Saavuta taloudellinen mielenrauha budjetoimalla

Onko tili tyhjä aina jo paljon ennen palkkapäivää? Yllättääkö tavanomainen, mutta vain kerran vuodessa maksettava lasku, kun olit suunnitellut käyttäväsi sen rahan johonkin ihan muuhun? Talousvalmentaja Mikko Sjögrenin sanoin, mietitkö loppuuko rahat vai kuukausi ensin? Rahahuolet aiheuttaa stressiä ja unettomia öitä. Sitä kautta raha-asiat vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään, joten niihin kannattaa ehdottomasti käyttää hieman aikaa.

Usein raha-huolet ei ole edes tuloista kiinni vaan rahankäyttötaidot ja tunteet vaikuttaa siihen millainen taloudellinen tilanne on. Tässä postauksessa keskitytään raha-asioiden kuntoon laittamiseen selvittämällä oma kulutus ja laatimalla budjetti sen avulla.

Mihin se raha oikein kuluu?

Sinusta saattaa tuntua siltä, että tili on aina tyhjä, vaikka mitään ei ole tullut ostettua. Ensiaskel mielenrauhaan on selvittää mihin se raha oikein menee. Jos et ole yhtään seurannut rahankäyttöäsi, se kannattaa tehdä viimeistään nyt. Yksi tapa kulutuksen seurantaan on ottaa käyttöön puhelimeen sovellus, johon kirjaat jokaisen ostoksesi. Puhelin kulkee yleensä aina mukana, joten pidän sitä helpoimpana tapana seurata rahankäyttöä. Itse käytän sovellusta nimeltä Monefy, joka löytyy sovelluskaupasta. Monefystä on ilmaisversiokin, mutta minulla on käytössä muutaman euron maksanut maksullinen versio, johon olen pystynyt itse tekemään haluamiani kategorioita.


Tässä esimerkkinä pari eri näkymää, jota appissä on. Pystyt listaamaan tämän päivittäin, viikoittain, kuukausittain tai vuosittain ja pureutumaan haluamaasi kategoriaan. Kun olet tehnyt seurantaa jonkin aikaa, näet nopeasti onko taloutesi balanssissa. Seuraa kulutustasi ainakin kuukausi, jotta saat riittävän kattavan katsauksen.

Laske pakolliset kulusi vuoden ajalta

Seuraava askel on selvittää muut kulusi vuoden ajalta. Kuukauden kulutuksen seuranta ei vielä anna riittävän kattavaa kuvaa kokonaisuudesta, sillä on monia laskuja, jotka ei eräänny joka kuukausi vaan esimerkiksi kolmen kuukauden tai jopa vuoden sykleissä. Jos tätä tekee ensimmäistä kertaa, tähän voi joutua käyttämään jonkin verran aikaa, mutta usko kun kerron, että tähän käytetty aika todellakin kannattaa! Selvitä siis mitä laskuja sinulle tulee joka kuukausi, mitä laskuja harvemmin. Kuluja voi olla esimerkiksi seuraavanlaisissa kategorioissa:

  • asuntolainan lyhennys tai vuokra

  • yhtiövastike

  • sähkölasku

  • vesimaksu

  • puhelinlasku ja netti

  • kotivakuutus

  • henkilövakuutukset

  • autovakuutus

  • ajoneuvovero

  • auton katsastus ja huolto

  • luottokortti

  • kulutusluotto

  • suoratoistopalvelut

Tarkoituksena on laskea koko vuoden laskuihin menevät kulut yhteen ja jakaa summa kahdelletoista kuukaudelle. Tämän tehtyäsi tiedät, kuinka paljon sinun pitää siirtää sivuun rahaa kuukausittain, jolloin laskut eivät pääse niin helposti yllättämään. Kun joka kuukausi säästää laskuja varten saman summan, niin voi elää paljon huolettomammin. Itselläni on tätä tarkoitusta varten erillinen tili, johon siirrän saman summan kuukausittain ja maksan sieltä kaikki laskut.

Laadi näiden perusteella budjetti, joka pitää

Nyt kun olet selvittänyt kulutuksesi tason, voit laatia budjetin, joka pitää. Jos talous ei ole tasapainossa ja näyttää siltä, että kulutat enemmän kuin tienaat, on aika tarttua tuumasta toimeen. Katso kulutusta kriittisesti ja mieti, mikä on sellaista, mistä voit luopua? Tai vaihtoehtoisesti, miten voisit ansaita enemmän? Mikäli ongelma johtuu luotoista, lue Johannan loistava kirjoitus velkojen vyöryttämisestä.

Tässä vaiheessa kannattaa myös ottaa huomioon tulevaisuuden haaveet ja hankinnat. Pitäisikö vaikka matkustamista varten siirtää rahaa etukäteen säästöön? Muista varata rahaa myös huvituksiin, koska elämä on kuitenkin nyt. Budjettia ei kannata laatia liian tiukaksi, siten, että elämänlaatu kärsii. Mutta kun laadit budjetin riittävällä tarkkuudella, raha-asioista stressaaminen vähenee ja sinulla on yksi murhe vähemmän.

Essi

Edellinen
Edellinen

Budjettimalli, jolla tuhlari saatiin kuriin

Seuraava
Seuraava

Mitä sijoittaminen on?