Rahamedia

View Original

Valmistautuneena kohden talven pakkasia: kulutusvinkkejä ja käytännöllisiä investointeja

Kati kirjoitti viimeisimmissä blogissaan sähkönkulutuksestaan ja keinoista, miten on saanut kulutusta vähennettyä. Katin tavoin, itse asun perheeni kanssa 1980-90-luvun taitteessa rakennetussa omakotitalossa, joka lämpiää suoralla sähköllä. Katin kirjoituksen inspiroimana jaan tässä omat vinkkini valmistaudun talveen huushollisamme. Omasta mielestäni olen jo muutenkin, ilman tätä käynnissä olevaa energiakriisiä, ollut ekologisesti orientoitunut kuluttaja, joten sen suhteen en olen nyt joutunut miettimään suuria muutoksia kulutukseen tekemään ja sähkönkäyttöön ei mitään rajuja pudotuksia ole tulossa, vaikka pientä kiristämisen varaa yhä on.

Sisälämpötilan tarkkailu

Yleisten suositusten mukaan sopiva sisälämpötila on 19-25 asteen välillä ja makuuhuoneessa nukkuessa noin 17-21 astetta. Näihin luonnollisesti vaikuttaa yksilölliset mieltymykset ja se mihin on tottunut. Itse jo ennen tätä energiakriisiä tykkäsin pitää huonelämpötilaa matalampana ja olen ollut sitä mieltä, ettei talvella tarvitse sisätiloissakaan pärjätä pelkällä t-paidalla. Esimerkiksi vanhempiini verrattuna meillä on aina ollut matalampi sisälämpötila ja äitini toteaakin meillä käydessään ’tämä on kuin tallissa olisi’.

Mikä meidän lämpötila sitten on? Tällä hetkellä lämpötila vaihtelee noin 18-21 asteen välillä huoneesta riippuen. Heti siinä ilmalämpöpumpun vieressä, eteisaulassa ja osittain olohuoneessa on lämmintä. Ilmalämpöpumppu ei kuitenkaan yhtä tehokkaasti lämmitä makuuhuoneita, joten niissä on viileämpää. Teen paljon etätöitä ja minulla on varaston vieressä työhuone, joka on se kaikista viilein tällä hetkellä. Kovien pakkasten aikaan saatan siirtää työpistettä muualle tai jos  on esimerkiksi luennointia, niin laitan sitten patterin päälle muutaman tunnin ajaksi huoneessa.

Tähän asti alkutalvea olemme selvinneet hyvin ilmalämpöpumpulla ja pattereita ei ole vielä tarvinnut laittaa päälle. Takkaa olemme lämmittäneet noin kerran viikossa, mutta sen tuottama lämpö ei jakaudu taloon tasaisesti. Katsotaan miten kovaksi pakkaset muuttuvat ennen kuin on pakko harkita pattereiden päälle laittamista.

Tästä huoneiden lämpötilojen mittaamisesta on melkeinpä tullut koko perheen harrastus. Lapset ostivat sellaisen hauskan siirreltävän digitaalisen lämpötilamittarin, jolla käyvät mittailemassa ja vertailemassa eri huoneiden lämpötiloja. Hyvä puoli tässä energiakriisissä on se, että lasten kanssa on mahdollista keskustella tästä sähkönkäytöstä hyvinkin konkreettisesti. Vanhempi lapsi olisi innostunut myös näkemään grafiikkaa sähkönkäytöstä ja siitä miten esimerkiksi saunassa käynti tuo korkean kulutuspiikin.

Lisäeristystä talon yläpohjaan

Mielestäni tämän syksyn villitys on ollut, että jos jonkinlaista myyntimiestä ja –naista käy ovella kolkuttamassa tai sitten tavoittelee puhelimitse. Olen nyt syksyn aikana kieltäytynyt muun muassa katon pesusta, talon puuosien maalauksesta sekä ilmastointikanavien puhdistuksesta.

Yhden isomman investoinnin olen tehnyt: hommasin nyt tulevaa talvea kuin myös tulevia vuosia ajatellen lisää puhallusvillaa yläpohjan lisäeristämiseksi. Toiveena on, että tämän (sellu)villan avulla talomme lämmöneristävyys paranee, eli lämminilma ei niin sanotusti mene harakoille. Toisaalta, tämä selluvilla myös imee kosteutta itseensä, eli se suojelee myös talon rakenteita.

Rakentamisen suhteen lakisääteiset velvoitteet muuttuvat jatkuvasti ajan myötä, ja omassa talossamme ei ollut nykymääräysten mukaista määrää villaa (toki tähän ei velvoitetta ollut, koska on vanhempi talo).

Seuraillaan nyt tulevien kuukausien aikana, millainen vaikutus lisäeristyksellä on, eli tuntuuko lämpimämmältä sisällä läpi talven. Investoinnin rahallinen suuruus oli noin 2.200euroa: noin 90neliön osuuteen pystyttiin lisäeristystä laittamaan, osassa taloamme katto on korkeampi ja samanlaista yläpohjaa ole.

Lämpimän veden käyttö: kuivasuihkut- ja shampoot käyttöön

Itse pyrin urheilemaan ulkona lähes tulkoon päivittäin ympäri vuoden. Talviaikaan, kovilla pakkasilla, ulkoillessa parasta on se, että sitä ei hikoile samalla lailla kuin kesähelteillä. Pakkaskelissä ensiksi keho lämpenee, sitten se lähtee polttamaan rasvaa ja vasta tämän jälkeen voi tulla hikoilua. (Toki, jos liikaa pukee päälle, niin saa hien virtamaan helposti ja nopeasti.) Mutta, mielestäni talviliikunta ei vaadi samanlaista suihkuissa käymistä kuin kesällä. Itsellä iho kuivuu talviaikaan herkemmin ja suihkussa käynti lisää tätä. Olenkin kehittänyt ’kuivasuihku-konseptin’  talven pakkasten aikaan hyödynnettäväksi.

Kuivasuihkuttelu pitää sisällään sen, että heti ulkourheilun jälkeen vaihtaa vaatteet ja samalla hieman kosteuttaa ihoa ja pyyhkeellä kuivaamalla käy koko kropan läpi. Tämän jälkeen lämpimät ja puhtaat vaatteet päälle. Tällä ainakin saa suihkukertoja vähennettyä viikon sisällä. Kuivashamppoita olen myös kokeillut hiustenpesuun. Vielä sellaista hyvää hehkua ja silkkistä tuntua hiuksiin en ole saanut kuivashampppoilla, vaikka mielestäni hyvin ohjeita noudatan. Pitää vielä testailla useampia merkkejä.

Toiveissani myös on, että saisin itsekuria lisää ja pystyisin ottamaan nopeita, kylmiä suihkuja. Vielä ei kylmät suihkut onnistu, kun suihkuun menen, liian lämpimällä vedellä läträän ja liian pitkään.

Lämpöä jakavien ’vempeleiden’ hankkiminen ja sähkkökatkoksiin varautuminen?

Pitkin syksyä olen tutustunut erilaisiin tapoihin jakaa lämpöä. Tällä erityisesti viittaan siihen, miten takan lämmön saisi paremmin hyödynnettyä. Olen katsellut esimerkiksi erilaisia takan lähelle laitettavia kuumailmatuulettimia ja kaminapuhaltimia. Näiden avulla voisi saada takasta tulevan lämmön jakautumaan laajemmalle ja tasaisemmin. 

Takkaan voisi myös harkita valuraudasta tehtyä ritilää ruoan lämmittämiseen. Tämä ritilä olisi hyvä myös mahdollisten sähkökatkosten aikana. Myös retkikeitin olisi hyvä hankkia kaiken varalta. Eli, varmasti tässä nyt lähiaikoina tulen vielä lisäinvestointeja tekemään talvea varten. Tiedostan, että nopeasti pitäisi mennä ostoksille, sillä tämän tyyppiset tuotteet saattavat olla nykytilanteessa jo loppuunmyytyjä.

Joululahjat second handia tai lahjakortteja

Näin joulun lähestyessä haluan vielä antaa lahjavinkkejä. Olen aiemmin kirjoittanut, että pyrin aina suosimaan tavaroiden ostamista käytettyinä, jos suinkin vain mahdollista. Pitkään kuitenkin on ollut iskostuneena se ajatus, että sentään lahjat tulee hankkia uusina. No, ei tule! Muutaman viime vuoden ajan olen enenevissä määrin myös lahjoja pyrkinyt etsimään kirppiksiltä. Aikaa lahjojen hankkimiseen menee enemmän kuin jos ne tilaisi muutamalla kilkkauksella verkkokaupasta, mutta luonto kiittää, jos kirppiksiä suosii.

Tätä olen myös omalle lähipiirilleni koittanut toitottaa: jos haluatte ostaa minulle jotain, niin käytetyn tavaran ostaminen on enemmän kuin suositeltavaa. Itse asiassa, second hand-tuotteiden ostaminen on minusta jopa paljon personaalisempaa ja osoittaa, että lahja on valittu huolella sen sijaan, että nopeasti marketista olisi käyty joku paketti ostamassa.

(Rehellisesti on kuitenkin tunnustettava, että muutama Black Friday-tarjous tuli hyödynnettyä pukin konttiin. Nämäkään eivät olleet mitään heräteostoksia, vaan enemmän tulevat tarpeeseen, kuten uudet pussilakanasetit lapsille joululahjaksi.)

Niin, ja aina jos ei mitään ostettavaa löydy, niin suosin lahjakortin antamista, koska koen, että sitä kautta on mahdollista ohjata lahjansaajan kulutusta haluamiini kauppoihin tai palveluihin. Voisi vielä lisätä, että jos vaan olisin yhtään lahjakkaampi tekemään erilaisia kädentöitä, niin näitä varmasti suosisin lahjoina.