Estääkö lähipiirisi sinua vaurastumasta? Onneksi voit aina muuttaa tilannetta

Estääkö lähipiirisi sinua vaurastumasta? Kannattaa etsiä vaurastumisesta kiinnostuneita ihmisiä ympärille.

Joskus ystävät voivat kokea rahasta puhumisen vaikeana asiana.

Sinun lähipiirisi vaikuttaa siihen, mitä ajattelet rahasta ja taloudesta. Se vaikuttaa myös siihen, millaiseen tulotasoon olet tottunut. Kuka olisi se vauras ihminen, jonka kanssa sinun kannattaisi viettää enemmän aikaa ja oppia uutta tietoa?

Tee aluksi seuraava testi: Mieti, kenen viiden ihmisen kanssa vietät eniten aikaa tavallisen kuukauden aikana. Sen jälkeen arvioi tai pohdi (ei tarvitse kysyä), kuinka paljon näillä viidellä ihmisellä on kuukauden aikana tuloja, palkkatuloja ja muita tuloja, esimerkiksi sijoituksia. Laske nämä kuukausitulot yhteen ja jaa viidellä. Arvioi, onko se summa lähellä sinun omaa kuukausituloasi. Se saattaa olla lähellä, koska meihin vaikuttavat voimakkaasti juuri ne ihmiset, jotka ovat lähipiirissämme.

Ilkka Koppelomäelle testi on tuttu jo vuosien takaa. Ilkka on itsensä kehittämisen valmentaja, Uskalla Innostua -yrityksen toimitusjohtaja ja kirjailija. Hänen yrityksensä visio on, että Suomessa ei tulevaisuudessa olisi yhtään katkeraa vanhusta, vaan jokainen voisi vanhana sanoa tehneensä omia unelmiaan todeksi. Ilkka innostaa ihmisiä muun muassa Saa mitä haluat -valmennuksissa, joista voit lukea lisää: www.saamitahaluat.fi

Kun Koppelomäki teki yllä olevan testin ensimmäistä kertaa, hän oli opiskelija ja suurin osa hänen kavereistaan olivat opiskelijoita. Siksi lähipiirin tulojen keskiarvoksi tuli melko pieni summa ja samankokoinen summa oli Koppelomäen pankkitilillä.

- Tuo testi sai minut ymmärtämään ympäristön vaikutuksen. Ja tämä sama asia pätee jokaiseen elämän osa-alueeseen, terveyteen, ihmissuhteisiin, työuraan ja henkiseen hyvinvointiin, hän sanoo.

Miksi lähipiiri vaikuttaa vaurastumiseen?

Kun Koppelomäki huomasi, että hänen lähipiirissään on vähän tienaavia opiskelijoita, hän päätti viettää enemmän aikaa ihmisen kanssa, joka tienasi kuusi kertaa enemmän kuin hän itse. Tämän hän teki testaamisen vuoksi, ei rahan vuoksi. Vietettyään aikaa vaurastuvan ihmisen kanssa, hän keskittyi enemmän siihen, kuinka voi saada enemmän tuloja ja näki mahdollisuuksia vaurastumiseen. Myös hänen suhtautuminen rahaan muuttui ja hän luki rahaan liittyvää kirjallisuutta. Kaikki tämä johti siihen, että Ilkalla oli enemmän tuloja.

Sinun lähipiirisi vaikuttaa sinuun, koska ihminen vaikuttaa toiseen ihmiseen pelkästään olemalla samassa paikassa, Koppelomäki muistuttaa.

Olen huomannut, että naurava ihminen tartuttaa naurun muihinkin ja itkeminen saa muut itkemään. Vaikutamme toisiin ihmisiin isoissa asioissa, alitajunnan ja unen tasolla.

Minä olen huomannut seuraavaa: Kun lähipiirissäsi on vaurastumisesta kiinnostuneita ihmisiä, jotka keskustelevat esimerkiksi osakkeista tai asuntosijoittamisesta, he saattavat innostaa sinua sijoittamaan. Sinä saatat lukea aiheesta lisää tai ostaa sijoituksia. Jos taas lähipiirissäsi on useita ihmisiä, joilla on usein rahat loppu tai he eivät ole töissä, se vaikuttaa sinun ajatteluusi rahasta ja kuukausituloista. Pahimmassa tilanteessa lähipiirisi on täysin riippuvainen sinun tuloistasi. Kannattaa miettiä myös tätä: Miten sinä vaikutat lähipiiriisi ja heidän ajatuksiinsa rahasta?

Miten voin muuttaa lähipiirin vaikutusta?

Kun minä opiskelin yliopistossa, kukaan kurssikavereistani ei ollut varakas. Elimme opintorahan ja opintolainan turvin, asuimme aluksi tavallisissa asunnoissa eikä ravintolailtaan ollut varaa. Muistan, kuinka harmaa kaapinovi tipahti kerran lattialle vanhaakin vanhemmasta vaatekaapista.

Lähipiirini vaikutti minuun voimakkaasti: kun kaverini viettivät aikaa yliopistolla opiskellen, ei minullakaan ollut ajatuksia mennä töihin tienaamaan rahaa. Jos olisin katkaissut välini opiskelukavereihin sen takia, että saan heiltä huonoja vaikutteita rahankäyttöön, olisin tehnyt ison virheen. Vaikka sinun lähipiirisi ei osaa käyttää rahaa, ei kannata laittaa välejä poikki, jos he muuten ovat mukavia ihmisiä. Ilkka Koppelomäki suosittelee etsimään seuraa, jossa itse kehittyy henkisesti.

- Kannattaa kysyä itseltä, millaisten ihmisten kanssa minun olisi hyvä viettää enemmän aikaa, jotta saavuttaisin tavoitteeni. Sen jälkeen viettää enemmän aikaa ihmisten kanssa, joilla on elämä mallillaan. Kun sanoo kyllä asioille, jotka vievät eteenpäin, viettää vähemmän aikaa asioiden parissa, jotka vaikuttavat negatiivisesti, valmentaja sanoo.

Estääkö lähipiirisi sinua vaurastumasta? Kannattaa opiskella uutta tietoa siitä huolimatta.

Kokeile uutta esimerkiksi vaurastumisen verkkokursseilla.

Anna aikaa muuttua ja keskustella

Lisäksi ihmiset muuttuvat ajan mittaan, muistuttaa Koppelomäki. Siksi välejä ei kannata laittaa poikki sen takia, että taidot eivät ole hallinnassa juuri nyt, Ilkka pohtii. Jos ystävä tällä hetkellä tuhlaa kaikki rahansa, hän voi kymmenen vuoden päästä sijoittaa asuntoihin ja osakkeisiin.

Jos lähipiirisi estää sinua säästämästä ja sijoittamasta, kannattaa asiasta keskustella avoimesti. Miksi heillä on niin vahvat mielipiteet raha-asioista? Onko heidän väitteensä totuudellinen vai tyhjästä keksitty? Joku on saattanut kokeilla sijoittamista 20 vuotta sitten ja sen yhden kokemuksen perusteella ajattelee sen olevan turhaa. Kannattaa miettiä, kenen sanomisiin luotat.

Ilkka Koppelomäen kirjavinkit vaurastumisesta kiinnostuneille:

Robert Kiyosaki ja Sharon Lechter: Rikas isä, köyhä isä. → Klassikkoteos vaurastumisesta.

Dale Carnegie: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

George S. Clason: Babylonian rikkain mies.

Tim Ferris: 4 tunnin työviikko

7 vinkkiä: Näin voit viettää aikaa vaurastumisesta kiinnostuneiden ihmisten seurassa

Vaikka lähipiirissäsi ei ole vaurastumisesta kiinnostuneita ihmisiä, voit silti viettää aikaa vaurastumisen parissa. Näillä vinkeillä pääset alkuun.

1. Aloita kevyesti: Kuuntele puolen tunnin mittainen podcast-jakso vaurastumisesta. Kirjoita joitakin asioita ylös muistiin. Jos podcast alkaa kiinnostaa, kuuntele toinen jakso.

2. Lainaa kirjastosta vaurastumiseen liittyvä lehti tai kirja. Kokeile lukea säästämisestä, pohdi sijoittamista ja opi uutta yrityksen perustamisesta. Lukemisen jälkeen mieti kirjasta kolme tärkeintä asiaa.

3. Lue blogia vaurastumisesta. Vertaile kahden blogistin mielipiteitä esimerkiksi rahastosäästämisestä.

4. Sovi tapaaminen pankin kanssa ja keskustele pankin työntekijän kanssa sijoitusvaihtoehdoista. Sinun ei heti tarvitse tarttua työntekijän antamiin suosituksiin, sillä tärkeintä on, että perehdyt erilaisiin vaihtoehtoihin.

5. Etsi netistä vaurastumista käsittelevä verkkokurssi. Jos se vaikuttaa sopivalta sinulle, osallistu kurssille.

6. Osallistu yleisötapahtumaan, jossa aiheena on vaurastuminen. Se voi olla vaikka sijoitusilta, after work, verkostoituminen, vaihtoehtoja on tarjolla useita. Kysy järjestäjältä, onko tapahtuma suunnattu vaurastumisesta kiinnostuneille vai jo pidempään sijoittaneille. Näin saat käsityksen, onko tapahtuma oikeasti kiinnostava juuri sinulle.

7. Kun osallistut tapahtumaan, jonka aiheena on vaurastuminen, juttele ihmisille. Kerro, mistä asioista olet kiinnostunut. Jos jonkun kanssa olette samalla aaltopituudella, ehkä voitte jatkaa juttelua vaurastumisesta myöhemminkin. Näin olet saanut vaurastumisesta kiinnostuneen tuttavan.

Edellinen
Edellinen

Kesäloman kirjavinkit vaurastujalle

Seuraava
Seuraava

Kuukausi auringossa – miksi ei?