Miksi vain yksi kolmesta asuntosijoittajaksi haikailevasta onnistuu?

Oletko kiinnostunut asuntosijoittamisesta, mutta et oikein saa aikaiseksi tehdä asialle mitään? Itseasiassa, koko aloittaminen saattaa tuntua sinusta pelottavalta hypyltä tuntemattomaan ja koet pelkoa uuden tuntemattoman edessä. Voi olla, että lähipiirisi kokee sijoitushaaveesi haihatteluna, eivätkä he kannusta sinua etenemään asiassa. Toisaalta raha tuntuu esteeltä, koska sijoitusasunnon hankinta vaatii omaa alkuinvestointia, jota tällä hetkellä ei ole. Aikaakaan ei olisi työn ja perhe-elämän ohella. Lopulta ajattelet, että asuntosijoittamiselle tuntuu olevan niin paljon esteitä, että on helpompi vain jättää asia sikseen.

Olen tavannut viime vuosien aikana kymmeniä asuntosijoittajaksi haikailevia ihmisiä esimerkiksi asuntosijoittamista koskevissa valmennuksissa ja verkostoitumistapahtumissa. Valitettavasti, näistä ihmisistä arvioni mukaan vain noin kolmasosa on oikeasti lähtenyt toteuttamaan haavettaan asuntosijoittajana. Miksi siis niin monet ihmiset jättävät haaveensa toteuttamatta? Kysymyksessä ei ole tiedon tai osaamisen puuttuminen, koska yhtä lailla he ovat olleet valmennuksissa mukana, kiinnostuneena kuunnellen. Kysymyksessä ei ole ollut kiinnostuksen puute: yhtä lailla nämä ihmiset ovat päätyneet asuntosijoittamista käsitteleville kursseille ymmärrettyään, että vaurastuminen olisi järkevää.

Miksi kuitenkin kaksi kolmesta lopettaa, ennen kuin ovat edes aloittaneet?

Vahvan syyn puuttuminen

Asuntosijoittaminen on laji, jossa ihmisen on laitettava itsensä ja aikansa peliin. Se vaatii työtä, erityisesti alkuun. Asunnot eivät tule itsestään ostetuksi ja vuokralaiset eivät löydy itsestään. Usein ihmiset tekevät asuntosijoittamista oman päivätyönsä ohessa ainakin alkuun. Aika on usein kortilla, koska työ toki vaatii veronsa ja samaan aikaan elämän muutkin osa-alueet, kuten perhe, terveys, sosiaalinen elämä vaatii aikaa.

Muiden velvoitteiden ohessa asuntosijoittamista tekevä ihminen joutuu todella tarkkaan miettimään sitä, minkä vuoksi hän haluaa vaurastua asunnoilla. Mikä on hänen perimmäinen, tarpeeksi motivoiva syy sijoittamiselle? Tähän ei usein riitä se, että haluaa muutaman satasen kuussa lisää, vaan syyn tulee olla paljon syvällisempi ja tärkeämpi. Osalle tämä “why” on se, että pystyisi sijoitustulojen avulla saamaan lisää vapautta ja siten aikaa perheen kanssa. Toinen taas haluaa kustantaa laajennetulle perheelleen ulkomaanlomat joka vuosi. Joku toinen taas haluaa unelmiensa talon. Syyt ovat jokaiselle henkilökohtaisia. Tärkeää on, että syy on sinulle tarpeeksi motivoiva, jotta se saa sinut toimimaan ja käyttämään aikaa tavoitteesi eteen. Kurssillani oli John, joka kertoi oman syynsä näin:

“Omistimme vaimoni kanssa Bed & Breakfast -hotellin Walesissa. Ala on ollut laskusuhdanteessa jo pitkään ja koin toimeentulosta ääretöntä stressiä. Teimme vaimoni kanssa ympärivuorokautista työtä, mutta silti toimeentulostamme ei jäänyt juurikaan säästöjä. Varmaankin tuon stressin vuoksi sain sydänkohtauksen ja jouduin sairaalaan. Luulin kuolevani ja ajattelin surullisena vaimolleni jäävää taakkaa ja hänen lohdutonta taloudellista tulevaisuuttaan. Tiesin, että minun on tehtävä muutos ja päätin, että jos tästä selviän, tulen tekemään asiat toisin, jotta voin varmistaa itselleni ja vaimolleni turvatumman tulevaisuuden. Seuraavan vuoden alussa ilmoittauduin asuntosijoittamista käsittelevälle kurssille ja aloin systemaattisesti toteuttamaan oppeja. Nyt olemme olleet asuntosijoittajia jo useiden vuosien ajan. Nyt sijoitusasuntomme tuottavat meille elannon ja toimeentulon.”

Lähipiirin “Crab Effect”

Oletko kuullut sanonnan “olet niiden ihmisten summa, joiden kanssa vietät aikasi”? Lähipiirillämme on valtavan suuri vaikutus ajatuksiimme ja elämäntyyliimme. Jos olet kasvanut perheessä, jossa esimerkiksi sijoittaminen on ollut arkipäiväistä, se luultavasti tulee olemaan sinullekin luonnollinen juttu. Suurin osa meistä on kuitenkin kasvanut ympäristössä, jossa näitä esimerkkejä ei juurikaan ole. Näin sinun on niin sanotusti rikottava normi ja uskallettava hypätä epämukavuusalueelle. Jos olet ympäristössä, jossa on lähinnä ihmisiä, joille sijoittaminen on uutta ja tuntematonta, tulet varmasti kohtaamaan kielteisiä kommentteja sijoittamiseen liittyen. Voi myös olla, että jäät ilman kannustusta lähipiiriltäsi tai koet, että et voi puhua lähipiirillesi aiheesta juuri mitään ilman, että he menettävät mielenkiintonsa.

Lähipiirinsuhtautuminen on pahimmillaan kuin “Crab Effect”, rapuilmiö. Kunelävät ravut laittaa ämpäriin, yksi kekseliäs rapu saattaalöytää tien ämpärin reunalle, toivoen pääsevänsä vapauteenämpärin tukalista olosuhteista. Muut ravut eivät kuitenkaan tätähyväksy, vaan he porukassa vetävät kekseliään ravun takaisinämpärin reunalta ämpärin pohjalle muiden joukkoon.

Ole tarkkana, että lähipiiristäsi ei muodostu sinulle rapujen laumaa, jotka estävät onnistumistasi ja vähentävät motivaatiotasi. Jos lähipiiristäsi ei tule kannustusta, pyri verkostoitumaan muiden samanhenkisten ihmisten kanssa esimerkiksi valmennuksissa ja verkostoitumistapahtumissa. Löydät varmasti elämääsi ihmisiä, jotka ymmärtävät tavoitteesi ja kannustavat sinua onnistumaan.

Taloudellinen tilanne

Mistä ihmeestä loihdin rahat ensimmäisen sijoitusasunnon ostoon? Tämä kysymys saattaa olla vahvasti mielessäsi, jos sinulla ei ole säästöjä tällä hetkellä. Monet lannistuvat asiaa miettiessään, koska sijoitusasunnolle vaadittu omarahoitusosuus tuntuu aivan liian kaukaiselta ajatukselta.

Jos olet nuori jasinulla ei ole vielä omistusasuntoa, yksi hyvä vaihtoehto päästäasunnon omistamisen ensimmäiselle portaalle on ostaa ensin itsellesiensiasunto, ennen kuin aloitat asuntosijoittamisen. Pankki voimyöntää ensiasunnon ostajalle lainaa 95 % asunnon arvosta. Loput 5% on katettava omilla säästöillä tai muilla vakuuksilla, kutenvanhempien kesämökillä tai asunnolla. Koska asunto toimiivakuutena vain 70 % asunnon arvosta, pankki tarvitsee vielä 25 %lisävakuuden. Hyvä uutinen on, että lisävakuudeksi ensiasunnonostajalle käyvät asuntolainan valtiontakaus tai pankin omamaksullinen luottotakaus.

Jos sinulla on jo asunto ja nyt haluat ostaa sijoitusasunnon, sinun kannattaa miettiä sitä, mistä haluat sijoitusasunnon ostaa ja millainen on taloudellinen tilanteesi.

Jos asut esim. Helsingissä, voi sinusta tuntua luonnolliselta katsoa ensimmäistä asuntoasi juuri tuosta kaupungista. Helsingin yksiöiden hinnat ovat säikähdyttävän korkealla tasolla ja lasket, että sinulla menisi ikuisuus vaadittavan käsirahan säästämiseksi. Muista kuitenkin, että ensimmäisen sijoitusasuntosi ei tarvitse olla Helsingin keskustan parhailta alueilta. Voit aivan hyvin valita alueen jostakin toisesta kaupungista, josta sijoitusasunnon saa edullisemmin ja paremmalla vuokratuotolla. Esimerkiksi, itse olemme ostaneet yhden edullisimmista ja parhaiten tuottavista sijoitusasunnoistamme Rovaniemen keskustasta noin 40 000 eurolla.

Lue artikkelini: Sijoitusasunnon valinta — prinssin seulomista sammakoiden joukosta

Kannustan sinua laskemaan auki tavoitteesi, jotta voit palastella sen helpommin pureksittaviin osiin. Esimerkissäni, jossa ostimme yksiön hintaan 40 000, tarvitsimme 15 % omarahoitusosuutta ja 15 % muita vakuuksia. Tarvitset siis tuon hintaiseen asuntoon käsirahaa vähintään 6000 euroa. Kun tiedät, että tämä on summa, joka sinun tulee säästää, voit tehdä itsellesi laskelman siitä, kuinka paljon voit säästää kuukaudessa ja kuinka pitkään tuon summan säästäminen vie. Selvitä myös oman asuntosi käytettävissä oleva vakuusarvo: kattaisiko se loput 6000 euroa? Jos ei, olisiko sinun mahdollista saada lopulle 6000 eurolle takuu esimerkiksi lähipiiristäsi? Esimerkiksi vanhempiesi mökki tai asunto voisi toimia takuuna. Yksi vaihtoehto on ostaa asunto kimpassa jonkun toisen kanssa, jolloin vaadittava rahoituskin puolittuu osaltasi.

On tärkeää muistaa, rahan puuttuminen ei ole este, vaan lähinnä hidaste. Kun teet suunnitelman säästöjesi kerryttämisestä, pääset pikkuhiljaa kohti tavoitettasi.

Epävakaa maailmantilanne

Maailmaon parhaillaan myllerryksessä ja monia pelottaa ottaa ensimmäisiäaskeleita sen vuoksi. Mielessäsi saattaa olla ajatus, että nyt onparempi odottaa muutama vuosi ja katsoa, mitä asuntojen hinnoilletapahtuu.

Itse en jäisi odottelemaan tässäkään tilanteessa, vaan etenen pitkän tähtäimen suunnitelmani mukaisesti. Koen, että sijoittamisen tyyleistä juuri asuntosijoittaminen on vakainta tilanteen vaihteluista huolimatta. Asuminen tarve ei vähene, koska ihmiset edelleen tarvitsevat koteja, joissa elää. Siksi on mielestäni parempi sijoittaa nyt, kuin jäädä odottelemaan muutamiksi vuoksiksi, toivoen hintojen laskua, jota ei välttämättä koskaan tapahdu. Jos odottelen pari vuotta, myös kaikki asunnon tuotot noilta vuosilta jäisivät saamatta.

Toki asuntoja valitessaan on tärkeää tiedostaa ja hallita asuntosijoittamisen riskit ja tehdä asuntovalinnat tiukkoihin kriteereihin perusteella. Kun esityön tekee hyvin, voi sijoituksensa kanssa nukkua yönsä suhteellisen rauhallisin mielin.

Lue artikkelini: Tiedosta ja hallitse asuntosijoittamisen riskit

Ready, set and .....ZzZzZ!

Osalla asuntosijoittajaksi haikailevista on vahva syy, lähipiiri kannustaa ja rahaakin löytyy, mutta silti haave jää toteutumatta: miksi? Koska hän ei ole koskaan päässyt ajatuksista tekoihin. Lopulta teot on tärkein elementti onnistumiseen. On parempi aloittaa ja tehdä jotain, kuin jäädä miettimään, opiskelemaan ja haikailemaan. Ota itseäsi niskasta kiinni ja tee ensimmäinen sijoituksesi. Ensimmäinen sijoituksesi tuskin tulee olemaan se parhain ja onnistunein, mutta se opettaa sinulle tärkeän prosessin ja rutiinit sijoitusasunnon etsimiseen, ostamiseen ja hallintaan. Kun olet tehnyt tämän kerran, seuraava kerta tulee olemaan paljon helpompaa, koska voit toistaa opittuja rutiineja ja ottaa opiksi aiemmin koetusta.

"Take massive action", sanoivat valmentajani asuntosijoituskurssin viimeisenä päivänä. Allekirjoitan tämän täysin: ilman toimintaa ei voi tulla tuloksia.

Lue artikkelini: Haaveena sijoitusasunto? Kymmenen askelta.

Haluatko pysyä kartalla Kasvussa-blogin uusimmista päivityksistä? Klikkaa itsesi blogin Instagram-tilin tai Facebook-sivun seuraajaksi jo tänään!

Huomioithan, että blogin tarkoituksena ei ole antaa sijoitussuosituksia tai -neuvoja. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Edellinen
Edellinen

Tee päätös yrittäjäksi ryhtymisestä tunteen sijaan järjellä

Seuraava
Seuraava

Tärkein sijoitus olet sinä - näin kehität omaa osaamistasi