Kaupallinen yhteistyö.

Aloitin blogin kirjoittamisen 2018 toukokuussa. En ollut koskaan kirjoittanut blogia ja lukiossa todistukseni huonoin arvosana oli äidinkielestä. Kirjoittaminen ei siis todellakaan ollut vahvuuteni. Minulla oli kuitenkin suurta paloa jakaa ajatuksiani rahasta, sijoittamisesta ja omasta taloudellisesta muutoksesta.

Mielestäni hyvä lähtökohta blogin kirjoittamiselle, ja asioiden tekemiselle yleensäkin elämässä, on intohimo ja innostus. Tässä kirjoituksessa käyn läpi seuraavia asioita bloggaamiseen liittyen:

  • Kuinka paljon bloggaaminen vie aikaa?
  • Miten blogilla voi tienata? Ja kuinka paljon minä olen tienannut vuoden aikana?
  • Mitä olen oppinut bloggaamisesta? Kuka voi aloittaa bloggaamisen?

Kuinka paljon tarvitset aikaa kirjoittaaksesi blogia?

Bloggaaminen on parhaimmillaan todella mielekästä ajanvietettä. Osalla se vie vain muutaman tunnin viikossa, kun taas toiset haluavat panostaa blogiin aikaa niin paljon, että siitä muodostuu sivutyö. Olen parhaimmillani käyttänyt blogitekstien kirjoittamiseen, suunnitteluun ja markkinointiin viikossa noin 30 tuntia. Välillä puolestaan vain muutaman tunnin viikossa, koska aikaa ei ole ollut enempää.

Blogin tienestit ovat jääneet vielä pieniksi, mutta sen sijaan olen blogin myötä tutustunut muihin sijoittamisesta kiinnostuneisiin ihmisiin ja saanut jopa yhtiökumppanin. Blogin ympärille on myös kasvanut vajaa 4000 naisen Facebook-sijoitusyhteisö. Olen päässyt järjestämään sijoitusiltoja sekä saanut vaikuttaa muiden ihmisten innostukseen sijoittamista ja omaa taloutta kohtaan.

Rahamedian tiimi
Enää en tee bloggaamista yksin, vaan upean tiimin voimin perustamallamme Rahamedia.fi sivustolla.

Bloggaaminen on siis tuonut elämääni paljon hyvää, mutta välillä myös harmaita hiuksia. Tällä hetkellä olen kuitenkin siinä pisteessä, että haluan entisestään kasvattaa blogiani ja siitä saatavaa tulovirtaa. *Olenkin päättänyt syventää tietoani Tiia Konttisen blogivalmennuksessa. Olen kaikilla elämän osa-alueilla yleensä innokas opiskelemaan ja osallistumaan kursseille syventääkseni tietoa. Saman olen tehnyt sijoittamisen saralla, joten miksi en tekisi näin myös bloggaamisen suhteen, jotta voin tavoittaa yhä useampia lukijoita. Suosittelen siis ehdottomasti opiskelemaan bloggaamista, mikäli sillä haluaa tienata.

Blogin tulovirrat & omat tienestini

Blogitulot voivat koostua seuraavista asioista:

  • Affiliate-linkit: Affiliate-linkki toimii niin, että mainostaessani jotain tuotetta tai palvelua, voin upottaa tekstiini linkin, jota kautta lukija voi mennä mainostamani yrityksen sivuille. Saan komission, mikäli linkin kautta mennyt henkilö päätyy ostamaan tuotteen tai esimerkiksi rekisteröitymään asiakkaaksi kyseiseen palveluun.
  • Kaupalliset yhteistyöt: Kaupallisessa yhteistyössä minulle maksetaan x summa siitä, että kirjoitan yrityksestä tai jostain heidän tarjoamastaan palvelusta.
  • Mainokset: Mainokset voivat olla muun muassa bannereita tai videoita blogisivustolla, jotka ohjaavat yhteistyökumppanin sivustolle. Bloggaaja saa tulonsa joko klikkausmäärien perusteella tai vasta myynnistä samaan tapaan kuin affiliate-linkeissä.

Olen aina tehnyt yhteistyötä vain sellaisten yritysten kanssa, joiden palveluita tai tuotteita itsekin käytän ja joihin uskon. Tarjolla olisi paljon yhteistyömahdollisuuksia muun muassa pikavippejä tarjoavien yritysten kanssa, ja niistä maksettavat bonukset olisivat myös melko hyviä. En ole lähtenyt tälläisiin yhteistöihin mukaan. Minulle on tärkeää tarjota ihmisille hyvää sisältöä ja varmistaa, että blogi on laadukas. Mikäli hommaan lähtee vain rahan kiilto silmissä, on väärällä polulla.

Bloggaamisen tulot ja yheistyöt

Olen tienannut 14 kuukauden aikana blogillani vajaa 2700 euroa. Mielestäni ihan hyvä tulos, koska blogi on ollut pystyssä vasta vajaa kaksi vuotta, ja aktiivisesti olen blogannut reilun vuoden. Toki blogista aiheutuu myös menoja, kuten sivuston perustaminen, sen ylläpito ja itse olen maksanut myös oikolukijalle. Ja meneehän blogipostausten kirjoittamiseen myös aikaa.

Lisäksi olen saanut tuloja verkkokurssista, jonka tein viime vuoden puolella. Ilman blogiani, minulla ei olisi ollut valmiina kohdeyleisöä, jolle tarjota verkkokurssiani. Verkkokurssista tienasin noin 600 euroa. Nämä tulot ovat siis ennen veroja.

Voi siis sanoa, että rahan takia tätä hommaa ei ole tehty! 😀 Siksi olenkin muutaman kerran hieman närkästynyt jonkun kommentoidessa Facebook-ryhmässä, että heitä ärsyttävät bloggaajat, jotka jakavat blogitekstejään, joissa on mainoslinkkejä. No onhan se kiva ansaita edes hieman rahaa siitä hyvästä, että on käyttänyt paljon aikaa laadukkaan sisällön tuottamiseen muille luettavaksi! <3 Raha on kuitenkin asia, jota me kaikki tarvitsemme elääksemme.

Tärkeimmät opit bloggaamisesta

Bloggaaminen on helppoa ja kivaa ajanvietettä, mikäli sinulla ei ole bloggaamiselle sen suurempia tavoitteita. Jos puolestaan haluat tienata blogilla, se vaatii työtä, hermoja ja asiaan perehtymistä. Vaikka tekisit paljon töitä blogin eteen, se ei tarkoita, että sillä ansaitsee rahaa. Pitää vielä osata tehdä oikeita asioita.

Itse olen ollut kovin laiska opettelemaan bloggaamisen saloja, seuraamaan lukijamääriäni tai miettimään Google-optimointia. Olen oikeastaan vain kirjoittanut itseäni kiinnostavista aiheista, ilman sen kummempaa suunnitelmaa. Minulle on tarjottu kaupallisia yhteistöitä ja toisinaan olen myös itse pyytänyt. Tällä tyylillä pääsee pieniin tienesteihin.

Mikäli blogilleen haluaa kerryttää oikeasti huomattavia määriä lukijoita, tekemisen täytyy olla hyvin säännöllistä ja systemaattista. On tärkeä tietää, miten postaukset optimoidaan ja miten hankit blogillesi oikeanlaista näkyvyyttä sekä lukijoita.

Olen tänä vuonna päättänyt ottaa härkää sarvista nyt, kun työtkin ovat vähentyneet koronavirustilanteen takia. Siksi päätin osallistua *Tiia Konttisen Bloggaajasta ammattilaiseksi -verkkokurssille. Tällä hetkellä monien työtunnit ovat vähentyneet tai loppuneet kokonaan, joten on loistava aika opetella uusia taitoja, kehittää itseään sekä tehdä sellaisia projekteja, joille ei aikaisemmin ole ollut aikaa.


Mikäli sinulla on jo blogi, jonka haluat viedä sen seuraavalle tasolle, suosittelen hyppäämään mukaani *Tiian Bloggaajasta ammattilaiseksi -verkkokurssille. Tai mikäli et ole vielä aloittanut edes bloggaamista, mutta haluat saada blogillesi heti mielettömän startin! HUOM! Kurssi sulkeutuu tänään 5.4. ja seuraava starttaa sitten vasta syksyllä.

Tämä postaus on esimerkki kirjoituksesta, jossa on affliate-linkkejä. Maksan Tiian kurssista täyden hinnan, kuten kaikki muutkin kurssin ostajat (*nyt kurssi on tarjouksessa 297 euroa). Olen kuitenkin tehnyt Tiian kanssa yhteistyön: jos joku minun kirjoitukseni innoittama menee blogini linkin kautta hänen sivuilleen ja päätyy ostamaan valmennuksen, Tiia maksaa siitä minulle komission. Minä mielelläni suosittelen palvelua, johon uskon. Tällä tavalla tuen toista yrittäjää sekä tarjoan uutta tietoa blogini lukijoille. Mikäli minä saan tästä vielä rahaa, se on kirsikka kakun päällä! <3

Muistakaa, että myös bloggaajat ovat usein pienyrittäjiä. Tuetaan toisiamme! <3

– Johanna

* Osa tällä sivuilla olevista linkeistä on affiliatelinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa tutustua sivustoon. Mikäli päädyt ostamaan mainostamani valmennuksen klikkaamasi linkin kautta, minulle maksetaan siitä komissio.