Moni sijoitusasunnon ostoa harkitseva tai jo sellaisen omistava saattaa miettiä asunnon remonttia. Usein sijoitusasunnon remontti voi olla monessakin mielessä kannattavaa; hyväkuntoisesta asunnosta saa parempaa vuokraa ja asunnon arvo nousee, mikä puolestaan kasvattaa asunnon vakuusarvoa ja sitä myötä helpottaa uuden lainan saantia. Lisäksi asunnon kunto saattaa vaikuttaa vuokralaishakijoiden laatuun. On kuitenkin tärkeää miettiä, mitä varten asunnon remontoi (vuokrausta vai myyntiä varten), ja ymmärtää, minkälainen remontti on kannattavaa/tarpeellista, ettei vahingossa “yliremontoi” turhaan.

Jotkut remontoivat asuntoja myyntiä varten eli tekevät niin sanottua flippausta. Ostavat edullisesti, remontoivat ja myyvät voitolla. Tässä kirjoituksessa perehdyn kuitenkin siihen, millainen remontti on kannattava, kun asunto on tarkoitus pitää pidemmän aikaa. Annan esimerkkejä kolmesta erilaisesta kohteesta.

 1. asunto, jota emme remontoineet lainkaan
 2. asunto, johon teimme pintaremontin
 3. asunto, joka koki isomman muutoksen

Sijoitusasuntojen remontteja ja kustannuksia

Jokaisen sijoitusasunnon remontin tarkoitus on ollut nostaa asunnon arvoa, jotta saamme lisää vakuuksia. Remontit on pitänyt tehdä tarkoin harkiten, jotta asunnon arvo nousee mahdollisimman paljon, mahdollisimman pienellä rahalla. Avaan myös, millaisista summista remonttien yhteydessä puhutaan. Näin sinulla on mahdollisuus hahmottaa, miten edullisestikin voi saada jo mukavaa arvonnousua.

Rakastan vanhan remontoimista, mutta sijoitusasuntoja remontoidessa täytyy muistaa hieman hillitä itseään ja pitää mielessä, ettei remontoi asuntoa itselleen vaan vuokrattavaksi. Monesti remonttibudjetti saattaisi muuten lähteä lapasesta ja kokonaiskuva unohtua. Joskus esimerkiksi lattia ei ole miellyttänyt silmääni lainkaan, mutta tällaisessa tilanteessa olenkin kysynyt itseltäni, nostaisiko lattian vaihto asunnon arvoa tai vuokraa? Jos vastaus on ei, fiksaaminen ei luultavasti ole tarpeen.

Kolme erilaista kohdetta

Perehdytään kolmeen erilaiseen kohteeseen. Pahoittelut jo tässä vaiheessa kuvien huonosta laadusta! Kuvia ottaessa ei ole ollut ajatus julkaista niitä, vaan ne on otettu vain omaksi iloksi 🙂

1. Remontoimaton kohde

Ensimmäiseen sijoitusasuntooni en tehnyt minkäänlaista remonttia, vaikka mieli olisi tehnyt. Kyseessä oli 2000-luvulla remontoitu 50-luvun asunto. Värimaailma ei ollut mieleinen, mutta koin, että en olisi nostanut asunnon arvoa remontoimalla.

 • Kylpyhuone on hyvässä kunnossa. Sillä saa usein “anteeksi” sen, jos muu asunto ei ole ihan viimeisen päälle.
 • Lattia ei ole mieluinen ja tapetti on voimakas, mutta se ei ole koskaan vaikuttanut hyvän vuokralaisen löytämiseen. (On hyvä muistaa, että kaikki eivät pidä valkoisista seinistä ja neutraaleista sävyistä.)
 • Jos kylpyhuone olisi ollut vanha, olisin paikannut sen puutteita virkistämällä muun asunnon ilmettä, esimerkiksi maalaamalla seinät ja vaihtamalla lattian –> nyt asunto oli kuitenkin balanssissa (samaan aikaan remontoitu keittiö, KPH ja seinät).

2. Pintaremontilla arvonnousua

Tämän sijoitusasunnon ostimme sillä silmällä, että sijainti on loistava ja siinä on hyvä mahdollisuus saada arvonnousua pienellä pintaremontilla.

 • Asunto on 90-luvulla valmistunut ja alkuperäisessä kunnossa.
 • Revimme tapetit ja maalasimme kaikki seinät valkoisiksi –> jo pelkkä vanhan tapetin repiminen ja maalaus tuo paljon raikkaamman ilmeen.
 • Lattia olisi jälleen kerran tehnyt mieli vaihtaa, mutta koska kyseessä oli hyväkuntoinen parketti, se ei ollut tarpeen. Päädyimme kuitenkin vaihtamaan ruskeat jalkalistat valkoisiin (pieni raha, iso muutos).
 • Keittiö: vaihdoimme jääkaapin, mutta vanha toimiva hella sai jäädä. Maalasin kaappien ovet sekä välitilan laatat. Lisäksi vaihdoin uudet vetimet.
 • Koko remontin budjetti oli 900 euroa, josta jääkaapin osuus 400 euroa ja loput 500 euroa kului maaleihin, listoihin ja tarvikkeisiin. Arvonnousua saatiin välittäjän uuden arvion jälkeen 6 000 euroa.
Keittiössä tehtiin pintaremontti. Ovien ja välitilan maalaus sekä uudet vetimet tekevät ihmeitä. Vanha jääkaappi lähti myös vaihtoon
3. Perusteellisempi remontti

Kolmas kohteemme tarvitsi jo isompaa remonttia. Keittiö oli remontoitava kokonaan ja kylpyhuone oli siistimisen tarpeessa.

 • 60-luvun alkuperäinen keittiö kävi läpi täysremontin.
 • Koko keittiö purettiin, seinät tasoitettiin ja maalattiin.
 • Uusi keittiö haettiin IKEAsta, mutta kodinkoneita emme vaihtaneet.
 • Keittiön purimme itse, mutta uuden kokoamisen ja kasauksen ulkoistimme.
 • Keittiöremontti maksoi töineen noin 3 500 euroa. Ison säästön tekisi, jos keittiön kasaisi ja asentaisi itse (700 e).
 • Lisäksi pintaremontoin kylpyhuoneen, koska se oli todella tarpeen. Vuokrauksen yhteydessä kävi kuitenkin ilmi, että pesukoneliitännän puutos oli monelle ongelma, joten myöhemmin teimme kylpyhuoneen täysremontin taloyhtiön osallistuessa kustannuksiin.
 • Kylpyhuoneen pikaremontti: kunnon pesu sekä lattiakaakeleiden, seinien ja katon maalaus. Seinäkaakeleita en maalannut, mutta valkaisin värjääntyneet saumat siihen tarkoitetulla aineella.
 • Arvonnousua keittiöremontilla ja kylpyhuoneen siistimisellä saimme 9 000 euroa.
Kylpyhuoneen pintaremontti. Lattia ja seinät maalattiin. Seinäkaakeleita en maalannut, mutta niiden saumat valkaisin siihen tarkoitetulla “tussilla”

Jos voisin mennä ajassa taaksepäin, stailaisin asuntoja kuvien ottoa varten. Näin minulla olisi käytössä houkuttelevampia kuvia vuokrailmoitukseen. Uskon, että vuokramarkkinoilla voi erottautua joukosta kauniilla kuvilla ja hyvällä ilmoituksella. Ei pidä olettaa, että kyllä joku aina vuokralle tulee, kunhan jonkun kuvan laittaa ja hieman tekstiä rustaa. Kilpailu voi olla joskus kovaakin, ja hyvät vuokralaisehdokkaat varmasti menevät hyvien kuvien innoittamana näyttöön.

Jos sinulla on kysyttävää remontteihin tai asuntosijoittamiseen liittyen, niin laita rohkeasti viestiä 🙂 Voit myös lukea aikaisemmasta blogikirjoituksestani, miten päädyin asuntosijoittajaksi! Kirjoitukseen pääset klikkaamalla tästä.

-Johanna