Rahamedia

View Original

Kuinka paljon arvioin kulujen nousevan syksyyn mennessä?

Lasten kesäloma on jo alkanut ja itsellä on tarkoitus heinäkuussa hengähtää lomailun merkeissä. Lomasuunnitelmiin vaikuttaa tietoisuus siitä, että syksyyn mennessä perheemme kulut tulevat nousemaan aikalailla ja se luonnollisesti vaikuttaa rahan käyttöön. Tässä kirjoituksessa jaan arvioni siitä kuinka paljon kulut mahdollisesti nousevat ja miten aion siihen valmistautua.

Asuntolainojen korkojen nousu

Lainoihin lasken mukaan oman talomme lainanhoitokulut sekä kahden sijoitusasuntoni lainat. Yksi lainoista on sidottu kolmen kuukauden euriboriin, kaksi muuta 12 kuukauden euriboriin. Lainoissa ei ole korkosuojauksia, maksutapa on annuiteetti. Kolmen kuukauden euriboriin sidottu laina on luonnollisesti tässä vuoden aikana noussut useampaan otteeseen. Kahdessa muussa lainassa korontarkastukset ovat edessä heinä- ja elokuussa. Tällä hetkellä arvio on, että EKP (Euroopan keskuspankki) tekisi vielä ainakin muutaman 0,25 yksikön koronnoston, seuraava mahdollisesti jo tällä viikolla.

Varmuudella on vaikea sanoa mitkä asuntolainojen korkoprosentit tulevat olemaan kohdallani syksyllä. Mieluummin lasken hieman yläkanttiin ja ’yllätyn’ positiivisesti kuin toisin päin. Näin ollen lasken korkokulut noin reilulla kuudella prosentilla. Tällöin edellissyksyyn verrattuna maksan kolmesta asuntolainastani kuukausittain noin 650 euroa enemmän.

Tiedostan, että sijoitusasuntojen korot voi vähentää verotuksessa. Sijoitusasuntojeni osalta myös muut kulut ovat nousseet reippaasti. Molemmissa asunnoissa vastikkeet ovat noin 180-200 euroa enemmän kuin edellissyksynä. Lisäksi sijoitusasuntojeni molemmissa taloyhtiöissä hallituksilla on valtuudet kerätä ylimääräiset vastikkeet. Tilillä tulee ollakin puskuria, jos yksittäisenä kuukautena tulee maksettavaksi huomattavat määrät ektrakuluja. Vuoden alusta on mahdollista nostaa vuokria, mutta eivät ne silti tule nousevia kuluja kattamaan kokonaisuudessaan.

Sähkökulut kasvavat

Rahamedian Terhi kirjoitti edellisessä kirjoituksessaan kuinka kilpailutti sähkösopimuksensa ja päätyi pörssisähköön. Itsellä on juuri sama tilanne ja päätös pitäisi tehdä nyt lähipäivinä. Talvesta lähtien olen aktiivisesti seuraillut sähköyritysten tarjouksia. Olettavaa on, että jos siirtyy pörssisähköön, niin tällöinkin kulut tulevat nousemaan huomattavasti talven aikana. Saako sen kevään ja kesän mahdollisilla ’edullisilla hinnoilla’ kompensoitua?

Asumme sähkölämmitteisessä omakotitalossa, ilmalämpöpumppu ja takka löytyy onneksi. Vuoden kulutuksemme on noin 16000kwh/v. Noin reilut 60 prosenttia kulutuksesta tapahtuu yöaikana, kun lämmin vesivaraaja lämmittää veden silloin.

Koen, että kokonaiskulutusta on vaikea vähentää, kun vielä huomioi, että viime talvi oli suhteellisen leuto. Jos paukkupakkasia tulee, niin kyllä kulutus lisääntyy. Karkeasti arvioiden oletan, että sähkökulut tulevat vähintäänkin kaksinkertaistumaan, olettaen minimi sähköhinnaksi noin 10,90senttiä/kwh. Eli vähintään sellaiset 80 euroa kuukaudessa tulee lisää maksettavaa.

Bensakulut – en usko laskua olevan tulossa

Meillä on bensa-auto. Suurin osa ajoista liittyy lasten harrastuskuljetuksiin. Tällä hetkellä meneillä olevissa hallitusneuvotteluissa jakeluvelvoite puhututtaa. Jakeluvelvoite määrittelee, kuinka paljon Suomessa pitää myydä biopolttoaineita, jotka ovat jakelijoille kalliimpia kuin fossiiliset. Näin ollen tämä näkyy yksittäisille autoilijoille pumppuhinnoissa. Orpo on luvannut  - perussuomalaisten vaatimana – ettei suomalaisten bensakulut nouse. No, epäilen, että vähintäänkin pientä nousua tulee eikä ainakaan alle kahden euron litrahintoihin ole paluuta. Ja itse asiassa tuoreimman POP Pankin arvion mukaan bensan hinta tulee ensi vuonna nousemaan ja on keskimääräisesti noin 2,15 euroa litralta. Eli, nousua omiin kustannuksiin tulee taas.

Uuden, ostohinnaltaan kalliin sähköauton ostaminen ei ainakaan ensi vuonna tule kysymykseen meillä, sillä sen verran paljon osamaksut tai mahdolliset leasing-maksut kuukausittaisia kuluja lisäisivät. Parempi vain yrittää entisestään vähentää (bensa)auton käyttöä – myös luonto kiittää.

Muut kulut - nousepaineita on

Ruoan hinta on tunnetusti noussut. Itse havahduin tähän kunnolla nyt kesän kynnyksellä, kun ostoskoriin tuli laitettua ostoksia, joita harvemmin tekee, kuten lapsille välipalakeksejä ja kalkkunleikkeitä. Voi pojat, kun kalkkunaleikkelepaketti maksaa jo reippaasti yli 4 euroa!! Itse pääsääntöisesti olen kasvissyöjä, mutta perheelle tulee lihojakin osteltua, joten sitä kautta olen havahtunut näihin suuriin hintojen nousuihin. Ja ihan sellainen perusrahkarasia, 200 grammaa, jonka ennen sai vajaalla 60 sentillä on nyt sen noin reilut 1,20 euroa, huhhuh!

Lapset kasvavat ja myös sitä kautta kulut nousevat esimerkiksi harrastusten osalta. Ja he ovat myös jatkuvasti vaatimassa jotain härpäkkeitä ostettavaksi, koska kavereillakin on. Lapsille olen kyllä opettanut talouden realiteetteja ja kannustanut miettimään miten saisivat itse kerättyä pohjakassaa, jos jotain hankintaa suunnittelevat.

Edellä mainituille kuluille on vaikea euromääräistä kuluarviointia tehdä, joten tilanteen mukaan tulen toimimaan. Näin vanhempana lastenharrastukset on se vihoviimeinen asia, josta haluaa tinkiä. Toki meillä on tehty selväksi, ettei mitkään ne perinteisesti huippukalliit harrastukset tule kyseeseen, kuten ratsastus, purjehdus tai lätkä ihan siinä kaupungin parhaassa joukkueessa.

Miten varaudun syksyyn?

Edellä mainitut kulut summaamalla voi karkeasti arvioida saavan noin 1115 euron ’lisämaksun’ kuukausittain edellissyksyyn verrattessa. Pyrin nyt syksyyn varautumaan pääsääntöisesti säästämällä ja karsimalla (entisestään) kuluja. Kesällä ei ole mitään erikoisimpia matkoja tiedossa (no, se kevään Kenian reissu toki kompensoi) ja heinäkuussa ajan lasten kanssa Nordkappiin, kun matkalla pohjoiseen voi yöpyä tuttavan luona maksutta.

Koitamme myös kesän aikana saada vinon pinon polttopuita varastoon. Kerään marjoja, joita tuleekin aika reippaasti jo omista puskista. Harrastamme myös peltoviljelyä, mutta rehellisesti sanoen, en sen varaan perheemme ruokahuoltoa laske, sekin on enemmän harraste. Tällä hetkellä haluaisin kokeilla myös villikasveja ja hyödyntää niitä ruoanlaitossa. Villikasvit liittyvät myös pyrkimykseeni elää ekologisesti, mutta tämä on voi taas jäädä sellaiseksi pitkäaikaiseksi haaveksi, sillä aikaresurssit eivät tunnu riittävän sellaisen ekologiseen elämän ylläpitoon, josta haaveilen. Mutta tosiaan, varmasti olisi mahdollisti saada ruokakuluja karsittua tarkemmalla suunnittelulla.

Kirppiksillä kiertely puolestaan kuuluu jo pitkäaikaisiin harrastuksiin,joten olen bongaillut lapsille syksyä silmällä pitäen käyttökelpoisia vaatteita ja muita hankintoja. Nyt mietin miten voisi hyödyntää jakamistaloutta ja omia tavaroita vuokraamalla saada pientä lisätuloa. Meiltä löytyy esimerkiksi SUP-lauta, soutu-ja kumivene, joilla voisi löytyä vuokraajia.

Ja aina kuin mahdollista, sijoitan aktiivisesti: näen sen eräänlaisena säästämisen muotona, vaihtoehtoisena kulutuksena sekä myös tietysti lisätulojen saamisena osinkojen kautta. Mietinnässä on myös toisen sijoitusasunnon lainan uudelleenkilpailuttaminen ja lainoittaminen.

Itse uskon, että ensi vuonna taloustilanne helpottaa Euroopan ja Suomen osalta ja esimerkiksi korkotilanne vakiintuu, ellei jopa pientä laskua nähdä. Onneksi säästöjä on sijoitusten kautta, kun aina on pyrkinyt ennakoimaan miten selviää pahojen aikojen yli.

Entä sinä, miten varaudut syksyyn? Onko nyt kesä erilainen kuin yleensä?