Rahamedia

View Original

SIVUTOIMISTA YRITTÄJYYTTÄ – MIKSI JA MITEN?

Työelämä on murroksessa ja harvalla meistä enää on se yksi ja ainoa työpaikka hamaan eläkeikään asti. Erilaiset projekti- ja pätkätyöt yleistyvät ja moni voi myös esimerkiksi vanhempainvapaan aikana haluta kokeilla pienimuotoisesti yrittäjyyttä. Sivutoiminen yrittäjyys sopii moniin elämäntilanteisiin ja toisaalta yrittäjyyttä voi harjoittaa vaikka kausiluontoisesti.

Meillä täällä Rahamedian porukassa on useampi henkilö, joka harjoittaa yrittäjyyttä joko päätoimisesti tai sivutoimisesti. Itse kuulun tähän sivutoimisten yrittäjien porukkaan. Tässä blogissa kerron omasta yrittäjyydestäni ja annan lopuksi muutamia vinkkejä siitä, kuinka lähteä liikkeelle, jos ajatuksissa on sivutoimiminen yrittäjyys.

KUINKA KAIKKI LÄHTI LIIKKEELLE?

Perustin toiminimen vuonna 2012, jolloin tein omaa väitöskirjaani ja olin jäämässä vanhempainvapaalle. Tavoitteena ei ollut ainoastaan saada lisätuloja, vaan ennen kaikkea halu vahvistaa omaa osaamistani toteuttamalla mielenkiintoisia työprojekteja. Varsinaisena sysäyksenä toimi se, että sain yhden isohkon toimeksiannon ja käytännössä Y-tunnuksen hankkiminen laskutusta varten oli välttämätön. Tämä oli juuri sitä aikaa, kun erilaiset kevytyrittäjyyyskonseptit eivät olleet vielä rantautuneet Suomeen. Mikäli tämä kevytyrittäjyys olisi ollut silloin vaihtoehto, todennäköisesti olisin lähtenyt sitä kautta liikkeelle.

Mielestäni on erinomaista, että tällä hetkellä on paljon valinnanvaraa, mitä kautta lähteä kevytyrittäjyyttä kokeilemaan.

MITÄ KAIKKEA TEEN?

Vuosien aikana olen tehnyt erilaisia toimeksiantoja, kuten markkinaselvityksiä ja konsultointia. Olen mukana myös testaamassa erilaisia konsepteja, kuten yhdessä vaiheessa olin mukana verkkokaupan pyörittämisessä sekä pilotoimassa digitaaliseen valmennukseen liittyvää palvelua. Yritystä rekisteröidessä kannattaa valita toimialat mahdollisimman laajasti, jotta yrityksen nimissä voi kokeilla erilaista toimintaa. Monet lisäävät lausekkeen ”kaikki laillinen liiketoiminta” oman yrityksensä perustamisilmoitukseen.

Toiminimen kautta sain itselleni pientä lisätuloa. Toiminimen kautta tulevat tulot menevät suoraan henkilökohtaiseen verotukseen. Päädyin muuttamaan toiminimen Oy:ksi vuonna 2019. Syynä tähän oli se, että enää en itse tee juurikaan laskutettavaa työtä, vaan yritystoiminnan sisältö on muuttunut enemmän puolisoni sivutoimiseksi yrittäjyydeksi, logistiikka- ja vientipalveluihin. Tällä hetkellä emme nosta palkkaa yritystoiminnasta, sillä se on meille molemmille hyvin sivutoimista ja kulurakenteemme on sen verran raskas esimerkiksi jatkuvasti kasvavien konttien rahtimaksujen takia. Itse näen kuitenkin hyvänä, että näin sivutoimisesti tehden joutuu miettimään ja tekemään laskelmia siitä, millaisella liikevaihdolla ja hinnoittelulla sivutoiminen yrittäjyys olisi mahdollista muuttaa päätoimiseksi esimerkiksi puolisoni osalta.

Ystäväni kanssa harjoitimme jonkin aikaa eettisten käsitöiden maahantuontia ja verkkokauppaa

MIKÄ YHTIÖMUOTO ON SINULLE SOPIVIN?

Toiminimi tuo siis sinulle suoraan tuloa, joka menee oman verokortin kautta. Syksyyn 2019 asti toimin yrittäjänä toiminimen kautta, eli sivubisnesteni tulosta verotettiin kuten palkkaa. Sivutoimisen toiminimen verotusta kannattaa ajatella kuten palkankorotusta: paljonko tienatusta lisäeurosta menee veroja? Myös kirjanpitovelvollisuudet toiminimiyrittäjällä ovat yksinkertaisemmat kuin muilla yhtiömuodoilla.

Osakeyhtiö sen sijaan voi olla parempi, jos ei ole tarvetta nostaa palkkaa, vaan haluaa vaikkapa kerryttää varallisuutta yritykseen. Yritystoimintasi luonteesta riippuen kannattaa myös miettiä, onko tarpeen maksaa päivärahoja tai kilometrikorvauksia, sillä myös tämän tyyppisissä kuluissa on eroja eri yritysmuotojen välillä. Esimerkiksi toiminimiyrittäjä ei maksa itselleen varsinaisesti palkkaa, joten osa luontoiseduista on mahdollisia vain osakeyhtiön kautta toimivalle yrittäjälle.

Usein olen myös kuullut monen yksinyrittäjän sanovan, että osakeyhtiö on jollain tavalla uskottavampi yritysmuoto kuin toiminimi – no tähän keskusteluun en nyt ota kantaa. Sopivan yritysmuodon valinnasta saa hyviä neuvoja eri yrittäjyyttä edistäviltä tahoilta ja kirjanpitotoimistoilta.

MITEN KEKSIÄ OMA YRITYSIDEA?

Mielestäni on todella hyvä, että yrittäjyys on omiin kouluaikoihin verrattuna noussut ikään kuin uuteen revanssiin. Nuoret voivat helposti kokeilla yrittäjyyttä esimerkiksi 4H-yhdistyksen kautta. Esimerkiksi Rahamedian Essin poika tätä harjoittaakin autojen ympärillä.

Myös omia lapsiani haluan kannustaa yrittäjyyteen ja yritteliääseen toimintaan jo pienestä pitäen. Olin äärimmäisen iloinen, kun menneenä kesänä lapseni omatoimisesti pyörittävät pihakirppistä useampana päivänä: miettivät, miten hinnoitella tuotteet, miten houkutella asiakkaita paikalle. 4H-yrittäjyys on toivottavasti heille se seuraava askel, kun ovat tarpeeksi vanhoja siihen.

Entäs sitten aikuiset? Mahdollisuuksia on paljon. Rahamedian Johanna kirjoitti taannoin siitä, miten hän sivutoimisena yrittäjänä tekee erilaisia juttuja, kuten valokuvausta, asuntojenvälitystä.

Sivutoiminen yrittäjyys mahdollistaa siis oman osaamisen kaupallistamista monen eri toiminnan suhteen. Jos olet töissä muualla, niin muistathan, että oma yritystoimintasi ei yleensä saa kilpailla päätoimisen työsi kanssa. Omaa yritysideaa voi lähteä miettimään esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta: Mitä harrastan? Mikä on intohimoni? Mitä osaan? Millaisia tarpeita olen nähnyt?

”Omaa yritysideaa voi lähteä miettimään esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta: Mitä harrastan? Mikä on intohimoni? Mitä osaan? Millaisia tarpeita olen nähnyt?”

Usein edellä mainittuja kysymyksiä miettimällä voi saada ideoita, joista lähteä liikkeelle. Juuri luin uudesta yrittäjästä, Anni Rautiosta, joka tekee takkeja (mäyrä)koirille. Hän sai ideansa siitä, kun huomasi, että pitkäselkäisille mäyräkoirille on vaikea löytää hyvin muotoiltuja takkeja, joten hän lähti siitä sitten ideaa kehittelemään ja tällä hetkellä pyörittää yritystään CozyCoats opintojensa ohella.

Viime vuosina Suomeen on syntynyt paljon uutta vaateteollisuutta, kun useampi nainen äidiksi tultuaan on huomannut, ettei löydä mieleisiä lastenvaatteita. Näistä alunperin sivutoimisesti perustetuista yrityksistä osa on johtanut päätoimiseen yrittäjyyteen ja isoiksi kasvuyrityksiksi. ltalehden artikkelissa on hyvä juttu näistä menestyviksi kasvaneista vaatealan yrityksistä. Hyvin inspiroivia yrittäjyystarinoita edellä mainitut!

Suositan siis kaikkia kokeilemaan ennakkoluulottomasti sivutoimista yrittäjyyttä, koskaan ei tiedä mihin asti se kantaa!