Sijoittamisen aloittaminen – Näillä simppeleillä ohjeilla pääset alkuun

Kirjoitus sisältää affiliate-linkkejä. Linkkien klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja tai minulle tuloja. Mikäli päädyt rekisteröitymään Nordnetin asiakkaaksi linkkini kautta, saan siitä komission. Affliate-linkit ovat merkitty *-merkillä.

Tiedätkö sellaisen ihmisen, jolla on todella paljon tietoa ja opiskelee loputtomasti, muttei koskaan saa mitään käytäntöön? Minäkin tiedän. Olen vahvasti sitä mieltä, että parhaiten oppii tekemällä, eikä vain lukemalla. Tuloksia ei tule ilman toimintaa. Tämä pätee varsinkin sijoittamisessa. Ja eikös sitä sanota, että virheistä oppii parhaiten? Miten voit oppia, jos et koskaan edes yritä ja tee virheitä? Et mitenkään. Ala siis toimia.

Unelmoitko toimimisen sijaan? Näillä ohjeilla pääset alkuun

Jos havahdut nyt siihen, että toiminnan sijaan, unelmoit ja haaveilet sijoittamisen aloittamisesta, niin tee nämä asiat

  • Varaa itsellesi aikaa ja käy taloutesi luvut läpi (tulot ja menot voit tsekata suoraan verkkopankista)

  • Aseta taloudelliset tavoitteet seuraavalle  kolmelle kuukaudelle

  • Hanki sijoittamiseen/vaurastumiseen liittyvää kirjallisuutta, lue blogeja ja/tai ilmoittaudu valmennuksiin (kirjasuosituksia voit lukea tästä )

Oman taloudet luvut

Mielestäni on mahdoton vaurastua, jos et tunne oman taloutesi lukuja. Ellei tulot ole sitten niin suuret, ettei raha lopu kuluttamallakaan. Tämä on kuitenkin harvojen ongelma. Kirjaa exceliin tai paperille tulot ja menot. Tee tämä viimeisen kolmen kuukauden ajalta, niin näet mihin rahat kuluvat.

Oman talouden managerointi ja lukujen tunteminen on avain onnistumiseen. Itse käytän talouden managerointi mallia, jonka olen oppinut erilaisista valmennuksista. Managerointi mallin mukaan kiinteät kulut saavat olla 60%, 10% varataan tuhlaukseen, 10% sijoittamiseen, 10% säästöön ja 10% opiskeluun. Sijoittamalla lukusi noihin prosentteihin, saat näkemystä oman taloutesi kulurakenteesta. Tuhlaatko liikaa suhteessa tuloihisi, vai onko kenties kiinteät kulut liian suuret?

Huonon velan poismaksu

Monella saattaa hyvinkin olla se tilanne, että luvut eivät mahdu noihin prosentteihin joita aikaisemmin mainitsin. Ei hätää. Ei ne minullakaan alkuun mahtunut.  Jos sinulla on esimerkiksi hunoa velkaa, niin ensisijaisesti ohjaa säästöön/sijoituksiin tarkoitetut rahat velkojan poismaksuun.

Huonolla velalla tarkoitan kulutusluottoja, osamaksuja ja luottokorttivelkaa. On tärkeää kirjata kaikki huonot velat ylös, ja laskea maksusuunnitelma. Vasta kun velat on maksettu, voit aloittaa säästämisen ja sijoittamisen. Tai toki voit pienellä summalla jo siinä samalla sijoittaa (esim 15e/kk Nordnetin kautta), mutta suurin osa rahoista on ehdottomasti mentävä huonojen velkojen poismaksuun.

Joskus omien lukujen kohtaaminen saattaa jännittää ja sitä helposti välttelee. Välttelemällä et kuitenkaan saavuta mitään muuta kuin taloudellista stressiä. Sijoittamisen aloittaminen onnistuu vasta kun tunnet omat luvut.

Aseta tavoitteet

Kun olet kohdannut omat lukusi, on aika asettaa tavoitteita vähintään seuraavalle kolmelle kuukaudelle. Voit myös asettaa isompia tavoitteita pidemmälle aikavälille. Mutta muista laittaa myös lyhyen aikavälin tavoitteita. Lyhyen aikavälin tavoitteen toteutumista on helpompi seurata ja on palkitsevaa nähdä itsensä onnistuvan.

Lyhyen aikavälin tavoiteitat voivat olla esimerkiksi

  • kuukauden säästötavoite

  • kauppalaskun pienentäminen ruuan laadusta tinkimättä!

  • turhien kulujen karsiminen (turhat lehtitilaukset, kanavapaketit yms)

  • sijoittamisen aloittaminen

Ilman tavoitteita on haastava edetä. Vähän sama kuin sinulla olisi navigaattori, muttet laita siihen mitään osoitetta. Silloin on turha odottaa sen myöskään ohjaavan sinua perille. Tavoitteet ohjaavat sinua tekemään oikeita ratkaisuja arjessa. Ilman tavoitteita olisi kuin suunnistaisit silmät sidottuina.

Itselläni oli ennen juurikin se ongelma, ettei ollut taloudellisia tavoitteita, tai ne olivat liian leväperäisiä. Kun ei ollut tavoitetta, niin säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen oli tahmeaa. Siksi helposti tuhlasin pienetkin säästöni johonkin turhaan, mikä toi minulle enemmän mielihyvää sillä hetkellä.

Aseta itsellesi siis tavoite paljon haluat sijoittaa ja säästää, sekä mitä varten. Sijoittamisen lisäksi on tärkeää säästää itselleen puskuria, joka vastaa 3-6 kuukauden kiinteitä kulujasi. Puskurirahat kannattaa säästää jonnekin, mistä ne on helposti saatavilla. Puskuriraha on sitä varten, että sitä voidaan käyttää tarpeen tullen. Esimerkiksi jos auto vaatii korjausta tai pesukone hajoaa. Puskuriraha ei ole shoppailua varten.

Tässäkin kohtaa on hyvä määrittää selkeä tavoite. Kuinka ison puskurirahan haluat kerryttää ja mihin niitä rahoja saa käyttää.

Puskurirahaa ei mielestäni kannata lähteä sijoittamaan. Sijoituksiin käytettävät rahat ovat sitten erikseen. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin managerointi taulukossa 10% menee säästöön ja 10% sijoituksiin. Omalla kohdallani olen ajatellut, että kuukausittain rahastoihin sijoittamani rahat,  ovat vähän niin kuin niitä ei olisi olemassakaan. Ne rahat kuuluvat minulle vasta sitten eläkkeellä. Näin minulla ei ole halua edes tuhlata niitä.

Opiskele samalla kun toimit

Vaikka pidän toimintaa kaikista tärkeimpänä, niin opiskelua ei pidä unohtaa. Käy siis ostamassa kirjoja, ilmoittaudu valmennuksiin ja lue blogeja aiheeseen liittyen. Pelkkä opiskelu ei kuitenkaan tuota tuloksia, vaan sinun täytyy myös toimia.

Jos haaveilet sijoittamisesta, niin aloita se heti. Varsinkin alussa, edes pienen summan sijoittaminen kuukausittain, kuluttomiin tai matala kuluisiin rahastoihin, on tärkeää onnistumisen tunteen kannalta. Alkuun pääseminen vaatii, että sijoittamisen aloittaa jostain. Aloita siis vaikka 15 eurolla kuukaudessa.

Itse sijoitan kuukausittain rahojani Nordnetin kautta pankin sijaan. *Nordnettiin on helppo rekisteröityä ilmaiseksi. Nordnetistä löytyy myös aikaisemin mainitsemiani kuluttomia rahastoja. Näitä ovat Super rahastot, joihin voi sijoittaa jopa vain 15e/kk. Pienikin summa on parempi kuin ei mitään. Se antaa tunteen onnistumisesta ja näin ollen motivoi jatkamaan.

Etsitkö loputtomiin sitä parasta sijoitustuotetta? Mitä jos sen sijaan vaan aloittaisit

Tiesitkö, että ensimmäisen viiden vuoden aikana sijoituksesi luultavammin kasvaa enemmän sinne laitetusta rahasta, kuin tuotosta. Älä siis käytä loputtomasti aikaa parhaan sijoitustuotteen valintaan, vaan aloita sijoittaminen esimerkiksi rahastohin ja opiskele samalla. Älä sijoita kerralla isoja summia, vaan hajauta sijoittamalla kuukausittain pienemmissä erissä.

Korkoa korolla vaikutus alkaa näkymään tosiaan vasta vuosien päästä aloittamisesta, joten tämä homma vaatii malttia. Itse en edes joka kuukausi käy katsomassa omia sijoituksiani.

Tarkoitukseni on sijoittaa eläkepäiviä varten. Näin ollen en nosta rahoja pois, vaikka kurssit laskisivatkin. Kurssien laskiessa ostan lisää edullisempaan hintaan. Olen nyt sijoittanut Nordnetin kautta vajaan vuoden verran, ja edelleen opiskelen asiaa, enkä ole siis valmis.

Asuntosijoittaminen on sitten eri asia, ja vaatiikin enemmän opiskelua ja tutkimista, koska puhutaan isoista rahasummista. Rahastoihin ja osakkeiseen sijoittamisen voit aloittaa pienillä summilla.

Sijoittamisen aloittaminen on yksinkertaista. Älä tee siitä liian monimutkaista. Aloittamien on kaikista tärkeintä.  Puhu pankissa pankkineuvojasi kanssa tai aloita sijoittaminen Nordnetin kautta. *Nordnettiin voit rekisteröityä tästä, eikä se sido sinua mihinkää. Sieltä löydät myös Sharevillen, jossa jaetaan kokemuksia ja vinkkejä. Nordnet tarjoaa myös ilmaisia verkkokursseja ja webinaareja. Tietoa on siis tarjolla, kunhan tartut tuumasta toimeen.

Edellinen
Edellinen

Kirjavinkkejä sinulle, joka haluat vaurastua ja sijoittaa

Seuraava
Seuraava

Mitäs jos pihistelyn sijaan miettisit, miten voisit ansaita lisää rahaa