mielenkiintoinen, joten kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kannattaa niihin tutustua. Aktiivisille seuraajille on kryptovaluutoissa tarjolla hyvät tuottomahdollisuudet.


Kiinnostuitko aiheesta? Lue syventävä kirjoituksemme kryptovaluutoista, jossa kerrotaan lisäksi muun muassa niiden verotuksesta sekä louhinnasta.


Osakesijoittaja.fi on 2014 perustettu suomalainen sijoittajan tietopankki, josta löytyy ajankohtaiset pörssitiedotteet, sijoitusaiheista sisältöä ja hyödyllisiä työkalut.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Edellinen
Edellinen

Näin sijoitat lapselle vaivattomasti, mutta tehokkaasti

Seuraava
Seuraava

Synnystystalkoista sijoitustalkoisiin