On ollut aikoja, jolloin olen ollut täyspäiväinen yrittäjä, ja sitten on ollut hetkiä, kun olen ollut palkkatyössä ja ansainnut lisätuloja sivutoimisena yrittäjänä. Kaikissa tilanteissa minua on palvellut toiminimi, jonka nimissä olen voinut laskuttaa tehdystä työstä.

Luonteeltani olen tyyppi, joka ennemmin miettii, mistä voisi ansaita lisää rahaa, kuin mistä voisin pihistää. Ajattelin jakaa omat kokemukseni ja vinkkini, miten hankkia lisätuloja, koska uskon sen olevan monelle keino vauhdittaa vauratumista.

Lisätulot vauhdittavat vaurastumista

Itselleni lisätulot ovat keino kartuttaa varallisuutta nopeammin. Toki nautin myös lisätuloista, esimerkiksi käyttämällä niitä matkustamiseen. En ole luoteeltani firettäjä, eli en yritä maksimoida kuukausittain sijoittamaani summaa, vaan käytän myös rahaa ja nautin tästä matkasta. Tavoitteena ei ole jäädä eläkkeelle 35-vuotiaana. 😉

Lisätulojen hankkimisessa avainasemassa on myös se, että tekeminen on mielekästä. Palkkatyössäni teen töitä jo 40 tuntia viikossa, joten en halua uuvuttaa itseäni tekemällä lisätyötä, joka tuntuu raskaalta.

Tilanne voi myös tulevaisuudessa muuttua, koska perheeseemme syntyi lapsi. Nyt vanhempainvapaalla sivutoiminen yrittäjyys on kiva lisä arkeen, mutta kun palaan töihin vanhempainvapaan jälkeen, voi olla ettei sivutoimiselle yrittäjyydelle ole enää niin paljon aikaa.

Lisätulot ovat auttaneet minua vauhdittamaan vaurastumista, koska minulla on mahdollisuus sijoittaa enemmän. Tällä hetkellä kartutan seuraavan sijoitusasunnon käsirahaa kerryttämällä yrityksen tilille tuloja yrittäjyyden kautta. Palkkatuloistani puolestaan sijoitan kuukausittain rahastoihin. Ilman yrittäjyyden mahdollistamia lisätuloja minulla ei olisi taloudellisesti mahdollista kerryttää rahastosijoittamisen lisäksi sijoitusasunnon käsirahaa. Tai ainakin se olisi huomattavasti hitaampaa!

Mistä ansaitsen lisätuloja?

Avainasemassa lisätulojen hankintaan on ollut oman osaamisen kaupallistaminen. Mietin usein, että miten voisin tienata rahaa tekemällä jotain asiaa, mistä nautin. Lisäksi pitää uskaltaa puhua omasta osaamisesta ja intohimoista ääneen, niin tilaisuuksia tulee eteen. Annan muutaman esimerkin.

Valokuvaus

Ostin järjestelmäkameran muutama vuosi taaksepäin, koska pidän kuvaamisesta. En todellakaan ole edes puoliammattilainen siinä hommassa, mutta pidän valokuvien ottamisesta ja uskon, että minulla on jonkin verran esteettistä silmää. Koska minulla oli hyvä kamera, muutamat ystävät pyysivät minua ottamaan kuvia heistä, joita he voisivat käyttää sosiaalisessa mediassa.

Kuvattuani muutamaa ystävää ilmaiseksi vuoden verran, rohkaistuin puhumaan omalla Instagram-tililläni, että voisin pientä maksua vastaan kuvata ihmisille kuvia sosiaaliseen mediaan. Tästähän moni innostui ja sainkin useamman kuvauskeikan sekä ”vakioasiakkaan”. Olen kuvannut muun muassa kuvia someen, perhekuvia sekä yhdelle yritykselle henkilöstökuvat.

Blogi

Olen perustanu Massimuijat-blogin kolme vuotta sitten toukokuussa. Sinä aikana olen ansainnut tuloja blogin avulla tekemällä kaupallisia yhteistöitä sekä affiliate -tulojen kautta. Blogi ei ole kuitenkaan mikään kultasampo, joten jos laskee käyttämäni tunnit ja ansaitut eurot, jäisi tuntipalkka todella pieneksi.

Tämän takia painotakin, että lisätulojen hankkimisen täytyy olla mielekästä puuhaa. Muuten olisi lopettanut blogini kirjoittamisen aikoja sitten! Toki täytyy myös muistaa, että yrittäjänä on usein tehtävä alkuun töitä pienellä palkalla, voidakseen ansaita myöhemmin enemmän. Jos käyttäisin systemaattisesti aikaa blogini kehittämiseen, kirjoittaisin useammin ja etsisin itse aktiivisesti yhteistyökumppaneita, voisin varmasti tienata blogillani enemmän.

Nyt kesän ajan kirjoitan myös vieraskynä -blogia Torpanpiha sivustolle meidän pihan rakennusprojektista. Tuosta blogista ansaitsen rahaa jokaisesta kirjoituksesta. Tämä mahdollisuus tuli eteeni, kun kerroin työpaikkani markkinointivastaavalle kirjoittavani blogia vapaa-ajalla. Siitä lähti keskustelu vierasblogin kirjoittamisesta maksua vastaan. Jälleen kerran kannatti avata oma suu ja kertoa omasta osaamisesta.

Oman osaamisen kaupallistaminen

Blogin ja valokuvauksen lisäksi olen ansainnut lisätuloja muun muassa toimimalla vuokravälittäjänä ystävälleni, jolla on sijoitusasuntoja kotikaupungissani. Olen itsekin asuntosijoittaja, joten tässäkin kohtaa kaupallistin osaamiseni.

Tiesin, ettei ystäväni tulisi itse hoitamaan vuokraamista, vaan hän palkkaisi paikallisen välittäjän. Niinpä ehdotin hänelle, että voisin toimia vuokravälittäjänä edullisempaan hintaan kuin paikallinen välittäjä. Win-win-tilanne; minulle lisätuloja ja ystävälleni pienemmät kulut.

Olen myös rakentanut viimeisten parin vuoden aikana verkkokursseja sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen, ja ansainnut niillä. Jälleen kerran tein vain jotain sellaista, mikä on omaa intohimoani, eli puhua rahasta ja sijoittamisesta. Laitoin sille sitten hintalapun ja myin sitä tarvitseville.

Yli 1000 euroa lisätuloja kuukaudessa

Jokaisena kuukautena en tienaa yli tonnia lisätuloja, mutta esimerkiksi maaliskuussa tienasin. Useampina kuukausina lisätuloni ovat 200–400 euron luokkaa. Maaliskuussa lisätuloni muodostuivat seuraavanlaisesti (alv. 0%);

  • 600€ vuokranvälitystuloja
  • 100€ valokuvaus
  • 300€ blogin kaupallinen yhteistyö
  • 150€ affiliate-tulot blogista

Tuo oli siis hyvin onnistunut kuukausi, mutta ei todellakan todellisuutta jokainen kuukausi. Toivon mukaan tuollaisia kuukausia on kuitenkin tulossa lisää tulevaisuudessa 🙂

Itselleni sivutoiminen yrittäjyys on ollut loistava polku lisätulojen ansaitsemiseen ja varallisuuden kasvattamiseen. Suosittelen sitä jokaiselle, joka haaveilee tulojen kasvattamisesta. Muista avata suusi oikeassa paikassa ja lähteä rohkeasti kaupallistamaan omaa osaamista. Suomalaisille tekee hyvää opetella kertomaan rohkeasti omasta osaamisestaan ja laittaa sille vielä hintalappu. Tässä kohtaa vaatimattomuus ei kaunista!

Miten toimia sivutoimisena yrittäjänä?

Tällä hetkellä toimin sivutoimisena yrittäjänä, koska suurin tulolähteeni tulee päivätyöstä, josta saan kuukausipalkkaa. Tarkalleen ottaen juuri tällä hetkellä olen tosin äitiyslomalla, mutta nytkin voin ansaita lisätuloja yrittäjänä, koska äitiysraha määrittyy palkkatyöni tulojen mukaan.

Minulla on toiminimi, joka on perustettu reilu kuusi vuotta sitten. Ajatuksena on vaihtaa toiminimi osakeyhtiöksi seuraavan tilikauden loputtua, ellen ryhdy siihen jo aikaisemmin. Osakeyhtiö on verotuksellisesti mielestäni parempi vaihtoehto, koska silloin yrityksen tulot ovat yrityksen tuloa. Toiminimellä kaikki tulot ovat minun henkilökohtaista tuloani, ja se nostaa veroprosenttiani.

Osakeyhtiö on mielestäni järkevä valinta, koska siihen ei vaadita enää nykyään osakepääomaa, joka oli ennen 2500 euroa. Osakeyhtiö on myös silloin kätevämpi kuin toiminimi, jos yrityksen kautta laskutettuja tuloja ei tarvitse elämiseen. Silloin ne voi jättää yrityksen tilille, ja ne voi esimerkiksi sijoittaa yrityksen nimissä. Toiminimellä kaikki laskuetttu tulo katsotaan heti henkilökohtaiseksi tuloksi.

En tosin ole paras ihminen neuvomaan yrtityksen perustamisessa, joten kannattaa kääntyä osaavan ammattilaisen puoleen. Nämä ovat vain minun ajatuksiani. 🙂

Lisäksi on vielä kolmas vaihtoehto yrittäjyyden kokeilemiseen; kevytyrittäjyys. Silloin voit laskuttaa tehdyn työn laskutuspalvelun kautta, joka ottaa välistä provision, mutta itse säästyt yrityksen perustamiselta. Laskutuspalveluun voit tutustua esimerkiksi Ukko.fi sivuston kautta.

  • Johanna