Tällä viikolla yhtiöiden toisen kvartaalin tulosjulkistukset jatkuivat. Mitä tulee yhtiöihin, joita itse seuraan, niin yleistäen voisi sanoa, että odotuksia parempia tuloksia tuli – ja nämä markkina on palkinnut välillä hyvinkin voimakkaalla nousulla. Alla pääpointit seuraavien yhtiöiden tuloksista: Vaisala, Huhtamäki, Valmet, Neste, Kesko ja UPM.

VAISALA – TASAISTA KASVAVAA TULOSTA

Vaisala on ollut hyvä investointi omassa salkussani. Paljon vastaa niitä arvoja, joihin itsekin uskon. On saanut ’laatuosakkeen’ arvon. Nyt ennakkoon povattiin hyvää tulosta, kuinka kävi?

 • Liikevoitto: analyytikkoennusteet ka. 7,5 milj.e., vertailukauden 7,2milj.e. Toteuma: 7,9milj.e.
 • Liikevaihto: analyytikkoennusteet ka. 94 milj.e., vertailukauden 96 milj.e. Toteuma: 91,4milj.e.
 • Osakekohtainen tulos: ennakko-odotukset 0,16e, vertailukauden vastaava 0,14 e. Toteuma: 0,16e.
 • Tilauskanta: ennakkoon arvioitiin laskeneen 93,4 milj.e., vertailukauden 98 milj.e.. Toteuma: 95,9milj.e.

Vaisala päivitti huhtikuussa omat näkymänsä ja se arvioi vuoden 2020 liikevaihdon olevan 370–405 miljoonaa euroa ja liiketuloksen 34–46 miljoonaa euroa. Viime vuoden liikevaihto oli 404 miljoonaa euroa ja liikevoitto 41 miljoonaa euroa.  Yhtiö säilytti nämä huhtikuussa kerrotut kokonaisarvioinnit tuloksestaan. Tulevaisuus on luonnollisesti epävarma, sillä talous on hidastunut monella markkinoilla, jotka ovat erityisesti sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueelle keskeisiä (Kaakkois-Aasia, Lähi-itä, Afrikka, Latinalainen Amerikka –  joillakin näillä alueille korona kokoajan kasvavalla vauhdilla kiihtyy).

Miten markkina reagoi? En havainnut mitään suurempia muutoksia, osake pyörinyt suurin piirtein samoilla luvuilla nyt jo muutaman kuukauden (näin pitkäaikaisen sijoittajan näkövinkkelistä).

HUHTAMÄKI -OSAKE SYÖKSYI NOUSUUN TULOSJULKISTUKSEN JÄLKEEN

Huhtamäki ei tällä hetkellä kuulu salkkuuni, noin reilut kymmenen vuotta sitten oli, mutta möin pois. Tämä on sellainen osake, jota ’havittelen’, joten sen takia tarkkaan sitä seuraan.

 • Liikevoitto: ennakko-odotukset ka. 48milj.e., vertailukauden tulos 78milj.e. Toteuma: 70milj.e.
 • Liikevaihto: ennakko-odotukset ka. 773milj.e., vertailukauden tulos 867milj.e. Toteuma: 797milj.e.
 • Osakekohtainen tulos: ennakko-odotukset ka. 0,28e, vertailukauden tulos 0,51e. Toteuma: 0,44e. (Odotuksiin nähden todella paljon kovempi tulos!!)

Tämä pakkausvalmistaja teki kevätkaudella siis selvästi odotettua vahvemman tuloksen. Ravintolamyynti laski, mutta muut ruokapakkaukset kävivät kaupaksi. Tulevaisuuden suhteen yhtiö antoi varovaisia näkemyksiä. Koronaviruspandemian aiheuttaminen häiriöiden odotetaan jatkuvan, erityisesti noutoruokapakkausten kysyntään voi kohdistua merkittäviä negatiivisia vaikutuksia. Toisaalta yhtiön monipuolinen tuotevalikoima lieventää riskejä, sillä elintarvikepakkausten ja kerta-astioiden kysyntä voi kasvaa.  Mitään tarkempia tarkempaa viitettä liikevaihdon tai liikevoiton kehityksestä loppuvuoden aikana yhtiö ei antanut. Yhtiö ei myöskään kertonut mitä tekee osingon suhteen, eli ollaanko maksamassa tänä vuonna vai.

Miten markkina reagoi? Liikevoitto oli huomattavasti korkeampaa kuin analyytikot olivat odottaneet. Ilmeisesti analyyseissa ennakkoon pelättiin ravintoalan sulkeutumisen vetäneen kysyntää roimasti, mutta take away:n vahvistuminen lisäsi arvioitua enemmän kysyntää. Todella mielenkiintoista! Tämän markkina ’palkitsi’, sillä huhhuh, yli 11 prosentin nousussa heti pörssin auetessa. Kuka uskaltaa nyt ostaa nousevaan kurssiin? Itsestäni on ’jännää’ myös se, että markkina näin vahvasti palkitsi tuloksen, vaikka yhtiön johto ei antanut loppuvuoden tai vuoden kokonaistulokseen liittyen mitään tarkempia ohjeistuksia.

VALMET – ODOTUKSIA SELVÄSTI PAREMPI TULOS

Itse kevään ja kesän mittaan olen bongaillut Valmetin suhteen positiivisia uutisia yhtiön tilauskannasta. Analyytikot kuitenkin varoittelivat ennakkoon, että voi olla tuloksissa pudotusta kolmannes. Itse en ihan tähän uskonut, sillä uusia tilauksia Valmet on saanut tiuhaan, toki alkuvuodesta pandemian jyllätessä Kiinassa tilanne näytti huonolta, mutta lopulta siellä saatiin homma haltuun suhteellisen nopeasti (verrattaessa muuhun maailmaan). Valmetin tulosjulkistuksen jälkeen talousmedia hehkuttikin, että Valmet kertoi yllätti joka mittarilla. Miltä siis näytti:

 • Liikevoitto: analyytikkoennusteet ka.: 38milj.e., vertailukauden tulos 56milj.e. Toteuma: 62milj.e. (Wou, parempi tulos kuin vertailukaudella!)
 • Liikevaihto: analyytikkoennusteet ka. 901milj.e., vertailukauden tulos 825milj.e. Toteuma: 919milj.e. (Toinen wou, taas päihitettiin vertailukauden tulos!!)
 • Osakekohtainen tulos: analyytikkoennusteet ka. 0,17e, vertailukauden ajanjaksolle 0,26e. Toteuma: 0,29e (Kolmas wou, paremmin kuin vertailukaudella!!)
 • Tilaukset: analyytikkoennusteet ka: 804milj.e., vertailukauden 1083milj.e. Toteuma: 826milj.e.

Päivitettyjä, tarkempia ohjeistuksia vuoden kokonaistuloksesta yhtiö ei antanut. Epävarmuutta on yhä ilmassa keskeisillä markkina-alueilla. Myöskään Neles ei kauppaa ei juuri kommentoitu: Valmethan hieman lisäsi omistustaan heinäkuun aikana, joten tämä herätti erilaisia spekulointeja yhtiön tarkoitusperistä.

Miten markkina reagoi? Osake oli torstaina reilun 2 prosentin nousussa. Tässäkin täytyy taas todeta, että osake on vahvistunut merkittävästi viimeisimmän parin kuukauden aikana, jotenka ehkä tämän takia odotuksia parempi tulos ei samanlaista hyppyä aiheuttanut kuin jollakin muilla tänään tuloksensa julkaisseilla yhtiöillä. Päivän päätteeksi osake päättyi noin 2,6 prosentin laskuun – mutta perjantaina jälleen lähti nousuun.

NESTE – TULOS YLLÄTTI? OSAKE ENNÄTYSLUKEMIIN

Nestehän on satsannut paljon uusiutuviin polttoaineisiin ja ne ovat tehneet yhtiölle hyvää tulosta. Kuitenkin, yhtiö on pitkälti riippuvainen öljystä. Kulunut vuosineljännes ’öljykriiseineen’ luo väistämättä arvioita, että Nesteen tulos on supistunut. Kuinka kävi?

 • Liikevoitto: analyytikkoennusteet ka. 210milj.e., vertailukauden tulos 367milj.e. Toteuma: 255milj.e.
 • Liikevaihto: analyytikkoennusteet ka. 2 279milj.e., vertailukauden tulos 4 057milj.e. Toteuma: 2 572 milj.e.
 • Öljytuotteet tappiolle miinus 41milj.e. vertailukaudella toivat 83milj.e. Toteuma: tappiota 60milj.e.
 • Uusiutuvat: analyytikkoennusteet ka. 246milj.e., vertailukaudella: 286milj.e. Toteuma: 314milj.e. (Taisi olla ennätystulos!!)

Nesteen tulos oli odotusten mukaisesti laskusuuntainen, öljytuotteiden liikevaihto romahti  odotetusti. Toimitusjohtaja Peter Vanacker hehkutti uusiutuvien hyvää menekki, ja erityisesti mainitsi uusiutuvan dieselin kysynnän, joka pysyi hyvänä, ja myyntimäärä oli ennätykselliset 773 000 tonnia. Kuitenkin yhtiö näkee merkittävän epävakauden jatkuvan öljytuotteiden sekä uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla. Aiemminhan Neste on kertonut tiukasta uusiutuvan polttoaineen raaka-ainetilanteesta, ja esimerkiksi ravintoloiden kiinniolo monissa maissa on voinut haitata käytetyn paistorasvan saantia.

Itse odotin, että olisi tullut jotain kommenttia myös osingon toisen erän maksuun. Neste on siirtynyt osingossa kahteen maksuerään. Huhtikuussa yhtiö muutti osinkoesitystä huhtikuussa niin, että syksyn toisen osinkoerän maksamisesta päättää yhtiön hallitus yhtiökokouksen valtuutuksella. Tähän asiaan ei kuitenkaan tullut selkeyttä.

Miten markkina reagoi? Yhtiö julkaisi tuloksensa ennen kuin pörssi avautui ja osake lähti heti nousuun, yli 7 prosentin nousukiidossa! Teki jopa uudet ennätyslukemat (42,66e) ja lopulta päivä sulkeutui reilun 11 prosentin nousulle.

Markkina ilmeisesti uskoo (kuten itsekin), että Nesteen hyvä tulos uusiutuvissa polttoaineessa takaa yhtiölle kasvua myös jatkossa – ja sen takia, vaikka yhtiö itsekin korostaa epävarmuuksia sisältyvän lähitulevaisuuteen, niin osakkeesta kannattaa maksaa yhä kovempaa hintaa.

KESKO – ENNÄTYSTULOS!!

Keskon osake on noussut voimakkaasti viime viikkojen aikana. Yhtiöhän jo ennakkoon antoi positiivisen tulosvaroituksen, joten sen suhteen osattiin odottaa ’hyvää tulosta’.  Itsekin toukokuussa päivitin tavoitehintaa, joka oli 14,30e ja nyt on jo yli 17e. Varmastikin ennakkovaroituksesta johtuen analyytikkojen odotuksen Keskon tuloksen suhteen menivät aikalailla yhteen, kuten näkyy:

 • Liikevoitto: analyytikkoennusteet ka. 155milj.e., vertailukauden vastaava 122,5milj.e. Toteuma: 155,2milj.e.
 • Liikevaihto: analyytikkoennusteet ka. 2815milj.e., vertailukauden tulos 2 781,4milj.e. Toteuma: 2814,5milj.e.
 • Osakekohtainen tulos: ennakko-odotus 0,25e, vertailukauden tulos 0,18e. Toteuma: 0,24e.

Hyvä tulos pohjautuu Keskon kahteen liiketoiminta-alueeseen: päivittäistavarakaupan ennustetaan tekevän vertailukelpoista liikevoittoa 86 miljoona euroa, kun viime vuonna sen voitto oli 79 miljoonaa euroa. Myös rakentamisen ja talotekniikan kauppa näyttää ennusteiden perusteella selvinneen voittajana koronakriisistä, sillä sen ennustetaan tekevän 72 miljoonaa euroa vertailukelpoista tulosta.  Yhtiö tiedotti jo heinäkuun alussa nostavansa kuluvan vuoden tulosnäkymiään, ja nämä ohjeistukset luonnollisesti edelleenkin pitävät (liikevoitto 430-510milj.e.). Pääjohtaja Helander kertoi ennätystuloksen taustalla olevan nopea reagointi, hyvin toimiva strategia sekä rakentamisen ja talotekniikan kaupan hyvä markkinatilanne.

Miten markkina reagoi? Osake on vahvistunut jo aiemman positiivisen ennakkotulosvaroituksen myötä.  Nousua on viimeisen kuukauden aikana tullut yli 15 prosenttia. Heti torstaina aikana käytiin uudessa huipussa 17,60e ja pörssin sulkeutuessa päädyttiin noin 17,30e.

UPM – ODOTUKSIA PIENEMPI LASKU

Itse myin omat UPM-osakkeeni pois ennen koronalaskuja. Kuitenkin seuraan aktiivisesti UPM:n toimintaa, sillä näen yhtiössä paljon potentiaalia. Ennakkoon arvioitiin, että toinen kvartaali on edellisvuotta huomattavasti huonompi. Kuinka kävikään:

 • Liikevoitto: analyytikkoennusteet ka. 179milj.e., vertailukauden tulos 345milj.e. Toteuma: 203milj.e.
 • Liikevaihto: Liikevoitto: analyytikkoennusteet ka. 2030milj.e., vertailukauden 2605milj.e. Toteuma: 2077milj.e.
 • Osakekohtainen tulos: ennusteet 0,26e, vertailukauden 0,51e. Toteuma: 0,29e.

Tulosjulkistusten yhteydessä mielenkiinto kohdistuu aina myös yhtiön johdon näkemyksiin yhtiön tulevaisuudesta. Yhtiö raportoi odottavansa liikevoiton jäävän selvästi viime vuoden tasosta.  Koronapandemialla on ollut negatiivinen vaikutus erityisesti graafisten papereiden kysyntään. Paperin hintojen odotetaan yhä laskevan loppuvuoden aikana. Toimintaa sopeuttaakseen yhtiö on, kuten mediasta on saanut lukea, sulkenut pari tehdastaan: Rankassa UPM Chapellen sekä UPM Jyväskylän vaneritehtaan. Uudet kasvuhankkeet yhtiön toimitusjohtaja Pesosen mukaan etenevät suunnitellusti.

Miten markkina reagoi? Ei suuria reagointeja, mielestäni samoilla lukemilla pyörinyt jo jonkin aikaa (mutta plussalle päättyi hieman). Itse en ole nyt ostopuuhissa, sillä näen markkinatilanteen olevan vielä haastava ja toisaalta näen, että Uruguayin sellutehdashankkeeseen voi vielä tulla mutkia matkaan.