Jos olet missä tahansa sijoitusryhmässä mukana, et ole voinut olla törmäämättä sanaan Nordnet. Monille niin tuttu, mutta silti monille vielä täysin vieras. Omissa blogiteksteissäni olen useasti itsekin maininnut Nordnetin perehtymättä siihen sen syvällisemmin lisää. Niinpä päätin, että on aika kertoa enemmän, mikä se Nordnet oikein on ja miksi sijoitan rahojani sitä kautta.

Kerron myös

  • millainen on sijoitusfilosofiani
  • kenelle Nordnet mielestäni sopii
  • miten sijoittamisessa voi päästä alkuun

Voisiko Nordnet mahdollisesti olla kanava sinunkin vaurastumisellesi?

Alla myös haastattelu, jossa Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen pääsi kertomaan enemmän mikä oikein on Nordnet ja miksi yli 200 000 suomalaista sijoittajaa on valinnut juuri heidät. Pohdimme myös mitkä ovat aloittelevan sijoittajan suurimmat virheet ja miten naisten kiinnostus sijoittamista kohtaan on kasvanut. Haastattelu on kuvattu 11/2018.

 

 

 0:30 Mikä on Nordnet 1:30 Miksi jo 200 000 suomalaista sijoittaa on valinnut Nordnetin 5:20 Miten naisten kasvanut kiinnostus sijoittamista kohtaan näkyy Nordnetillä 8:30 Aloittelevan sijoittajan suurimmat virheet 11:20 Miten Nordnetillä on reagoitu vastuullisen sijoittamisen kiinnostuksen kasvuun 11:55 Mitä mieltä Suvi on tämän hetken markkinatilanteesta 16:50 Nordnetin sosiaalinen sijoitusverkosto Shareville

Haastattelu kuvattu 11/2018

 

 

*Nordnetin asiakkaaksi pääset rekisteröitymään tästä

Mielestäni sijoittamisessa tärkeintä on turvan luominen

Puhun sijoittamisesta, koska sijoitan rahojani pörssiin sekä asunto-osakkeisiin, missä on aina riskinsä. Samasta asiasta jotkut puhuvat sanalla säästäminen. Sanasta ei kannata hämääntyä, sillä molemmilla tarkoitetaan pitkälti samaa asiaa. Laitetaan rahaa jonnekin, missä sen arvo kasvaa ja luo meille turvallisuuden tunnetta.

Jokainen sijoittaa varmasti erinäisistä syistä, mutta useimpia uskon yhdistävän halu luoda turvaa. Haluamme sijoittaa turvataksemme taloudellisen tilanteen tulevaisuudessa ja ehkä jopa parantaaksemme sitä. Minulle sijoittamisen aloittaminen on tuonut nimenomaan turvallisuuden tunnetta, vienyt pois rahastressiä ja kasvattanut itsevarmuutta.

Joten jos voit parantaa taloudellista hyvinvointiasi esimerkiksi sijoittamalla 50 euroa kuukaudessa, miksi et tekisi niin? Jo pienikin summa kuukaudessa voi tuoda tunteen, että oma talous on hallinnassa ja auttaa vähentämään stressiä, kun säästöjä alkaa kertyä.

Miksi valitsin Nordnetin kivijalkapankin sijaan?

*Nordnetistä kuulin ensimmäisen kerran reilut kaksi vuotta sitten, kun aloin käydä varallisuusvalmennuksissa. Siihen asti olin sijoittanut pankin omaan rahastoon, jossa oli korkeat kulut ja siksi myös matala tuotto.

Päädyin Nordnetiin siis oikeastaan suosittelujen kautta. Olin halukas oppimaan sijoittamaan rahani itse sen sijaan, että antaisin pankin hoitaa sen puolestani. Olin oppinut, että usein pankkien rahastoissa on korkeat kulut ja että voisin säästää hyvin rahaa, kun oppisin itse sijoittamaan.

Nordnet on nimenomaan olemassa sijoittajia varten, ja se on heidän ydinliiketoimintaansa toisin kuin pankin. Tämä on myös yksi syy, miksi ajattelin Nordnetin palvelevan paremmin minua sijoittajana.

Lisäksi Nordnetin sivuilta löytyy paljon tietoa sijoittamisesta, muun muassa loistava blogi ja podcastit. Nordnetin asiakaspalvelu on myös osoittautunut loistavaksi avuksi, jos en ole onnistunut löytämään kaipaamaani tietoa heidän sivuiltaan. Mainittakoon, että olen välillä melko laiska etsimään tietoa, joten soitan herkästi asiakaspalveluun.

Nämä asiat ovat vakuuttaneet minut siitä, että Nordnet on nimenomaan sijoittajia varten ja että heidän kauttaan minulla on mahdollisuus oppia enemmän sijoittamisesta kuin pankin avulla.

Nordnet on helppo ja vaivaton käyttää

Nordnet on helppo ja vaivaton käyttää… kunhan olet ensin käyttänyt sitä jonkin aikaa. Alkuun yleisilme ja vaikutelma saattaa olla sekava, hankala ja monimutkainen, mutta älä anna sen lannistaa.

Parhaimmillaan käyt Nordnetin sivuilla kerran rekisteröitymässä ja teet samalla kertaa kuukausisäästösopimuksen, jonka jälkeen automatisoitu järjestelmä hoitaa sijoittamisen puolestasi ennalta sovittuihin kohteisiin. Tämän jälkeen voit vaikka vain kerran vuodessa käydä katsomassa mihin suuntaan sijoituksesi on kehittynyt. Helppoa ja vaivatonta.

Nordnetin kautta sinun on helppo tehdä kuukausisäästösopimus joko rahastoihin tai ETF:iin. Rahastoihin pääset kiinni jo 15 eurolla kuussa.

Lisäksi löydät esimerkkisalkkuja tai voit saada digineuvontaa rekisteröidyttyäsi, mikäli sinun on yksin vaikea valita mihin haluat sijoittaa. Nordnet on kyllä tehnyt kaikkensa madaltaakseen kynnystä aloittaa sijoittaminen ja päästä alkuun.

Oma sijoitusfilosofiani

Oma sijoitusfilosofiani on selkeä. Sijoitan kuukausittain matalakuluisiin ETF:iin. Sijoitan sellaisen summan, jonka puuttuminen ei vaikuta elämänlaatuuni. Toisin sanoen, en edes huomaa, kun raha kerran kuussa siirtyy Nordnetiin, enkä haikaile sen perään. Sijoitan sellaista rahaa, jota en tarvitse jos esimerkiksi pesukone hajoaa.

En halua, että elämäni pyörii sijoittamisen ympärillä, vaikka aiheesta olenkin kiinnostunut. Tämän takia haluan sijoittamisen olevan mahdollisimman yksinkertaista ja vaivatonta.

En siis sijoita yksittäisiin osakkeisiin, vaan sen sijaan sijoitan kuukausittain ETF:iin. En hetkahda, vaikka kurssit olisivat laskussa, vaan ostan samaan tahtiin. Sijoittamisen aikajänteeni on kymmeniä vuosia, joten nousuja ja laskuja ehtii vielä tulla useita.

Aloitin sijoittamisen Nordnetin kautta vuoden 2018 toukokuussa. Viime vuoden sijoitin indeksirahastoihin. Tämän vuoden alussa siirryin kuitenkin sijoittamaan vastuullisen sijoittamisen kriteerit täyttäviin ETF:iin. Vastuullisesti sijoittamisesta löydät lisää tietoa Nordnetin blogista ja podcasteista. Tulen kirjoittamaan vastuullisesta sijoittamisesta myöhemmin oman blogipostauksen.

Sijoitan ETF:iin niiden matalien kulujen takia. Kulut saavat olla maksimissaan 0,6 %, mutta mielellään 0,3 %. Tarkoitukseni on sijoittaa näihin seuraavat 20-30 vuotta, joten aikajänne on pitkä. Haluan sijoittamisen olevan yksinkertaista, joten siksi olen valinnut tämän tien.

Valitsemalleni sijoitusstategialle olen saanut myös vahvistusta lukemalla Markku Erolan kirjan Paras sijoitus sekä haastattelemalla Nordnetin talousasiantuntijaa Martin Paasia. 

Kenelle Nordnet sopii?

*Nordnet sopii mielestäni kaikille, joita kiinnostaa sijoittaa ja joilla on kuukaudessa vähintään 15 euroa ylimääräistä sijoitettavaksi. Lisäksi Nordnet on erityisesti silloin loistava paikka, jos on halukas oppimaan sijoittamisesta ja haluaa itse hoitaa rahojansa pankin sijaan.

Ymmärtääkseni moni suomalainen sijoittaa rahojaan pankkien kautta sen suuremmin ymmärtämättä, mihin he sijoittavat tai millaisia kuluja he tästä lystistä maksavat. Itsekin annoin rahani ennen pankin hoidettavaksi, kunnes kiinnostuin sijoittamisesta.

Aikaisemmin en tajunnut, miten suuri merkitys yli kahden prosentin hoitokuluilla olisi tuotto-odotukseen. Tämän ymmärrettyäni kiinnostuin itse hoitamaan sijoituksiani. Seuraava esimerkki auttoi minua hahmottamaan miten suuri merkitys muutamalla prosentilla on lopputuloksen kannalta.

  1. Sijoitat 200 euroa kuukaudessa 30 vuoden ajan aktiivisesti hoidettuihin rahastoihin, joissa tuotto odotus on 7,3 %, mutta kulujen jälkeen tuotto tippuu 5 %:iin . Lopputulos 167 145 €
  2. Sijoitat 200 euroa kuukaudessa 30 vuoden ajan matalakuluisiin indeksirahastoihin, joissa tuotto on 7,3 % ja kulujen jälkeen tuotto 7 %. Lopputulos 245 417 €

Ero näiden kahden rahaston välillä on 78 272 euroa.  Suosittelen siis ottamaan selvää millaiset kulut ovat rahastossa johon sijoitat. Esimerkit ovat laskettu Nordnetin säästölaskurilla.

Näin aloitat sijoittamisen

Ensimmäinen askel sijoittamisen aloittamisessa on miettiä, kuinka paljon olet halukas sijoittamaan. Tämän jälkeen tarkista oman taloutesi luvut ja mieti onko tämä mahdollista.

Sijoittamisen aloittamisessa ei kannata tehdä sitä samaa virhettä, jonka moni tekee aloittaessaan laihduttamisen. Laihduttaminen aloitetaan niin, että ruokavalioon tehdään täys muutos kerralla, ostetaan kuntosalijäsenyys ja ruvetaan treenaamaan kuusi kertaa viikossa. Todellisuudessa alkuun olisi riittänyt se, että aloittaisi aamupalan syömisen ja kävelisi työpaikalle autolla ajamisen sijaan. Älä siis ahnehdi liikaa kerralla.

Mieti siis sellainen summa, jonka voit sijoittaa ilman että sen puuttuminen vaikuttaa elämänlaatuusi. *Tämän jälkeen luo tunnukset Nordnettiin tai ota yhteyttä esimerkiksi pankkineuvojaasi ja tee kuukausisäästösopimus.

Älä siis vain tyydy haaveilemaan vaan muista myös toimia.

  • Johanna

*Osa tällä sivuilla olevista linkeistä on affiliatelinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa tutustua sivustoon. Mikäli päädyt rekisteröitymään Nordnetin asiakkaaksi, saan siitä komission.