Ensimmäinen sijoitusasunto, oliko se floppi?

Olin todella innoissani. Kädessäni oli allekirjoitettu kauppakirja ensimmäisen sijoitusasunnon ostamisesta. Pankista paineltiin suoraan fiilistelemään asunnolle. Mieletöntä, se oli nyt meidän. Asunto oli saunallinen kaksio. Taloyhtiössä oli pian alkamassa putkiremontti. Meidän tavoitteena oli remontoida asunto ja myydä se pois heti putkiremontin valmistumisen jälkeen. Mikään ei mennyt loppujen lopuksi alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Remonttisuunnitelmia tehdessä maailman tilanne alkoi muuttua ja usko siihen, että asuntokauppa kävisi entiseen malliin hiipui päivä päivältä pienemmäksi.

Täytyi reagoida

Yhtenä päivänä huomasin Facebookissa ilmoituksen vuokra-asuntoa etsivästä yrityksestä. Meidän asunto sopi kuvaukseen täydellisesti. Puhelin kouraan ja näyttö sovittiin jo seuraavalle päivälle. Illan aikana selvittelin asioita, mitä tulisi huomioida jos vuokrasopimus tehdäänkin yrityksen nimelle. Tiedostimme puolisoni kanssa riskin siitä, että yrityksen mennessä konkurssiin saattaisi saatavat jäädä saataviksi. Näin ei onneksi käynyt, mutta riski oli kuitenkin hyvä tiedostaa.

Ripaus tuuriakin mukana, sillä asunnossa ei asunut kukaan juuri silloin, kun asunnossa oli suurin asumishaitta putkiremontin vuoksi. Putkiremontti toteutettiin sukittamalla ja asumishaitta oli tässä versiossa pienempi, kuin että kaikki tekniikka olisi mennyt uusiksi.

Remontin valmistuessa vuokralainen jatkoi asumista asunnossa normaalisti. Tästä asunnosta jäi kuukausittain pientä kassavirtaa, vaikka taloyhtiölaina oli jo jyvitetty osakkaille.


Putkiremontin aikana ainoa “harmaa hius” tuli siitä, kun työmiehet käyttivät asuntoa varastona (kuvassa). Tämä tuli meille yllätyksenä, mutta hoitui kuitenkin puhelinsoitolla. Problem solved.

mieli venyi opiskelun kautta

Oma mieli venyi aluksi siihen, että ostaisimme yhden asunnon vuodessa. Tämän kirjoitin myös pankille PowerPoint -esitykseen ensimmäistä sijoitusasuntolainaa hakiessa. Osaaminen kehittyi, mutta erityisesti oma mindset kasvoi opiskelun myötä suurempiin sfääreihin. Oma polku asuntosijoittajana meni eteenpäin ja salkkuun ostettiin vauhdilla lisää asuntoja.

Vuonna 2023 ostimme yhteensä viisi asuntoa, joista kaksi tuli suoraan puolisoni kanssa yhteiselle osakeyhtiölle. Janosin tietoa ja oppeja koko ajan lisää. Luin kirjoja ja kuuntelin podcasteja. Jokainen asunto tuntui opettavan jotain uutta. Tähän mennessä yhdenkään asunnon ostaminen ei ollut mennyt niin, että mitään uutta oppia ei olisi tullut. 

“Mikäli en edes ajatuksissani pystyisi kuvittelemaan suurempia mahdollisuuksia, miten se olisi käytännössä mahdollista toteuttaa?” Tämän oivallettuani ymmärsin, että vaurastumisessa ei ole kyse ainoastaan teknisestä osaamisesta tai tiedon määrästä.

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon vaihtui tässä välissä myös vuokralainen. Se löytyi helposti paikallisesta Facebook-ryhmästä. Tyhjiä kuukausia ei tullut ollenkaan. Tuntui hyvältä onnistua vuokralaisen etsinnässä.

FACEBOOKIN KAUTTA ASUNTOKAUPOILLE

Olen toisinaan “nopeasti innostuva” ja niin kävi tässäkin. Jälleen Facebookissa silmiin sattui ilmoitus, jossa eräs asuntosijoittaja etsi kassavirta positiivista sijoitusasuntoa Kuopiosta. Tuumasta toimeen ja laitoin viestiä samana päivänä kirjoittajalle. Muutaman kuukauden päästä tehtiinkin jo kaupat. Meidän ensimmäinen yhteinen sijoitusasunto oli nyt myyty valmiiksi vuokrattuna.

Kyseisestä asunnosta tuli meille kassavirtaa kuukausittain reilun vuoden ajan vuokratuoton muodossa ja lisäksi myyntivoittoa noin 8000 euroa. Remontti jäi meidän osalta edelleen tekemättä. Mikä arvoa sitten nosti? Ei käytännössä mikään muu kuin se, että olin opiskellut miten voi ostaa asunnon alle markkinahintaisena.

Ostohetkellä olimme onnistuneet tekemään kaupat opittujen asioiden mukaisesti ja se konkretisoitui myynnin hetkellä. Toki taloyhtiön putkiremontilla oli pieni vaikutus, mutta en laske arvonnousuja koskaan pelkästään sen varaan. Myös uudelle omistajalle sovittu kauppahinta oli sopiva hänen laskelmissaan. Tämä oli ns. win-win diili.

Toimenpiteet meidän osalta:

  • Sijoitusasuntolainan neuvottelu pankin kanssa

  • Kohteen etsintä ja diilin neuvottelu

  • Kauppakirjojen allekirjoitus

  • Vuokralaisen etsintä x 2

  • Myynnin kohdalla kauppakirjan tekeminen ja tapaaminen allekirjoitushetkellä

  • Verottajalle asianmukaiset ilmoitukset

Remontin suunnittelu tähän asuntoon oli “turhaa” työtä, koska sitä ei koskaan toteutettu.

Kaksi vuotta taaksepäin

Olin kädet tutisten laittanut juuri yli tuhat euroa sijoittamiseen liittyvään valmennukseen. En todellakaan kertonut siitä muille kuin puolisolleni. Käytin aikaa opiskeluun ja innostuin koko ajan lisää erityisesti asuntosijoittamisesta.

En meinannut pysyä tolkuissani kun tajusin, että voimme hyödyntää oman talon vakuutta sijoitusasunnon ostamisessa. Meillä ei siis tarvinnut olla kymmeniä tuhansia euroja rahaa tilillä. Voiko olla mahdollista?

Jälkikäteen ajateltuna olisin voinut maksaa vaikka kymmenkertaisen hinnan siitä, että pääsin liikkeelle ja minulle kerrottiin mitä on hyvä tietää. 

Oman osaamisen kehittämiseen sijoitetaan rahaa minusta liian vähän. Ajattelisin sen johtuvan siitä, että Suomessa opiskelu on usein ilmaista.

  • Ostaessasi kurssin tai valmennuksen, kaikki on omalla vastuulla. Kukaan ei pakota sinua opiskelemaan. Sinun täytyy itse haluta sitä. Tulos ei myöskään ole taattu, vaikka usein ohjeita noudattamalla ja asioiden käytäntöön viemisellä tuloksia kyllä tulee.


Kysymys kuuluukin: Oletko valmis sitoutumaan ja myös tekemään asioita itsenäisesti? Oman kokemukseni mukaan esimerkiksi asuntosijoittamisen opiskelussa asioita täytyy pureskella useampaan kertaan ja käytäntö on vasta se, joka oikeasti opettaa.

pahin ei onneksi tapahtunut

Mitä ensimmäisen asunnon kanssa olisikaan käynyt ilman asuntosijoittamisen opiskelua.

Olisinko osannut tulkita taloyhtiön papereita? Olisinko osannut laskea asuntoa ostaessa jääkö siitä meille kuukausittaista kassavirtaa? Olisinko ymmärtänyt millaisia erilaisia strategioita ja mahdollisuuksia asuntosijoittamisessa on? Olisinko osannut tulkita markkinatilannetta oikein?

Pahimmassa tapauksessa olisimme maksaneet asunnosta liikaa, remontoineet sen ja se roikkuisi edelleen etuovessa myynnissä sekä maksaisi meille joka kuukausi satoja euroja.

Asuntosijoittamisessa pidän opiskelua äärimmäisen tärkeänä. Puhutaan kymmenien tuhansien eurojen opeista.

“Tieto lisää tuskaa” sanonta ei päde tässä. Ennemminkin tieto lisää varmuutta ja vähentää stressiä. Kun tiedän mitä mahdollisuuksia minulla on, voin toimia nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Tuo turvallisuuden tunnetta kun minulla on suunnitelma A:n lisäksi myös vähintään myös suunnitelma B ja C.

MIKSI ASUNTO MYYTIIN?

Asunto ei enää ollut meidän suunnitelmiin sopiva, joten miksi olisimme pitkittäneet sen pitämistä itsellämme. Kyseisestä kaksiosta ei olisi saanut kolmiota, mikä olisi lisännyt arvonnousun mahdollisuuksia. Isoilla neliöillä oleva kaksio näkyisi myös tulevissa taloyhtiöremonteissa. Asunnon pohjaratkaisu oli meille huono, eikä se mahdollistanut haluamiamme muutostöitä arvonnousun näkökulmasta. Näitä asioita emme vielä asuntoa ostaessa osanneet ajatella.

Tällä hetkellä ostamme isoja kaksioita vain, jos muutostyö kolmioksi on mahdollinen.

Tämä sijoitus ei mennyt miinukselle ja toi lisäksi paljon osaamista tulevaisuutta ajatellen. Asunnon myynti ei tarkoittanut sitä, että siinä olisi jotain vikaa, vaan sitä että se mahdollisti taas meille jotain muuta mitä halusimme.

Intohimona asunnot

Pidän asuntosijoittamisessa erityisesti siitä, että omat vaikutusmahdollisuudet ovat suuret ja muutoksia voi tehdä myös “lennosta”. Oman käden jälki näkyy konkreettisesti ja oman pääoman tuotosta on mahdollista saada vaikka ääretön.

Innostuitko sinä asuntosijoittamisesta? Mahtava juttu. Suosittelen, että maltat hetken opiskella, mutta vältä astumasta sudenkuoppaan jossa mitään ei kuitenkaan tapahdu.

Asuntosijoittaminen oli minulle joskus kaukainen ja saavuttamaton haave. Nyt se on osa meidän arkea. Ilman opiskelua näin ei olisi.

Oliko ensimmäisen sijoitusasunto floppi? Ei minun mielestä. Taustalla oli opittuja asioita, jotka veimme vain käytäntöön.


Haluatko sinä opiskella asuntosijoittamista?

Suosittelen lämpimästi Harri Hurun ja Niina Huhtalan Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssia, jossa käydään läpi tärkeimmät askeleet asuntosijoittamisen aloittamisessa, tutustutaan asuntosijoittajan tuottolaskelmiin sekä pureudutaan yleisimpiin strategioihin. Lisäksi opit kohteen analysointia sekä asuntosijoittajan rahoitusta. Lue lisää tästä.

P.S. Meidän kimppaflippi (kuvassa) valmistuu pian, tule mukaan seuraamaan Instaan miten sen kanssa käy.



Edellinen
Edellinen

Salaisuuteni taloudelliseen vapauteen

Seuraava
Seuraava

Rahan käyttämisen taito – miksi siitä on niin syntisen vaikea nauttia?