Tiedät varmaan sen tunteen, kun palaat töistä kotiin väsyneenä vain huomataksesi, että jääkaappi on ihan tyhjä ja ehkä koko perhe huutaa jo ruokaa. Lähdet väsyneenä ja nälkäisenä kauppaan. Valinnat ovat todennäköisesti ”jotain helppoa ja nopeaa” sen sijaan, että ruoka olisi optimaalista terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Ostat ehkä nopeasti tämän päivän (eines)ruuat ja seuraavana päivänä olet jälleen samassa tilanteessa, nälkäisenä ja kiireisenä kaupan kassalla.

Jos olisit vapaapäivänä ennakoinut ja istunut perheen kanssa hetkeksi pöydän ääreen suunnittelemaan viikon ruokalistaa, käynyt jo silloin kaupassa ja ehkä vielä esivalmistellut ruokia arkea varten, söisitte arkena laadukkaammin ja stressittömämmin.

Rahankäytön suunnittelu etukäteen

Samoin omaa rahankäyttöä kannattaa suunnitella etukäteen. Vai onko sinulle koskaan käynyt niin, että verkkopankkiin kilahtaa esimerkiksi koko vuoden autovakuutusmaksu, etkä ole muistanut, että lasku tulee juuri tässä kuussa? Olet ehkä suunnitellut käyttäväsi sen summan johonkin paljon hauskempaan ja nyt laskun maksaminen tuntuu ikävältä, koska sitä muuta tekemistä joutuu lykkäämään eteenpäin. Useimmiten mikään lasku ei varsinaisesti ole yllätys; tiedäthän todennäköisesti vaikkapa omistavasi auton tai käyttäväsi päivittäin sähköä. Aika kuluu niin kovin nopeaa ja yhtäkkiä onkin taas mennyt vuosi edellisestä laskusta.

Avain talouden tasapainoon löytyy etukäteen suunnittelusta. kuva Pixabay

Laske menot etukäteen

Annan sinulle tässä vinkin, joka on ollut itselleni tärkein askel oman talouteni haltuunotossa. Selvitä, paljonko rahaa sinulla kuluu pakollisiin menoihin yhden vuoden aikana! Jos et oikein tiedä, paljonko kuluja sinulla on tai paljonko rahaa tarkalleen ottaen tilille tulee, on talouden hallinta vaikeaa. Aloita tästä ja käytä hetki omien numeroidesi laskemiseen. Laskutoimituksen jälkeen olet jo huomattavasti vakaammalla pohjalla talouden hallintasi kanssa.

Varaa itsellesi aikaa, ota esiin muistiinpanovälineet, verkkopankkitunnukset ja ala hommiin! Lupaan, että urakan jälkeen olet paljon tietoisempi taloudellisesta tilanteestasi kuin nyt. Aloita listaamalla ylös kaikki kuluerät, joita sinulla on ollut viimeisen vuoden aikana. Tulevatko ne toistumaan tästä hetkestä eteenpäin samansuuruisina?

Tässä meidän perheen taulukko, johon lisäsin joitain yleisimpiä kulueriä, joita ihmisillä yleensä on. Voit käyttää tätä pohjana ja miettiä, onko sinulla joitain kuluja vielä lisäksi, jotka on syytä lisätä.

Menotaulukko. Mieti myös, mitä muita menoja sinulla on, joita listasta ei löydy.

Tarkoituksena on laskea koko vuoden kulut yhteen ja jakaa summa kahdelletoista kuukaudelle. Osa laskuista saapuu kuukausittain, mutta on paljon menoja, jotka tulee maksettavaksi kerran vuodessa, esimerkiksi ajoneuvovero ja vakuutukset. Näiden lisäksi mm. matkustamista varten on mukava säästää kuukausittain, jolloin matkustuskuukausina ei eletä kädestä suuhun.

Esimerkki taloutemme sähkölaskuista

Valitsin tähän esimerkiksi taloutemme sähkölaskut, joista lasku tulee kuukausittain, kahdesta yhtiöstä (sähkön siirto ja myynti) yhteensä 24 laskua/vuosi.

Taloutemme koko vuoden sähkölaskut

Taulukosta nähdään, että koko vuoden sähkölasku on 2288,06 €. Asumme sähkölämmitteisessä asunnossa ja talvella sähkönkulutus on huimaa, helmikuun sähköt maksoivat yhteensä 348,95 € – Huhhuh! 12 kuukauden keskiarvo koko vuoden ajalta on 190,67 € mikä tuntuu jo huomattavasti mukavammalta summalta. Tämä 190,67 € on summa, joka siirretään sähkölaskua varten kuukausittain laskujenmaksutilille. Tai itseasiassa me siirrämme sähkölaskua varten hieman enemmän, 200 €, koska summa voi joustaa ylöspäinkin kulutuksesta riippuen.

Saitko kiinni ideasta? Nyt laskut on jaksotettu koko vuoden ajalle ja talvikuukausina meidän ei tarvitse nipistää muusta kulutuksesta kylmemmän sään vuoksi. Näiden summien etsimiseen verkkopankista kului minulla aikaa noin viisitoista minuuttia, eihän kuulosta mahdottomalta urakalta?

Tämä sama toistetaan muidenkin kuluerien kanssa. Kun koko vuoden kulutus on selvillä, jaa summa 12 (kuukaudella) niin saat selville paljonko sinun pitää kuukausittain laittaa sivuun rahaa. Avaa vähintään yksi ylimääräinen tili, jonne siirrät kuukausittain pakollisten kulujen verran rahaa. Automatisoi siirto verkkopankissa palkkapäivälle. Tällöin se raha, jota käyttötilille nyt jää, on käytettävissäsi ihan mihin itse haluat.

Meillä toimii se, että perheen yhteisiä menoja varten on olemassa kaksi yhteistä tiliä: ruokatili, joka on ruoka- ja polttoaineostoksia varten sekä laskutili, jonne siirretään kuukausittain oma osuus yhteisistä kuluista ja josta kaikki yhteiset laskut maksetaan. Kun tämä systeemi on ollut käytössä jo pitkään, ei ”yllättävistä” laskuista ole huolta, koska tilillä on aina puskuria riittävästi isojenkin laskujen maksua varten. Jos mahdollista, kannattaa varsinkin alussa kerryttää laskunmaksupuskuriin rahaa hieman enemmän kuin tasan kuukausimenojen verran. Kun olet ennakoinut tulevia laskuja varten ja suunnitellut rahankäyttöäsi, voit onnitella itseäsi! Olet askeleen lähempänä taloudellista mielenrauhaa.

Totuus saattaa kirpaista – mutta tietämättömyys on pahempaa

Entä jos nyt kävi niin, että kuukausittaiset menot ovat kuukausitulojen suuruiset tai jopa isommat?

Tämä on viimeistään vakavasti otettava hälytysmerkki, joka kertoo, että talous ei ole kestävällä pohjalla. Ovatko kaikki kulut välttämättömiä tai voisiko joitain menoja kilpailuttaa? Voisiko tuloja kasvattaa? Jos totuus tuntuu nyt pahalta, olet kuitenkin oikealla tiellä. Kun tiedät numerosi, voit käynnistää muutoksen kohti parempaa tulevaisuutta!

Neljä askelta oman talouden haltuunottoon

1. laske tulot ja menot kuukautta kohti
2. avaa uusi tili ainakin laskujen maksua ja ruokaostoksia varten
3. automatisoi tilisiirrot palkkapäivälle
4. nauti huolettomammasta elämästä!

-Essi