Rahamedia

View Original

Entisen shoppailuholistin vinkit kulutuksen kuriin saamiseksi

Ei ne isot tulot vaan pienet menot. Se on monen säästäjän ja varallisuutta kerryttäneen lempisanonta. Sanonnassa on paljon perää, vaikka se ei mun lemppari sanontoihin kuulukaan 

Entisenä shoppailuholistina ongelmani tosiaan oli isot menot. Tulot eivät koskaan olleet se ongelma, vaan se, että mitä enemmän oli tuloja, sitä enemmän oli menoja. Jotta sain talouteni suunnan korjattua, minun oli opittava uusi tapa käyttää rahaa.

FIKsua rahankäyttöä vai pihistelyä

Kannatan fiksua rahankäyttöä, en pihistelyä. Haluan kannustaa ihmisiä nauttimaan elämästä, samalla kun hoitaa raha-asiansa hyvin. Jaan siis sellaisia vinkkejä kulutuksen hillitsemiseksi, jotka toimivat minulla niin, ettei tuntunut että olisin luopunut jostain.

Muutos voi olla pysyvä vain, jos syyt muutokseen ovat tarpeeksi motivoivat ja omaksut uusia tapoja. Uusien tapojen omaksuminen on haastavaa, jos teet sen väkisin ja elämänlaadusta tinkien. On tärkeää sisäistää sellaisia tapoja, joissa elämänlaatu ei kärsi.

Lähdetään siis siitä ajatuksesta liikenteeseen, että kulutuksen vähentäminen ei tarkoita automaattisesti pihistelyä ja asioista luopumista. Kulutuksen vähentäminen on järkevää rahan käyttöä, koska se estää kotiasi paisumasta turhasta krääsästä, se vähentää luonnon kuormitusta ja sinulla on mahdollisuus huomata, että ostaminen ei teekään sinua onnelliseksi.

NELJÄ VINKKIÄ KULUTUKSEN pienentämiseen

MIETI MIKSI HALUAT MUUTTAA KULUTUSTOTTUMUKSIASI

Ihan ensimmäiseksi mieti syy. Miksi haluat muuttaa talouttasi? Miksi haluat oppia käyttämään rahaa fiksusti? Kun sinulla on selkeä syy, sinun on helpompi motivoida itseäsi matkan varrella.

Toisekseen suosittelen pohtimaan, miksi ylipäätään haluat jatkuvasti ostaa uutta tavaraa tai vaatetta.

Toiminnan taustalla on opitut tavat ja tunteet. Kannattaa siis pysähtyä miettimään millaisia rahatapoja olet oppinut ja millaisia tunteita ostaminen sinussa herättää. Shoppaatko iloon, suruun vai täyttääksesi jotain aukkoa elämässäsi?

Jotta toimintaa pystyy muuttamaan, on ensin tiedostettava syyt vääränlaisen toiminnan taustalla.

LASKE ITSELLESI TUHLAUSBUDJETTI

Laske kuukauden tuhlausbudjetti. Tämän suositellaan tiettyjen laskentakaavojen mukaan olevan 10 % nettotuloistasi. Tuhlauksella tarkoitetaan tässä tapauksessa sellaisia asioita, jotka eivät ole elämän välttämättömyyksiä, kuten smoothiet, sämpylät, hieronnat ja neule, jota et oikeasti tarvitse.

Jos kiinteiden kulujen jälkeen sinulle ei jää 10 prosenttia tuhlausvaraa, silloin prosentti on luonnollisesti pienempi. Tällöin miettisin asiaa isommassa mittakaavassa, eli voisiko menoja pienentää tai tuloja kasvattaa. Vinkkejä budjetointiin löydät toisesta kirjoituksestani.

Tuhlausbudjetin laskeminen helpottaa ja selkeyttää kulutusta. Tällöin tiedät, kuinka paljon voit tuhlata siinä kuussa hyvällä omallatunnolla. Tarkoitus on nauttia työstä ansaittavista rahoista.

Jos et halua tuhlata 10 prosenttia, niin sekin on aivan ok. Jos kuitenkin rakastat ulkona syömistä, erikoiskahveja ja kasvohoitoja, niihin on erittäin suotavaa käyttää rahaa, budjetin puitteissa.

Eihän tämä meidän taloutemme edes pyörisi, jos kukaan ei kuluttaisi mitään.

NOSTA TUHLAUS RAHA KÄTEISENÄ

Kun olet laskenut kuukauden tuhlausbudjetin, nosta se raha käteiseksi. Jos vierastat ajatusta käteisestä, niin kokeile silti. Jos vierastat edelleen, sitten suosittelen tuhlaustiliä, jolle on oma pankkikortti (Visa Electron), ja jolla ei ole muuta kuin tuhlaukseen tarkoitettu raha.

Miksi käteinen? Rahan tuhlaaminen on paljon konkreettisempaa, kun käytät käteistä. Muovirahan (=pankkikorttien) aikana olemme vieroittuneet käteisestä emmekä enää edes huomaa, kuinka raha vain katoaa tililtä, kun korttia vinguttaa kassalla.

Käteisen käyttäminen aiheuttaa suuremman tunnereaktion kuin kortilla maksaminen. Tämän takia se toimi loistavasti oman kulutukseni hillitsemiseksi. Ensinnäkin huomasin, mihin kaikkeen turhaan sitä rahaa kului, ja siitä viimeisestä 50 euron setelistä piti kynsin ja hampain kiinni 

Tällä tavalla ei tullut tuhlattua yli varojen. Lisäksi en enää järkyttynyt, kun menin verkkopankkiin. Aina ennen oli jännittävää käydä verkkopankissa, koska en ollut ihan varma, kuinka paljon oli tullut törsättyä. Yllätys ei useinkaan ollut positiivinen.

KONMARITA KOTISI JA LUE KIRJOJA MINIMALISTISUUDESTA

Tyhjennä kotisi turhasta tavarasta. Myy turha tavara eteenpäin tai lahjoita. Kertyneet rahat voit sitten säästää. Älä osta uutta tavaraa myymisestä kertyneillä rahoilla.

Lue kirjoja minimalistisesta ja ekologisesta elämäntyylistä. Kuunneltuani äänikirjana Zero Waste -kirjan tajusin, kuinka täynnä tavaraa maapallo on ja kuinka paljon turhalla shoppailulla kuormitamme sitä lisää. Sain hyvän syyn olla ostamatta lisää tavaraa.

Ahdistuin tavaran määrästä ja myin monta kassillista turhia vaatteita ja kodintavaroita. Nyt kun vaatekaappini on tyhjennetty turhista vaatteista, sieltä löytyy helpommin päälle pantavaa. Tein suorastaan löytöjä kaappini kätköistä.

En tarkoita, ettei mitään saisi enää ostaa. Sen sijaan, että ostat 10 euron paitoja kymmenen kappaletta, osta yksi tai kaksi laadukasta. Panosta laatuun määrän sijaan. Kodin sisustamiseen ei tarvita myöskään 20 erilaista tuikkukippoa. Mieti hankintojasi, niin koti ei täyty hetken mielijohteessa ostetusta krääsästä.

Lisäksi olen tämän myötä oppinut, että tavaran sijaan haluan panostaa elämyksiin. Sen sijaan, että ostaisin taas uusia vaatteita, hemmottelen itseäni kasvohoidolla. Uuden maton sijaan ostan itselleni sarjalipun ilmajoogaan.

YHTEENVETO

Neljä vinkkiä kulutuksen kuriin saamisessa

  1. Mieti miksi haluat muuttaa tapojasi. Tämän lisäksi pohdi, millaisia tapoja olet nuoruudessa oppinut ja mitkä ovat syyt ylikulutuksen taustalla.

  2.  Laske tuhlausbudjetti

  3.  Nosta tuhlausraha käteisenä

  4.  Konmarita kotisi ja lue kirjoja minimalistisesta elämäntyylistä sekä ekologisuudesta

Näillä konkreettisilla tavoilla pääsin itse alkuun kulutuksen vähentämisessä. Näiden lisäksi on tärkeää, että alat lyhentämään mahdollisesti kertyneitä luottokorttivelkoja ja muita osamaksu sopimuksia. Lue ohjeet, miten pääset veloistasi eroon mahdollisimman pian.

Kun olet saanut kulutuksesi kuriin, sinulla luultavammin jää ylimääräistä rahaa palkastasi. Jotta tämä ylimääräinen raha ei vain istuisi tililläsi, lue täältä miten pääset alkuun sijoittamisessa.