Rahamedia

View Original

Konkreettiset eväät kevään yhtiökokoukseen: kysy, keskustele, kiitä

Rännit lotisevat ja koirankakka haisee, joten sehän tietää vain yhtä asiaa: yhtiökokousaika alkaa olla käsillä! Osallistutko sinä oman yhtiösi yhtiökokoukseen? Kyllä kannattaa!

Vaikka hallituksen tehtävä on johtaa yhtiötä, yhtiökokous on myös mainio paikka päästä porukalla keskustelemaan yhtiötä koskevista asioista. Eikä ole haitaksi sekään, että useampi silmäpari katsoo vaikkapa korjaustarpeet ja tilinpäätöksen ajatuksella läpi.

Mitä sitten itse yhtiökokouksissa teen, mihin kiinnitän kutsun yhteydessä saapuvassa tilinpäätösaineistossa huomioni ja mistä pyrin avaamaan keskustelun?

Ensinnäkin yhtiökokous on minusta mainio paikka tutustua ihmisiin, ja moni kiinnostava tiedonjyvä nousee usein esiin ”kahvipöytäkeskustelussa” ennen tai jälkeen virallisen kokouksen. Siksi pyrin menemään paikan päälle, jos se on mahdollista. Korona teki etäosallistumisesta uuden normaalin, mikä sekin on hyvä, jos itse on estynyt saapumasta paikalle.

Suosittelen tutustumaan tilinpäätökseen ja hallituksen laatimaan budjettiehdotukseen etukäteen. Kun oppii lukemaan lukuja, oppii myös huomaamaan erikoisuudet ja poikkeamat.

Kysyn usein esimerkiksi, mitä korjauskulut pitävät sisällään. Tehdyistä pienkorjauksista saa käsityksen, onko yhtiössä jokin nurkka rempallaan, eli onko esimerkiksi vastaavia kulueriä tulossa jatkossakin. Jos näin on, voidaan pohtia, miten tällaisia kuluja voitaisiin jatkossa ehkäistä – tai jos selvästi tarvitaan jo isompaa remonttia, onko se kirjattu kunnossapitotarvesuunnitelmaan?

Syynään melko tarkasti myös isännöinnin, kiinteistönhuollon ja siivouksen kulut, sillä ne ovat yleensä kohtalaisen suuri kuluerä ja helposti kilpailutettavissa.

Suosittelen myös vilkaisemaan, että lämpimän veden käyttömaksu on riittävän korkealla tasolla, etteivät nuukat vedenkäyttäjät maksa hoitovastikkeessaan lotraajien vedenlämmitystä. Isännöitsijältä voi kysyä, mitä lämmin vesi maksaa muissa hänen isännöimissään yhtiöissä.

Mahdolliset vastikerästit kiinnostavat tänä päivänä enemmän kuin koskaan ennen! Kysyn, onko niitä, ja usein kysyn myös isännöintitoimiston prosessista rästien suhteen. Jos isännöitsijä osaa vastata tähän selkeällä muistutuslaskusuunnitelmalla, tiedän, että asia on hyvässä hoidossa sitten, jos jollakulla osakkeenomistajista jäävät maksut laahaamaan.

Hallituksen palkkioista päätettäessä olen epäröimättä käyttänyt puheenvuoron reilun kokoisten palkkioiden puolesta ja usein ehdottanut niiden nostamista. Hallitus tekee arvokasta työtä ja palkkion pitää olla edes nimellisesti sellainen, että se osoittaa arvostusta.

Hallitustyöskentely ei ole rakettitiedettä, ja ison osan siitä oppii ammattitaitoiselta isännöitsijältä sekä kokemuksen kautta. Se on erinomainen vaikuttamisen paikka, joten suosittelen lämpimästi. Tai jos et itse halua hallitukseen, ehdota rohkeasti jotakuta, jonka osaamisesta taloyhtiö hyötyisi.

Muissa asioissa kannattaa rohkeasti avata suunsa asioista, joita mielen päällä on. Tämä on hyvä paikka antaa uudelle hallitukselle eväitä siihen, millaisia asioita yhtiössä toivottaisiin vietävän eteenpäin.

Pieni, iso juttu: pyrin aina muistamaan kiitoksen vuoden työstä hallitukselle ja isännöitsijälle.

Lue myös blogini: Mistä tunnistaa hyvän taloyhtiön?

Instatililläni jaan viimekeväiseen tapaan ajatuksiani yhtiökokouksista tuoreeltaan. Yritän ehtiä kahlata ainakin kymmenen yhtiökokousta!