5 tapaa parantaa 50-luvun asunnon sisäilmaa

On useita tapoja parantaa vanhan asunnon sisäilmaa remontissa, ja mielestäni ne kaikki kannattaa ottaa käyttöön, jos vain mahdollista. Raikas sisäilma on paitsi mukavuustekijä, myös merkittävä terveystekijä.


Tässä postauksessa käyn läpi omat, kantapään kautta opitut konstini sisäilman parantamiseen. Lähtöolettamuksena on, että huoneistoon ollaan tekemässä kokonaisvaltainen remontti.

1. Poista vanhat pintamateriaalit

Vaikka olen kierrätyksen ja vanhan säästämisen puolestapuhuja, aloitamme silti aina tästä: poistamme vanhat pintamateriaalit betonille asti, jos mahdollista. Huomaan usein ihmisten etsivän vastausta siihen, miten saa epämiellyttävät hajut pois asunnosta. Vastaus on useimmissa tapauksissa yksinkertaisista yksinkertaisin: kantamalla hajun aiheuttajat kaatopaikalle!


Älä jätä vanhaa tapettikerrosta uuden tapetin tai maalin alle, äläkä missään tapauksessa jätä vanhaa muovimattoa uuden lattiamateriaalin alle. Olemme purkaneet monta laminaattia muovimaton päältä, ja huh, mikä kemiallinen muovin haju matosta löyhähtää, kun laminaatti puretaan. Muovimaton jättämistä uuden lattiamateriaalin alle ei myöskään suositella ja usein se määrätään poistettavaksi isännöitsijän myöntäessä remonttiluvan. Muista ottaa asbestinäyte!

Poista vanha muovimatto. Trust me, it’s worth it.

2. Varmista korvausilman saatavuus

Vanhassa talossa on useimmiten painovoimainen ilmanvaihto. Kaksi kysymystä siihen liittyen: mistä tulee korvausilma, minne menee poistoilma? Olen nähnyt useasti, että huoneiston korvausilma on tukittu kokonaan. Tällöin korvausilma tulee väistämättä hallitsemattomasti esimerkiksi lattianraoista, rappukäytävästä, välipohjasta tai muista epäpuhtaista paikoista.

Mikäli talossa on vaihdettu ikkunat, niissä on todennäköisesti korvausilmaventtiilit, ja asia on kunnossa (tarkista, että venttiili on auki ja puhdista/vaihda suodatin). Muussa tapauksessa pidä huoli, että raikas ilma pääsee huoneistoon niin kuin kuuluu. Vanhoissa ikkunoissa voi jättää osan sisäikkunan yläreunasta tiivistämättä, jolloin raitis ilma pääsee asuntoon. Jos ilmavaihtokanava on tukittu sisäpuolelta, avaa se ja asenna esimerkiksi allaolevan kuvan mukainen venttiili.

Tarkista myös poistoilma. Imeekö kylppärin ja/tai keittiön poistoilmaventtiili ohuen paperin kiinni itseensä? Huomioithan, että painovoimaisessa talossa liesituuletinta ei missään nimessä tule kytkeä suoraan poistoilmahormiin. Tämä paitsi blokkaa huoneiston poistoilman, myös sekoittaa painovoimaisen ilmanvaihdon (suomeksi: oman asuntosi kokkauskatkut tunkevat naapureiden asuntoihin).

Esimerkki Motonetin myymästä säätöventtiilistä, jonka asensimme korvausilmaputken eteen, jotta korvausilmaa olisi helppo säätää.


3. Säästä väliovet

Painovoimaisen talon ilmanvaihto toimii parhaiten, kun huoneistoa käytetään siten kuin on alunperin tarkoitettu. Moni poistaa remonteissa väliovia, mutta harkitse vielä: rappuun menevä huoneisto-ovi ei välttämättä ole niin tiivis kuin mihin olemme nykytaloissa tottuneet, ja ainakin postiluukun kautta saattaa vetää. Se tarkoittaa, että rappukäytävästä tulee korvausilmaa sisälle huoneistoon. Sulkemalla välioven voit blokata tämän ilmavuodon.

Oviasiaan liittyen: kylpyhuoneen oven alta pitäisi ilman päästä vapaasti kulkemaan, joten huolehdi niin sanotusta siirtoilmaraosta.

Väliovilla, etenkin eteisen väliovilla, on usein merkittävä roolinsa rapun ilmavuotojen blokkaamisessa.

4. Blokkaa kreosootti

Kreosoottia voi löytyä muun muassa 50-luvun rakennusten (rakenteista ja) sähköjohtojen suojaputkista. Huomaat sen, kun nuuhkaiset vanhaa, avattua sähkörasiaa. Jos se tuoksahtaa ratapölkylle, talossa on todennäköisesti käytetty suojaputkia, jotka sisältävät kreosoottia. Kreosootti sisältää PAH-yhdisteitä ja sen pääsy asuintilaan pitäisi ehdottomasti blokata.

Hätä ei ole tämän näköinen! Me olemme toimineet siten, että olemme tupsauttaneet hiukan tiivistemassaa suojaputkien suulle siinä vaiheessa, kun sähkörasia (jakorasia, pistorasia tai katkaisijan rasia) on auki. Näin blokataan ilmavuoto rakenteesta pistorasian kohdalta. Hus ratapölkyn hajut!

5. Tiivistä lattianrajat

Täytyy myöntää, että pidin tätä aiemmin vähän hömpötyksenä, mutta kun testasin talvipakkasella rempan aikana, kuinka paljon lattian reunaraoista vetää huoneistoon, yllätyin (parhaiten teet testin, kun listat ja kaikki lattiamateriaalit on poistettu ja kokeilet märällä sormenpäällä lattianrajat ja nurkat). Myös betonikakun hakeamat tulee tiivistää. Lattiarakenteessa voi niin ikään olla kreosoottia pintavalun alla, joten tiivistys poistaa tämänkin epäpuhtauden. Olemme käyttäneet tiivistykseen plastista tiivistysmassaa, joka elää rakenteiden mukana.

Lue myös blogitekstini Sijoitusasunnon remontointi – mitä voi tehdä itse? ja tule seuraamaan kierrätysremonttejamme Instatililleni.

Edellinen
Edellinen

Miksi markkinoita ei kannata ajoittaa?

Seuraava
Seuraava

Kun syntymätön lapseni onkin jo osa bisnestä