Tätä kirjoittaessani istun tukholmalaisessa hämyisessä hotelliravintolassa yksin lauantai-iltana. Olen viimeiset kaksi viikkoa elänyt jälleen matkalaukkuelämää siirtyen hotellista ja majoituksesta toiseen. Matkalaukkuarki on muodostunut uudeksi normaaliksi parin viime vuoden aikana. ”Vau kuinka hohdokasta elämää”, voisi moni todeta tähän. Mielikuvissa paljon matkustavan työmatkalaisen elämä saattaa näyttäytyä luxuksena, jossa itse keitetty aamupuuro on muuttunut hotellin pursuilevaksi aamiaispöydäksi, käsin jynssätyt viikkosiivoukset hotellin siivoajan päivittäiseen koputukseen ja julkisen liikenteen tungos taxin tasaisesti hyrräävään kyytiin. Mielikuvissa siintävät myös herkulliset ravintolaillalliset ja jatkuva uusien kaupunkien ja paikkojen tutkiminen.

Työmatkalaisen elämä

Totuus on usein kuitenkin hyvin toisenlainen. Katsoessani ravintolan ikkunan heijatusta näen selkeästi silmäpusseistani parin matkaviikon merkit. Muistellessani viimeistä paria viikkoa, huomaan kiitäneeni tukka putkella tapaamisesta ja velvoitteesta toiseen. Koska en koskaan halua matkustaa turhaan, pyrin optimoimaan jokaisen matkapäivän buukkaamalla kalenterini aivan täyteen. Päivät vaativat täyttä keskittymistä ja pitkät illat täyttyvät päivän tapaamisten jälkitoimenpiteistä sekä valmistautumisesta seuraavaan päivään. Päivät vievät veronsa niin pääkopan että kropankin energian varastoista. Koska tekemistä riittää, on helppo alkaa laiminlyödä omaa terveyttään jättämällä liikunta ja ulkoilu minimiin. Lisäksi hotellin ravintolaillalliset ovat usein poikkeuksetta kotiruokaa epäterveellisempi vaihtoehto.

Reissutyöläinen menettää myös elämän sosiaalisesta puolesta paljon reissujensa aikana. Kohteessa ollessani en elä normaalia arkea, jossa illat olisi pyhitetty läheisille ja palautumiselle. Työmatkan illat ovat usein yksinäisiä, vaikkakin työntäyteinen kalenterin vuoksi en sitä ehdi juurikaan ajatella tai surkutella. Lisäksi lennot kohteeseen ja takaisin on useimmiten taitettava iltaisin, jotta ne eivät veisi liikaa päivien kriittistä työaikaa  — näin jokaisesta matkasta koituu jälleen pari ylimääräistä iltaa töissä.

macbook air beside notebook and camera
Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Vaikka olen viettänyt työmatkoillani aikaa monissa eri Euroopan kaupungeissa, mitä olen niistä oikeasti ehtinyt kokea tai nähdä? Totuudenmukainen vastaus on taksin ikkunan ohikiitävät maisemat, hotellin seinät ja toimistotilat. Nämä kaikki näyttävät varsin samanlaisilta maasta ja kohteesta riippumatta. Toki toisinaan minulla on mahdollisuus matkustaa kohteeseen päivää tai paria aiemmin viettääkseni muutaman päivän tutustuen kaupunkiin. Kuitenkin se, että vietän muutenkin niin paljon aikaa pois kotoa puolisoni luota, vähentää haluani pidentää matkojani turhan usein. Valitsen joka kerta mieluummin viikonlopun kotona Lontoossa puolisoni ja ystävieni seurassa kuin yksin ihmettelemässä jonkun Euroopan kaupungin nähtävyyksiä.  

traffic lights photo
Photo by suzukii xingfu on Pexels.com

Vaikka hohdokkuus matkustamisesta on todellakin tainnut karista omissa silmissäni muutaman vuoden aikana, tähän elämäntilanteeseen reissutyö on kuitenkin vielä sopinut suhteellisen hyvin. Minulla ei ole lapsia tai lemmikkejä, eikä juurikaan sellaisia velvoitteita arjessani, joita en voisi hoitaa etäältä. Oman jaksamisen kannalta olen kuitenkin päättänyt tehdä ryhtiliikkeen: olen päättänyt vähentää työmatkustamista minimiin aina kun mahdollista ja kun matkustan, aion tehdä aikataulustani hieman väljemmän, jotta ehdin huolehtia liikunnasta ja palautumisesta matkojeni aikana.

Toki matkustaminen loman tai huvin vuoksi on täysin toinen juttu. Itselleni uudeksi suosikiksi on tullut mieltä ja kehoa huoltavat retriittilomat, jossa saan unohtaa arjen täysin. Toisaalta huvin vuoksikaan matkustaminen ei tuntuisi enää miltään, jos se olisi jatkuvaa. ”Ei makeaa mahan täydeltä”, niinkuin viisas mummoni sanoisi. Tämä on mielestäni hyvä elämänohje, joka on sovellettavissa jokaiselle elämän alueelle.

Ps. Hotellin aamiaisia en harrasta työmatkoillani, koska yksinkertaisesti olen liian aamutorkku ehtiäkseni sinne aamuisin. Mutta myönnettäköön, että se päivittäinen siivous on kyllä kiva!

Haluatko pysyä kartalla Kasvussa-blogin uusimmista päivityksistä? Klikkaa itsesi blogin Instagram-tilin tai Facebook-sivun seuraajaksi jo tänään!