Viime kuukausien aikana olen pohtinut useaan kertaan. onko nyt hyvä aika sijoittaa. Markkinat ovat olleet pitkään ”oudot”. Korot ovat olleet kauan poikkeuksellisen matalat, osakekurssit hipovat huippua, asuntojen hinnat ovat olleet nousussa pitkään ja kaikki tuntuvat ostavan sijoitusasuntoja.

Facebookin sijoitusryhmissä puhutaan kuitenkin yllättävän vähän siitä, onko nyt hyvä aika sijoittaa. Tai ylipäätään pohditaan markkinatilannetta. Tai sitten ne keskustellut eivät vain ole osuneet silmääni. Niinpä ajattelin itse hieman pohtia tätä asiaa.

Onko nyt hyvä aika sijoittaa?

Se on kysymys, jota itse välillä pohdin. Vastaus ei kuitenkaan ole yksinkertainen tai selkeä. Se riippuu myös paljolti siitä, mihin haluaa sijoittaa.

Jokatapauksessa mielipiteitä on monia ja lopulta joku on aina oikeassa. Ennakkoon ei vain tiedetä kuka. Sehän se haaste sijoittamisessa on, että tulevaisuutta ei voi ennustaa. Siitä, eli riskistä jonka olet valmis ottamaan, tulee myös sijoittamisen tuotto.

Toki jos historiaa katsoo, voi nähdä samankaltaisten kaavojen toistuvan, mutta toisaalta historia ei ole tae tulevaisuudesta.

Käydäänpä läpi muutamia eri omaisuuslajeja ja niiden tämän hetkistä markkinatilannetta.

Asuntosijoittaminen

Onko sijoitusasunnon osto nyt fiksua? Mielestäni tällä hetkellä on todella haastava löytää hyviä kohteita. Joten jos et ole valmis käyttämään runsaasti aikaa hyvän kohteen etsimiseen tai olet vasta tutustumassa asuntosijoittamiseen, niin nyt ei ehkä ole paras aika aloittaa, ennen kuin olet kunnolla perehtynyt aiheeseen.

Miksi olen tätä mieltä?

Korot ovat tällä hetkellä olleet pitkään erittäin matalalla, mikä on tehnyt lainan ottamisesta helppoa. Lisäksi uudisasuntoja on rakennettu ennätystahtia ja asuntosijoittaminen on suositumpaa kuin koskaan. Näin ollen asuntojen hinnat ovat nousseet, koska kysyntä on ollut kovaa.

Lisäksi viimeisen muutaman vuoden aikana on ollut myös erittäin suosittua ostaa asuntoja uusista taloyhtiöistä, joissa on paljon taloyhtiön velkaa.  On ollut mahdollista ostaa 80 000 euron asunto 15 000 eurolla, ja loput 65 000 euroa on ollut taloyhtiön velkaa. Kyseisissä tapauksissa on myös usein ollut tapana, että ensimmäiset 2-4 vuotta maksetaan vain lainan korkoja eikä lyhennetä lainaa lainkaan.

Nämä taloyhtiön lainat eivät ole juuri koskaan korkosuojattu. Mielestäni näissä piilee siis riski, että kun korot lähtevät nousuun tai ylipäätään lainoja pitää alkaa lyhentää, niin asunnon omistajan maksukyky ei riitäkään. Tai sitten omistajan alkuperäinen tarkoituskin on ollut myydä kohde, ennen kuin lyhennysten maksu alkaa. Jos tällaisia tapauksia tulee useita, asuntoja alkaa tulla myyntiin, mikä tietenkin laskee asuntojen hintoja, kun tarjontaa alkaa olla enemmän kuin kysyntää.

On siis mahdollista, että kun korot lähtevät nousuun, asuntojen hinnat lähtevät laskuun. Kysyntä hiipuu, koska laina ei ole enää niin halpaa, jolloin ostaminen ei ole niin houkuttavaa.  Lisäksi ihmiset, jotka eivät ole mitoittaneet omaa maksukykyään oikein, joutuvat myymään sijoitusasuntonsa korkojen (=kulujen) noustessa.

Arvopaperisijoittaminen

Aloitin arvopaperisijoittamisen viime vuoden toukokuussa (05/18). Silloin pörssikurssit taisivat olla korkeammat, kuin koskaan historiassa. Syksyn aikana kurssit lähtivät laskuun, mutta hipovat silti edelleen huippua.

Lasku näkyy salkussani, joka on miinuksella. Strategiani on kuitenkin ostaa joka kuukausi, jotta saan ajallista hajautusta, eikä tarkoitukseni ole ajoittaa ostamista. Lasku ei siis ole vaikuttanut osto intooni mitenkään.

Joku voisi ajatella, että miksi ostaa nyt kun kurssit ovat korkealla. Miksi en vain säästäisi rahaa tilille ja ostaisi, kun kurssit laskevat? Voisinhan minä niinkin yrittää tehdä. Suoraan sanottuna minulle on kuitenkin henkisesti ollut tärkeämpää päästä hommassa alkuun kuin odottaa kurssien laskua tai romahdusta. Laskustakin on puhuttu jo vuosia, joten kukaan ei tiedä milloin se tulee.

Entisenä shoppailuaddiktina olisi riski, että käyttäisin säästöni, jos ne vain makaisivat tililläni. En vielä aina ihan täysin luota itseeni mitä tulee fiksuun rahankäyttöön. Kun sijoitan rahat Nordnetin kautta joka kuukausi automatisoidusti, silloin asia on poissa silmistäni ja mielestäni. Täältä voit lukea lisää, mikä oikein on Nordnet ja miksi sijoitan heidän kautta pankkini sijaan.

Lisäksi ajattelen, että vaikka kärsin laskun seuraukset, saan toivon mukaan enemmän olemalla mukana heti pohjalta, kun kurssit lähtevät taas nousuun. Olettaen, että historia toistaa itseään (laskua seuraa nousu). Muuten saattaisin menettää tilaisuuden olla mukana, kun hinnat ovat pohjalla, ja hyppäisin vasta mukaan taas nousussa, kun kaikki muutkin aloittavat. Saattaisin menettää kaikista isoimman tuoton.

Raaka-aineet

Raaka-aineet ovat myös yksi sijoitusvaihtoehdoista. Näistä en tiedä vielä niin paljon, että saisin jotain järkevää ja rakentavaa kirjoitettua. Sen olen kuitenkin oppinut, että monet itseäni viisaammat ihmiset, jotka tietävät paljon sijoittamisesta ja yleisesti maailman taloudesta, suosittelevat arvometalleja yhdeksi sijoituskohteeksi ja hyväksi tavaksi esimerkiksi hajauttaa sijoitussalkkua.

Itse olen ajatellut kullan olevan hyvä sijoituskohde esimerkiksi osalle puskurirahoista. Jos on esimerkiksi 10 000 euron puskuri (=säästöt pahan päivän varalle), niin sen sijaan, että rahat istuisivat pankkitilillä, voisi osan esimerkiksi sijoittaa kultaan.

Olen lukenut, että monet jotka sijoittavat kultaan, tekevät näin siinä ajatuksessa, että talouskriisin tullessa ja rahan arvon laskiessa kulta säilyttää arvonsa. Ainakin jos historiaa katsoo, valuutta- ja talouskriiseissä kulta on pitänyt hyvin arvonsa tai jopa noussut.

Aihe on minulle vielä liian monimutkainen, jotta saisin siitä hyvän tekstin kirjoitettua. Tulen varmasti kyllä myöhemmin kirjoittamaan lisää arvometalleista, kunhan löydän sopivan henkilön jakamaan minulle tietoa ja auttamaan tuottamaan teille lukijoille hyödyllistä tekstiä. Sillä välin voitte tsekata vaikka KultaEevan sivut, missä on tietoa arvometalleista. Tiesitkö, että jopa kuukausisäästäminen kultaan on mahdollista? (Suosittelen KultaEevan palveluja ja sivuja silkasta ilosta, enkä saa siitä rahaa tai muunlaista korvausta.)

Lopputulos?

En osaa sanoa, onko nyt hyvä aika sijoittaa. En tiedä,osaako kukaan antaa sitä oikeaa vastausta. Sen tiedän, että nyt on kuitenkin todella tärkeä hetki pohtia omaa sijoitussuunnitelmaa, eikä rynnätä markkinoille vain innostuksen siivittämänä.

Asuntomarkkinoilla vaaditaan nyt erityisen paljon osaamista hyvän kohteen valinnassa ja puskurien täytyy olla kunnossa. Osakemarkkinoilla puolestaan pitää olla valmistautunut kurssien laskuun ja sitä varten täytyy olla toimintasuunnitelma.

Oma suunnitelma: sijoitusasuntoja en osta lisää, enkä aio myydä pois jo olemassa olevia. ETF:iä ostan joka kuukausi markkinoista riippumatta. Olen henkisesti valmistautunut kurssien laskuun ja tehnyt päätöksen pysyä kyydissä kurssien mennessä alas.

Olen kuitenkin kokenut tärkeämmäksi aloittaa nyt kuin odottaa laskua. Kurssien laskusta on puhuttu jo muutamia vuosia, eikä sitä vielä ole näkynyt. Olen sellainen luonne, joka tarvitsee toimintaa. Jos odottaisin laskua, niin voisi olla, etten koskaan aloittaisikaan sijoittamista.