Koska luet tätä, olet luultavasti kiinnostunut sijoittamisesta ja vaurastumisesta, mahtava homma!

Olen koonnut tähän kirjoitukseen asioita, joita mielestäni olisi hyvä pohtia ennen sijoittamisen aloittamista. Itselläni ainakin helpotti ensimmäisen sijoituspäätöksen tekemistä valtavasti, kun olin saanut selvitettyä omia ajatuksiani ja tavoitteitani sekä tietenkin päässyt tutummaksi perustermistön kanssa. Mikäli olet harrastanut sijoittamista jo pidemmän aikaa, ehkä voit kuitenkin löytää tästä kirjoituksesta jotain uusia näkökulmia omaan sijoitussuunnitelmaasi tai ainakin saada vahvistusta jo päätetylle strategialle.

Aloita kysymällä itseltäsi “miksi?”

Kuten kaikessa tekemisessä myös sijoittamisessa on hyvä pohtia kysymystä miksi. Mitkä ovat ne motiivit ja syyt, miksi haluaa sijoittaa. Tutkiessani aihetta huomasin, että syyt ovat yleensä aika itsestään selvät. Halutaan sijoittaa, koska halutaan vaurastua. Halutaan saada tuottoa säästöille, ja sijoittaminen nähdään yleensä tuottavampana tapana lisätä varallisuutta kuin pelkkä rahan tilillä makuuttaminen.

Myös juurisyytä vaurastumishinkuun on hyvä pohtia. Miksi halutaan vaurastua? Etsitäänkö taloudellisempaa tasapainoa, halutaanko lisätuloja, haaveillaanko leppoisammista eläkepäivistä, kesämökistä, ulkomaanmatkasta, lapsen taloudellisesta tukemisesta, palkkatöiden vähentämisestä ja vapaa-ajan lisäämisestä vai mistä?  

Käymäni ja sivusta seuraamani keskustelut osoittavat, että yleensä nämä juurisyyt ovat sellaisia, joissa haetaan elämään turvallisuutta, valinnanvapautta ja stressittömyyttä. Halutaan turvata tulevaisuutta ja luoda siihen taloudellista vakautta. Halutaan turvata perheen ja omien lapsien toimeentuloa myös taloudellisesti haastavimpina aikoina.

Motiivina voi olla myös halu vaikuttaa ja halu omistaa. Etenkin suoriin osakkeisiin sijoittamisessa saatetaan haluta tukea kiinnostavan tuntuista yritystä tai toimialaa. Usein myös se, että omistaa jonkin yhtiön osakkeita, lisää halua seurata aihepiiriä tarkemmin.

Aina kun epäröit, palaa tavoitteisiisi!

Kirjaa ylös itsellesi sinua motivoivia seikkoja. Vaikka se tuntuisi itsestään selvältä, on kuitenkin hyvä pysähtyä pohtimaan päätöksiään. Kun itse vastasin perusteellisesti kysymykseen miksi, sain vihdoin tehtyä päätöksen siitä, että aloitan sijoittamisen.

Ja kuten elämässä yleensä, myös vaurastumisen taipaleella saattaa tulla eteen heikkoja hetkiä, jolloin alkaa epäillä, onko sittenkään järkevä sijoittaa. Tällöin on hyvä kaivaa esiin muistiinpanonsa ja pysähtyä niiden äärelle pohtimaan, haluaako jatkaa valitsemallaan polulla. Voi olla myös helpompi pysyä päätöksessään, kun tavoite on kirjattu ylös selkeästi. Jos todella haluaa ostaa kesämökin tai tehdä maailmanympärysmatkan, niin jostain ne rahat on riivittävä kokoon.

Kysymys sinulle: millaisia tavoitteita ja haaveita sinulla on? Mitä varten haluat sijoittaa tai säästää?

Millainen on sijoitushorisonttisi?

Kun olet saanut tavoitteitasi hahmoteltua, niin seuraavana on hyvä pohtia sitä, missä ajassa haluat nämä asiat saavuttaa. Onko niin, että haluat toteuttaa vaikkapa haaveilemasi maailmanympärysmatkan muutaman vuoden sisällä, vai siintääkö haave omasta kesämökistä vasta eläkepäivillä, joihin voi olla vielä pitkä aika? Vai onko niin, että listalla on sekä näitä lyhyen aikavälin että pidemmän aikavälin tavoitteita? Vastaamalla tähän kysymykseen saat selville, mikä on sinun sijoitushorisonttisi.

Millainen sijoittaja olet?

Entäpä millaisena sijoittajana pidät itseäsi? Oletko varovainen ja haluat valita varmempia sijoituskohteita, vai uskallatko kokeilla vaihtoehtoja, joissa riski on suurempi? Entä minkä verran olet valmis käyttämään aikaasi sijoitustoimintaan? Tykkäätkö jo nyt seurata talousuutisia vai koetko, että ne ovat vihoviimeinen asia, johon aikaasi haluat käyttää? Haluatko saada jatkuvaa kassavirtaa sijoituksistasi jo heti alussa, vai riittääkö sinulle se, että saat tuotot käyttöösi vasta pidemmän ajan päästä, tai kun itse niin haluat?

Olipa vastauksesi yllä oleviin mitä tahansa, uskon että löydät sinulle sopivia sijoitusvaihtoehtoja.

Sijoitusneuvojen antaminen on luvanvaraista toimintaa, eikä tässä kirjoituksessani ole niitä missään nimessä tarkoitus jakaa. Koska olen kuitenkin saanut jonkin verran kyselyitä siitä, miten päästä alkuun tai mistä voisi lähteä opiskelemaan lisää, niin jaan oman näkemykseni aiheesta. Tässäpä siis lyhyt ja todella karkea yhteenveto suuntaviivoista, joita voi halutessaan hyödyntää.

Millainen sijoitustyyli sopisi sinulle?

Puhdas tilille säästäminen Jos tavoitteenasi on saada rahaa, jotta voit toteuttaa lyhyen ajan päässä olevan haaveen, voisiko ihan vain pelkkä vyön kiristäminen ja tilille säästäminen olla sopiva tapa?

Osakekauppa Jos tykkäät jo nyt seurata uutisia (etenkin talousuutisia) tai koet, että haluat ja jaksat ainakin jonkun verran kiinnostua niistä, voisiko suora osakekauppa olla sinun juttusi? Jos myös ajatus mahdollisista osingoista houkuttaa, voisiko osakesijoittaminen osinkoja maksavaan yritykseen olla harkitsemisen arvoinen juttu? Osakekauppaa voi tehdä melko passiivisesti, osta ja pidä- menetelmällä, tai vastavasti tehdä aktiivisempaa kauppaa eli treidausta.

Passiiviset rahastot Jos sijoitushorisonttisi on pitkä etkä halua seurata talousuutisia aktiivisesti, niin passiiviset indeksirahastot voivat olla aihe, jota kannattaa tutkia. Myös esimerkiksi ETF-rahastot ovat varteenotettava vaihtoehto, joista lisätietoa löydät täältä.

Asuntosijoittaminen Jos pidät ihmisistä ja sinulla on asunnon käsirahan verran sijoitettavaa varallisuutta tai vakuutta, voisiko asuntosijoittaminen olla sinulle sopiva vaihtoehto? Jos osaat ja tykkäät remontoida, niin ehkäpä huonokuntoisen asunnon ostaminen ja joko myyminen eteenpäin (eli filppaaminen) tai vuokraaminen voisi olla kiinnostava vaihtoehto? Tai jos tykkäät sisustaa ja sinulla on ylimääräistä aikaa ja energiaa, niin miltä tuntuisi kalustetun asunnon vuokraaminen ja esimerkiksi Airbnb-toiminnan aloittaminen? Asuntosijoittamisesta voit lukea täältä.

Tulojen lisääminen on myös sijoittamista. Silloin sijoitat aikaasi ja osaamistasi ja saat vastineeksi siitä rahaa. Lue Johannan kirjoitus tavoista ansaita sivutuloja.

Voit myös miettiä mitä tahansa aihetta, joka sinua kiinnostaa, ja tutkia, voisiko siinä piillä tapa ansaita rahaa. Lähde rohkeasti tutkimaan erilaisia vaihtoehtoja, niin varmasti löydät sieltä itsellesi sopivan tavan.

Kysymykset sijoittamisen aloittamiseen

  1. Miksi haluat sijoittaa, mitkä ovat omat tavoitteesi?
  2. Millainen on sijoitushorisonttisi?
  3. Millainen sijoittajatyyppi olet? Millaiset ajankäyttömahdollisuudet sinulla on?
  4. Haluatko tuloksia nopeasti vai hitaasti? Mikä on riskinsietokykysi?
  5. Millaisia sijoitusvaihtoehtoja on?
  6. Aloita!

+ 1 Oleellinen kysymys ennen aloittamista on se, minkä verran voit tai haluat sijoittaa. Tämä on sen verran laaja aihe, että puran sen erikseen omana kirjoituksenaan. Sitä odotellessa lueskele Rahamedian blogitekstejä ja kerää lisää inspiraatiota sijoittamiseen.

Onnea matkaan!

-Etta

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.