Neljän talon gryndihanke Ukrainan sodan, inflaation ja yleisen taloustilanteen heikkenemisen aikana

Olemme pääosin mieheni kanssa tehneet asuntosijoittamista ostamalla ja myymällä asuntoja eri puolelta Suomea, kunnes kesällä 2021 pohdimme, jos kokeilisimme gryndi-projektia eli rakentaisimme muutamia taloja suoraan myyntiin. Syksyllä 2021 ostimmekin tontin ja aloitimme kyseisen projektin. Tässä blogikirjoituksessa siis hieman kertomusta siitä, miltä gryndi-projektin toteuttaminen ‘’tavanomaisen’’ asuntosijoittamisen rinnalla alkoi ja miten se edistyi. 

Mistä kaikki alkoi? 

Syksyllä 2021 juuri ennen meidän sen hetkisen rakennusprojektin valmistumista saimme idean, että pitäisikö samalla energialla aloittaa vielä uusi rakennusprojekti, mutta sillä erolla, että talot laitettaisiin suoraan myyntiin. Tarkoituksena oli toteuttaa siis gryndi-projekti jollaista emme olleet aikaisemmin toteuttaneet. Miehelläni Aarnella oli tuttu, joka oli toteuttanut monia gryndihankkeita, joten tarkoituksena oli tehdä hanke yhdessä. Olin kyseisen vuoden kesänä jo pohtinut mahdollisen gryndihankkeen aloittamista ja tehnyt alustavat sopimukset neljästä talosta (ennen kuin talojen hinnan nousivat) yhden talofirman kanssa, joten meiltä puuttui enää sopiva tontti. Kartoitimme eri tonttivaihtoehtoja Uudenmaan alueelta, kunnes löysimme Vantaan Jokivarresta juuri neljän talon tontin. Päätimme tarjota tontista ja tarjous hyväksyttiin. Olimme päättäneet, että itse emme osta tonttia, vaan tarkoituksena oli saada sijoittaja ostamaan tontti, jolloin maksaisimme tontista vuokraa sijoittajalle. Syy tämänkaltaiselle päätökselle johtui siitä, että emme halunneet laittaa omia pääomia kiinni hankkeeseen ja näimme järkevämpänä vaihtoehtona tarjota tonttia sijoituksena erilliselle sijoittajalle. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen lähdimme kartoittamaan sopivaa sijoittajaa, joka tontin voisi ostaa ja onneksemme sijoittaja löytyi pian. Kaupat tehtiin ja aloitimme suunnittelemaan hanketta. 

Tontilla sijaitsi vanha omakotitalo, jonka toivoimme pystyvämme vuokraamaan ennen kuin talojen rakentaminen alkaisi. Pienen hetken jälkeen saimmekin talon jo vuokrattua ja sovimme, että henkilöt saisivat asua talossa siihen asti kunnes talojen rakennuttaminen alkaisi. Tämä mahdollisti sen, että vuokralaisten maksama vuokra talosta kattoi tonttivuokran sekä talosta aiheutuneet kulut. 

IHANA KAMALA Rakennuslupaprosessi

Tämän jälkeen alkoi sitten varsinainen operaatio eli talojen sommittelu tontille ja rakennusluvan hakeminen. Olin jo viime projektin osalta unohtanut, miten työläs projekti rakennuslupaprosessi on. Viime projektin osalta tosin vannoin etten enää koskaan rakennuta taloja Vantaalle, mutta tässä oltiin taas. Aika todellakin kuultaa muistot, hah. 

Varsinaisten suunnitelmien tekoon menikin yllättävän pitkä aika, vaikka saimmekin aloitettua rakennusluvan hakemisen alkuvuonna 2022. Luvan jätimme kesällä ja jälleen kerran muistin, miten kauan rakennuslupaprosessi kestää. Kyllä meinasi taas epätoivo iskeä, kun ihan viime metreillä saimme rakennusvalvonnasta listan muutoksia vaativista asioista muun muassa kaksi taloista tuli yhdistää yhdeksi ja talojen ulkoverhouksen värejä tuli muuttaa. Jälleen aloitimme muutosten setvimisen talofirman kanssa ja tässä meni tietysti taas aikaa. Myös alkuperäisiä taloista tehtyjä visualisointeja piti muuttaa, josta tuli lisälaskua. Saimme rakennusluvan väsytystaistelun (viikottaisen soittelun) jälkeen juuri ennen joulua 2022.

Myynti Ukrainan sodan, talouden ‘’droppauksen’’ ja yleisen epävarmuuden aikaan

Ajankohta myynnin osalta osoittautui hankalaksi. Aloitimme talojen ennakkomarkkinoinnin syksyllä 2022 ja varsinaisen myynnin alkuvuonna 2023, jolloin taloustilanne hankaloitui entisestään. Saimme toki kyselyitä, mutta emme kuitenkaan tarpeeksi potentiaalisia, jotta olisimme päässeet kauppoihin asti. Tämä pakotti pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja. Lähdimmekin kokeilemaan myyntiä siten, että myimme pelkkiä tonttien vuokraoikeuksia ja neuvottelimmekin kaupoista useampien grynderien kanssa. Vuokraoikeuksien hinnasta emme kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen, jolloin kaupat eivät edenneet. 

Onneksemme tontilla sijaitseva talo ja siinä asuvat vuokralaiset ovat pitäneet huolen siitä, että olemme koko projektin ajan saaneet kustannettua projektista tulleet kulut. Tavoitteena on, että saamme talot / vuokraoikeudet myytyä, mutta koska taloustilanteeseen ei pysty tällä hetkellä vaikuttamaan, ei meillä ole projektin osalta kiire. 

Mitä olemme tästä oppineet?

  1. Projektin, erityisesti pitkän projektin, aikana voi tapahtua ihan mitä vain. Kannattaa siis aina varata tarpeeksi rahallista puskuria sekä pohtia jo etukäteen A, B ja C vaihtoehdot, mikäli alkuperäinen suunnitelma ei onnistu.

  2. Erityisesti gryndi-projektissa kannattaa varautua pitkäänkin suunnittelu-urakkaan eli ‘’nopean’’ menestyksen saaminen ei tässä strategiassa onnistu, mutta onnistuessaan tuottaa todella hyvin. 

Jatkan tästä projektista seuraavassa blogikirjoituksessa, jossa paljastan, mitä meidän projektille tapahtui. Kannattaa pysyä siis kuulolla!

Jaan elämäämme ja projektejamme Instagram-tilillämme, joten tervetuloa seuraamaan meitä myös sitä kautta.

Edellinen
Edellinen

Miten voin korottaa vuokraa?

Seuraava
Seuraava

Hetket, jotka määrittävät loppuelämää