Vuodenvaihteen tienoilla on mukava pysähtyä hetkeksi muistelemaan mennyttä vuotta. Taloudessani on tapahtunut viime aikoina melko paljon. Tässä blogissa kerron, miten vaurastumiseni on edennyt viimeisen reilun vuoden aikana. Aloitan tarinan vuodesta 2019, jolloin sijoittamiseni lähti toden teolla liikkeelle. Tässä lyhyessä ajanjaksossa onkin ennättänyt tapahtua huomattavasti enemmän kuin koko aiemmassa ”sijoitusurassani” yhteensä.  

Kerroin vähän aikaa sitten blogissani alkutaipaleeni sijoittajana, eli miten ja milloin sijoittamiseni aikanaan alkoi. Lyhyesti tiivistettynä se menee näin: kokeilin sijoittamista 15 vuotta sitten, aloitin rahastosijoittamisen 12 vuotta sitten ja ”tosissani” sijoittamisen vasta reilu vuosi sitten.

Kun tuo isompi pyörä lähti pyörimään, on vauhti vain kiihtynyt. Sijoitussalkkuni on kasvanut tässä ajassa yli 15 000 euroa. Kaiken lisäksi se on hajautettu ja koostettu huomattavasti aiempaa järkevämmin. Rahasto- ja osakesijoittamisen lisäksi aloitin asuntosijoittamisen, ja sijoitusasuntoja on salkussani nykyään kaksi.

Palataanpa siis hetkeksi taaksepäin tarkastelemaan minkälaisia askeleita olen vaurastumisen polullani ottanut.

Kaikki alkoi tiedon keräämisellä

Kiinnostuin sijoittamisesta toden teolla vuoden 2019 alussa. Aloin vimmatusti keräämään tietoa, luin paljon sijoituskirjoja- ja blogeja, kuuntelin podcasteja, seurasin sijoituskeskusteluita ja opin muilta sijoittajilta. Imin itseeni niin paljon tietoa kun vain ennätin. Aiemmat kerrat olin aloittanut sijoittamisen huomattavasti hatarimmilla, lähes nollatiedoilla, joten olin nyt tosissani ja tähtäsin tavoitteellisempaan vaurastumiseen. Tiedon hankkimista ja omaksumista auttoi valtavasti se, että mielenkiintoista ja helposti ymmärrettävää tietoa aloittelevalle sijoittajalle oli runsaasti.

Kasvatin sijoitussummaa ja innostuin indeksirahastoista

Melko nopeasti aloin viedä opittuja asioita käytäntöön.  Vaihdoin kuukausisäästösopimuksen korkeakuluisista, aktiivisesti hoidetuista rahastoista Nordnetin indeksirahastoihin, joilla pääsin kulut huomioituna samoihin tuottolukemiin. Indeksirahastojen matalat kulut ja hyvä hajautus houkuttelivat ja lisäsin salkkuun ensimmäisenä pohjoismaisia indeksirahastoja.

Samalla nostin kuukausisummaa. Olin sijoittanut pitkään 30 euroa kuukaudessa, mutta nostin summan 100 euroon, ja siitä pikkuhiljaa hilasin sitä vieläkin isommaksi. Summan nostaminen onnistui, sillä tein pieniä viilauksia omiin menoihin. Olin myös ollut jo jonkin aikaa ostolakossa, mikä oli myös pienentänyt menojani jonkin verran.

Täältä voit lukea blogini ostolakostani.

Aloitin syynäämään talouteni lukuja

Olen ollut mielestäni aina hyvin tietoinen menoistani ja kulutuksestani sekä tiennyt suurin piirtein minkä verran käytän rahaa mihinkin. Ystäväni suosituksesta innostuin kuitenkin seuraamaan menojani tarkalla tasolla ja kirjaamaan kaikki menoni ylös. (Tuloni minulla ovat säännölliset, joten niitä en kirjaile ylös). Menojen merkkailun innoittamana, aloinkin kriittisemmin arvioida omaa kulutustani ja teen edelleen jatkuvasti pientä hienosäätöä.

Täytyy sanoa, että olen jäänyt omien menojen seuraamiseen ihan koukkuun. Menojen merkkailu vie kuukaudessa ehkä noin 15 minuuttia (eli ei juuri mitään!), ja antaa paljon mukavaa hallinnan tunnetta ja varmuutta oman talouden hallintaan. Suosittelen lämpimästi talouden lukujen seuraamista kaikille. Oikeaoppisesti usein tästä vaiheesta onkin hyvä lähteä liikkeelle.

Täältä voit lukea blogini siitä miten seuraan menojani.

Aloin hajauttamaan sijoituksiani

Tiedon kerääminen jatkui ja aloin hajauttamaan salkkua. Tein hajautusta mm. maantieteellisesti ja poimin lisää indeksirahastoja, kuten Jenkkimarkkinaan ja Aasian markkinaan suuntautuvia indeksejä. Poimin myös vastuullisia ETF- rahastoja salkkuuni sekä pyrin hyödyntämään sijoittamisen megatrendejä sijoituspäätöksiäni tehdessä. Tässä vaiheessa sijoitussalkkuni oli noin 10 000 euron suuruinen.

Aloitin asuntosijoittamisen

Olin kiinnostunut asuntosijoittamisesta ja löytänyt mm. Harri Hurun Ostan asuntoja podcastit ja tullut siihen tulokseen, että haluan sijoitusasunnon – ja äkkiä! Muutaman ystäväni asuntosijoittamiset myös motivoivat ja inspiroivat kokeilemaan hommaa itsekin. Syksyllä 2019 ostinkin ensimmäisen sijoitusasunnon yhdessä mieheni kanssa. Kaikki sujui todella helposti ja mutkattomasti, tosin jälkiviisaana voisi hieman hienosäätöä tuon valinnan suhteen tehdä.

Verkostoiduin ja perustin blogin

Syksyllä 2019 aloitin bloggaamisen Rahamedian alla ja sain samalla kertaa ympärilleni kasan inspiroivia naisia. Olen ylpeä saadessani olla osa Rahamedian huikeaa porukkaa ja olen onnellinen siitä miten hyvä siinä on olla.

Rahamedian tiimi

Kuvassa Rahamedian aloituskokoonpano syksyltä 2019.

.

Blogin perustamisen myötä, sijoittaminen muodostui osaksi julkista minääni ja aloin saamaan viestejä, kysymyksiä ja tsemppauksia sekä tuttavapiiristäni että vähän kauempaakin. Oli huikea huomata kuinka moni oli kiinnostunut sijoittamisesta. Yhtäkkiä jopa työpaikan kahvitauoilla pääsi vaihtamaan ajatuksia sijoittamisesta! Oman sijoitushöpinän ansiosta olenkin löytänyt itselleni uusia sijoituskavereita, joiden kanssa aiheesta voi jauhaa ihan niin pitkään kuin haluaa. Tällainen aikuisiällä ystävystyminen on ihan superkivaa!

Aloitin osakesijoittamisen ja tein uuden lainahakemuksen

Tammikuussa 2020 avasin osakesäästötilin ja ostin ensimmäisiä pörssiosakkeita salkkuuni. Aloin perehtymään enemmän osakesijoittamiseen ja tutkailemaan minua kiinnostavia yrityksiä.

Tein myös useampaan pankkiin lainahakemuksen toiselle sijoitusasunnolle. Sain yhtä monesta pankista hylsyn kuin lainalupauksen. Parhaimman lainalupauksen sain omasta pankistani.

Koronaa ja kituuttamista

Keväällä hieman ennen koronan vyörymistä Suomeen, aloitin opintovapaan ja tahkosin viimeisetkin kurssit syksyllä aloittamistani MBA-opinnoista. Tuloni tipahtivat opintovapaan vuoksi reilulla tonnilla kuussa. Onneksi olin ollut kaukaa viisas ja kerryttänyt puskuria tätä varten. Pistin kuitenkin vyötä tiukemmalle ja karsin jonkin verran menojani, jotta kolmen kuukauden aikuiskoulutustuella eläminen ei hetkauttausi talouttani ihan kauheasti.

Asuntomarkkinat hetkellisesti hiljenivät, ja jos onnistuinkin löytämään hyvän sijoituskohteen, oli kohde jo muutamissa tunneissa poistunut markkinoilta. Pörssissä tehtiin mahalaskua ja omastakin salkusta suli arvoa pois. Olin miltei varma, että lasku jatkuu mustimpien pörssipäivien jälkeen, joten himmailin ostoissa parhaimpien ostospäivien ohi.

Huhtikuussa ja toukokuussa tein osakeostoja enemmänkin, mutta näin jälkikäteen harmittelen tietenkin sitä, miksi en lyönyt enempää rahoja kiinni pörssiin! Toukokuussa palasin takaisin töihin ja hain uuden lainalupauksen erääntyneen tilalle. Selasin edelleen vimmatusti asuntomarkkinoita.

Ostin toisen sijoitusasunnon

Kesä meni melko lailla sumussa henkilökohtaisessa elämässä tapahtuvan uutisen vuoksi. Onnistuin kuitenkin nauttimaan lomailusta ja kesästä, sekä käytin paljon aikaa asuntoilmoituksia penkoessa. Vihdoin loppukesästä onnisti ja löysin kriteereihin sopivan sijoitusasunnon. Tein tarjouksen näkemättä asuntoa ja suoraan pyyntihinnalla, niin vakuuttunut tuosta kohteesta olin. Tähän mennessä kaikki on sujunut todella hyvin ja olen tyytyväinen ostovalintaani.

Jaoin tavoitteeni somessa

Syksyllä tulin ns. kaapista ulos ja perustin blogin tueksi Instagram-tilin. Vaihdoin samalla myös blogin nimen pelkästä Millistä, Tavoitteena Milliksi ja jaoin kaikelle kansalle tuon tavoitteeni. Olin ällikällä lyöty miten hyvän vastaanoton sain. Aiemmin olin jakanut omalla Instagram-tilillä muutamia sijoitushöpinöitä, mutta koin sen vaikeana, koska suurin osa seuraajistani oli kavereitani ja tuttaviani, ja heistä vain harvaa sijoittaminen tuntui kiinnostavan.

Ensimmäisten videostoorien julkaisu tuntui niin jännittävältä, että meinasin saada slaagin. Nykyään sijoitushöpinöinti ei tuota enää paineita ja olen tavattoman onnellinen miten paljon olen saanut tästä ulostulostani virtaa ja uusia tuttavuuksia. Kiitos tästä kaikille seuraajilleni, tykkääjille ja kommentoijille. 🙂

Mitä tulevaisuudessa?

Ensi vuoden tavoitteena on kasvattaa sijoitusvarallisuutta edelleen. Tavoitteena on laittaa lisää rahaa pörssiin (osakkeet ja rahastot) 10 000 euroa sekä ostaa yksi sijoitusasunto lisää. Suoraan sanottuna, en ole aivan varma tulenko pääsemään noihin tavoitteisiin, mutta yrityksen puutteesta se tuskin tulee jäämään kiinni. Aika näyttää miten tässä käy!

Mikäli haluat hypätä seuraamaan matkaani, ota Instagram-tilini seurantaan.

  • Etta