7 vinkkiä aloittelevalle asuntosijoittajalle

Asuntosijoittaminen kiinnostaa monia ja koskaan tästä aiheesta ei voi tietää liikaa. Itsellä oli hyvä mahdollisuus tutustua aiheeseen paremmin, sillä vedän Keski-Suomen Ekonomien Sijoitusklubia, ja saimme sinne vieraaksi muutama viikko sitten valtakunnallisesti tunnetun asuntosijoittajan Joonas Oravan. Hän on yhdessä Olli Turusen kanssa kirjoittanut kirjan Osta, vuokraa, vaurastu ja tällä hetkellä työskentelee Asuntoneuvoja-yrityksessä. Olin erittäin innoissani mahdollisuudesta keskustella Joonaksen kanssa ja oppia lisää hänen asuntosijoittamisstrategiastaan.

Tähän kirjoitukseen koostin ne Joonaksen antamat vinkit, jotka itse koen tärkeimmäksi omassa tilanteessani. Eli, tilanteeni on se, että minulla on nyt yksi sijoitusasunto ja tällä hetkellä mietin pitäisikö toinen asunto hankkia. Kuinka sitten aion edetä? Alla olevien vinkkien pohjalta.

1. Osta ja pidä: sijoitan pitkällä aikahorisontilla

Tätä itse tavoittelen. Haluan löytää kohteen, jota voin pitää pitkään, vähintään sen 15–20vuotta, kunnes lainaa on maksettu kokonaan tai vain vähän jäljellä. Tavoitteenani on saada positiivista kassavirtaa, mutta en lähde metsästämään mitään tiettyä tuottoprosenttia. Tämän Joonaskin sanoi, eli hänellä ei ole mitään kiveen hakattua tuottoprosenttiodotusta asetettuna. Sijoitushorisontin ollessa pitkä ei myöskään haittaa, jos vuosien varrella tulee muutama tyhjä kuukausi.

2. Käytä rohkeasti velkavipua

Asuntosijoittamisen kiinnostavuus on juuri velkavivun käyttö. Tätä kannattaa hyödyntää, mutta jokaisen tietenkin tulee suhteuttaa velkavivun suuruus omaan tilanteeseen. Jos mahdollista, niin sataprosenttista velkavipua kannattaa harkita.

Itselle tässä Rahamedian porukassa mukana olo on avannut juuri tämän asuntosijoittamisen houkuttelevuuden, sillä niin monta innostavaa asuntosijoittajaa ryhmässä on, kuten asuntoja remppaava Taloushaukka Kati Kasvussa-blogin Niina, joka sijoittaa myös ulkomaille. Itse olen suhtautunut asuntosijoittamiseen aiemmin niin, että sijoituksen arvon tuplaaminen tai jopa triplaaminen ei ole samalla lailla mahdollista kuin osakesijoittamisessa. Nyt kuitenkin ymmärrän asuntosijoittamisen houkuttelevuuden sitä kautta, että oman varallisuuden kasvattaminen on mahdollista ilman, että siihen laittaa omaa pääomaa. Ja tämä on aika kiva ajatus. Toki tiedän, että asuntosijoittajan tulee varautua mahdollisiin remontteihin ja muihin yllättäviin kuluihin, joten puskuria tulee kerätä.

3. Tutustu tilastoihin

Tämä oli itselle ehkäpä se tärkein oppi Joonakselta. Julkisesti on paljon tilastoja saatavilla esimerkiksi alueen uudistusrakentamista, mikä on arvioitu väestömäärän muutos ja tuleeko talouksien määrän lisääntymään tai vähentymään alueella. Tämän tyyppisten tilastojen tarkastelujen pohjalta voi hahmottaa näkymää lähivuosien suhteen.

Itse etsin sijoitusasuntoa Jyväskylästä, ja juuri nyt kaupungissa tuntuu olevan vuokralaisen markkinat. Uudisrakentamista on ollut todella paljon ja toisaalta etäopintojen myötä moni opiskelija on jättänyt muuttamasta paikkakunnalle. Mitä olen keskusteluja seurannut, niin monella asuntosijoittajalla on asunto tyhjillään useampia kuukausia ja vuokrasta on joutunut tinkimään. Kuitenkin, jos muutamankin vuoden perspektiivillä tilastoja analysoi, niin uudistusrakentaminen on vähentymässä, kun taas talouksien määrä jatkaa kasvuaan. Uskallanko luottaa, että vuokralaisia tulee riittämään?

4. Ole valmis käyttämään aikaa kohteen etsimiseen ja alueeseen perehtymiseen

Aikaa voi mennä paljonkin, kun etsii sopivia kohteita. On hyvä perehtyä rauhassa ja huolella alueen yleiseen hintatasoon, kaupunginosaan ja myös taloyhtiöön. Alueen yleistä markkinahintaa voi selvittää myös Tilastokeskuksen kautta, josta voi kerätä neliöhintoja ihan postinumeron perusteella.

Itse olen käyttänyt alueen kartoitukseen jo paljon aikaa. Seuraan säännöllisesti myynti-ilmoituksia ja Etuovesta saan tuoreet asuntoilmoitukset asettamieni kriteerien mukaisesti. Uskon, että jos asuntosijoittaminen imaisee enemmän mukanaan, ei aikaa kulu enää yhtä paljon, vaan ne helmikohteet tulee tunnistettua nopeammin.

5. Olisiko kimppasijoittaminen mahdollista?

Omien sijoitustensa lisäksi Joonas on kerryttänyt merkittävän sijoitusasuntoportfolion yhdessä Olli Turusen kanssa, ja tämä heidän kimppasijoittaminen on saanut paljon näkyvyyttä myös talousmediassa. Joonas kertoi, että kimppasijoittamisessa pääsee jakamaan surut ja työt, mutta tuplaamaan tuotot. Luottamus on tässä kaiken a ja o, jotta uskaltaa lähteä yhteiseen kohteeseen lainaa ottamaan.

Itselläni on tarkoitus ostaa seuraava kohde täysin yksin, mutta jos tämä asuntosijoittaminen vie mukanaan, voisi miettiä löytyykö joku kumppani asuntosijoittamiseen.

6. Satsaa hyviin valokuviin vuokrailmoituksessa

Joonas totesi, että vuokramarkkinoilla ei enää riitä se, että julkaisee asuntoilmoituksen ja odottaa yhteydenottoja. Kilpailu vuokralaisista on kovennut, joten nyt tulee houkutella vuokralaisia. On esimerkiksi tärkeää ottaa hyvät, laadukkaat valokuvat kohteesta, jotta herättää vuokralaisen mielenkiinnon. Suttuisten kuvien perusteella ei välttämättä saa yhtään yhteydenottoa.

7. Tarkista vuokralaisen tiedot

Tämähän ilmenee usein jo vuokrailmoituksessa, eli luottotietojen tarkistaminen on se perusjuttu. Tämän lisäksi kannattaa jutella avoimesti eri vuokralaisehdokkaiden kanssa, jotta itsekin saa paremman käsityksen millaista asuntoa ovat etsimässä ja miksi. Hyvän vuokralaisen saaminen on kullan arvoista.

Itse onneksi sain tähän ainoaan vuokra-asuntooni todella ihanat vuokralaiset ja takuuvarmasti luotan, että he pitävät asunnon todella siistissä kunnossa. Jos seuraavan asunnon ostan, niin toiveissa toki on löytää yhtä ihanat vuokralaiset.

Mites te kokeneemmat konkarit, millaisia vinkkejä antaisitte aloittelevalle asuntosijoittajalle tai henkilölle, joka vasta miettii voisiko asuntosijoittaminen olla se oma juttu? Mikä on se sinun tärkein ohjenuorasi asuntosijoittajana?

Edellinen
Edellinen

Näin luot liiketoiminnastasi menestystarinan

Seuraava
Seuraava

Viisi vinkkiä parketin kierrättämiseen