Hyvinvoinnin kolmas elementti – taloudellinen hyvinvointi

2010-luvulla on puhuttu paljon niin henkisestä kuin fyysisestä hyvinvoinnista. Nyt henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin rinnalle on kuitenkin tullut kolmas elementti: taloudellinen hyvinvointi. Tai ainakin rahasta ja sijoittamisesta on alettu keskustelemaan enemmän naisten keskuudessa, mikä on tuonut aiheelle palstatilaa lehdistä ja somesta.

Olenkin pohtinut, mitä taloudellinen hyvinvointi tarkoittaa ja kuinka tärkeää siihen on panostaa. Onko taloudellinen hyvinvointi muutakin kuin iso palkkapussi, vai onko palkalla itse asiassa mitään tekemistä sen kanssa?

Mitä on mielestäni taloudellinen hyvinvointi?

Taloudelliselle hyvinvoinnille ei ole yhtä selkeää määritelmää. Fyysisen hyvinvoinnin tavoin myös taloudellinen hyvinvointi tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita.

Mielestäni taloudellinen hyvinvointi on kykyä nauttia elämästä ilman rahahuolia. Ensisijaisesti kyseessä on siis tunne siitä, että oma taloudellinen tilanne on hanskassa ja varmuus siitä, että rahat riittävät oman elintason ylläpitoon.

Jollekulle 2 000 euron kuukausitulot takaavat mieluisan elämän ilman rahahuolia. Toinen taas tarvitsee 10 000 euroa kuussa pystyäkseen toivotun elintason ylläpitoon.

Oli mielekkääseen elämään tarvittava tulotaso mikä tahansa, tärkeintä on, että rahaa on tarpeeksi haluttuun elintasoon ja tunne siitä, että oma taloudellinen tilanne on hallinnassa. Taloudelliset tilanteet myös vaihtelevat paljon elämän aikana. Esimerkiksi opiskellessa elintaso laskee, mutta koska se on ollut ennakkoon tiedossa, sen ei tulisi vaikuttaa taloudelliseen hyvinvointiin suuresti.

Mielestäni taloudellinen hyvinvointi pitää sisällään sen, että rahaa osataan käyttää niin, että luottokorttia ei tarvitse vinguttaa. Silloin raha ei aiheuta stressiä, eikä sen ajattelemiseen kulu liikaa energiaa. Lisäksi tärkeä osa taloudellista hyvinvointia on mielestäni oman talouden lukujen tunteminen.

Joku voi myös innostua ajattelemaan raha-asioita, sijoittamista ja rahan ansaitsemista liikaa, eikä enää kiinnitä huomiota lainkaan elämästä nauttimiseen. Tällaisella toiminnalla on mielestäni negatiivinen vaikutus taloudelliseen hyvinvointiin. 

Liiallinen tai jopa pakonomainen kulujen seuranta ja säästäminen voi kääntää taloudellisen hyvinvoinnin nopeasti laskuun. Elämän ei tule pyöriä rahan ympärillä, vaan oman talouden hoitoon tulisi löytää hyvä balanssi.

Taloudellinen hyvinvointi on kokonaisuus

Fyysinen hyvinvointi ei ole yksiselitteinen asia. Sitä ei riitä mittaamaan pelkästään Cooper-testin tulos tai muukaan yksittäinen luku. Fyysinen hyvinvointi on kokonaisuus. Kokonaisuus koostuu levosta, ravinnosta ja liikunnasta. Myös taloudellinen hyvinvointi on kokonaisuus, eivätkä sitä voi määrittää pelkät tulot.

Taloudellisen hyvinvoinnin osa-alueita ovat mielestäni tulojen ja menojen suhde eli kassavirta, rahan hallinta sekä säästöt.

Jollakulla voi olla isot tulot, mutta samaan aikaan valtavat menot syövät kaikki tulot ja lisäksi käytetään luottokorttia elintason ylläpitämiseksi. Jollakulla voi olla sopivat menot suhteessa tuloihin, mutta säästöjä ei kerry lainkaan. Silloin taloudellinen tilanne on mielestäni jyrkänteen reunalla ja yksikin yllättävä meno saattaa aiheuttaa taloudellista ahdinkoa.

Itselläni oli aikaisemmin vuosien ajan tilanne, jossa tulojen ja menojen suhde oli usein hyvä, joskus jäi jopa säästöön rahaa, mutta rahankäyttötaidot puuttuivat kokonaan. Shoppaileminen tuotti iloa, mutta hetken kuluttua ostoksiin kuluneet rahat saattoivat ahdistaa. Saatoin säästää useamman kuukauden, kunnes taas tuhlasin rahat. En siis hallinnut talouttani ja rahankäyttöäni, mikä aiheutti taloudellista ahdistusta.

Tämän takia olen sitä mieltä, että taloudelliseen hyvinvointiin tarvitaan noiden kaikkien osa-alueiden hallintaa.

Miksi taloudelliseen hyvinvointiin panostaminen on tärkeää?

Taloudellinen stressi vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin. Henkisen hyvinvoinnin laskiessa energia hoitaa omaa fyysistä hyvinvointiaan usein kärsii. Lopputuloksena on siis heikentynyt henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Tämän takia raha-asioiden hoito pitäisi ottaa osaksi oman hyvinvoinnin kokonaisuutta.

Hoitamalla oman taloutesi hyvin poistat turhaa stressiä ja huolta. Näin vapautat energiaa, jonka voit käyttää oman henkisen ja fyysisen hyvinvointisi hoitamiseen.

Vaikket haluaisi ajatella rahaa, fakta on kuitenkin se, että tämä maailma ei pyöri ilman sitä. Saadaksesi kodin (=turvaa), ruokaa ja muita elämän perusedellytyksiä tarvitset rahaa. Koska raha on elämässäsi välttämättömyys, kannattaa se myös silloin huomioida. Välttelemällä omia raha-asioita et saa muuta aikaan kuin stressiä ja taloudellisia huolia.

Taloudellinen hyvinvointi ei tarkoita satojen tuhansien eurojen osakesalkkua tai kymmeniä sijoitusasuntoja. Taloudellinen hyvinvointi on tunne, että taloutesi on hallinnassa, ja sinulla on taloudellista turvaa. Kannattaa miettiä, mitä taloudellinen hyvinvointi merkitsee juuri sinulle.

Pysähdy miettimään omaa taloudellista tilannettasi

Jos koet stressiä rahasta, pysähdy ja mieti, miten voit muuttaa oman taloutesi suunnan. Asiaa ei kannata vältellä. Liity Facebook-ryhmiin, joissa puhutaan rahasta ja sijoittamisesta, lainaa kirjastosta aiheeseen sopivia kirjoja tai osallistu valmennuksiin sekä erilaisiin tapahtumiin. Varaa aikaa oman verkkopankin ääressä ja katso oman taloutesi tulot ja menot. Avain taloudelliseen hyvinvointiin on omien talouden lukujen tunteminen.

Istahda koneen ääreen ja käy läpi oman taloutesi luvut. Verkkopankista näet hyvin mitä olet tienannut ja mihin olet rahasi käyttänyt. Vasta tämän jälkeen voit lähteä muuttamaan taloudellista tilannettasi.

Oli tilanteesi mikä tahansa, mieti voitko taloudellisesti hyvin, vai onko siinä jotain parannettavaa. Tämän asian ääreen on hyvä säännöllisesti pysähtyä. Liika raha-asioiden pohtiminen ei kuitenkaan kannata, koska kuten sanottu hautaan mennään kokemusten eikä rahan kanssa. Muista siis tasapaino ja hyvä fiilis raha-asioiden äärellä.

Ja niille, joiden taloudellinen tilanne on siinä kohdassa, että seuraava askel taloudelliseen hyvinvointiin on sijoittamisen aloittaminen, lue vinkkini, miten päästä alkuun. 

Lue artikkelini: Seitsemän askelta sijoittamisen maailmaan 

Edellinen
Edellinen

Mikä ihmeen Nordnet? Lue miksi minä ja yli 200 000 suomalaista sijoittajaa olemme valinneet Nordnetin

Seuraava
Seuraava

Rahan paikka parisuhteessa