Kestävää sisustamista Airbnb:ssä

Lokakuussa aloitin Airbnb-majoittajana. Tarkoituksena on kokeilla onko tämä oma juttu, eli seurailla miten homma lähtee liikkeelle, kuinka ennättää Airbnb:tä pyörittämään viestintä- ja siivousrumbineen muun työn ja arjen ohessa. Airbnb-asuntona on pieni vuokrayksiö Jyväskylän keskustan liepeillä. Päätin, että tämä Airbnb on sellainen paikka, jonka haluan sisustaa sellaiseksi, jossa itsekin viihtyisi hyvin. Aikailla samantien sistustusteema oli selvä: skandinaavinen sisustus afrikkalaisella twistillä, uutta mahdollisimman vähän ostaen, kestävyysteemaa noudattaen. Asunnon brändäsin Savanna Houseksi. Tässä kirjoituksessa avaan miten sisustusprojekti eteni niin kestävyysteeman kuin talousaspektien kannalta.

Mitä on kestävä sisustaminen?

Mitä kestävällä sisustamisella tarkoitetaan ja miten sen itse miellän? Googlettamalla ei tarkkaa, yksiselitteistä määritelmää löydy. Löysin Sisustusarkkitehdit-sivustolta hyvän kirjoituksen ’Millainen sisustaminen on kestävää?’, josta poimin muutamia nostoja. Kestävää sisustamista voidaan arvioida esimerkiksi materiaalivalintojen, tuotteiden kotimaisuuden ja kuluttamisen kautta. Ekologisuutta arvioidessa voidaan miettiä onko käytetty luonnonmateriaaleja, millainen on ollut tuotantoprosessi sekä pohtia tuotteen elinkaarta eli kuinka saa huolettua ja korjattua tarvittaessa. Täten, kirjoituksen mukaan, kannattaisi satsata laatuun, ajattomuuteen, muunneltavuuteen sekä kierrätettävyyteen.

Toisaalta, löysin myös hyvän ja suoremman määritelmän kestävällä sisustamiselle Wilma Interionin-sivustolta:kestävä sisustaminen tarkoittaa loppua kertakäyttösisustamiselle, jossa uutta sisustustuotetta kannetaan ovesta sisään samaa tahtia kuin kelvottomaksi mennyttä ja trendien hylkäämää viedään kaatopaikalle, kirpputorien täytteeksi tai varastoihin pölyttymään.” Hyvin mielestäni kiteytetty se miten liian helppoa uuden tavaran ostaminen on.

Itse määritän kestävän sisustamisen pyrkimyksenä käyttämään laadukkaita ja elämää kestäviä tuotteita ja materiaaleja ja jos mahdollista hyödyntää secondhandia. Jos ei löydy käytettynä, niin sitten miettiä mistä ostaa uutena ja millaisia tuotteita. Toisaalta myös tuo aiemmin mainittu tuotteiden muunteltavuus ja ajattomuus on hyvä huomioida, eli omalla kohdalla se tarkoittaa sitä, että jos AirBnB ei lähde lentoon, niin saan tuotteet uudelleenkiertoon vaikkapa myymällä ne eteenpäin tai sisustamalla niillä omaa kotiani.

kuinka kestävä sisustaminen toteutui itselläni?

Asunnon väreiksi valitsin suhteellisen luonnonläheiset värit: ruskeaa, beigeä ja luonnonvalkoista. Näitä sitten täydensin kirkkaammilla väreillä ja pienillä sisustuselementeillä, joista löytyy sitä afro-twistiä.

AirBnB:n sisustamista määrittää tietyt raamit, kuten kuinka monelle hengelle tarjoaa majoitumismahdollisuuksia sekä millaisen keittiö- ja työtilan pyrkii luomaan. Näitä vasten suurimmat hankinnat olivat sänky, vuodesohva sekä keittiönpöytä tuolineen. Vuodesohva löytyi jo omasta takaa, lähes  uuden yhdenhengen sängyn saimme ilmaiseksi, kun eräs henkilö oli muuttamassa ulkomaille pikaisesti ja antoi tavaroitaan pois. Kiva pöytäsetti tuoleineen löytyi heti ekalla kirppiskierroksella. Vanha villainen mattomme soveltui oikein mainiosti yksiön lattialle näin talvea vasten etenkin.

Voisi todeta, että nämä tärkeimmät hankinnat sain tehtyä kestävää sisustamista noudattaen, eli uuden ostamista välttäen. Hakusessa on nyt vielä toinen yhdenhengensänky sekä sohvapöytä. Televisiotasoksi käytimme vanhan lipastomme, jota samalla pidempi aikainen majoittuja voi käyttää vaatteiden säilyttämiseen.

Teemaan sopivat verhot löytyivät myös jo valmiina, kävin vaan ompelijalla ne lyhennyttämässä (olisinpa itse taitavampi ompelukoneen kanssa). Lamput, kolme kappaletta, löytyi omasta takaa tai ostettiin kirppikseltä.

Kenian reissulta tulee osteltua kaikenlaista sisustustavaraa, joita ei saa omaan kotiin enää mahtumaan. Eli, tämä Airbnb-kämppä on siihen sopiva kohde. Itse asiassa, eihän sitä tiedä, jos ideaalitilanteessa joku majoittuja ihastuu sisustustavaroihin ja kyselee niiden perään. Jatkossa, jos tätä majoitustoimintaa pidemmän aikaan pyöritän, niin tavoitteena myös tuoda kenialaiset kahvit ja teet, nyt on ihan perusmarkettitavaraa (ja itse asiassa kesti kauan ennen kuin yksikään majoittuja edes avasi kahvipakettia).

Myös astiastot, mikroaaltouuni pölynimuri, silitysrauta, osa pyyhkeistä ja muuta pientä tavaraa löytyi jo omasta takaa ja osa ostettiin käytettyinä.

Kodistamme löytyvä lipasto toimii tv-tasona ja vaatesäilönä. Sisustuselementit suoraan Keniasta.

Vaarana sortuminen houkutusansoihin

Kaikesta ei toki selvitty vanhaa kierrättämällä. Oli muutamia tuotteita, joita halusin ostaa uutena, kuten suihkuverhon, tyynyt, patjansuojukset sekä luonnollisesti pesuaineet, wc-paperit ja muut tuotteet, joita täytyy säännöllisesti päivittää. Sisustamisessa, ja erityisesti jos sitä tekee kiireen kanssa, vaarana on sortuminen ’houkutusansoihin’. Houkutusansoilla tarkoitan tietyntyyppisiä sisustusliikkeitä, joissa jatkuvasti on edulliset hinnat ja vaikka kuinka menisi tarkan ostoslistan kanssa sisään, niin hupshuijaa, kaupasta ulos marssii useamman ostoskassin kanssa, koska ’halpaa oli, niin tuli ostettua’. Itse asiassa, tietyistä liikkeistä saa halvemmalla ostettua kuin kirppiksiltä, joten houkutus on suuri.

Myönnän rehellisesti, että yhden sisustuselementin ostin tällaisesta edullisemmasta sisustusliikkeestä. Tämäkin oli trendikkäästi luonnonmateriaaleista tehty ja sopi teemaani. Kuitenkin, valmistusmaana Kiina ja tuotteen vastuullisuudesta en saa takeita. No, kiire juuri selitti tämän, sillä halusin saada AirBnB:n avattua. Jouduin ostamaan uutena myös hyllykön eteiseen, sillä asunnon edellinen vuokraaja oli irrottanut ja hävittänyt sen perinteisen hattutelineen. Tähänkin sitten ajoi itseäni kiire, kun jonkinlainen hyllykkö tai naulakko eteisessä Suomen ilmastossa on oikeastaan välttämättömyys.

Entä mikä oli lopullinen hintalappu? Ja minkä arvosanan annan itselleni kestävyydestä?

Lähdetään liikkeelle siitä, että minkä perinteisen kouluarvosanan annan itselleni pyrkimyksestäni toteuttaa kestävää sisustamista. Ehkä sellainen 8,5. Valtaosa tavaroista oli käytettyjä, mutta aikapulan takia sorruin kahden sellaisen tavaran ostamiseen, jotka olisin voinut myös secondhandina löytää. Ja kuten sanottua, vielä etsinnässä sohvapöydän tapainen. Mukavan näköinen sohvapöytä olisi edullista ja helppoa hankkia näistä sisutusliikkeistä, mutta koitan vastustaa ja pyrin löytämään aikaa kierrellä kirppiksillä säännöllisesti. Kevään ja kesän lähestyä puolestaan arvioin onko asuntoon tarpeen ostaa pimennysverhot. Eli, pientä päivitettävää löytyy jatkuvasti. Nykyiset huonekalut ja sisustuselementit ovat mielestäni siistejä ja ajattomia, joten sen mukaan kuinka kovalle kulutukselle ne nyt AirBnB-toiminnassa joutuvat, niin voisi olettaa, että niille vielä jatkokäyttöpaikka jostain löytyy.

Entä se hintalappu? Selailin tositepinoja ja noin 410euroa tuli loppusummaksi tuotteiden hankkimiselle Tämä sisältää kaikki tavarahankinnat ja päivittäistavaroita, kuten hampoot, mausteet ruoanlaittoon. Näiden päälle tulee vielä bensakuluja ja pyykkäystä, jotka myös on hyvä huomioida asunnon muiden kiinteiden kulujen lisäksi.

Katsotaan nyt miten homma lähtee liikkeelle. Tähän mennessä olen todella, voisiko jopa sanoa, nauttinut Airnnb:n pyörittämistä. Kivan konkreettista toimintaa, jossa pääsee mukavia ihmisiä tapaamaan. Kaikki majoittujat tähän asti ovat olleet siistejä, joten peruslakanan ja -pyyhkeiden vaihtamisen lisäksi siivous on sujunut nopeasti. Sisustamisen osalta vielä mietin, että kannattaisiko huomioida esimerkiksi juhlapyhiä ja eri vuodenaikoja ja tuoda jotain uutta ilmettä aika-ajoin? Olisiko se majoittujille positiivinen yllätys ja miten se sopii omaan kestävyysteemaani? Mielelläni otan ideoita vastaan.

Edellinen
Edellinen

Ensiasunnon ostajan muistilista

Seuraava
Seuraava

Tee sitä, mikä ruokkii liekkiäsi