Koko maailmaa on kohdannut sen mittaluokan kriisi, ettei kukaan meistä olisi osannut tätä ennustaa muutama kuukausi sitten. Kyselyjen mukaan 2/3 osaa yrityksistä aikoo lomauttaa henkilöstöään. Tulemme todennäköisesti näkemään valtavan taloudellisen katastrofin, jonka jälkiä korjataan vuosikaudet. Irtisanomiset ja konkurssit tulevat jylläämään koko maailmassa. Tiedän, että moni ajautuu valtavaan, henkilökohtaiseen taloudelliseen kriisiin. Miten siitä voisi selviytyä mahdollisimman vähällä?

Kartoita lähtötilanne

Onko koronakriisi jo vaikuttanut talouteesi? Jos ei, valmistaudu mahdollisiin tuleviin ongelmiin jo etukäteen. Olet siitä onnekas, että sinulla on vielä aikaa valmistautua. Nyt kannattaa kasvattaa puskuria niin paljon kuin mahdollista. Jos kriisi on jo iskenyt sinuun ja näkyy jo taloudessasi, nyt on viimeistään aika kartoittaa lähtötilanne ja tarttua toimeen.

Ensimmäinen askel on kirjata ylös kaikki kuukausittaiset menosi. Voit lukea vinkkini menojen seurantaan tästä.

Toinen askel on kirjata ylös tarkkaan kaikki tulot ja laskea tulojen ja menojen erotus. Jos taloutesi on jo kokenut kolauksen, tilanne voi näyttää nyt toivottomalta. Tärkeintä on kuitenkin tietää lähtötilanne, jotta voi tehdä tarvittavia muutoksia talouteen. On tärkeää, ettei tässä epävarmassa tilanteessa joudu pikavippi- tai luottokorttikierteeseen.

Selvitä, mitä tukia voit saada

Jos sinut lomautetaan, ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen. Voi olla kuitenkin muitakin tukia, joita voit saada. Kysy Kelasta mahdollisuutta toimeentulotukeen tai heidän asiantuntijoiltaan vinkkejä, onko vielä jotain muita tukia, joihin voit olla oikeutettu.

Kouluikäisten lasten perheille monet kunnat järjestävät nyt mahdollisuutta ruokailla koululla tai noutaa ruoka-annoksen kotiin. Selvitä nämä pienimmätkin tukimahdollisuudet.

Tarkastele kriittisesti, mitkä listaamistasi menoista on täysin välttämättömiä

Yleensä en kannusta pihistelyyn, mutta tässä tilanteessa se voi olla ainoa ratkaisu. Pihistelykin on ihan ok, kun se on välttämätöntä kriisistä selviytymiseen ja kestää vain tietyn ajan. Kansantaloudelle on toki myrkkyä, että iso osa ihmisistä lopettaa kuluttamisen, mutta henkilökohtaisen talous on laitettava nyt etusijalle.

Eli mistä voisit vielä säästää? Ole kriittinen kaikkien nykyisten kulujesi suhteen. Karsi kuluista ne, joita ilman voit elää kohtuullisen laatuista elämää.

Selvitä, voitko saada välttämättömiin menoihin helpotusta

Hae asuntolainaan lyhennysvapaata. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan pankit myöntävät nyt lyhennysvapaita melko helposti. Asuntolaina on usein isoimpia menoeriä henkilökohtaisessa taloudessa, joten lyhennysvapaan pyytäminen saattaa auttaa huomattavasti.

Jos asut vuokralla, kysy vuokranantajaltasi, onko vuokraan mahdollista saada helpotusta kriisin ajaksi?

Milloin olet viimeksi kilpailuttanut sähkö-, puhelin- ja vakuutusyhtiösi? Tee se nyt ja voit saada merkittävää hyötyä.

Ruoka on yksi isoimmista menoeristä henkilökohtaisessa taloudessa. En kannusta karsimaan terveellisestä ravinnosta, sillä se vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, mutta lohturuuan, epäterveelliset herkut ja einekset suosittelen jättämään kauppaan. Tee ruokia itse alusta loppuun, niin saat säästöä ruokakauppalaskuun.

Pyydä maksuaikaa

Jos et selviydy laskuistasi, ota puhelin käteen ja kerro tilanteesta velkojallesi rehellisesti. Usein velkojat ovat valmiita tekemään maksusuunnitelmia ihmisen kanssa, joka kertoo vaikeasta tilanteesta rehellisesti. Aina kannattaa kysyä, sillä vastaus voi yllättää!

Hanki lisätuloja

Tämä voi olla tässä tilanteessa tosi hankalaa, mutta ole luova. Mitä sellaista osaat, jota tässä tilanteessa tarvitaan? Onko sinulla myytävää tavaraa kotona, jota voisit nyt laittaa kiertoon esimerkiksi Tori.fi:ssä?

Hae apua avustusjärjestöiltä

Jos kaikkien edellä mainittujen toimenpiteiden jälkeen tilanne näyttää toivottomalta, ota yhteyttä avustusjärjestöihin ja selvitä millaista apua voisit saada niistä. Myös seurakuntiin kannattaa olla yhteydessä.
Ruoka-apua voit saada esimerkiksi täältä.

Kevät tulee koronasta huolimatta. Huolehdi kaiken tämän keskellä omasta hyvinvoinnistasi.

Huolehdi hyvinvoinnistasi

Huoli tulevaisuudesta ja rahojen riittävyydestä on ihmiselle valtava stressi. Älä anna pelon viedä sinua vaan pyri keskittymään omaan ja perheesi hyvinvointiin. Kaikki järjestyy kyllä ajan myötä! Nauti ilmaisista asioista. Pelatkaa lautapelejä, tehkää palapelejä, nauttikaa yhdessä olosta ja luonnosta. Kevät tulee koronasta huolimatta!

Onko sinulla hyviä vinkkejä näiden yllä luettelemieni lisäksi? Listaan mielelläni muita selviytymisvinkkejä blogiini.

Essi