Rahasta puhuminen on suomalaiselle vieläkin vaikeaa, vaikka ajatusmalli onkin onneksi murtumassa. Tiedätkö esimerkiksi, mitä ystäväsi tienaavat? Oletko kysynyt?

Rahasta pitäisi puhua ystävien kesken. Miksikö? Siksi, että se avaa uusia näkökulmia ja ajatusmalleja. Säästämistä, sijoittamista ja talouden hallintaa voi opiskella kirjoista, mutta parhaiten tieto karttuu kokemusten kautta – myös toisten ihmisten kokemusten. Eikä pelkästään niiden kantapään kautta opittujen, vaan myös onnistumisten. 

Työhaastatteluissa kysytään palkkatoivetta, muttei kerrota, mitä muut tienaavat samassa tehtävässä. Tämä jos mikä on outoa. Yrittääkö työnantaja vedättää työntekijää vai tahallaan aiheuttaa kyräilyä alaistensa kesken? Outoa on sekin, että vielä tänäkin päivänä mies tienaa joskus samassa tehtävässä enemmän kuin nainen. Nainen on tilastollisesti myös arempi pyytämään palkankorotusta.

Erityisesti naisten pitäisi puhua rahasta. On vieläkin perheitä, joissa raha-asiat ovat miehen kohtolla, eikä naisella välttämättä ole käsitystä perheen todellisesta taloudellisesta tilanteesta. Sitäkin kuulee, että nainen maksaa perheen kauppalaskut kun mies maksaa talon, ja eron tullessa nainen jää ihmettelemään, että miten tässä näin pääsi käymään.

Naiset, kiinnostukaa rahasta!

Myös sijoittaminen nähdään yhä ”miesten juttuna”. Osakesijoittajista vain kolmannes on naisia. Onneksi naiset ovat mukavasti kirineet viime vuosina. Nordnet uutisoi jokin aika sitten, että heidän naisasiakkaidensa määrä kasvaa selvästi kovempaa vauhtia kuin miesten, kuroen kiinni sukupuolten välistä eroa. Asuntosijoittajista peräti puolet onkin naisia! Heikomman (eläke-)euronsa vuoksi naisilla on melkeinpä miehiä painavampi syy pistää rahansa töihin. Naiset! Kiinnostukaa rahasta! 

Rahasta pitäisi puhua sukupolvien kesken. Järkevällä suunnittelulla esimerkiksi perintöveroon uppoavaa summaa pystyy huomattavasti pienentämään. Siihen liittyviä järjestelyjä kannattaa tehdä jo silloin kun ollaan vielä hyvissä voimissa. Monessa perheessä on omaisuutta, joka helpottaisi ja ilahduttaisi huomattavasti enemmän lasten tai vaikkapa lastenlasten hankinnoissa tai sijoituksissa kuin patjan alla. Oletko sinä vaihtanut vanhempiesi kanssa ajatuksia mahdollisesta tulevasta perinnöstä?

Olen saanut myös muutaman sijoituskaverin, ja sellaiset ovat kullanarvoisia.

Tiedän, mitä ystäväni tienaavat, sillä puhumme rahasta. Kannustamme toisiamme esimerkiksi neuvottelemaan lisää palkkaa, mutta myös vetämään ammatillisia rajoja. “Rahan takii” ei tarvitse taipua kaikkeen. Freelancer-ystävien kanssa puhuin paljon erityisesti urani alkuaikoina palkkioista ja siitä, mitä mistäkin työstä kannattaisi pyytää. Vielä nykyäänkin ohjaamme toimeksiantoja toisillemme, jos itse emme ehdi tarttua hommiin.

Paras sparraajani omassa hinnoittelussani on puolisoni, jonka kanssa jaamme myös yhteiset taloudelliset tavoitteet. Aloitettuani tämän blogin olen saanut myös muutaman sijoituskaverin, ja sellaiset ovat kullanarvoisia.

Puhu rahasta jo tänään.