On olemassa lukematon määrä syitä sille, miksi ihmisen kannattaa aloittaa sijoittaminen. On kuitenkin vielä enemmän syitä ja perusteita sille, miksi juuri naisten tulee aloittaa sijoittaminen. Tästä on viime vuosina ”paasattu” mediassa kerran jos toisenkin, aiheesta on kirjoitettu kirjoja, blogitekstejä ja artikkeleita, mutta mielestäni aihe on edelleen ajankohtainen. Karu fakta on, että edelleen miehillä on suurempi omaisuus kuin naisilla, ja tämä aiheuttaa epätasa-arvoa sukupuolten välillä. Nordnetin* julkaisemien tilastojen mukaan naisten sijoitukset tuottavat keskimäärin paremmin kuin miesten, mutta määrällisesti miehet vievät kyllä voiton.

Olen erään suomalaisen pankin puhelinasiakaspalvelussa työskennellyt kohta kaksi vuotta. Tämä kaksi vuotta on avannut paljon silmiäni sille, minkälaisessa arjessa suomalaiset rahallisesti elävät. Ilokseni voin todeta, että enenevissä määrin tulee soittoja naisilta, joilla joko on jo sijoituksia, tai he haluavat aloittaa sen, ja siinä sitten tehdään kuukausisäästösuunnitelmaa rahastoon tai availlaan arvo-osuustiliä. Monet kertovat jännittävänsä asiaa, mikä on ihan luonnollista, mutta käymme yhdessä läpi miten homma toimii, ja lopuksi onnittelen heitä hyvästä päätöksestä. On hienoa huomata, miten monen itsevarmuus asiaa kohtaan nousee puhelun aikana, ja puhelun päättyessä moni puhkuu intoa ja helpotusta tehtyään päätöksen aloittamisesta. Siitä tulee itsellekin hyvä fiilis.

”Ja mikä parasta, oma itsevarmuus, turvallisuuden tunne ja hallinnan tunne kasvavat säästämisen myötä, eikä sitä kukaan voi sen jälkeen ottaa pois.”

Mutta edelleen on liian monta, jotka eivät tätä tee. He eivät joko pysty, halua tai uskalla. Edelleen näkee pariskuntia, joissa miespuolisella henkilöllä on kymppitonnien, ellei satojen tuhansien eurojen säästöt, mutta naisella ei muuta kuin yhteinen asuntolaina (pahimmassa tapauksessa laina on miehen nimissä, mutta nainen lyhentää sitä). Edelleen juttelen välillä naisten kanssa siitä, miten heillä on oikeus avata oma tili tai tilata uusi kortti ilman miehen suostumusta. Tulee vastaan naisia, jotka kertovat harkinneensa säästämistä, mutta mies on sanonut sen olevan typerää, ja eivät sitä siksi aloita. Tulee vastaan naisia, jotka uskovat olevansa yksinkertaisesti liian tyhmiä, ja siksi jättävät mielellään raha-asioiden hoitamisen miehelle. Eniten silti surettaa ne tarinat, joissa nainen kertoo elävänsä onnettomassa tai jopa väkivaltaisessa parisuhteessa, mutta ei voi lähteä, koska ei omasta mielestään pärjäisi taloudellisesti miehen huolehdittua siihen saakka kaikesta rahaan liittyvästä.

Niin kauan kuin yksikin ylläolevasta tapahtuu, tulee naisten sijoittamisesta pauhata. Se tunne mikä tulee, kun huomaakin pärjäävänsä ja osaavansa ihan itse, on aivan huikea. Kun on koko elämänsä luullut olevansa mahdoton säästäjä, ja saakin sen 15 euroa yhtäkkiä sinne rahastoon, tai kun huomaa, että voikin itse päättää omista rahoistaan.. Sitä tunnetta ei voita kyllä mikään. Ja mikä parasta, oma itsevarmuus, turvallisuuden tunne ja hallinnan tunne kasvavat säästämisen myötä, eikä sitä kukaan voi sen jälkeen ottaa pois. Kaikista tärkeintä ja samalla vaikeinta sijoittamisessa on sen aloittaminen. Mutta kun sen askeleen on ottanut, on askeleen lähempänä omaa taloudellista rauhaa.

*Lähde: https://blogi.nordnet.fi/naiset-miehia-parempia-osakepoimijoita/