Mitä jokaisen sijoittajan pitäisi ymmärtää markkinasykleistä?

Olet varmaan kuullut korkoa korolle-ilmiöstä; siitä kun sijoitat tasaisesti pörssiin, saat korkotuottoa joka kasvaa sinulle korkoa ja niin edelleen. Entä sitten, kun olet sijoittanut sen ensimmäisen satasen ja huomaat arvo-osuustililtäsi, että sehän on enää vain 96,58 €? Korkoa korolle-ilmiö saattaa kuulostaa siltä, että sijoitan satasen ja kun seuraavan kerran käyn sijoituksiani katsomassa, on summa enemmän kuin 100 €. Sellaista markkinaa ei (valitettavasti) ole olemassakaan, joka nousisi ikuisesti vailla pomppuja. Pörssikurssit liikkuvat sekä nousu- että laskumarkkinassa sahaten kohti määränpäätänsä. Väärään aikaan pörssiin sijoitettu satanen voi kuihtua hyvinkin pieneen jos tulee iso romahdus.

S&P500 indeksi koko maailman markkinoiden veturina

S&P500 indeksi seuraa USA:n pörssin viidensadan suurimman yhtiön kurssia. S&P500 vetovoima on niin valtava, että jos se romahtaa, niin käy koko maailmanmarkkinalle.

S&P500 indeksi on noussut yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 saakka. Nousu on historiallisen pitkä ja sijoittajasta voi nyt alkaa tuntua siltä, että ehkä tämä sittenkin jatkuu ikuisesti. Voin kertoa salaisuuden: ei varmasti jatku. On tärkeä tiedostaa, että vaikka on sijoittanut viimeiset viisi vuotta menestyksekkäästi, se ei välttämättä tarkoita sitä, että menestys johtuu täysin omista taidoista tai että nousu jatkuu tällä kertaa ikuisesti. Niinkuin kesää seuraa syksy ja syksyä talvi, seuraa myös pörssin kuumia kesiä kylmä talvi. Sijoitussuunnitelmaa laadittaessa on hyvä miettiä, miten siihen tulevaan talveen reagoi.

Mistä markkinoiden heilunta johtuu?

Markkinat lähtevät yksinkertaistetusti nousuun silloin, kun ihmiset alkavat uskoa yhtiöön ja ostavat sen osaketta. Kun kysyntää tulee enemmän, hinta nousee ja kun siitä kiinnostutaan vielä enemmän, hinta nousee vielä enemmän. Tähän tarvitaan myös sitä, että ihmisillä on rahaa tehdä sijoituksia. Keskuspankit ovat tehneet elvyttävää rahapolitiikkaa niin pitkään, että markkinaan virtaa edelleen rahaa.

Vastaavasti laskumarkkina alkaa siitä, että kurssinousuun ei enää uskota, eikä rahaa virtaa enää pörssiin kuten ennen. Kun myyntihalu voittaa ostohalun, hinnat laskevat koska ostajia on markkinoilla vähemmän kuin myyjiä. Valitettavasti suuri osa ihmisistä ostaa silloin kun on kallista (kova hypetys trendikkään omaisuuslajin kesken, kiinnostutaan sitten kun on jo kallista) ja myy panikoiden halvalla, kun kurssi vain laskee ja laskee. Ihmisen mieli toimii valitettavan usein näin ja se on ihan inhimillistä.

Jotta vältät panikoinnin, niin tiedosta tämä ja mieti etukäteen, miten toimit kun talvi tulee. Oletko jo tehnyt sijoitussuunnitelman ja sinulla on selvä toimintasuunnitelma siihen, kun markkinoilla alkaa tapahtua? Jos et, niin nyt on aika toimia.

Päätä jo etukäteen, miten aiot toimia kurssilaskun aikana. Näin päätös tulee tehtyä järjellä eikä tunteella.

Huomaatko mitään samaa osake- ja asuntomarkkinoissa?

Suomen asuntomarkkina on noudattanut lähes samaa kaavaa kuin S&P500-indeksi. Asuntosijoittamisesta on tullut todella trendikästä ja sijoittajat ovat ostaneet kasvukeskuksista asuntoja tavalla, joka muistuttaa jo hurmosta.

Rakennusliikkeet ovat vastanneet kysyntään ja rakentaneet uusia kerrostaloja niin paljon kuin suinkaan ovat ehtineet. Samalla hinnat ovat karanneet pilviin ja markkinoilta on vaikea löytää asuntoa, jonka tuotto olisi kannattavalla tasolla. Nyt varsinkin piensijoittajat ovat tulleet varovaisemmiksi ja pikkuhiljaa ollaan tilanteessa, jossa rakennusliikkeillä alkaa olla myymättömiä asuntoja taseessa ja rakentamista vähennetään. Milloin alkaa asuntojen alennusmyynti?

Mielestäni sekä asunto- että osakemarkkinoissa on tällä hetkellä samankaltaisuuksia. Löytyykö tässä markkinasyklin vaiheessa hyviä sijoituskohteita jommasta kummasta omaisuuslajista? Varmasti, mutta ei välttämättä helposti.

Näin varaudut markkinoiden heiluntaan

  1. Tiedosta, että ostamasi omaisuuslajin arvo voi nousta tai laskea

  2. Laadi sijoitussuunnitelma ja noudata sitä

  3. Hajauta sijoituksesi paitsi ajallisesti myös eri yhtiöiden, toimialojen ja omaisuuslajien kesken

  4. Seuraa markkinoita ja opiskele lisää. Näin opit tekemään omia arvauksiasi siitä, mitä markkinoilla seuraavaksi voisi tapahtua

-Essi

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita tai asuntoja. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Edellinen
Edellinen

Sinnikkyys on valttia niin sijoittamisessa kuin työelämässäkin

Seuraava
Seuraava

Remontilla lisäarvoa asunnolle