Sain kunnian tulla haastateltavaksi tämän viikon (nro 31) Talouselämän ’Mihin sijoitit viimeksi?’- palstalle, jota (pörssi)toimittaja Merja Saarinen toimittaa. Lyhyessä jutussa mainitsin, että olen hieman lähtenyt laajentamaan omaa sijoitusstrategiaani ja etsimään potentiaalisia kohteita myös Helsingin päälistan ulkopuolelta. Paljoa siinä lyhyessä jutussa ei ennättänyt omia valintojaan perustelemaan, joten tässä blogissa avaan hieman tarkemmin haastattelussa esiin nostamiani valintoja koskien viimeisempiä sijoituksiani sekä näkemyksiä tulevasta.

FIRST NORTH LISTALTA AVIDLY

Heille, jotka eivät niin ole perehtyneet First North-markkinapaikkaan, niin nopea briiffaus. Eli, First North on vaihtoehtoinen markkinapaikka Pohjoismaissa toimiville pienemmille yrityksille. Kyseessä on eräänlainen pörssin esikoulu, sillä osa listatuista yrityksistä saattaa kasvaa ’oikeiksi’ pörssiyhtiöksi. Tällä hetkellä kaupankäynnin kohteena on reilut 30 yritystä, ja Firsth Northista päälistalle on siirtynyt –muistaakseni noin 7-8 yhtiötä, viimeisen taitaa olla touko-kesäkuussa kuussa siirtynyt Verkkokauppa.com. Muita First Northin kautta päälistalle ponnistaneita on mm. Suomen Hoivatilat, Robit, Siili Solutions, Taaleri ja Talenom.

Varmastikin moni First North-listalla oleviin yrityksiin sijoittava haluaa päästä mukaan lupaavan yrityksen kasvutarinaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja tätä toivoo saavansa kovia tuottoja. Hyvä pitää kuitenkin taas mielessä, että usein kovempien tuotto-odotusten rinnalla kulkee myös suuremmat riskit!!

Itse siis sijoitin viime kuussa tosiaan Avidlyyn. Avidly on suomalainen markkinoinnin palvelutoimisto, joka toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Viime vuonna yhtiö julkaisi kunniahimoisen viisivuotiskasvustrategian, jossa vuosittain tavoitellaan yli 40 prosentin kokonaiskasvua ja yli 100 miljoonan euron liikevaihto tulisi saavuttaa vuoteen 2024 mennessä. Oma kiinnostukseni heräsi toisen vuosineljänneksen tulosraportoinnin jälkeen, kun bongasin yhtiön antaneen lupauksia herättävän Q2 tuloksen onnistuen haasteellisena koronakeväänä kasvattamaan liikevaihtoaan. Viime vuoden loppupuolella yhtiö antoi negatiivisen tulosvaroituksen, joten käänne positiivisen on hyvä saavutus. Heti tulospäivänä, ja sen jälkeen, osake oli pienessä nousussa, mutta nyt se on tasaantunut.  Itse koitan tässä ’kyydissä’ olla nyt mukana pidempiaikaisesti ja sitä kautta seurailla miten yhtiön liiketoiminta kehittyy, toivottavasti myös osake lähtisi jossain vaiheessa nousuun.  

Ylipäätänsä, itse näin kasvuyrittäjyyttä tutkivana henkilönä koen erittäin mielenkiintoiseksi seurata näitä First North-yritysten kasvutarinoita, ja miten ne onnistunut toteuttamaan strategioitaan.  

OSINKOARISTOKRAATTI AT&T JENKKIPÖRSSISTÄ

Toinen viimeaikainen sijoitukseni oli AT&T. Eli perinteinen osinkoaristokraatti jenkkipörssistä. Aiemmassa kirjoituksessa olenkin kertonut näistä osinkoaristokraateista.

AT&T valintaan oli kaksi keskeistä syytä. Ensinnäkin, halusin saada salkkuuni jonkin perinteisen osinkoaristokraatin. AT&T on kasvattanut osinkoaan jo yli 35 vuoden ajan, ja analyysieni mukaan on olettavaa, että tämä tulee jatkumaan. Toisaalta, viime vuosien aikana yhtiö on tehnyt erittäin merkittäviä yrityskauppoja, mm. ostanut DirectTV:n ja WarnerMedian (ent. TimeWarner). Nämä kaupat ovat luonnollisesti lisänneet yhtiön velkaantuneisuutta huomattavasti, mutta yhtiöltä on miljardien dollarien edestä vapaata kassavirtaa, joka lukemani mukaan, tulisi taata, että osingonmaksu säilyy turvattuna samalla kuin yhtiö lyhentää velkojaan.

Toinen keskeinen syy oli itse toimiala. Itse en juurikaan nykyään enää edes seuraa Tv:tä, en ole koskaan katsonut mitään Neflixistä yms., mutta koen, että on hyvä seurata aktiivisesti myös itselle ei-niin kiinnostavia aloja. Joten ’omistajana oleminen’ tällaisessa yrityksessä pakottaa seuraamaan alaa ja yrityksen toimintaympäristöä. Kasvumahdollisuuksia uskon olevan paljon, sillä WarnerMedia-kaupan myötä tämä telejätti sai lukemattomia uusia liiketoimintoja, kuten kaapelitelevisioverkko ja suoratoistopalvelu HBO:n sekä uutistarjontaa esittävän kaapelitelevisioyhtiön CNN:n ja jättimäisen elokuvastudion. Mielenkiitoista on myös se, että yhtiö pyrkii kasvattamaan toimintaansa Latinalaisessa Amerikassa ja tätäkin prosessia on mielenkiintoista seurata.

Tietenkin täytyy myös aina katsoa joitain taloudellisia avainlukuja. AT&T:n p/e luku on suhteellisen matalalla, 8,5 verrattuna moneen muuhun (jenkki)osakkeeseen. Toisaalta, osakehan ei ole ollut nyt minkäänlaisessa nousurallissa, itse asiassa on hieman laskenutkin elo-syyskuun aikana. Toisaalta tämä vaikutti siihen, että osake oli hinnoissa, että myös minulla oli mahdollisuus sitä hieman tankata.

MITÄ SEURAAVAKSI?

Talouselämän artikkelissa myös kysyttiin mitä minulla on nyt mahdollisesti suunnitteilla.  Siinä sitten vastasin Huhtamäen, Keskon ja Valmetin – kyllä koen kaikki edelliset mielenkiintoiseksi ja jos tulevat ’sopiviin hintoihin’, niin voin harkita ostoa, katsotaan toteutuuko tänä vuonna, voi olla ettei.

Lyhyet perustelut edellisiin potentiaalisiin yhtiövalintoihin: Kesko kiinnostaa, sillä se on todella hyvin onnistunut kasvustrategiassaan, erityisesti Norjassa, ja toisaalta, vaikuttaisi, että tämä koronaepidemia on tuonut hyvää boostia sen päivittäistavarakauppaan. Toisaalta, Kesko on jo pitkään ottanut toiminnassaan huomioon yhteiskuntavastuun, itse asiassa, mielestäni on uranuurtajia tässä Suomessa. Huhtamäen ja Valmetin kasvumahdollisuudet näen myös (pitkällä) tähtäimellä vakaina, sillä molemmat tarjoavat ratkaisuja globaaleihin megatrendeihin loppukuluttajan tarpeita silmällä pitäen; biopohjaisten (pakkaus- ja kartonkin) materiaalit sekä kasvava kysyntä kehittyvillä markkinoilla. Kaikki kolme edellä mainittua yritystä toimivat myös toimialoilla, jonka mielestäni tunnen hyvin ja tätä sekä toimialaa että itse yritysten liiketoimintaa on helpompi näin yksityissijoittajana ymmärtää.

Lisäksi edelleen katson First North-listaa ja josko siellä olisi, tai listautuisi, mielenkiintoisia kasvuyrityksiä, joilla olisi realistiset edellytykset menestyä. Ja mites, olisiko sinulla ehdottaa antaa hyviä ehdotuksia?

**

Ps. Tulehan seuraamaan Facebook-sivujani, jossa jaan ajoittain reaaliaikaista infoa markkinoihin, yrityksiin ja osakesijoittamiseen liittyen.