Nyt eletään jo elokuuta. Parin viime viikon aikana en päässyt kirjoittamaan markkinakatsausta osin loman takia ja osin johtuen, että olen siitä, että olen siirtynyt bloggaamaan nyt tänne Rahamedian alustalle!  Kunhan tässä taas saa ’arjen käyntiin’ ja tekniset asiat kuntoon, niin kirjoituksia tulee varmasti useammin. Kiva päästä ’virallisesti’ mukaan tähän Rahamedian porukkaan! Mutta sitten itse asiaan!

Nyt tätä heinä-elokuun vaihdetta ovat hallinneet yritysten toisen vuosineljänneksen tulosjulkaisut, jotka jatkuvat vielä elokuun puoliväliin saakka. Tässä muutama nosto niistä.

Q2- JENKKIEN YRITYKSET TARJONNEET KESKIMÄÄRIN ODOTUKSIA PAREMPIA TULOKSIA

Kovin yksityiskohtaisesti en eri yritysten tuloksia jenkkien markkinoilla seurannut. Toki on tullut huomioitua FAANG-yhtiöiden varsinaiset ’monsteritulokset’, esimerkiksi Applen liikevaihto kasvoi noin 11 prosenttia. Nämä vahvat yhtiöt ovat sitten vetäneet teknologiapainotteisin Nasdaq-indeksin huippulukemiin.

Kaiken kaikkiaan, ymmärtääkseni jenkeissäkin (tähän mennessä tuloksensa julkistaneista) noin 80 prosenttia on raportoinut odotuksia parempia tuloksia mitä odotettiin . Ns. It-puoli tietty suurin voittaja ja hieman haasteita on nähnyt energiapuolella (vähentynyt kysyntä, öljykriisi) ja esimerkiksi matkailusektorilla. Kokonaisuudessaan S&P 500-indeksin yhtiöiden tulokset ovat kuitenkin noin ”pakkasen” ja vielä on tuloksia julkistamatta.

UNIPERIN OSAVUOSIKATSAUS – NOSTI LOPPUVUODEN TULOSNÄKYMIÄÄN

Uniper raportoi voimakkaasta tuloskasvusta ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Edellisen vertailukauden  (1-6/2019) tuloksesta 308milj. tulos kasvoi 691milj. euroon.  Yhtiö kertoi kasvun johtuvan nimenomaan kaasuliiketoiminnan onnistuneesta tuloksesta. Hyvän tulosraportoinnin johdosta yhtiö nosti koko ohjeistustaan tälle vuodelle.

Ja syy miksi tämä tulos on mielenkiintoinen, johtuu tietenkin siitä, että suomalaisen kansankapitalismin suosikkiyhtiö Fortum on Uniperin enemmistöomistaja. Tiistaina (11.8) Fortumin osake olikin hyvässä nousussa. Fortum julkistaa oman osavuosikatsauksensa 19.8.

ORION EI SAAVUTTANYT TAVOITTEITAAN LÄÄKETUTKIMUKSESSAAN

Orionin tämä vuosi on ollut vahva, sillä yhtiö on antanut jo kaksi positiivista tulosvaroitusta. Nyt meni kuitenkin hieman ’hyytyi’, sillä kehittelyn alla oleva lääke ei saavuttanut sille asetettuja tavoitteita (menemättä itse lääkkeen yksityiskohtiin, joista mahdollista lukea mediasta, kyseessä oli ’suun kautta annosteltavan levosimendaani, jota kehitettiin ALS-potilaiden hoitoon). Orion on ollut korkealla myös eri ’tulevaisuuden menestyjät’ veikkauksissa. Lääkkeiden kehitys on kuitenkin erittäin hidas prosessi ja pääomaa sitova prosessi, Inderes kertoi yhtiön sijoittaneen kyseisen lääkkeen kehittämiseen noin 60milj.e. kolmen vuoden aikana. Jos saavutettavia tuloksia ei saada, niin se vaikuttaa luonnollisesi yhtiön ennakoimiin tulevaisuuden tuotto-odotuksiin. Lääkeyhtiöiden menestymisen kannalta on tärkeää miten nämä työn alla olevat kehittämishankkeet onnistutaan lopulta kaupallistamaan.

Tämän uutisoinnin jälkeen Orionin osake oli pienessä laskusuunnassa käväisten jopa alle 38euron (toukokuu lopulla oli noin 47euroa), mutta nyt taas vaikuttaa pienoista nousua olevan. Yhtiön tämän vuoden tulos on kuitenkin vahva, joten ehkä tämä yhä osakkeen hintaa yhä suhteellisen korkealla sijoittajien keskuudessa,

NOKIALTA POSITIIVINEN TULOSVAROITUS Q2-TULOSJULKISTUKSEN YHTEYDESSÄ

Nokian tulosjulkaisu (31.7) oli yhtiön toimitusjohtajuuden jättäneen Raveev Surin viimeinen. Nokia ylitti analyytikkoennusteet tuloksellaan ja ylsi lähes vuoden takaiseen liiketulokseen (analyytikkojen ennusteet ka. 277milj.e., viime vuoden tulos 451milj.e., toteuma 423milj.e.). Oikaistu osakekohtainen tulos oli jo parempi kuin viime kaudella (nyt 0,06e, viime kaudelle 0,05e ja odotukset ka. 0,03). Samalla yhtiö paransi myös koko vuoden näkymiään arvioiden nyt osakekohtaisen tuloksen olevan 0,20-0,30e. Nokia raportoi kuitenkin myös ikävämmistä uutisista, sillä se odottaa menestyvänsä hieman heikommin kuin ensisijaiset kohdemarkkinansa ja liikevaihto Kiinassa laski useita kymmeniä prosentteja. Tämä oli kyllä mielenkiintoinen, sillä hieman ennakkoon tutkailin erityisesti Inderesin ennakko-odotuksia ja he ennakoivat jyrkkää pudotusta aiempaan vertailukauteen – osittain siitä syystä, että Nokia itse alkuvuonna hieman itse tästä varoitteli. Joten hyvin paljon meni pieleen, jonka myös analyytikot itse reilusti myönsivät.

TULEVIA OSAVUOSIKATSAUKSIA

Elokuussa yhtiöiden tulosjulkistuksen jatkuvat. Hyviä tuloksia varmasti tarjoaa Kamux ja Harvia (13.8), ja kansankapitalismin suosikkiosake Fortum raportoi oman tuloksensa 19.8 uuden toimitusjohtajan johdolla. Vaikka monesti sanotaan, että elokuu on hiljainen, niin kyllä markkinoilla säpinää riittää!!

Ps. Haluatko pysyä kartalla Sijoittajaleidi-blogin uusimmista päivityksistä? Klikkaa itsesi Sijoittajaleidin Facebook-sivun seuraajaksi, siellä jaan myös ‘reaaliaikaisia’ markkinauutisia!