Indeksisijoittamisesta osakesijoittamiseen

Neljä vuotta sitten en ollut ikinä sijoittanut, lukuunottamatta muutaman kerran avattua Nordean rahastoa, jonne koin enemmän säästäväni kuin sijoittavani. Nekin rahat nostin sieltä hyvin pikaisesti pois, koska halusin rahaa ulkomaanmatkaan. En puhuisi siitä sijoittamisena.

"Tietoisen" sijoittamisen aloitin vajaa kolme vuotta 2016. Avasin Nordnetiin arvo-osuustilin, tein verkkopankista sinne kuukausittaisen siirron ja valitsin mieluisat indeksirahastot.

Tuosta yksinkertaisesta toimenpiteestä alkoi matkani indeksisijoittajana. Sen vaikeampaa sijoittamisen aloittaminen ei siis ollut. Siitä ollaan edetty viime kuukausina myös suorien osakkeiden pariin. Ja parasta on, että rahoja en ole kertaakaan nostanut tuhlatakseni niitä. Jes!

Sijoittamisen aloittaminen on juuri niin helppoa kuin sanotaan

Sijoittamisen aloittaminen on tosiaan helppoa. Juuri niin helppoa kuin sen sanotaan olevan. Tuossa aikaisemmin kerroinkin, miten se tapahtuu. Avaa itsellesi arvo-osuustili, päätä miten paljon sinulla on varaa sijoittaa, tee kuukausisäästösopimus ja valitse sijoituskohde. Mikäli olet juuri siinä pisteessä, että haluat aloittaa kuukausittaisen sijoittamisen, lue vinkkini siihen täältä.

Älä käytä kohteen valitsemiseen vuosia tai edes kuukausia. Kukaan ei tiedä, mikä se paras indeksirahasto tai osake on, koska kukaan ei omista kristallipalloa. Älä siis etsi sitä parasta, vaan aloita jostain.

Itse aloitin jopa viidellä eri indeksirahastolla. Sijoitin niihin vajaan vuoden verran, kunnes vaihdoin sijoituskohdetta. Halusin aloittaa sijoittamisen vastuullisen sijoittamisen kriteerit täyttäviin ETF-rahastoihin, joten tein muutoksia kuukausisäästösopimukseen. Siihen toimenpiteeseen meni vain muutamia minuutteja. Kyseessä ei ole siis iso sopimusmuutos ja työläs prosessi.

Tämänkin muutoksen jälkeen olen lopettanut yhden kolmesta ETF-rahastosta ja aloitin sen sijaan säästämään Nordnetin tarjoamaan Smart-salkkuun (edit: Smart -salkuun sijoittamisen lopetin vuonna tammikuussa 2020). Matkan varrella voi siis tehdä muutoksia!

En tarkoita, että tekemäni ratkaisut olisivat oikeita tai erityisen fiksuja. Mutta uskon siihen, että tulen jatkossakin muuttamaan sijoitussuunnitelmaani sitä mukaan, kun tietoa ja osaamista karttuu. Minulla on vahva usko siihen, että tekemällä oppii parhaiten.

Indeksisijoittamisesta osakkeisiin

Viime vuoden (2019) lokakuussa ostin 28-vuotissynttäreideni kunniaksi elämäni ensimmäiset osakkeet. Päädyin ostamaan 500 eurolla CapManin osakkeita.

Ennen tätä olin ajatellut, että suorien osakkeiden ostaminen ei ole minua varten, koska näin aloittelijana on todennäköisempää päästä parhaisiin tuloksiin sijoittamalla indeksiin. Edes ammattilaiset eivät aina voita indeksiä, joten miksi aloittelijan edes kannattaisi yrittää.

En siis oikeastaan yritäkään päästä parempiin tuottoihin kuin indeksirahastoihin sijoittamalla, mutta minulla oli fiilis, että haluaisin kokeilla ostaa suoria osakkeita. Lähdin osakesijoittamiseen tunnepohjalta. Suoriin osakkeisiin sijoittaminen onkin hieman jännittävämpää!

Miksi sijoitin juuri CapManiin? Olin ollut aikaisemmin samana vuonna Helsingissä järjestettävässä Sijoittajat 2019-tapahtumassa, ja siellä kuulin CapManin toimitusjohtajan puheen. Hänen kertomuksensa yrityksestä vakuutti ja jäi muhimaan mieleeni. Yrityksen nimi tuli myös sen jälkeen muutamia kertoja vastaan positiivisessa mielessä, joten sillä perusteella päätin ostaa CapManin osakkeita.

Tällä hetkellä osakkeet ovat 35 prosenttia plussalla, joten voisi sanoa oston olevan onnistunut ;) Tämä positiivinen tulos sai minut innostumaan osakesijoittamisesta lisää. Edit: kirjoitin postauksen 23.2 ennen kuin pörssi lähti pulkkamäkeen. CapManin osakkeet ovat edelleen plussa, mutta vain 15 % (1.3.2020). Kurssit voit siis heilahtaa paljonkin viikossa. Ostin tosin Capmania lisää perjantaina! Katsotaan kuin ensi viikolla käy ;)

Myös vuoden alussa auennut osakesäästötili sai minut kiinnostumaan suoriin osakkeisiin sijoittamisesta. Tänään laitoinkin ensimmäisen ostotoimeksiannon vireille osakesäästötililleni. Mikäli osakesäästötili ei ole sinulle vielä tuttu, siitä voit lukea lisää täältä.

Tärkeintä on aloittaminen

En ollut valmis sijoittamaan suoriin osakkeisiin vuosi sitten. En olisi ollut siihen luultavasti valmis vielä viime vuoden lokakuussakaan, ellen olisi aloittanut indeksisijoittamista lähes kolme vuotta sitten.

Sijoittamisessa kehittyy, niin kuin missä tahansa lajissa. Et pääse tenniksen huipulle tai edes alkeistasolle, jos et ota mailaa käteen ja aloita harjoittelua. Sijoittamisessa ensimmäinen askel on se, että sijoitat rahaa. Samalla kun sijoitat, voit jatkaa opiskelua. Aloita niin pienellä summalla, etteivät yöunet mene.

Voi olla, ettei osakesijoittaminen ole koskaan sinua varten. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole saada sinua sijoittamaan suoriin osakkeisiin. Sen sijaan tarkoitus on kertoa, että sijoittamisessa alkuun pääsee jo hyvin pienellä tiedolla.

Sijoittamista opiskelee myös ihan eri mielenkiinnolla silloin, kun on jo sijoittanut rahaa kuin silloin, kun vasta suunnittelee sitä. Kun olet sijoittanut rahaa vaikka vain 100 euroa, voit alkaa kutsua itseäsi sijoittajaksi. Sehän sitten lisää itseluottamusta ja halua oppia aiheesta lisää.

  • Johanna

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettäää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Edellinen
Edellinen

Koronavirus: tuleeko asuntosijoittajan huolestua?

Seuraava
Seuraava

Millaisia sijoituksia salkustani löytyy?