kaksi vuotta lapsille säästämistä osakeyhtiössä - Mitä hyvää ja mitä huonoa?

Meillä on perheyhtiö, jonka omistavat kokonaisuudessaan neljä lastani. Tällä hetkellä yhtiö ostaa ja vuokraa asuntoja. Ehkä joskus tulevaisuudessa myös kunnostaa tai rakennuttaa.

Vielä muutamia vuosia sitten ajatus osakeyhtiöstä ei ollut koskaan tullut mieleenikään lapsille säästämisen yhteydessä. Olin toki miettinyt osakeyhtiön perustamista henkilökohtaisessa asuntosijoittamisessani, mutta lukuja en saanut millään ilveellä tarpeeksi kannattaviksi.

Asuntosijoittajana olen siinä mielessä outo, että en ole loppujen lopuksi koskaan ollut kovinkaan kiinnostunut henkilökohtaisesta vaurastumisesta. Minulle arvokkaimmat asiat eivät vaadi suuren suuria tuloja. Minulla on ollut taloudellisesti parempia ja huonompia jaksoja elämäni varrella. Onnellisuuteni ja elämän mielekkyyden kokemukseni ovet kulkeneet tuloista piittaamatta omia polkujaan.

Sen sijaan olen ollut alusta asti ollut kiinnostunut ylisukupolvisesta vaurastumisesta. Siitä, kuinka voisin asuntosijoittamalla turvata lasteni taloudellista tulevaisuutta. Luoda heille varallisuutta, joka tarjoaisi heille tulevaisuudessa turvaa ja valinnanmahdollisuuksia.

Lapsillani on jonkin verran ikäeroa, joten ajatus omaisuuden tasapuolisesta jakamista kunkin erilaisen elämänvaiheen tarpeisiin tuntui näitä pohtiessani hieman mutkikkaalta.

Paras ratkaisu tähän oli meille osakeyhtiön perustaminen aika tarkalleen kaksi vuotta sitten.

Ei niin helppoa kuin heinänteko

Lapsille säästäminen osakeyhtiössä pitää sisällään luonnollisesti sekä hyviä että huonoja puolia. Meillä hyvät puolet ovat voittaneet huonot, eikä päätöstä yrityksen perustamisesta ole tarvinnut hetkeäkään katua.

Aloitetaan kuitenkin haastavimmista asioista.

Meillä mukana yhtiössä on sekä alaikäisiä että täysi-ikäisiä lapsia. Alaikäisten lasten vuoksi yhtiön perustaminen vaatii tavallista enemmän vaivannäköä ja pohdintaa. Koska en ole juristi, en jaa tässä yhteydessä tähän vinkkejä enkä ohjeita. Vinkkini on käyttää juristia.

Henkilökohtaisiin nimiin asuntosijoittamiseen verrattuna yhtiön pyörittäminen maksaa enemmän, mutta olemme niiden kulujen kanssa pärjänneet.

Lainan saaminen lasten omistamalla yritykselle on osoittautunut mutkikkaaksi, mutta toisaalta mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

Yrittämisen kiemurat, veroasiat ja monet muut asiat vaativat uuden oppimista ja neuvojen kyselemistä, mutta se on ollut paitsi työlästä, myös mukavaa uuden oppimista.

Siinä kaikki haasteet tähän asti.

Hyviä puolia on enemmän

Minulla on ollut aikaisemmin henkilökohtaisessa omistuksessani asunto, jonka omistajina oli pienellä osuudella kaksi vanhinta lastani. Tässä oli haasteena se, että esimerkiksi asunnon käyttämiseen vakuutena tarvittiin aina sijaisedunvalvojan hakeminen ja maistraatin eli nykyisin DVV:n lupa. Yhtiössä lupaa ei enää tarvitse kysyä perustamisvaiheen kiemuroiden jälkeen.

Yhtiöstä varallisuutta on mahdollista jakaa eri tavoin ja tasapuolisesti lasten eri elämänvaiheissa. Meillä rahaa on sijoitettu yhtiöön muun muassa lainoina.

Kun yhtiöjärjestys on mietitty huolella asiantuntijan kanssa, rahat ovat turvassa yhtiössä. Usein sanotaan, ettet mitenkään voi estää, ettei lapsi tuhlaa hänelle säästettyjä rahoja heti aikuistuttuaan. Kyllä voit, perustamalla osakeyhtiön.

Yhtiössä lapset voivat oppia asuntosijoittamista kaikessa rauhassa omaan tahtiin. Jos asuntosijoittaminen ei tunnu heille omalta jutulta, on toimintaa tulevaisuudessa mahdollista ulkoistaa. Asuntosijoittamisesta on tullut meille perheen yhteinen juttu. Mikään ei toisaalta estä lapsiamme myöhemmin hyödyntämään perheyhtiössä saamiaan oppeja mahdollisissa henkilökohtaisissa hankkeissaan.

Tulevaisuudessa minun on mahdollista tyhjentää oma asuntosalkkuni myymällä osan asunnoistani yhtiölle ja osan mahdollisesti ulkopuolisille. Näin voin käyttää asunnoista kertyneitä varoja juuri itselleni sopivaan aikaan omassa elämässäni ja lasten varallisuus elää omaa elämäänsä.

KENELLE PERHEYHTIÖN PERUSTAMINEN SOPII?

Kahden vuoden kokemuksella voisin tiiviistää, että yhtiön perustaminen vaatii kahta asiaa: Aikaa ja rahaa.

Yhtiön perustaminen vaatii perehtymistä, vaivannäköä ja rohkeutta. Lasten on hyvä olla itsekin asiasta kiinnostuneita.

Meille yhtiön perustamisen ja kasvattamisen mahdollisti se, että saimme läheiseltä muutamien kymmenien tuhansien eurojen lahjoituksen sekä se, että vanhimmat lapset purkivat ASP-tiliensä säästöjä yhtiölle.

Yhtiön perustaminen vaatii siis varallisuutta. Luulen, että keskimäärin vastaavia perheyhtiöitä perustetaan paljon suuremman ylisukupolvisen varallisuuden siirtämistä varten kuin meidän kymppitonniemme.

Olenkin ylpeä, että uskalsimme lähteä liikkeelle suhteellisen pienellä summalla.

Ja matka on vasta alussa.

Outi

Ps. Taaperoikään varttuneen yhtiömme vaiheita voit seurata myös Arvovalintoja-Instagramissani.

Edellinen
Edellinen

Mitä opin matkalla velkajärjestelystä asuntosijoittajaksi – ja miksi huono onni voi joskus olla paras opettaja

Seuraava
Seuraava

ruokabudjetilla jopa 3000€ säästöt vuodessa