Näin 40 euroa kuussa johti satojen tuhansien sijoitussalkkuun
Kuinka paljon rahaa tarvitaan, jotta voi aloittaa sijoittamisen?
Askel kerrallaan pääset määränpäähäsi.
“Mistä sait pääoman sijoittamiseen?”.
Kuulen sitä niin usein, että moni selvästi edelleen ajattelee, että sijoittamisen aloittamiseen tarvitaan valtava pesämuna — perittyä rahaa, lottovoitto tai ainakin huomattava palkka. Itse aina ihmettelen tuota kysymystä, koska koen, että kysymyksellä halutaan kaivella millaisia etuoikeuksia on mahdettu saada, jotta sijoittaminen on onnistunut.
Harvalla kai meillä on ainakaan kovin nuorena yhtäkkiä isoa summaa ylimääräistä pääomaa sijoitettavana. Joillakin on, mutta useimmilla ei. Kun minulta hiljattain kysyttiin eräässä lehtihaastattelussa, mistä sain pääoman sijoittamiseen, vastaus oli varmasti lannistava: omista palkkatuloistani. Minulla ei ollut mitään ”saatua” pääomaa, vaan aloitin sijoittamaan pienesti. Aivan kuten moni muukin.
En perinyt mitään suurta tai pienempääkään omaisuutta, vaan aloitin sijoittamalla rahastoon muutaman kympin kuussa äitiysrahasta ja myöhemmin palkastani. Eivät palkkatulotkaan olleet mitään suuria rahoja, mutta tilille rupesi siltikin kertymään hieman ylimääräistä säästeliään elämäntavan ansiosta. Muutamaa kymppiä enempään ei kuitenkaan ollut äitiyslomalaisella varaa tai uskallusta. Kyllä, se tuntui pieneltä summalta silloin, mutta pitkällä aikavälillä se on kasvanut merkittäväksi summaksi. Joskaan se ei pelkästään riitä, jos haluaa koota merkittävän sijoitusvarallisuuden.
Avain isompaan sijoitusvarallisuuteen löytyy pitkäjänteisyydestä ja suunnitelmallisuudesta.
Aloittaminen vaatii vähemmän kuin uskot
Sijoittamisen aloittamiseen et siis tarvitse enempää kuin muutaman kympin ylimääräistä kuukaudessa. Esimerkiksi indeksirahastoihin sijoittaminen onnistuu usein jo 15–50 eurolla kuussa ja indeksirahastoa tai muita rahastoja aloittelevalle yleensä suositellaankin. Tämä on summa, jonka moni palkansaaja voi löytää karsimalla arjen turhia kuluja, kuten suoratoistopalveluiden tilauksia, ravintola- tai noutoruokakuluja tai muita huomaamatta kertyviä ostoksia ja menoja. Useammin kyse onkin uskalluksesta. Rahaa ehkä saadaan säästöön, mutta se jätetään sijoittamisen sijaan tilille lojumaan. Jonkun verran tilillä kannattaakin pitää ns. pahan päivän varaa, mutta jos rahaa tuntuu aina vain jäävän yli, niin silloin kannattaa ohjata osa sijoituksiin.
Jos rahaa taas ei tunnu ikinä jäävän säästöön, kannattaa kokeilla "säästä ensin, kuluta sitten" -mallia. Siirrä heti palkkapäivänä pieni summa sijoituksiin ja elä loppukuukausi jäljelle jäävällä rahalla. Alkuun voi riittää jopa 20 euroa, mutta kuitenkin hoitamalla ensin sijoittamisen, varmistat että sijoittaminen tulee hoidettua ja se 20 euroa tulee nipistetyksi jostain muualta. Vaikka summa tuntuu pieneltä, sen merkitys kasvaa korkoa korolle -ilmiön ansiosta ajan myötä.
Osakkeisiin sijoittaminen vaatii usein hieman suurempia summia, esimerkiksi 500 euroa tai enemmän kerrallaan. Tämä mahdollistaa hajautuksen ja auttaa pitämään kaupankäyntikulut kurissa.
Mutta eihän 20 tai 40 euroa kuussa vaurastuta ketään?
Ei ehkä heti, mutta se on askel oikeaan suuntaan. Moni isomman sijoitussalkun kasvattanut on aloittanut pienestä, mutta kuitenkin kasvattanut sijoitettavaa summaa ajan kuluessa. Nina Nordlund kirjoitti juuri hyvin havainnollistavia esimerkkejä sijoitussumman kasvattamisen voimasta Rahamedian Vieraskynä-blogikirjoituksessa. Kun tulee kokemusta, tulee rohkeuttakin. Kun on aloittanut ja nähnyt sijoitustensa vuosi vuodelta kasvavan ja korkoa korolle -efektin todella toimivan, sijoituksiin uskaltaa ja haluaakin laittaa koko ajan enemmän rahaa.
Itse aloitin sijoittamisen 40 euroa/kk summalla ja jatkoin tällä varovaisella mallilla useita vuosia. Pankista annettiin kyllä ohjeet, miten voin tehdä halutessa lisäsijoituksia rahastoihin ja rupesinkin välillä tekemään esim. 100 euron kertasijoituksia silloin kun huomasin kurssien olevan alemmalla tasolla. En seurannut sijoitusten kehittymistä silloin kovin aktiivisesti, joten varmasti se säästi jonkun verran hötkyilyltä kurssien heiluessa. Mutta aika pian vakuutuin siitä, että rahat tosiaankin kasvavat sijoituksissa, eivät vähene.
"Ei ole oikotietä — vain aika, säästöt ja korkoa korolle tekevät taikansa."
Sijoittamisessa tärkeintä on jatkuvuus: jokainen euro, jonka sijoitat, on kuin pieni työläinen, joka tekee työtä puolestasi. Jokainen sijoitus kasvattaa varallisuuttasi, vaikka matka kohti suurempaa salkkua tuntuisi alkuun hitaalta.
Aloittamisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Moni jää odottamaan täydellistä hetkeä tai isompaa pesämunaa, mutta todellisuudessa kyse on vain siitä, että ottaa ensimmäisen askeleen. Kun sijoittamisesta tulee säännöllinen tapa, pienistä summista voi kasvaa jotain suurempaa. Kaikki lähtee liikkeelle päätöksestä.
Oma matkani: pennissä oli miljoonan alku
Olen itse aloittanut sijoittamisen juuri näin — pienesti. Alkuvaiheessa sijoitin kuukausittain vain sen verran, mitä ylimääräistä palkasta jäi, kun kaikki välttämättömät kulut oli hoidettu. Siinä vaiheessa meidän perheellä oli jo lapsia ja asuntolainaa, joten selvähän se on, että jatkuvasti oli elettävä säästeliäästi. Elämäntapamme oli yksinkertainen, ja alkuun ylimääräistä sijoituksiin ei paljoa riittänyt. Myöhemmin tämä muuttui, kun taloustilanne helpotti.
"Kun ryhdyin tositoimiin, se johti siihen, että sijoitussalkkuni on kymmenessä vuodessa kymmenkertaistunut."
Peilistä tuijottaa Salkunkasvattaja.
Tärkeintä oli pitää tavoite kirkkaana mielessä. Minulla se tavoite oli saada taloudellista puskuria, jotta pärjään äitiyslomalla lasten kanssa, voin halutessani ottaa välivuoden töistä opiskeluihin tai matkustamiseen, ottaa lopputilin jos töissä on ankeaa jne. Pienestä summasta alkoi ajan myötä kasvaa suurempi säästöpotti, ja sitä mukaa myös kuukausittaiset sijoitukset kasvoivat — ensin kymmenistä euroista satoihin ja lopulta tuhansiin. Kun sijoituspotti kasvoi, niin rupesin samalla ymmärtämään mitä kaikkea raha voikaan mahdollistaa. Matkan varrella olen oppinut sen, että pitkäjänteisyys on kaikkein tärkeintä. Ei ole oikotietä — vain aika, säästöt ja korkoa korolle tekevät taikansa.
Itselleni kävi niin onnekkaasti, että innostuin sijoittamisesta. Olen ahminut parin vuosikymmenen aikana valtavan määrän tietoa ja kokeillut erilaisia sijoituskohteita. Oppinut virheistä ja testannut kanttia erilaisissa markkinamyllerryksissä. Tämä kaikki on kasvattanut sietokykyä niin paljon, että isommatkaan sijoitussummat eivät nykyään tunnu pelottavilta.
Kaikki eivät sijoittamisesta samalla tavalla innostu, mutta jos haluat kuitenkin kasvattaa varallisuuttasi, niin voit kuitenkin panostaa sijoittamiseen rahallisesti enemmän. Omalla kohdallani voin sanoa, että sijoitussalkun kasvu ei ole ollut kiinni siitä mihin olen sijoittanut, vaan siitä, että olen koko ajan sijoittanut läpi vuosien ja vuosikymmenten ja kasvattanut sijoittamiseen laitettavaa rahasummaa.
Vaikka olin alusta lähtien tavoitteellinen ja pitkäjänteinen, niin minulla meni liian pitkään siihen, että havahduin oikeasti kasvattamaan sijoitettavia summia riittävälle tasolle. Mutta sitten kun ryhdyin tositoimiin eli sijoitin satasia ja lopulta tuhatkin euroa kuussa, se johti siihen, että sijoitussalkkuni on kymmenessä vuodessa kymmenkertaistunut.
Miltä kymmenkertaistuminen näyttäisi omalla kohdallasi?
Jos tavoittelet isompaa sijoitussalkkua, niin nosta summia ja pysy pitkäjänteisenä
"Sijoitussalkun kasvu ei ole ollut kiinni siitä mihin olen sijoittanut, vaan siitä, että olen koko ajan sijoittanut."
Yksi epämotivoivimmista asioista sijoitusmatkalla on se, että ihmiset vertaavat omaa tilannettaan jonkun sellaisen henkilön sijoitussalkkuun, jolla on jo vuosikymmenien kokemus sijoittamisesta. Näyttää helpolta ajatella, että tuollainen varallisuus on saavutettu vain perityn pesämunan ansiosta ja samalla kielletään itseltä se mahdollisuus, että pienellä sijoitussummalla voisi saada mitään isompaa aikaan.
Lopulta sijoittamisen aloittaminen ei ole niinkään kiinni siitä, kuinka paljon rahaa on, vaan siitä, miten teet valintoja rahankäytössäsi. Ehditkö odottaa korkoa korolle -efektin vaikutuksia? Oletko valmis tinkimään hetkellisistä nautinnoista saadaksesi suuremman palkinnon tulevaisuudessa?
Aloita pienesti. Opettele sijoittamisen perusasiat. Hyödynnä kuukausittaiset rahastomerkinnät. Ja kun taloudellinen tilanteesi antaa mahdollisuuden, kasvata panoksia. Sijoittajana matka on usein se, joka opettaa eniten.
Ja muista: iso salkku ei synny hetkessä, vaan pienistä ja johdonmukaisista teoista pitkällä aikavälillä. Jokainen päivä, jonka lykkäät sijoittamisen aloittamista tai sijoitussumman kasvattamista, on menetetty mahdollisuus kasvattaa varallisuuttasi.
Tee päätös tänään — tulevaisuuden sinä kiittää.
Facebookin Massimuijat-ryhmässä keskusteltiin tällä viikolla siitä, että minkä verran ryhmän naiset sijoittavat kuukausittain. Kannattaa lukaista ja motivoitua, vastauksissa oli vaihtelua pienistä suuriin määriin, mutta useat saavat sijoitettua ihan huikeita summia kuukausittain!
Jaan aktiivisesti sijoitusmatkaani ja inspiraatiota myös Instagramissa, ota seurantaan!