Osakesijoittaminen -sopiva sijoittamistapa sinulle?

Osakesijoittaminen - se on ollut harrastukseni jo muutaman vuosikymmenen ajan. Elämäntilanteesta riippuen välillä harrastanut aktiivisemmin ja välillä vain passiivisesti osakkeita säilyttäen. Tämän lisäksi itselläni on yksi ’sijoitusasunto’; varsinaisesti tämä ei mikään sijoitus ole, vaan jätin entisen kotimme vuokralle. Ehkä tätä kuvaa sijoitussäästäminen, jota Taloushaukka-blogissa juuri käsiteltiin, sillä kassavirta ei ole vielä nyt parin vuoden aikana ollut kokonaan nettopositiivinen (muutama tyhjä kuukausia, hieman asunnon päivitystä). Mutta muihin omaisuuslajeihin, kuten en arvometalleihin, kryptovaluuttoihin tai edes rahastoihin en ole sijoittanut, vaikka moni suosittelee hajauttamista eri omaisuuslajien kesken. Miksi näin, miksi olen näin voimakkaasti satsannut osakesijoittamiseen? Tässä blogissa avaan omia valintoja enemmän.  

Olen idealisti – osakesijoittamisella rakentamassa vastuullista liike-elämää

Olen idealisti, sen myönnän heti alkuun.  Itseäni ei ensi sijaisesti motivoi tulla 'vauraaksi' tai 'rikastua', totta kai tavoittelen pientä taloudellista liikkumavaraa, jonka ansiosta esimerkiksi työnteossa palkka ei ole suurin motivaattori; vaan olen voinut valita urapolun, joka ei ole taloudellisesti se kaikista houkuttelevin. Mutta, palatakseni tähän idealismiin. Osakesijoittaminen mahdollistaa sen, että voin edes uskotella itselleni, että olen rakentamassa vastuullisempaa liike-elämää ja tätä kautta koko maailmaa. Koen, että jos sijoittaisin vaikka kultaan – jota perinteisesti jotkut pitävät sijoittajan ns. turvasatamana- niin vaikka arvo nousisi, niin sittenkin se olisi vain kultamöhkäle, joka ei ole tuottanut yhteiskunnallista arvoa tai kasvattanut tuottavuutta – okei, kullastahan jalostetaan koruja ja elektroniikkaa, eli turhaa kulutustavaraa – se on ei kiitos itselleni. Ei vaan sovi itselleni se, että itsekkäistä syistä, pelkkää vaurastumista ihannoivista syistä johtuen, koittaisin saada itselleni lisää kahisevaa tavoilla, jotka eivät varsinaisesti tuo mitään yhteiskunnallista hyvää. Tietenkin aina taloudellinen liikkumavara mahdollistaa sen, että ei ole täysin riippuvainen yhteiskunnan tuista ja tämän takia olen erittäin motivoinut jakamaan tätä (osake)sijoittamisen ilosanomaa eteenpäin täällä Rahamedian parissa.

Oma haaveeni on, että osittain sijoitustuottojen avulla voisin pitää sapattivuoden ja mennä toiseen kotimaahamme Keniaan opettamaan naisille taloudellisesta vaurastumisesta. En todellakaan itse mistään purjeveneistä tai ns. luxus-lomista ylellisessä hotelleista haaveile. Ja tätä kautta siten, kun ei ihannoi rikkautta tai materiaa, niin pystyy hyvin omassa mielessään myös käsittelemään osakesijoittamiseen liittyvät riskit. Jos kaiken menettää, niin ainahan sitä metsästä löytää töitä, kuten entinen kansanedustaja Susanna Koski sanoi.

Osakesijoittaminen - siihen olen perehtynyt

Menestyvän sijoittajan peruskulmakivi on se, että on perehtynyt ja ymmärtää kohteen, johon sijoittajaa. Itse näen, että ymmärrän osakesijoittamisen perusperiaatteet. Osakesijoittaminen on toki sellaista, että sitä ei voi koskaan oppia ja opiskella liikaa ja aina tulee matkan virheitä tekemään. Mutta jälleen, verrattuna muihin omaisuuslajeihin, uskon olevani jollainlailla kartalla miten hommat toimivat. Otetaan vastakohtana kryptovaluutat: hieman olen näitä opiskellut ihan oman yleissivistyksen takia, mutta en vaan jotenkaan ymmärrä lainalaisuuksia. Miten voisin ja uskaltaisin niihin sijoittaa?? Epäilyksiä herättää myös, että aika ajoin sähköpostiin tulee epämääräisiä tarjouksia näihin liittyen...edelleenkin tämä lisää epäluuloa. Anyway, koen, että tarvetta on lisätä ymmärrystäni tästä digitaalisesta rahajärjestelmästä, joten tässä vaiheessa nykytiedoilla en kykene sitä riittävän hyvin analysoimaan. Toisena esimerkkinä; valuuttakauppa, sijoituslaji, johon en ole perehtynyt.

Tähän samaan tematiikkaan liittyy se, että kun on perehtynyt aiheeseen, niin voi itse hallita omaa sijoitustoimintaansa. Luonnollisesti seuraan markkinoita päivittäin, ja jos näyttää olevan ’turbulenssipäivä’ tulossa, niin voi heti miettiä tulisiko tehdä jotain peliliikkeitä. Tämän takia myöskään rahastot eivät itseäni niin kiinnosta, koska yhtä nopea reagointimahdollisuus puuttuu. Näen, että osakesijoittaminen sopii henkilölle, joka haluaa ottaa aktiivisen roolin oman sijoitustensa seuraamisesta ja on valmis perehtymään tähän.

Yhtiöiden toiminnan seuraaminen kiinnostaa

Osakesijoittajana koen olevani – ja olenkin!! - yksi yrityksen omistajista. Tätä kautta seuraan näiden yritysten toimintaa suhteellisen tarkasti; strategioita, kasvusuunnitelmia, tuotekehitystä yms. Uskon, että tämä palvelee myös omaa ammattitaitoani, kun opetan tulevaisuuden liike-elämänvaikuttajia ja johtajia! Esimerkiksi tämä koronakriisi on ollut erittäin mielenkiintoinen tilaisuus seurata yhtiöiden reagointikykyä. Kuka olisi kevään synkkyydessä uskonut, että Marimekko tulee menestymään lopulta näin hyvin? Tiina Alahuhta-Kasko nosti itsensä samalla 'kovien toimareiden joukkoon' ketterällä johtamisellaan.

Erityisesti siinä vaiheessa, kun ottaa jonkun uuden yrityksen omalle tarkkailulistalle, niin perehdyttyä siihen. Oma erityinen mielenkiinnon kohteeni on kasvustrategiat, innovaatiot/T&K ja liiketoiminta kehittyvillä markkinoilla (ml. Afrikka), on erittäin mielenkiintoista perehtyä näihin teemoihin.  Jälleen, jos sijoittaisin vaikkapa kultaan, niin mitä siitä viime kädessä oppisin? Osakesijoittamista suosittelenkin henkilöille, joilla on aitoa kiinnostua yritys- ja liike-elämää kohtaan, sillä aina tulisi olla edes jollain tavalla perehtynyt siihen yhtiöön, jonka osakkeiden ostamista harkitsee. Jos vain vaikkapa luottaa muiden suositukseen, niin metsään voi mennä, toki myös pikavoittojakin tulla. Eli, kuten ylempänä jo sanoin, jos sinua kiinnostaa liike-elämän koukerot, osakesijoittaminen voi olla nappivalinta sinulle.

Osakesijoittaminen - siihen jää koukkuun ja samalla oppii itsestä

Ja tämä osakesijoittaminen on todella mielenkiintoista, voisi jopa sanoa jännää!! On erittäin hauska seurata markkinoiden toimintaa, vaikkakaan itsellä ei ole aikaa treidaamiseen, niin silti on kiva seurata markkinareaktioita, ja kurssien vaihtelua. Niitähän riittää. Viimeisempänä esimerkkinä vaikkapa ilmoitin Trumpin koronatartunnasta (pe 2.10). Osa sijoittajista kerkesi jo ajatella, että nyt alkaa jyrkkä lasku, mutta todellisuudessa vaikutus jäi vain hetkelliseksi. Aina on mukava reflektoida miten omat arvaukset markkinoiden toiminnasta todellisuudessa toteutuu.

Tähän liittyy myös, että, jos on omat rahat kyseessä tai ei ole sijoittanut ja on miettinyt olisiko pitänyt myydä, vai tankata lisää, niin siinä itse asiassa oppii omasta psyykestä paljon. Esimerkiksi keväällä ostin Harviaa pienen satsin, ja sen jälkeen kurssi noussut todella paljon. Kevään hinnoilla minulla olisi ollut mahdollisuus ostaa hieman enemmänkin. Itselle toistettua, että ’hei, enhän mä oo mitään rahaa menettänyt’ ja samalla sanottua ’hittolainen, ois nyt ois jo näin paljon enemmän oma kokonaissalkku noussutä’.  Se on jännä, miten kokee menettäneensä rahaa, vaikka todellisuudessa ei ole hävinnyt.

Samaa ilmiötä moni kertoo kokevansa silloin, jos myy osakkeen liian varhaisessa vaiheessa; eli uskoo, että nyt huippu saavutettu ja myy, ja huomaakin, että oman myynnin jälkeen osake jatkaa vaan nousuaan. Sama juttu; en ole menettänyt mitään tai hävennyt. Ehkä tässä oppii kärsivällisyydestä, ei ahnehtia, ja toivottavasti ajan myötä myös siitä, että ei toista samoja ’virheitä’. Se täytyy sanoa, että koronadippaus ei itseäni huolettanut, sillä olen pitkäjänteisesti liikkeellä ja tottunut, että kurssivaihteluita sattuu vuosikymmenten aikana – tietenkin harmittaa, etten tehokkaammin hyödyntänyt ostomahdollisuuksia; jälkikäteen, olisi voinut vaikka käyttää hyödyksi asuntolainan lyhennysjousto ja tällä lyhennyssummalla ´tankata osakkeita. Jälleen: periaatteessa mitään en hävinnyt, mutta en voittanutkaan. Mutta niin kait se on, että ’ei muuta kuin eteenpäin sanoi mummo lumessa’.

Mitä luvassa jatkossa osakesijoittamisen parissa?

Tämä blogin kirjoittaminen on itselleni eräänlainen muistilista siitä, että mitä oikeastaan markkinoilla onkaan menossa. Sen takia säännöllisesti bloggaan markkkinakuulumia. Eli, yhtiöiden Q3-tulosraportoinnit ovat aivan nurkan takana. Seuraavien viikkojen aikana, tulen, totuttuun tapaan, raportoimaan näistä niiden yhtiöiden osalta, joita itse omistan ja/tai ovat ns. tarkkailulistallani, joten stay tuned. Ennakko-odotukset ovat itse asiassa suhteellisen positiiviset.

Ps. Olethan huomannut, että Rahamedia on ehdolla Vuoden 2020 sijoitusteoksi? Käy lukemassa äänestysohjeet, Nordnetin sivulta, ja jos koet tämän Rahamedian tuovan sinulle hyvää sijoittamiseen liittyvää materiaalia, niin annathan äänesi :)

Pps2. Jos haluat aktiivisemmin seurata markkinailmiöitä, niin klikkaa itsesi Sijoittajaleidin Facebook-sivun seuraajaksi. Nyt päivitystä löytyy myös Instan puolelta @sijoittajaleidiblogi

Edellinen
Edellinen

Näin kasvatat lapsestasi holtittoman rahankäyttäjän

Seuraava
Seuraava

Onko positiivinen kassavirta välttämätön?