Kuinka olla oman elämän changemaker?

Itselläni motivaatio sijoittamisessa ei ole niinkään vaurastumisessa tai halussa hypätä pois työelämästä. Ei, itse asiassa olen hyvin työorientoinut, vaikka en ulkopuolisin silmin varmastikaan missään uraputkessa ole. En haaveile paljuista tai purjeveneistä, vaan mahdollisuudesta olla luomassa tänne maailmaan jotain kestävää ja haluaisin, että kuolinvuoteella voisin todeta ’ainakin yritin parantaa asioita’. Toisin sanoen, sijoittamisella haen sitä, että olisi varaa olla rakentamassa kestävää ja reilua maailmaa, omien sijoitusten kautta. Fakta on se, että mikään ei maailmassa muutu, jos jatketaan samojen rakenteiden ylläpitämistä. Yhden ihmisen elämä on todella lyhyt aika tässä maailman kaikkeudessa: itse pyrin elämää niin, että myös tulevilla sukupolvilla on planeetta, jossa asua. Ja toki tässä samalla haluan elää elämäni seikkaillen, en materiaa tai vaurautta keräten.

Tässä kirjoituksessa jaan omia unelmiani ja sitä miten ja mihin olen konkreettisesti sijoittanut  pyrkiessäni rakentamaan kestävää maailmaa. Samalla haluan muitakin kannustaa näkemään, että voit olla omassa elämässsi changemaker, vaikka ulkopuoliset henkilöt eivät sitä noteeraisi.

Sijoittaminen ruokainnovaatioita kehittävään startupiin  

Viime vuonna sijoitin viisinumeroisen summan kenialaiseen kasvisproteeniyhtiöön. Yhtiössä kehitään uusia kasvipohjaisia ruokatuotteita kenialaisia raaka-aineita hyödyntäen, kuten cassavapohjaista pastaa ja cashewkermaa. Tämän osakkuuden ansiosta olen mukana sparrailemassa tämän yrityksen toimintaa. Samalla itse opin alasta paljon ja voin todeta, että kiinnostukseni ja innostukseni ruoka-alaan, globaalin ruokahuoltoon ja uusia ruokainnovaatioita kohtaan on noussut suuresti.  Kestävä ruoantuotanto on se juttu, jolla on suurta merkitystä globaalisti ja jota omalla toiminnallani haluan olla edistämässä.

Ilman aktiivista osakesijoittamistani tämä sijoitus ei olisi ollut mahdollinen. Sain rahat kasaan, kun käytin  osan viime vuonna maksetuista osingoista sekä möin hieman pitkään omistamiani Fortumin osakkeita pois (ennen kuin niiden arvo romahti hetkellisesti). Tällä hetkellä on vielä liian aikaista sanoa tuleeko sijoitukseni olemaan taloudellisesti kannattava, mutta olen äärimmäisen iloinen, että omalla toiminnallani olen konkreettisesti pyrkinyt rakentamaan kestävää tulevaisuutta ja ainakin edes pienimuotoisesti saanut jotain edistystä aikaiseksi.

Joukkorahoituskampanjoihin osallistuminen

Joukkorahoituskampanjoihin osallistuminen on helppo tapa olla tukemassa sellaista yritystoimintaa, johon itse uskoo. Joukkorahoitukseen osallistumalla saa pienen omistusosuuden yrityksestä, tästä aiheesta kirjoitin pari vuotta sitten enemmän.

Itse olen osallistunut kahteen joukkorahoituskampanjaan: Solar Water Solutionsin ja Weecosin osakeanteihin, molempiin minimisummilla. Realistista on todeta, että sijoituksilleni ei välttämättä tule rahallista vastinetta (ainakaan nopeasti), mutta itselleni on tärkeää osoittaa tukea tämän tyyppiselle yritystoiminnalle, kuten näissä tapauksissa aurinkoenergialla toimiva vedenpuhdistusteknologia ja vastuullisen kuluttamisen edistäminen. Itseni tavoin, joukkorahoituskampanjoihin mukaan lähtemistä ei moni välttämättä mieti niin tuotto edellä, vaan haluna nimenomaisesti tukea ja kasvattaa yritysten liiketoimintaa ja kasvua. Sijoittamalla pääsee myös mukaan yhtiön sisäpiiriin ja kuulee tarkempaa tietoa näiden yritysten strategioista.

Suorat osakesijoitukset kestävää maailmaa rakentaviin yhtiöihin

Osakesijoittamisessa itseäni kiehtoo se, että voin valita sellaisia sijoituskohteita, joiden itse näen ratkovan globaaleja kehityshaasteita. Itselleni tärkeät teemat liittyvät erityisesti puhtaan vedensaannin turvaamiseen, uusiutuvaan energiaan ja biopohjaisten tuotteiden kehittämiseen.

En voi mitään sijoitusvinkkejä antaa kenellekään, mutta voin todeta, että kiinnostavina kohteina itse näen esimerkiksi Vaisalan, Kemiran ja Nesteen. Edellä mainittujen yritysten liiketoiminta on myös hyvällä ja kannattavalla pohjalla. Toki näissäkin yrityksissä on omat haasteensa vastuullisuuteen liittyen, mutta koen näiden yritysten liiketoiminnan ytimen ratkovan keskeisiä kestävään kehitykseen liittyviä haasteita ja jatkuvasti kehittävän uusia innovaatioita.

Jos on pitkäjänteisyyttä ja riskinsietokykyä niin hyviä, kestävän maailman ratkaisuja tuottavia yrityksiä ovat myös esimerkiksi Spinnova ja jenkkien pörssissä vaikkapa Oatly, Beyond Meat ja ThredUp. Näissä kasvuyrityksissä voi joutua kuitenkin pitkään odottamaan saako – vai ei saa – laittamalleen pääomalle rahallista vastinetta joko arvon kasvamisen tai osinkojen muodossa.

Ne arjen pienet valinnat

Myös omilla arjen valinnoillaan voi vaikuttaa suuresti ja saada aikaan muutosta. Itse olen aiemmin blogissa kirjoittanut kuinka suosin kirppiksiä ja käytetyn tavaran ostamista. Pyrin myös välttämään yksityisautoilua, jos vaan mahdollista: linjana on, että itse omat menoni kotikaupungin sisällä pääsääntöisesti menemään pyörällä läpi vuoden, lapsia tulee kuskailtua harrastuksissa autolla. Toisaalta, työn, kiinnostukseni ja intohimoni johdosta (kehittyvät markkinat, Kenia/Afrikka) mantereen välisiä lentoja tulee vuosittain ja näin ollen hiilijalanjälkeni on suuri :(

Tällä hetkellä Suomessa puhuttaa ruoantuotanto ja hallituksen kaavailema Ilmastoruokaohjelma. Tosi asiassa julkiset tuet ohjaavat suuresti mitä kannattaa tuottaa ja minkälaiseen toimintaan kannattaa laittaa paukkuja. Itse kannustan jokaista miettimään omaa kuluttamistaan ja miten sen kautta omalla rahan käytöllään pystyy lisäämään kysyntää vastuullisesti tuotetuille ratkaisuille. Onneksi Suomessa löytyy yhä enemmän valinnan mahdollisuuksia ja oma kulutusta ruoasta vaatteisiin on mahdollista toteuttaa kestävällä tavalla.

Mikä on itselleni sitten se suuri tavoite sijoittamisessa?

Kuten alussa totesin, sijoittamisella tavoittelen mahdollisuutta olla oman elämäni changemaker, elää omien periaatteideni mukaisesti. Olen seikkailija luonteeltani ja idealistinen maailman parantaja. Oma tavoite on, että jossain vaiheessa, lasten lentäessä pois kotoa olisi aika toteuttaa omia unelmia suureellisemmin, jos terveys vielä sallii. Tarkoituksena on myydä talo pois ja tästä saada lisää pääomaa vapautumaan. Työntekoa en halua lopettaa, mutta toivon mukaan olisi mahdollista ottaa pro bono-tyyppistä työtä vastaan, lähteä startup-toimintaan enemmän mukaan tai sitten kirjoittaa aktiivisemmin, viettää enemmän aikaa Keniassa maanviljelyn ja ehkä pienen maatilamatkailun parissa.

Itselle se, että pitää omat unelmat ja elämän tavoitteet kirkkaasti mielessä ohjaa pitkäjänteiseen sijoittamiseen, joka myös mahdollistaa myös riskien ottamista. Samalla ei tule liikaa kulutettua niihin asioihin, joilla lopulta ei ole merkitystä.

Edellinen
Edellinen

Mitä jos vuokraisinkin asuntoni luottotiedottomalle?

Seuraava
Seuraava

Miten tienata netissä?