Asuntosijoittaja haastattelussa — Teemu Laurikainen

Asuntosijoittajien haastattelusarja jatkuu, tällä kertaa Teemu Laurikaisen haastattelulla!

Teemu on suhteellisen tuore asuntosijoittaja, mutta ehtinyt kerätä kattavaa kokemusta taloyhtiöiden korjausrakentamisesta, hallinnosta sekä juridiikasta työskennellessään isännöintiyksikön päällikkönä sekä aiemmalla urallaan LVI-rakentajana. Nykyään kiinteistövälittäjänä työskentelevä Teemu on sijoittanut asuntoihin puolisonsa kanssa nyt vuoden verran. Tässä haastattelussa Teemu kertoo oman tarinansa siitä, miten hän päätyi asuntosijoittajaksi sekä top-vinkkinsä muille teemasta kiinnostuneille.

Haastattelussa Teemu Laurikainen

Miten kiinnostuit asuntosijoittamisesta?

Alkuun on hieman taustoitettava sitä, miksi kiinnostuin asuntosijoittamiseen vahvasti liittyvästä teemasta: vaurastumisesta.

Asuin Helsingin Lauttasaaressa vuonna 2014 ja toimin tuolloin yksityisen rakennusliikkeen palveluksessa LVI-asentajana. Tein LVI-asentajan töitä ympäri Helsinkiä ja Uudenmaan seutua sekä erityisesti useissa asiakaskohteissa, jotka sijaitsivat kantakaupungin alueilla. Teimme todella kookkaisiin arvohuoneistoihin lattiasta kattoon ulottuvia remontteja, jolloin huoneisto revittiin aivan muttereiksi ja rakennettiin täysin uudelleen. Huoneiden, seinien, kylpyhuoneiden sekä keittiöiden paikat saattoivat vaihtua päinvastaiseen paikkaan kuin missä ne aiemmin olivat. Itse vastasin kohteissa LVI-asennuksesta, LVI-hankinnoista sekä taloteknisestä toteutuksesta.

Ennen Helsinkiin muuttoani olin ollut kotiseudullani Mikkelissä LVI-asentajana viiden vuoden ajan. Helsingissä kuitenkin havahduin tähän "vaurauteen": kohteemme remontit olivat niin laajoja yksityishenkilöiden tilaamia töitä, että niiden toteuttamiseen tarvitsi kuusinumeroisia summia pääomaa. Silloin ajattelin, miksi en itse voisi joku päivä olla taloudellisesti samassa tilanteessa: tilaajan roolissa toteuttamassa omiin kohteisiini vastaavia hankkeita.

Aloin pohtia, kuinka vauraus oli näille asiakkaillemme syntynyt. Toiset olivat menestyneet työelämässä ja toiset sijoittamalla pääomiaan. Yhteinen nimittäjä oli se, että he olivat nähneet oman uransa ja elämänsä eteen vaivaa menestyäkseen niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Aloin pohtia sitä, miten itsekin voisin menestyä vastaavalla tavalla. Tuolloin aloin ensimmäistä kertaa ajatella asuntosijoittamista mahdollisuutena.

Mikä oli alkusysäys juuri asuntosijoittamiseen?

Kiinnostus asuntosijoittamiseen alkoi Thaimaan lomamatkalla vuonna 2015. Olin vuokrannut talon viikoksi Kaakkois-Thaimaasta ja naapuritalon omisti lentokapteeni. Tutustuimme toisiimme viikon aikana ja löysimme nopeasti yhteisen sävelen ajatuksille. Hän kysyi, olenko kuullut kirjasta Rich Dad, Poor Dad *. Miltä kuulostaisi hieman vapaampi ja tulevaisuuden kannalta turvattu taloudellinen elämä, jossa pääoma tekisi työtä puolestani? Viikon aikana hän selitti minulle kirjan keskeisiä pääpiirteitä, jolloin sain jälleen lisää vastauksia vaurastumiseen liittyville kysymyksilleni. Tämä lentokapteeni itse kertoi sijoittavansa asunto-osakkeiden sijaan omakotitaloihin, joita hänen portfoliostansa löytyi jokunen. Hän kertoi pitävänsä siitä, että saa kontrolloida koko taloa asunto-osakkeen sijaan. 

Lomamatkan jälkeen koitti paluu Suomeen. Samaan aikaan muutin takaisin Helsingistä Mikkeliin ja hankin ensimmäisen omistusasunnon. Helsingissä kertyneestä remonttikokemuksesta oli paljon hyötyä, kun päädyin toteuttamaan asuntoon laajan remontin. Kolmen kuukauden remontin jälkeen pidin hieman vapaata, jonka aikana luin Kiyosakin Rich Dad, Poor Dad*-kirjaa. Heti sen luettuani löysin muitakin kiinnostavia teoksia, kuten Kassavirtakvadrantti* sekä Kehitä talousälykkyyttäsi*. Hankin myös muita kirjoja itseni kehittämisen tueksi. Minulle oli tärkeää ensin opiskella aihetta sekä "kasvattaa ajatteluani vaurastumiseen", eli opetella ajattelemaan keskivertoihmistä poikkeavalla tavalla rahasta.

Vasta sen jälkeen ostimme puolisoni kanssa ensimmäisen sijoitusasunnon vuonna 2019.

Millainen oli ensimmäinen sijoitusasuntosi?

Ensimmäinen sijoitusasunto oli peruskuntoinen yksiö Mikkelistä. Sitä myytiin kohtuullisen alhaiseen hintaan ja näimme puolisoni kanssa siinä hyvää potentiaalia jalostaa siitä parempi. Ostimme sen nopeasti pyyntihinnalla sekä toteutimme siihen huoneistoremontin. Tällä remontilla saimme kohotettua huoneiston vakuusarvoa merkittävästi. Toteutin itse remontin sekä LVI-työt. Sähkötyöt teki paikallinen urakoitsija. Vuokrasopimuskin ennätettiin kirjoittaa alkuvaiheessa heti hankinnan jälkeen.

Miten matkasi on jatkunut sijoittajana? 

Matka asuntosijoittajana on vasta alussa. Vuonna 2019 hankimme kaksi sijoitusasuntoa. Viimeisin hankittu huoneisto on jälleen yksiö, juuri laajasta LVIS-remontista (lämpö, vesi, ilma ja sähkö) valmistuneesta taloyhtiöstä Mikkelistä. Tähän huoneistoon meidän ei tarvinnut niin paljon käyttää remonttitaitojamme, mutta kuitenkin päivitimme pintoja täyttämään tämän päivän vaatimukset.

Olemme sijoittaneet Mikkeliin sen vuoksi, että tunnen todella monta taloyhtiöitä tästä kaupungista. Taloyhtiöt ovat olleet asiakkaitani jo pitkään: ensin toimiessani LVI-asentajana ja sittemmin toimiessani isännöintiyksikön päällikkönä. Nykyään toimin kiinteistönvälittäjänä, mikä auttaa luomaan hyviä kontakteja ja lisäämään tietämystä kaupungin asuntomarkkinoista. Tämä taustani antaa todella hyvän näköalapaikan sille, millaiseen huoneistoon kannattaa sijoittaa, mihin kaupunginosaan sekä mihin kaupunginosan mikrosijaintiin.

Miten hoidat asuntojen hallinnointia ja vuokrausta?

Asuntojen hallinnoinnin hoidamme omin kätösin vuokrausta myöten, siihen antaa oma tausta ja nykyinen ura hyviä ”työkaluja".

Toistaiseksi omat resurssimme ja aikamme riittävät vuokralaisten hallinnointiin itse. Kohtelemme jokaista vuokralaisia asiakkaina, joille haluamme tarjota parhaan mahdollisen asiakas- ja asukaskokemuksen.

Millaisten kriteerien perusteella valitset asunnon ja alueen?

Keskeisenä kriteereinä on ollut hyvä vuokratuottoprosentti, jota olen peilannut taloyhtiöön ja taloyhtiön sijaintiin. Peruskysymykset, joita kysyn itseltäni asuntoa valitessa ovat:

  • Onko tämä huoneisto sellainen, missä vuokralainen viihtyy?

  • Onko asunnon jälleenmyyminen kohtuullisen vaivatonta, jos likviditeettini heikkenisi merkittävästi?

  • Millainen sijainti asunnolla on palveluihin, koulutuslaitoksiin ja harrastusmahdollisuuksiin nähden?

Hyvin houkuttelevana sijoituksena pidän sitä, jos sijoitusasuntoon on mahdollista luoda lisäarvoa, esimerkiksi jalostamalla huoneisto remontin kautta markkinakelpoiseksi.

Tarkastelen myös taloyhtiön kokoa ja velkaa. Velkaa on taloyhtiöissä yleensä kahdenlaisena elementtinä, korjausvelkana tai pääomavelkana. Hankkeita ja korjauksia en ole välttänyt, koska se on kiinteistöjen elinkaaren kannalta välttämätöntä — kaikki pitää korjata, jos on tarpeen. Yksi hyvä kriteeri on kuitenkin välttää turhan montaa huoneistoa taloyhtiöstä, jossa yhtiön huoneistoala on alle 1000 m2 (tämän ohjesäännön opin Marko Kaarron kirjoittamasta Sijoita asuntoihin! -kirjasta). Tässä korostuu hankkeiden maksajien vähyys ja kohtuullisen pienikin hanke voi tulla pienelle osakaskunnalle aika raskaaksi hoitaa. Toiseksi, pieni taloyhtiö pyörii pienellä liikevaihdolla. Talous on tällöin hieman haavoittuvaisempi.

Millaisia tulevaisuuden tavoitteita sinulla on asuntosijoittamisen suhteen?

Tulevaisuudessa aiomme sijoittaa muihinkin kaupunkeihin, etenkin kasvaviin keskuksiin. Näemme potentiaalia Kuopiossa ja Jyväskylässä. Molemmilla meillä puolisoni kanssa on kokemusta asumisesta kummassakin kaupungissa.

Tavoitteena on kerätä lisää huoneistoja salkkuun. Luulen, että seuraavan ostamme vielä Mikkelistä tai sitten siirrymme muihin maakuntiin. Ulkomaat ei eivät ole poissuljettuja, etenkin Thaimaa ja Aasia kiinnostaa kovin paljon. Pyrimme pitämään silmät ja korvat auki!

Top-vinkkisi ensimmäistä sijoitusasuntoaan etsiville ihmisille

Top-vinkkini ensimmäistä sijoitusasuntoa etsivälle on se, että kannatta ensiksi sijoittaa itseensä. On hyvä opiskella ja tutustua sijoitettavaan instrumenttiin huolella, ennen kuin laittaa pääomaa kiinni asuntoon (tai mihinkään muuhunkaan sijoitukseen). Opiskeluun panostettu aika ja raha nimittäin tulee moninkertaisella kertoimella takaisinpäin päin.

Kaikki arvokas ei ole helppoa, vaan kaiken arvokkaan eteen on jonkin verran nähtävä vaivaa, jotta voi saavuttaa menestystä. Vaikka alku saattaa tuntua yhtä hitaalta kuin kääntäisi Silja Serenadea Olympia-terminaalissa ympäri, on opiskelu sen arvoista, jotta toiminnalle löytyy oikea suunta. Itse olen opiskellut asuntosijoittamista lukemalla kirjoja ja blogeja, kuuntelemalla podcasteja sekä käymällä valmennuksissa. Tämän aiheen rinnalla tulee myöskin opiskeltua ”henkistä pääomaa” itselleen. Tässä teemassa ehdoton sankarini on Brian Tracy. Lisäksi kiinteistöalalla työskentely on tuonut arvokasta oppia niin rakentamisen kuin kiinteistöjen hallinnan kannalta.

Toinen vinkkini on olla etsimättä sitä ”täydellistä” kohdetta, koska yleensä se hieman heikkokin kohde muuttuu jalostamalla (esimerkiksi remontoimalla) aika paljon paremmaksi. Kolmantena kannattaa katsoa karttaa ja tarkastella missä kohtaa huoneisto tai kiinteistö kaupungissa sijaitsee.

Neljäntenä mainitsisin, että vietä sellaisten ihmisten kanssa aikaa, jollaiseksi itse haluat taloudellisesti tai henkisesti kasvaa ja kehittyä, ja nämä henkilöt myös auttavat sinua tavoitteisiin pääsyssä. Viidentenä, muista ajatella asioita isossa kuvassa, Thinking Big!

Mistä sinut löytää, jos elämääsi ja polkuasi haluaa seurata?

Minut tavoittaa Facebookista, Instagramista, LinkedInistä ja huom.fi/teemu-laurikainen. Vielä en ole ryhtynyt pitämään erillistä sijoittamiseen paneutuvaa blogia, mutta minuun voi olla yhteydessä asuntosijoittamiseen tai kiinteistöjen sekä asuntoihin liittyvissä asioissa. Osaan kuitenkin jonkin verran ohjeistaa, konsultoida ja neuvoa, jos tulee jotakin kysyttävää. Teen tätä mielelläni!

Kiitos Teemu kattavasta haastattelusta!

Oletko sinä asuntosijoittaja ja haluat kertoa oman tarinasi Kasvussa-blogissa? Etsin jatkuvasti uusia haastateltavia "Asuntosijoittaja haastattelussa" -blogisarjaan. Oletpa sitten asuntosijoittajana polkusi alussa tai jo kokenut konkari, otathan rohkeasti yhteyttä! Lähetä sähköpostia kasvussa@gmail.com, tai kirjoita yksityisviestiä Instagramissa.

*Sisältää mainoslinkin, joka ohjaa Adlibriksen kirjakauppaan. Rahamedia Oy saa linkin kautta ostetuista kirjatilauksista affiliate-palkkion.

Edellinen
Edellinen

Sijoitusasunnon osto ilman käsirahaa - näin se tapahtuu

Seuraava
Seuraava

Millaista on vuokranantajan arki?