Kurkistus sijoitussalkkuihini

*sisältää mainoslinkkejä

Tällä kertaa te ihanat lukijat saitte toivoa mistä kirjoitan.

Annoin muutamia vaihtoehtoja Instagramin puolella ja 61 ääntä sai aihe ”kurkistus sijoitussalkkujeni sisältöön”. Tämä oli peräti 41% kaikista äänistä.

Niinpä avaan teille tässä postauksessa salkkujeni sisällön!

Jotta ymmärrätte sijoitusteni taustalla olevan filosofian, kerron teille myös hieman sijoitusstrategiastani ja siitä miksi sijoitukseni on hajautettu kahteen salkkuun.

Huom. Tämän kirjoituksen sisältöä ei pidä tulkita sijoitussuosituksena.

Ensimmäisen sijoitussalkun avasin 25-vuotiaana

Minulla on kaksi sijoitussalkkua: yksi arvo-osuustili (AOT) ja yksi osakesäästötili (OST).

Ensimmäisen arvo-osuustilin avasin Tapiola Pankkiin ollessani siellä töissä opiskelijana melkein 15 vuotta sitten. Ostin silloin nimittäin ihan ensimmäiset osakkeeni, joka oli Nokiaa. Tätä varten piti avata arvo-osuustili.

Tämä oli aikaa ennen osakesäästötiliä, jolloin muita vaihtoehtoja ei ollut.

Jossain vaiheessa siirsin Nokian osakkeeni Nordnetiin, jonne avasin tällöin uuden arvo-osuustilin. Jäin Nordnetin asiakkaaksi ja jatkoin osakeostoja tälle salkulle.

Pari vuotta sitten avasin Nordnettiin myös paljon hehkutetun osakesäästötilin, mutta vanha arvo-osuustili sai jäädä sellaisenaan olemaan. *Maksuton asiakkuus vain klikin päässä

Seuraavaksi kerron syitä miksi en keskittänyt kaikkia sijoituksia osakesäästötilille.

Kolme syytä miksi en keskittänyt kaikkia sijoituksia verotehokkaammalle osakesäästötilille

Numero 1. Minulle oli selvää, ettei mitään vanhan arvo-osuustilini sijoituksista kannata siirtää osakesäästötilille. Miksi?

Reilun kymmenen vuoden aikana osakeostoja ja voittoja oli kertynyt. Jokaisesta ostosta olin maksanut kaupankäyntikuluja.

Siirtämällä vanhat sijoitukseni osakesäästötilille olisin joutunut maksamaan verot voitoista, myyntipalkkion jokaisesta myynnistä ja ostopalkkion jokaisesta ostosta (jotka olin jo kertaalleen arvo-osuustilin puolella maksanut). Taloudellisesti ei siis todellakaan kannattavaa.

Numero 2. Osakesäästötilille ei erilaisen verokohtelun vuoksi voi ostaa rahastoja.

Rahastoissa on jo itsessään tietynlaista veroetua, kun rahastoyhtiöt saavat käydä verovapaasti kauppaa rahaston sisällä (luovutusvoitot ja osingot verovapaita, samalla tavalla kuin OST:n sisällä).

Rahastot muodostavat merkittävän perustan sijoituksilleni.

Numero 3. Tässä vaiheessa sijoitustaipalettani sijoittamani pääoman arvo menee yli 50.000 euron osakesäästötilin rajan.

Niinpä sijoitukseni on hajautettu kahdelle salkulle. Salkkujen yhteenlaskettu arvo on jotain satkun luokkaa, tällä hetkellä vähän alle.

Nokian osakkeita minulla ei muuten enää ole, sillä myin ne pois (tappiolla) muutama vuosi sitten. Onneksi isoista summista ei puhuttu, koska lähdin liikkeelle 500 eurolla. Oppirahoja 😊

Kaksi sijoitusstrategiaa ja yksi kantava periaate

Kun avasin uuden sijoitussalkun, osakesäästötilin, päätin, että tämän kanssa voisin vähän hullutella.

Niinpä molemmilla salkuilla on aika erityyppisiä firmoja ja siten oma sijoitusstrategiansa:

·       Yli kymmenen vuotta vanha arvo-osuustilini on konservatiivinen osinkopaperisalkku, jonne olen ostanut vain päälistan firmoja, yleensä osinkoa hyvin maksavia sellaisia, sekä lisäksi indeksi- ja ETF-rahastoja.

·       Pari vuotta vanha osakesäästötilini on uskaliaampi salkku, johon olen ostanut jopa First North -listan ”megatrendifirmoja”. Osakesäästötiliä olen kutsunutkin maailmanlopun- / maailmanpelastus -salkuksi, sillä sinne olen ostanut sellaisia firmoja, joiden näen 5-10 vuoden päästä trendaavan ilmastonmuutoksen tai muiden tulevaisuudessa tapahtuvien ilmiöiden vuoksi.

Molemmilla salkuilla on kuitenkin yksi kantava periaate: BUY AND HOLD. Tätä kutsutaan passiiviseksi sijoittamisstrategiaksi, sillä en myy juuri koskaan.

Viimeisen 15 vuoden aikana olen myynyt vain muutaman kerran, joista tuo Nokia oli yksi kerta. Lisäksi on ollut yksi yrityskaupasta johtuva pakkomyynti (Amer Sports) ja loput myynnit rahastoja, joiden kanssa en ole ollut niin tarkka.

Treidaamista en ole koskaan harrastanut, koska tutkimustenkin mukaan siinä lähtökohtaisesti häviää. Treidaamista voi mielestäni verrata uhkapelaamiseen.

Edellä mainitun periaatteen lisäksi mainittakoon vielä, että toistaiseksi olen sijoittanut vain suomalaisiin firmoihin.

Ajankäyttösyistä en koe olevani niin ajantasalla kansainvälisistä liike-elämän uutisista, että olisin vielä lähtenyt ulkomaisille markkinoille (muuta kuin ETF:ien kautta). Osakeostojen taustatyöhön liittyy omalla kohdallani nimittäin varsin vahvasti erilaisten uutisten ja uutislähteiden seuraaminen ja lukeminen.

En myöskään jaksa ulkomaisten sijoitusten verotukseen liittyviä kommervenkkejä.

Seuraavaksi salkkujeni sisältöön.

Konservatiivinen arvo-osuustili

Arvo-osuustilillä minulla on enemmän perinteisiä päälistan firmoja.

Arvo-osuustilillä olen pyrkinyt sijoittamaan hyvin osinkoa maksaviin, vakaisiin, kannattaviin, vahvan brändin firmoihin. Sijoittamalla osinkoa hyvin maksaviin firmoihin, minun ei tarvitse tuijottaa niin neuroottisesti sitä, kuinka paljon plussalla tai miinuksella sijoitus on, kunhan saan osinkotuottoa.

Viime vuosina maailmantilanne on vaikuttanut joidenkin sijoitusteni kannattavuuteen siten, että ne ovat tällä hetkellä merkittävästi tappiolla. Nämä vetävät koko salkun tuottoa alaspäin, eikä osa edes sovi sijoitusstrategiaani enää.

Yhtenä hyvänä esimerkkinä Finnair, joka ei maksa osinkoa, ja joka on viime vuosina kärsinyt ensin koronan johdosta, sitten Ukrainan sodan, Venäjän ilmatilan sulun ja energiakriisin vuoksi.

Myös Nokian renkaisiin ja Fortumiin on Ukrainan sota vaikuttanut, mutta näiden osinkotuotto on sentään kohtuullista tai jopa hyvää. Päivän hinnalla (29.6.23) Nokian renkaiden osinkotuotto on yli 4% ja Fortumilla yli 7%.

Osinkoja minulla kertyy arviolta muutaman tonnin edestä vuodessa molemmat salkut yhteenlaskettuna, joskaan OST:llä tämä ei ole ostoperuste, kuten kohta pääsette lukemaan.

Salkku 1 (AOT) - osakkeet

(esimerkki omasta salkusta, ei sijoitussuositus)

Arvo-osuustilillä minulla on merkittävällä painotuksella myös rahastoja, joihin osaan säästän kuukausittain. Rahastojen painotus arvo-osuustilillä on melkein 50%.

Salkusta löytyy sekä ei-listattuja indeksirahastoja että listattuja ETF-rahastoja. Rahastot tasoittavat salkun riskiä tehokkaan hajautuksen ansiosta.

Salkku 1 (AOT) - rahastot

(esimerkki omasta salkusta, ei sijoitussuositus)

Arvo-osuustilille tulen tuskin enää ostamaan uusia osakkeita tai rahastoja. Mutta jatkan kyllä olemassa olevien lisäilyä.

Uskalias osakesäästötili

Osakesäästötililtäni löytyy vähän eksoottisempia ja riskisempiä sijoituksia.

Kolmannes sijoituksista on First North -listan firmoja, joka on tyypillinen kauppapaikka pienemmille kasvuyhtiöille.

First North -listan firmat harvoin maksavat osinkoa, sillä yritys käyttää kaiken rahan kasvuun ja investointeihin. Omankin salkun First North -firmojen (Kempower ja EcoUp) osinkotuotto on 0%.

Myös P/E-luvut voivat näyttää hullunkurisilta. Ne voivat olla useita satoja (= saat tässä ajassa, siis sadoissa vuosissa sijoituksesi takaisin) ja joissain tapauksissa ne voivat olla jopa negatiivisia, jos yritys ei vielä tee voittoa. Tämä on tyypillistä First North -listan firmoille.

Salkku 2 (OST) - osakkeet

(esimerkki omasta salkusta, ei sijoitussuositus)

Nyt saatat miettiä miten nämä firmat ovat maailmanpelastusfirmoja?

Itse järkeilen näin:

·       lentoliikenne tulee vähenemään ja laivaliikenne kasvamaan (Viking Line)

·       autoilu tulee muuttumaan muun muassa sähköistymisen johdosta (Kempower)

·       ajoneuvojen kiertotalous kasvattaa merkitystään (Relais)

·       kiertotalous rakennusalalla kasvattaa merkitystään (EcoUp)

·       äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät ja niitä täytyy pystyä ennakoimaaan yhä tehokkaammin (Vaisala)

·       vedenpuhdistuksen tarve lisääntyy (Kemira)

Osakesäästötilille aion vielä lisätä firmoja, kunhan keksin sopivia!

Ehdotuksia otetaan vastaan 😊

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

*Avaa maksuton sijoitussalkku tästä

Edellinen
Edellinen

Delayed gratification: Asuntosijoittajan polku on pitkä ja joskus kivinen

Seuraava
Seuraava

tuoko raha onnea?