Laajan analyysin tekeminen on tärkeintä onnistumisessa

Asuntosalkku Kasvussa Podcastissa selvitin asuntoflippaaja Jenny Nymanilta, mitkä ovat flippaamisen suurimmat riskit ja sudenkuopat, joita pitäisi pyrkiä välttämään. Jenny korosti, että suurin riski on flippaaja itse, jos flippaaja ei tee ostettavan asunnon taustatyötä riittävän hyvin.

“Jos flippaaja ei tee  taustatyötä kunnolla ja analysoi aluetta kunnolla, niin hän voi mennä halpaan. Asunto saattaa näyttää halvalta, koska se on pieni, mutta sen neliöhinta onkin aivan jäätävä. Tai asunto voi näyttää halvalta sen vuoksi, että siinä on paljon neliöitä, mutta flippaaja ei ota huomioon kaikkia tulevia remontteja. Ja nyt tarkoitan niitä remontteja, joita ei ole kunnossapitoselvitykseen listattu.”

Lue myös artikkelini: Miten valita alue asuntosijoittamiseen?

Taloyhtiöön tutustumisen merkitys

Nyman korostaa kiinnostavan asunnon taloyhtiöön tutustumisen tärkeyttä. Erityisesti tuoreen flippaajan on hyvä selvittää, miten taloyhtiö ylipäätään toimii ja mitä selvityksessä yhtiön kunnossapitotarpeesta on mainittu, esimerkiksi juuri suurempien remonttien osalta. 

Lue myös artikkelini: Asuntosijoittamisen riskit – ja miten hallita niitä

Jenny korostaa esimerkiksi taloyhtiön hallituksen kokoonpanoon tutustumista ja laajan analyysin tekemistä virheiden välttämiseksi. “Taloyhtiön hallituksessa saattaa istua kuusi kahdeksankymppistä, joita ei kiinnosta se, että tehdäänkö taloyhtiössä remontteja vai ei, koska he näkevät sen vain kustannuksena. Flippaamisessa on todella paljon tämän tyyppisiä riskejä takana. Pitää oppia lukemaan sitä, että tässä ei ole mainittu viiden vuoden sisällä mitään hissi- tai putkiremonttia, mutta on ilmiselvää, että ne ovat tulossa.” 

Ota selvää, mitä remontteja taloyhtiössä kuuluu tehdä ja ymmärrä tekniset käyttöiät

Lisäksi on hyvä ottaa selvää, mitä remontteja taloyhtiöissä kuuluu tehdä ja mikä on esimerkiksi märkätilojen tai katon tekninen käyttöikä.

“Väittäisin, että suurin virhearviointi asunnon suhteen tapahtuu aika usein sen vuoksi, että taustatyötä ei ole tehty kunnolla”. 

Myynti- ja pyyntihinnat analyysin tukena

Kattavaa vertailua alueen neliöhinnoista on mahdollista tehdä, sillä on olemassa paljon tilastoja, joista pystytään seuraamaan kiinnostavan asuinalueen pyyntihintoja ja myyntihintoja. Usein kuitenkaan pelkkä myynti- ja pyyntihintojen seuraaminen ei kerro sitä, mitä asunnosta voisi flippaamisen jälkeen saada. 

“Jokainen asunto, talo ja katu on kuitenkin uniikki, esimerkiksi korkein kerros tai kuudes kerros viereisessä talossa voi olla sata metriä alempana kuin toisessa asunnossa. Vaikka flippaaja tutkisi toteutuneita hintoja, niin silti pitää pystyä ottamaan huomioon, että tässä asunnossa, josta minä olen kiinnostunut, on parveke ja pesutupa sekä iso kylpyhuone. Onko mahdollisesti niissä muissa hyväkuntoisissa myydyissä asunnoissa ollut niitä, joten voisinko saada tästä enemmän? Laajan analyysin tekeminen on tärkeintä, kun flipataan”, Nyman toteaa. 

Älä tee kompromisseja

Toisena riskinä Nyman nostaa esiin innostumisen ja liian nopean etenemisen. Hän kertoo itse olevansa nopea etenemään ja toivoo myös projektiensa etenevän vauhdilla. Jenny kertoo, että hän oli lähellä tehdä kompromissin ostettavasta asunnosta. Flippaajalla ei ole varaa kompromisseihin. 

“Monelle, jotka uskaltavat ja keräävät rohkeuden lähteä flippaamaan, tekevät sen hirveällä vauhdilla. Ja kun pääsee vauhtiin, niin nopeasti tulee se, että on pakko löytää seuraava asunto ja siinä on se toinen paikka, jossa flippaaja tekee helposti virheen, kun lähtee ostamaan, koska on vain pakko ostaa jotain. Itse melkein tein sen virheen, mutta onneksi en, meinasin poiketa omasta strategiastani siinä.” 

Kuuntele koko podcast-jakso täältä tai Rahamedian YouTube-kanavalta. Jakson aikana Jenny kertoo tarinansa asuntoflippaajana: 

  • Mitä flippaaminen tarkoittaa?
  • Miten Jenny kiinnostui asunnoista ja päätyi flippaamaan niitä?
  • Mitä asioita asuntoflippaajan tulee ottaa huomioon asuntoa ja sijaintia valitessaan?
  • Miten hyödyntää omaa osaamistaan ja vahvuuksia flipatessa? 
  • Miten toimia kuumilla asuntomarkkinoilla? 
  • Mitä asuntoflippaajan kannattaa sisällyttää tuottolaskelmiin?
  • Millaisiin kasvukipuihin Jenny on törmännyt matkan varrella?

Jennyn matkaa asuntoflippaajana voit seurata Instagramissa @sisujasijoitus -tilin kautta.