Apinan sattumanvaraisesti valitsemat osakkeet saattavat voittaa indeksin, kertoo vanha yhdysvaltalainen tutkimus. Tämä hauska knoppi nousee mieleeni aina silloin, kun ihmiset alkavat ylpeillä taitavalla osakepoiminnallaan. Nimittäin usein sijoittamisessa indeksin voittamiseen liittyy yhtä lailla tuuria kuin taitoa. Kun itse ostama osake lähtee nousuun, tulee omahyväinen olo: ai että minä tein hyvää analyysiä ja sain palkkioksi hyvää tuottoa.

Itse ajattelen, että indeksin verran voittoa sijoituksilleni riittää ihan hyvin, en metsästä ylituottoa. Ostelen silti välillä suoria osakkeita, enkä sijoita pelkkään indeksirahastoon. Miksi? Siksi että koen rakentavani osakesalkulla myös identiteettiäni.

Minä haluan olla ihminen, joka omistaa Wärtsilää, koska kyseinen konepajateollisuusyhtiö pyrkii ehkäisemään ilmastonmuutosta (ainakin vastuuraporttiensa mukaan). Haluan myös olla ihminen, jonka salkussa on Vincittiä, koska heillä on niin hauska toimari (toki se Mikko-rekryilmoitus oli huonoa huumoria, mutta annoin anteeksi).

Ennen kaikkea haluan omistaa yrityksiä, jotka vaikuttavat mielestäni vastuullisilta, ympäristön ja työntekijänsä huomioon ottavilta tapauksilta. Sellaisilta, joiden toivon menestyvän. Tästä syystä pelkkä indeksirahaston ostaminen käy tylsäksi – on kiva olla tukemassa hyviä firmoja suorilla osakeostoksilla.

Väitän, että sijoittaminen on ylipäänsä tietynlaista identiteetin rakentamista. On mukavaa voida kutsua itseään sijoittajaksi ja puhua omasta salkusta. Tulee sellainen olo, että olisi päässyt johonkin parempaankin kerhoon. (Tästä syystä ensimmäinen osakesijoitukseni oli kaksi Koneen osaketta – jotta voisin kertoa omistavani Koneen osakkeita, monikossa.) Todellisuudessa tähän kerhoon pääseminen on melko vaivatonta ja edullistakin, jo parillakympillä voi ostaa ensimmäisen sijoituksensa (tosin ei sitä Konetta).

Mielestäni identiteetin rakentaminen on oikein passeli syy ostaa osakkeita. Joidenkin avulla tulee voittoa, toisten takia tappiota, mutta sellainen se apinankin sijoitustuotto on.

  • Julia Thurén


Rahamedian porukka suosittelee kaikille Julian mahtavaa podcastia Kaikki rahasta sekä tietenkin myös hänen kirjaansa Melkein kaikki rahasta.