Blogipostaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Nordnet pankin kanssa.

Kolme vuotta taaksepäin SDP:n puoluejohtaja Antti Rinne kehotti suomalaisia naisia ryhtymään synnytystalkoisiin. Rahamedian porukka otti homman tosissaan, ja nyt seitsemästä bloggaajasta kolme on raskaana parasta aikaa! Nyt puolestaan Rahamedian porukka haluaa kehottaa naisia sijoitustalkoisiin! 😉

Rahamedian bloggaaja Niina kirjoitti viime viikolla, miksi olisi tärkeää puhua rahasta parisuhteessa, ja erityisesti ennen perheenlisäystä. Mikäli sinua kiinnostaa, miten lapsen tulo perheeseen vaikuttaa tilastojen valossa nimenomaan naisen talouteen ja miten asiaan voi vaikuttaa sijoittamalla, käy lukemassa Niinan erinomainen postaus aiheesta.

Lue postaus: Lapsi syntymässä? Nyt on aika viimeistään puhua rahasta

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on motivoida naisia tarttumaan tuumasta toimeen ja aloittamaan sijoittaminen! Lue miksi sinunkin kannattaa olla osa sijoitustalkoita.

Suurempi osa uusista sijoittajista on edelleen miehiä

Sijoitusbuumi on ollut nyt esillä muutaman vuoden, mikä näkyy rahablogien ja erilaisten vaurastumiseen kannustavien ryhmien kasvussa. Itsestäni on tuntunut, että tämä suuntaus on erityisesti näkynyt naisten sijoittamisessa. Tämä pitää paikkaansa, jos Nordnetin lukuja on uskominen. Naisten osuus sijoittajista Suomessa on Nordnetin mukaan 36 %, mikä on muita Pohjoismaita korkeampi (SE: 33 %, NO: 20 %, DK: 26 %). Hyvä suomalaiset!

Viisi vuotta taaksepäin naisten osuus Nordnetin asiakkaista oli vain neljännes, eli 25 prosenttia! Oli jo aikakin alkaa kirimään tuota eroa miehiin kiinni. Vieläkin on työtä tehtävänä, koska uusista asiakkaista edelleen suurempi osa on miehiä. Tänä vuonna Nordnetin uusista asiakkaista 44 % on naisia.

Jäämme siis edelleen himpun verran jälkeen miehistä, vaikka kannustusta naisten sijoittamiseen tuntuu tulevan joka tuutista. Vielä on tänä vuonna aikaa kiriä ja nostaa naisten osuus uusista asiakkaista yli 50 prosenttiin. Itse en voi enää tämän luvun nostamiseen osallistua, koska olen jo Nordnetin asiakas, mutta olisiko nyt sinulle sopiva aika aloittaa? Täältä pääset tutustumaan Nordnetin valikoimaan ja aloittamaan kuukausittaisen sijoittamisen rahastoihin.

Naiset menestyvät miehiä paremmin sijoittamisessa

Nordnetin tilastot kertovat, että vuonna 2019 naiset menestyivät miehiä paremmin sijoittamisessa, ja aika paljonkin paremmin. “Tilastojen perusteella miesten osakevalinnat tuottivat viime vuonna 12 %, kun taas naisten osakevalinnat tuottivat 24 %. Eli naisten suosikkiosakkeet tuottivat 12 prosenttiyksikköä miesten suosikkeja paremmin.

Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen on sanonut: “Katsoin tilastoista, että ‘mummot’ (yli 66-vuotiaat naisasiakkaat) ovat tehneet viidessä vuodessa parempaa tuottoa kuin koko asiakaskunta keskimäärin.” Tätä komppasi Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen jakamalla Twitterissä tutkimuksen naisten ja miesten sijoitusmenestyksestä.

Yksi syy naisten parempaan sijoitusmenestykseen on vähempi “hötkyily”, eli naiset tekevät vähemmän osakekauppaa kuin miehet. Naisten strategiana on useammin osta ja pidä -strategia, joka tutkimusten valossa on avain menestykseen. Naiset ottavat myös vähemmän riskejä.

Onkin outoa, että vain neljännes Nordnetin osakesäästötilin avanneista on naisia. Osakesäästötilin edut tulevat parhaiten käyttöön juuri pitkäjänteiselle sijoittajalle, jonka tavoitteena on ostaa laadukkaita suomalaisia pörssiyhtiöitä osta ja pidä -strategialla. Tätä strategiaa harjoittaa nimenomaan menestyneet naissijoittajat.

Tutustu Nordnetin osakesäästötiliin ja aloita sijoittaminen.

Mikäli osakesäästötili ei ole vielä sinulle tuttu, voit tutustua siihen aikaisemmassa kirjoituksessani.

Lue postaus: Mikä on osakesäästötili ja mitä hyötyä siitä voisi olla sinulle?

Miksi juuri naisia tulee kannustaa sijoittamaan?

Vaikka sijoittaminen on ollut tapetilla paljon viime vuosina, on naisilla silti paljon tehtävää, ennen kuin olemme tasavertaisessa tilanteessa (tai edes lähellä sitä) miesten kanssa sijoitusvarallisuuden suhteen. Elämme edelleen todellisuudessa, jossa taloudellinen tilanne miesten ja naisten välillä ei ole niin tasavertainen kuin haluaisimme.

Olen esimerkiksi omassa elämässäni joutunut todistamaan tilannetta, jossa erossa naiselle on jäänyt käteen mustat jätesäkit täynnä vaatteita ja miehelle talo, autot ja sijoitukset. Kukaan ei olisi osannut ennustaa tilannetta vuosia aikaisemmin, kun perheen perustaminen oli ajankohtaista. Elämä voi yllättää, ja siksi tilanteisiin tulee varautua etukäteen, eikä vasta kun kriisi kolkuttaa ovella.


Menimme mieheni kanssa naimisiin marraskuussa yhdeksän vuoden yhteiselon jälkeen. <3 Vaikka tässä rakkauskuplassa olisi helppo unohtaa raha, niin haluan kuitenkin pitää tunteet ja rahan toisista erillään; teemme avioehdon sekä sijoitamme ja säästämme jatkossakin myös itsenäisesti sekä yhdessä. Kuva: @valokuvaajalaurakiuru

Tässä lista syistä sijoittamisen aloittamiseen:

  • Naisia enemmän matalapalkkaisilla aloilla —> matala palkka = pieni eläke —> sijoittamalla voi turvata eläkepäiviä
  • Vanhempainvapaat vaikuttavat nimenomaan naisten talouteen —> sijoittamalla voi paikata mahdollista eläkekertymien menenetystä
  • Miehillä korkeammat palkat sekä isompi sijoitusvarallisuus —> tätä eroa naiset voivat kuroa kiinni kiinnostumalla omasta henkilökohtaisesta taloudestaan ja aktivoitumalla sijoittamaan
  • Nordnetin tekemän tutkimuksen mukaan vain 23 prosentilla naisista on taloudellisia mahdollisuuksia isojen elämän muutosten tekemiseen, kuten työpaikan vaihtoon tai parisuhteesta eroamiseen

Pörssi on tasavertainen paikka. Siellä miehen ja naisen eurot kohtaavat, eikä sukupuolella ole mitään merkitystä. Sijoitus samaan yritykseen tuottaa naiselle ja miehelle saman verran.

Näin aloitat vaurastumisen

Sijoittamisen aloittaminen on yksinkertaista. Avaat asiakkuuden Nordnettiin veloituksetta. Asiakkuuden avaaminen vie alle 10 minuuttia. Voit aloittaa sijoittamisen esimerkiksi rahastoihin. Naisten suosiossa on usein nimenomaan kuukausittainen säästäminen rahastoihin. Tutustu kuukausisäästämiseen ja Nordnetin rahastovalikoimaan.

Sijoitan Nordnetin kautta kuukausittain itselleni, kummitytölleni sekä ensi keväästä lähtien aloitamme mieheni kanssa yhdessä lapselle sijoittamisen. <3

Saatat myös olla kiinnostunut rahastojen sijaan sijoittamaan suoriin osakkeisiin. Kuten aikaisemmin kirjoituksessa kerroin, naiset menestyvät osakesijoittamisessa keskimäärin paremmin kuin miehet, joten aloita rohkeasti. Nordnetin osakesäästötiliin pääset tutustumaan täältä.

Mikäli sijoittamisen aloittaminen on sinulle täysin vierasta, voit vielä ensin tutustua kirjoitukseeni, jossa on konkreettiset ohjeet sijoittamisen aloittamiseksi. Niillä ohjeilla jo kymmenet ovat päässeet alkuun kuukausisijoittamisessa Nordnetin asiakkaana.

Sijoittaminen kuuluu meille kaikille, iästä, sukupuolesta tai taustata riippumatta. Älä siis koskaan ajattele, että sinä et osaisi tai pystyisi. Jokainen voi ottaa oman taloudensa hallintaan, budjetoida ja sijoittaa osan tuloistaan. Voit aloittaa sijoittamisen vaikka 15 eurolla kuukaudessa, joten pienestä voi lähteä liikkeelle! Tsemppiä vaurastumisen polullesi, ja muista matkallasi innostaa myös muita naisia mukaan sijoittamisen maailmaan! 🙂

  • Johanna

P.s. Muista ottaa Rahamedian Instagram -tili seuraantaan saadaksesi inspiraatiota omalle vaurastumisen polulle, ja nähdäksesi tämän yhteistyön kolmannen osan; lapselle sijoittamisen.