asuntosijoittamista negatiivisella kassavirralla

Inlaatio, korkojen nousu, tiukentunut taloudellinen tilanne, asuntojen hintojen lasku… Näiltä otsikoilta ei ole kukaan voinut välttyä viimeisen vuoden aikana. Allekirjoittaneelle nämä ovat myös realisoituneet omassa elämässä ja sijoittaminen on saanut aivan uudenlaisen perspektiivin.

Korkojen nousu tuntuu ja näkyy omassa henkilökohtaisessa taloudessa ja on vaikuttanut paljon sijoittamiseen. Tässä kirjoituksessa jaan omia ajatuksia sijoittamisesta nykyisessä tilanteessa, kerron konkreettisesti miten oma sijoitusstrategia on muuttunut ja millaisin keinoin sopeutan omaa talouttani muuttuneessa ympäristössä. Lyhykäisyydessään voidaan sanoa, että talous on tiukalla ja sijoittamisen intoa koetellaan.

sijoitusasuntojen kuluT OVAT NOUSSEET RADIKAALISTI

Asuntosijoittaminen on saanut uudenlaisen sävyn, kun kulut ovat nousseet melkoisen voimakkaasti. Minulla on tällä hetkellä kolme sijoitusasuntoa (yhden omistan yksin ja kaksi puoliksi toisen henkilön kanssa). Minulla on jokaisesta asunnosta erillinen asuntolaina. Jokainen asuntolaina on noussut tämä vuoden aikana. Kahdessa lainassa on vielä onneksi korkosuojausta jäljellä (korkoputki), toinen loppuu 12/23 ja toinen 8/24. Jännittää nähdä, kuinka paljon sen jälkeen ovat lainojen hoitokulut.

Lainojen lisäksi jokaisen asunnon yhtiövastikkeet ovat nousseet. Yhdessä kohteessa yhtiövastike nousi tänä keväänä yli 100 euroa. Kaikki yhtiövasikkeet sisältävät sekä hoitovastikkeita, että pääomavastikkeita. Yhtiövastikkeet nousevat, koska hoitokulut ovat nousseet inflaation ja energian hinnan nousun seurauksena sekä tietenkin myös taloyhtiöiden lainanhoitokulut ovat kasvaneet.

Vajaan vuoden aikana asuntosijoittamisen kulut ovat nousseet useamman sata euroa ja sen myötä asuntosijoittamisen kassavirta on keikahtanut negatiiviseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että joudun joka kuukausi omasta palkastani kattamaan asuntosijoittamisesta aiheutuvia kuluja. Tämä luonnollisesti tiukentaa omaa henkilökohtaista taloutta ja sijoitusasuntoihin laitettava raha on jostain muusta pois.

Vaikka talous on ollut tiukemmalla, olen silti nauttinut elämästä. Voisin elää nyöri tiukemmalla, mutta mottoni on aina ollut “Vaurastutaan elämästä nauttien”. Niinpä sen sijaan, että lopettaisin sosiaaliset menot, olenkin vähentänyt sijoittamista. Pääni sisällä on aina pieni taistelu siitä, että elämä on tehty elättäväksi nyt ja huomisesta ei ole lupausta, mutta toisaalta ymmärrän, että nyt sijoitettu raha toisi tulevaisuudessa vielä enemmän taloudellisia mahdollisuuksia.

KannattaaKO asuntosijoittaminen enää?

Saattaa tuntua, ettei asuntosijoittaminen ole tällä korkotasolla enää kannattavaa. Lukujen valossa voi kuitenkin sanoa, että sijoittaminen kannattaa edelleen. Se ei ole enää vain ihan niin tuottoisaa kuin aikaisemmin, mutta on silti kannattavaa.

Kyllähän ne vuokrat siellä edelleen joka kuukausi rullaavat, vaikka kulut nousevat. Vuokria en ole kuitenkaan raaskinut nostaa, koska tällä hetkellä on vuokralaisten markinat ja tarjontaa on enemmän kuin kysyntää. Ajattelen myös, että inflaatio tuntuu myös vuokralaisteni kukkarolla, joten 20 euroa vuokran korotus saattaa olla vuokralaiselle liikaa.

Asuntosijoittamisen suola on oman päoman tuoton laskeminen, eikä pelkästään vuokratuoton tuijottaminen. Velkaraha tekee asuntosijoittamisesta tuottavaa, kun omaa rahaa ei tarvitse sitoa niin paljon kiinni. Vaikka joudun sijoittamaan tällä hetellä omasta pussistani pitääkseni sijoitukset rullaamassa, on asuntosijoittaminen silti tuottavavampi sijoitusmuoto minulle kuin esimerkiksi rahastosijoittaminen.

Seuraavassa blogikirjoituksessa voisin käydä läpi erilaisia laskukaavoja, joiden avulla vakuutin itseäni asuntosijoittamisen tuottavuudesta, kun epätoivo meinasi iskeä. Onneksi ympärilläni on timanttisia naisia, joiden avulla sain hyvät kaaviot ja laskelmat, jotka avasivat asuntosijoittamisen tuottavuuden tässäkin tilanteessa, kun joudun sijoittamaan asuntoihin kuukausittain omaa rahaa.

Tummien pilvien keskeltäkin voi löytää kauniita asioita, kun osaa katsoa.

MIten olen sopeuttanut omaa talouttani?

MIten olen siten sopeutunut tilateeseen? Suoraan sanoen todella heikosti. Taloudessa on tiukkaa, koska menoja on älyttömästi, mutta tuloja suhteessa menoihin liian vähän.

Rakensimme talon vuoden 2021 aikana, ja viimeistelytyöt pihalla jatkuvat edelleen. Puskuri on tyhjennetty ja kaikki menot maksetaan omasta pussista, kun asuntolaina on jo käytetty. Lisäksi olen tehnyt äitiyslomalta palattuani reilun vuoden ajan 80-prosenttista työaikaa.

Sijoitusasuntojen kulujen nousu on tarkoittanut sitä, että rahastosijoittaminen on täytynyt lopettaa ja rahastoihin laitetut rahat kattavat nyt asuntosijoittamisen negatiivisen kassavirran. On siis ollut hyvin turhauttavaa, kun kuuden vuoden sijoittamisen jälkeen olen joutunut pistämään rahastosijoittamisen paussille.

Rahastosijoittamisessa näkee jatkuvasti, kuinka oma sijoitussalkku kasvaa, kun taas asuntosijoittaminen ei ole niin selkeitä numeroita koneella. Kun jouduin laittamaan kuukausittaisen rahastosijoittamisen tauolle, piti asuntosijoittamisen tuottokaavat laskea uudestaan, jotta sain itseni vakuuttumaan siitä, että varallisuuteni kasvaa ja olen edellen vaurastumisen polulla. Joskus matka on vain oletettua hitaampi.

Lue Sijoittalaleidin blogista vinkit, miten hän varautuu nouseviin kustannuksiin.

ON Aika kasvattaa tuloja

On aika ottaa härkää sarvista ja laittaa taas oma talous raiteilleen. Menoja en tässä kohta juurikaan voi tai edes halua pienentää, mutta tuloja sen sijaan voin kasvattaa.

Palaan syksyllä takaisin töihin sataprosenttisesti. Olen nauttinut suunnattomasti 80-prosenttisesta työajasta ja sen vaikutus elämänlaatuun on ollut merkittävä. Aion nyt kuitenkin tehdä töitä enemmän, jotta saan taloudellisen tilanteen tasapainoon ja pysyn vaurastumisen polulla, joka takaa sitten enemmän aikaa tulevaisuudessa. Nämä ovat pitkäntähtäimen suunnitelmia.

Lisäksi olen aktivoitunut sivutoimisen yrittäjänä ja aion syksyllä hankkia lisätuloja kauppaamalla omaa osaamistani yrityksille ja yhdistyksille pitämällä talousaiheisia luentoja. Kaksi luentoa on jo buukattu syksylle ja niistä kertyy mukavasti ekstraa.

Ennen kaikkea tässä ajassa on tärkeää muistaa, että sijoittamista tehdään tulevaisuutta varten pitkällä tähtäimellä. Vaikka osakekurssit ovat näyttäneet pitkään punaista, kulut nousseet asuntosijoittamisessa ja sijoittamisesta muutenkin puhutaan negatiiviseen sävyyn, on hyvä hetki palata perusasioiden äärelle ja tehdä laskelmia sekä muistuttaa itseä, miksi alunperin aloitti sijoittamisen.

Kannattaakin lukea Kasvussa -blogin uusin kirjoitus, josta saat motivaatiota sijoittamiseen pitkällä tähtäimellä. Kirjoituksessa Niina kirjoittaa tarpeen tyydytyksen lykkäämisestä, joka on avain onnistumiseen asuntosijoittamisen polulla.

Olisi mielenkiintoista kuulla millaisia fiiliksiä muilla on ollut sijoittamisen suhteen viimeisen vuoden aikana? Onko sijoittamisen intoa koeteltu vai oletko löytänyt tästä laskumarkkinasta oivan tilaisuuden tehdä hyviä tuottoja?

  • Johanna

Edellinen
Edellinen

Nollapohjainen budjetointi: Näin hallitset talouttasi tehokkaasti

Seuraava
Seuraava

Delayed gratification: Asuntosijoittajan polku on pitkä ja joskus kivinen