Kaupallinen yhteistyö Anyfinin kanssa.

Minulla ja Anyfinilla on yhteinen missio: auttaa suomalaisia saamaan oma talous haltuun. Itse aloitin taloudellisen muutoksen reilu viisi vuotta sitten. Velkaisesta tuhlarista kuoriutui sijoittamisesta innostunut oman talouden guru. Nyt haluan jakaa teille askeleet, joiden avulla sain oman talouden haltuun.

1. Huonoista lainoista eroon

”Kadun, että otin oman talouteni haltuun” – sanoi ei kukaan koskaan! Taloudelliseen muutoksen käytetty aika ei varmasti kaduta! Vaikka nyt ahdistaa ajatus oman talouden lukujen kohtaamisesta sekä erilaisten osamaksujen ja velkojen läpikäymisestä, se on työ, joka kannattaa.

Ensimmäinen askel oman talouden guruksi on ottaa velat haltuun. Kirjaa ylös kaikki osamaksut, luottokorttilaskut ja muut huonot velat, joita sinulla on. Jo muutaman tuhannen euron huonot velat voivat olla este vaurastumiselle, joten on tärkeää, että pyrit näistä korkeakorkoisista veloista nopeasti eroon.

Osamaksut ja pikavipit voivat olla muun muassa este asuntolainan saamiselle. Lisäksi jo parin tuhannen euron luottokorttilaskun lyhentäminen voi viedä kuukaudessa sata euroa tuloistasi, jonka voisit ennemmin sijoittaa ja vaurastua.

Tässä kohtaa Anyfin voi olla sinulle mahdollisesti avuksi. Anyfinin jälleenrahoituspalvelun idea on madaltaa jo olemassa olevien kulutusluottojen, kuten osamaksujen korkokustannuksia. Anyfin ei tarjoa uusia luottoja, vaan tarjoaa matalampia korkoja jo olemassa oleville lainoille. Saat tarjouksen ainoastaan, jos Anyfin voi auttaa sinua säästämään rahaa luottosi korko- ja kokonaiskustannuksissa. Tee ilmainen hakemus Anyfinin sivuilla ja käytä koodia RAHAMEDIA, jolla voit saada 20 euron alennuksen ensimmäisestä laskusta, jos olet uusi asiakas.

Anyfin tarjoaa jälleenrahoituksen lisäksi työkaluja oman talouden hallintaan. Tutus Budget bootcampiin tästä tai käy lataamassa kaikille ilmainen sovellus.

2. Käsittele ajatuksesi ja uskomuksesi

Taloudellinen muutos on kuin mikä tahansa elämänmuutos. Se vaatii aikaa ja uusien tapojen opettelua. Taloudellisen muutoksen tekeminen ei onnistu väkisin, vaan selkäranka yleensä katkeaa, mikäli unohdat yhtälöstä omien ajatusten, tunteiden sekä uskomusten työstämisen.

Oma uskomukseni oli muun muun muassa se, että olen huono käyttämään rahaa, eli enhän minä onnistu koskaan säästämään. Tätä uskomusta vahvisti, kun lähipiiri usein totesi, kuinka olen kova shoppailemaan ja tuhlaan aina kaikki rahat. No niinhän minä sitten myös tein.

Olin myös oppinut lapsuudestani shoppailun ihanuuden. Niinpä monta hyvää muistoa liittyi esimerkiksi äidin kanssa ostoksilla olemiseen. Syvällä minussa oli alitajuntainen ajatus, että shoppaileminen tuo hyvää oloa ja on hauskaa ajanvietettä. Rahan tuhlaamiseen liittyi siis vahva positiivinen tunne. Silloin kun tunteet ohjaavat rahan käyttöä, eikä järki, lopputulos ei ole välttämättä paras mahdollinen.

Taloudellisen muutoksen tekeminen on vaatinut paljon omian ajatusten muuttamista. Suurin vaikutus on ollut sillä, että materian merkitys on vähentynyt, ja kokemusten ja hetkessä elämisen merkitys on korostunut.

Itse yritin usean kerran ottaa talouteni haltuun sillä asenteella, että lopetin tuhlaamisen kokonaan ja säästin mahdollisimman paljon. En koskaan käsitellyt taustalla olevia uskomuksia ja tunteita rahaan liittyen, enkä pysähtynyt pohtimaan, miksi sorrun kuluttamaan rahaa yli varojeni ja ostamaan asioita, joihin minulla ei oikeasti ole varaa.

On selvää, että tuollainen väkisin puskeminen ei koskaan tuottanut tulosta. Hetken aikaa olin tuhlaamatta, ehkä kuukauden tai kaksi, mutta lopulta päädyin samaan tilanteeseen, eli käyttämään luottokorttia turhiin ostoksiin. Lopullisen muutoksen tielle pääsin vasta, kun kohtasin oman talouteni luvut sekä työstin korvien väliä, eli ajatuksia, tapoja, uskomuksi sekä tunteita rahaan liittyen.

Anyfin ei ainoastaan tarjoa matalampia korkoja, vaan sen lisäksi he haluavat auttaa jokaista oman talouden guruksi. Anyfin on luonut Budget bootcampin, jossa Rahaviisaus-kirjan kirjoittanut psykologi Maarit Lassander auttaa sinua käsittelemään rahaan liittyviä tunteita ja uskomuksia.

Budget bootcamp on neljän viikon ohjelma, jonka avulla saat työkalut pysyvään taloudelliseen muutokseen. Budget bootcamp on ilmainen ja avoin myös niille, jotka eivät ole anyfinin muiden palveluiden asiakkaita. Tutustu tästä Budget bootcampiin.

3. Budjetoi – tunne tulosi ja menosi

Jokainen askel on tärkeä oman talouden muutoksen tiellä, mutta ilman omien menojen ja tulojen tuntemista muutos on oikeastaan mahdoton.

Istu alas, ota kynä ja paperi (tai excel) ja kirjaa ylös tulosi ja menosi viimeisen puolen vuoden ajalta. Tämä auttaa sinua näkemään, kuinka paljon tienaat ja vielä tärkeämpää, mihin oikein rahasi käytät. Tämän tekeminen voi kirpaista, mutta on välttämätöntä. Mikäli et kohtaa todellisuutta, on vaikeaa, jopa mahdotonta, löytää todellista motivaatiota pysyvään muutokseen.

Itselleni menojen tutkiminen oli kova paikka, mutta auttoi hahmottamaan, miten huonosti käytin rahaa. Huomasin muun muassa, miten iso osa tuloistani menee luottokortin lyhentämiseen sekä osamaksuihin. Ymmärsin myös, että jos en ota talouttani haltuun, maksan lopun elämääni luottokorttilaskua ja erilaisia osamaksuja. Minulla kun oli tapana käyttää luottokorttia aina uudestaan ja uudestaan, kuten niin on monella muullakin suomalaisella.

Jokainen tietää, miten kannattaa syödä ja liikkua, jotta pysyy hyvässä kunnossa. Silti tarvitsemme välillä kannustusta ja apua liikunta-alan ammattilaisilta. Sama juttu talouden hoitamisen kanssa. Välillä tarvitaan ammattilaisen vinkkejä ja tukea, jotta oman talouden saa hallintaan.

Kun olin käynyt tuloni ja menoni läpi, oli aika tehdä budjetti. Budjetin avulla minulle selkiytyi, kuinka paljon kuukaudessa kuluu kiinteisiin (=pakollisiin) menoihin, kuten asumiseen ja vakuutuksiin. Sen lisäksi oli tärkeää tehdä selkeä budjetti ruokakuluille. Näiden kiinteiden kulujen lisäksi budjetissa oli oma osuus huonojen velkojen pois maksamiseen, puskuriin eli säästöjen kerryttämiseen sekä tuhlaukseen.

Varapuun valmentaja Mikko Sjögren on sanonut, että matkan pitää pysyä mielenkiintoisena. Taloudellisen muutoksen tekeminen ei siis ole synonyymi sanalle kituuttaminen, vaan nimenomaan elämän pitää pysyä mielekkäänä, vaikka nyörejä hieman kiristäisi ja noudattaa budjettia. Tämän takia on tärkeää budjetoida myös pieni osa budjetista tuhlaukseen, jotta voi edelleen esimerkiksi käydä ystävien kanssa kahvilla. Tuhlausbudjetin ei kuitenkaan tule olla kuin maksimissaan 10 prosenttia nettotuloista.

Jos haluat saada tarkempia vinkkejä tulojen budjetointiin, lue kirjoitukseni ”Oman talouden hallinta – jakamalla tulosi oikein alat vaurastumaan”.

4. Sijoittaminen

Mikäli haluat toden teolla vaurastua, säästämisen lisäksi suosittelen sijoittamaan osan tuloistasi. Sijoittaminen voi tuntua vielä kaukaiselta ajatukselta, mutta on hyvä tiedostaa, että sijoittamisen voi aloittaa jo vaikka 15 eurolla kuukaudessa.

Sijoittaminen on tuonut minulle motivaatiota oman talouden hallintaan ja tunteen siitä, että minäkin voin vaurastua! Lisäksi sijoittaminen on ennen kaikkea vahvistanut itsetuntoani ja muuttanut käsitystäni minusta itsestäni rahan käyttäjänä.

Ennen identifioiduin tuhlariksi, ja tätä mielikuvaa pitivät yllä muiden sanomiset sekä omat uskomukseni. Nykyään minulta kysytään vinkkejä sijoittamisen aloittamiseksi, ja voin tituleerata itseäni sijoittajaksi. Aikamoinen muutos! Vaikka euroissa ei puhuta isoista summista, niin korvien välin muutos on mittaamattoman arvokas.

Aika ottaa oma talous haltuun

Älä välttele laskujen avaamista, vaan kohtaa oma taloudellinen tilanteesi ja ota taloutesi haltuun. Se on päätös, jota et kadu koskaan. Aloita käymällä läpi osamaksut ja muut korkeakorkoiset luotot. Tee hakemus Anyfinille ja käytä koodia RAHAMEDIA, saat 20 euron alennuksen ensimmäisestä laskusta, mikäli päädyt Anyfinin asiakkaaksi. Voit käydä lukemassa aikaisemmasta kirjoituksestani lisää Anyfinin jälleenrahoituspalvelusta.

Käy läpi Budget bootcampin materiaali, tee harjoitustehtävät ja ryhdy konkreettisiin toimiin. Muutos vaatii aikaa, pitkäjänteisyyttä ja tahtoa. Budget bootcampin avulla saat konkreettisiä työkaluja, sillä sitä muutos vaatii: uusia rutiineja ja toimintatapoja.

Muista myös ottaa Rahamedian Instagram ja Facebook-tili seurantaan, jotta saat päivittäin motivaatiota oman talouden hallintaan ja sijoittamiseen liittyen. Ja tsemppiä muutokseen! Muista, että muutokseen käytetty aika on asia, jota et varmasti koskaan kadu.

  • Syksyisin terveisin Johanna