En ole tainnut koskaan olla töissä kuukausipalkalla, enkä koskaan ole tehnyt vain yhtä työtä kerralla. Olen aina ollut samaan aikaan töissä useammassa paikassa, toiminut sivutoimisena yrittäjänä tai ansainnut vuokratuloja. Minuun on siis iskostunut ajatus, että tuloja voi tulla monesta eri paikasta.

Olen kuitenkin huomannut monien muiden mielien rajoittuvan vain siihen kuukausipalkkaan. Ei nähdä mahdollisuuksia ansaita lisää rahaa, vaan ajatellaan, että tähän työhön olen kouluttautunut ja tätä nyt teen seuraavat 20-40 vuotta. Kuitenkin samaan aikaan olisi halua tienata enemmän, jotta voisi mahdollisesti sijoittaa ja nauttia elämästä enemmän. Ajattelin siksi kirjoittaa ajatuksiani aiheesta, jos se vaikka auttaisi näkemään mahdollisuuksia lisätulojen hankkimiseen 

Älä laita kaikkia munia yhteen koriin

Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Tämä pätee niin sijoittamisessa kuin myös rahan ansaitsemisessa. Ei kannata sijoittaa vain asuntoihin, vaan sen lisäksi kannattaa sijoittaa myös muihin omaisuuslajeihin. Tai jos sijoitat osakkeisiin, ei kannata ostaa vain yhden yrityksen osakkeita, vaan hajauttaa eri yrityksiin.

Tulojen tullessa useammasta eri lähteestä et ole täysin riippuvainen siitä yhdestä tulosta. Tämä luo mielestäni turvan tunnetta, koska irtisanominen työpaikalta on aina mahdollista. Olin itse esimerkiksi osa-aikaisena töissä kenkäliikkeessä opiskelujen ohella. Yhtenä päivänä sain kuulla, että koko ketju lopetetaan Suomesta ja sopimukseni irtisanotaan. Onneksi ansaitsin jo silloin tuloja verkostomarkkinoinnin kautta, eikä irtisanominen aiheuttanut stressiä, koska tiesin pärjääväni, vaikken heti löytäisi uutta työpaikkaa.

Usean tulolähteen tuoma vapaus

Kuvitellaan tilanne, jossa teet kuukausipalkalla täysipäiväistä viikkoa, mutta kaipaisit lisää rahaa. Mitä jos hankkisit toisen tulolähteen, joka toisi sinulle lisätuloja? Näiden lisätulojen ansiosta voisit mahdollisesti vähentää työtuntejasi viettääksesi enemmän aikaa perheesi kanssa. Tai ehkäpä haluaisit matkustaa enemmän.

Olen aina nähnyt mahdollisuuden vapaampaan elämään, kun tuloja tulee useammasta eri lähteestä. Silloin olen voinut pitää helpommin lomaa ja vapaata, koska en ole sitoutunut olemaan töissä täyttä viikkoa. Lomat ja ylimääräiset vapaat eivät ole rasittaneet talouttani, koska tuloja on tullut useasta eri paikasta.

Jos olisin vakituisessa työssä kuukausipalkalla ilman lisätuloja, niin ekstra loman ottaminen näkyisi välittömästi tulotasossani tai sitten odottaisin sitä neljän viikon kesälomaa kuin kuuta nousevaa. Tämän takia koen vapauden tunnetta, kun tuloja tulee useammasta paikasta.

Vaihtoehtoja lisätulojen hankkimiseen

Kaikille ei sovi samanlainen elämäntyyli, enkä tässä haluakaan kenellekään tuputtaa ajatusta tietynlaisesta elämästä. Haluan kuitenkin kirjoittaa vaihtoehdoista herättääkseni ajatuksia ja tuodakseni esille erilaista elämäntyyliä.

Olemme tottuneet siihen, että opiskelemme itsellemme ammatin ja sen jälkeen siirrymme usein tekemään muille töitä. Tässä vaihtoehdossa ei ole mitään vikaa, ja moni löytääkin unelmiensa työn. On kuitenkin myös monia, jotka eivät löydä omaa intohimoaan työn parista tai jotka painivat rahan puutteen kanssa. Heitä haluankin rohkaista näkemään mahdollisuuksia työllistää itsensä sivutoimisena yrittäjänä tai esimerkiksi ansaita lisätuloja toisen työn parissa.

Lisätyö

Itse olen aina ottanut vastaan jos milloin minkäkinlaista työtä. Parhaimmillaan olen tehnyt samaan aikaan kolmeen eri yritykseen tuntityöläisenä töitä. Kuitenkin yksi sivutyö on pysynyt jo kymmenen vuoden ajan. Käyn siivoamassa erään yrityksen toimistoa kerran viikossa, ja tästä lystistä minulle maksetaan 200 euroa kuukaudessa.

Halutessasi pientä lisätuloa kannattaa miettiä, olisiko mahdollista saada jostain pieni sivutyö, jonka tulot voisit vaikka sijoittaa ja nauttia niiden tuomasta hedelmästä myöhemmin.

Myyntityö: provisiomyynti, suoramyynti tai verkostomarkkinointi

Myyntityötä voi tehdä provisiopalkalla ja tienata hyvinkin. Voit joko siirtyä kokonaan tekemään provisiolla myyntityötä, jolloin palkkakattoa ei ole ja usein oman työajan voi vapaasti määritellä. Useissa paikoissa sitä voi tehdä myös osa-aikaisena. Itse olen ollut täysipäiväisenä myyjänä provisio palkalla sekä tehnyt sitä osa-aikaisena.

Myyntityötä voi tehdä myös suoramyynnin tai verkostomarkkinoinnin parissa. Näitäkin molempia olen tehnyt ja verkostomarkkinointia teen edelleen. Miksi suosin verkostomarkkinointia enemmän kuin esimerkiksi provisiopalkkaista myyntiä? Verkostomarkkinoinnilla voi rakentaa passiivista tulovirtaa toisin kuin provisiopalkalla.

Provisiopalkkaisessa työssä aloitat yleensä joka kuukausi niin sanotusti nollasta. Eli jos et tee töitä, ei tule rahaakaan. Verkostomarkkinoinnissa voit puolestaan rakentaa ajan kanssa verkoston, joka pyörii ilman sen aktiivista hoitamista joka päivä tai edes joka viikko. Toki siinäkin tulot kasvavat mitä enemmän teet töitä sen eteen. Itse teen verkostomarkkinointia jo kuudetta vuotta sivutyönä ja yli neljän vuoden ajan se on tuottanut minulle kuukausittain 1000 eurosta parhaimmillaan 2500 euroon.

Sivutoiminen yrittäjyys

Sivutoiminen yrittäjyys on mielestäni loistava tapa tienata rahaa. Yrittäjyydestä on minusta Suomessa luotu negatiivinen kuva, vaikka sen sijaan se pitäisi nähdä mahdollisuutena luoda oman näköinen elämä ilman tulorajaa.

Moni lähtee yrittäjäksi saadakseen itse päättää omasta ajastaan, ollakseen oman elämänsä herra. Moni yksinyrittäjistä on kuitenkin yrittäjänä sellaisella alalla, että jos et ole töissä, et myöskään ansaitse rahaa. Kyseessä on siis paikkaan sidottu yrittämisen muoto.

Jos haluat tehdä yrittäjänä hommia täysipäiväisen palkkatyön ohella, niin suosittelen yrittämisen muotoa, joka ei ole paikkaan sidottu. Tämä sen takia, että muuten tunnit loppuvat viikosta kesken ja uuvutat itsesi tekemällä kahta paikkaan sidottua työtä. Idea on tienata lisää rahaa ja saada vapautta, mutta se ei ole sen arvoista, jos poltat itsesi loppuun 

Koska aiheena on lisätulon hankkiminen, en nyt puhu yrittäjyydestä niin, että se olisi täysipäiväistä, vaan enemmänkin, että miten sen saa sopimaan täysipäiväisen tai sivutoimisen palkkatyön oheen. Nykyään sosiaalinen media ja ylipäätään internet tarjoavat vaikka kuinka paljon mahdollisuuksia tienata rahaa erilaisilla tavoilla.

Opettele kasvattamaan sosiaalisen median kanavaasi, jolloin voit saada yhteistyöehdotuksia eri yrityksiltä ja ansaita rahaa. Aloita kirjoittamaan blogia aiheesta, joka kiinnostaa sinua. Blogi on loistava tapa tienata lisätuloa, mutta sekin vaatii työtä ja opettelua. Näen siinä kuitenkin loistavan tavan ansaita passiivista tuloa sekä tehdä töitä mistä päin maailmaa tahansa.

Perusta verkkokauppa. Mieti mitkä tuotteet ovat sellaisia, joita sinä haluaisit myydä ja ala perehtymään verkkokaupan pyörittämiseen.

Hybridi- ja kevytyrittäjyys

Hybridiyrittäjyys on termi, joka tuli minulle viime viikolla ensimmäistä kertaa vastaan. Se on yleistyvä yrittämisen muoto ja tarkoittaa nimenomaan sellaista yrittäjyyttä, missä yhdistetään palkkatyö ja yrittäjyys. Ei siis tarvitse hypätä heti sataprosenttisesti mukaan yrittäjyyteen, vaan voi toimia yrittäjänä palkkatyön ohella.

Toinen vaihtoehto on kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjänä voit toimia yrittäjänä ja käyttää laskutuspalvelua apunasi. Niitä on nykyään jo useita, ja tarjonta kasvaa koko ajan. Tällaisessa yrittäjyyden muodossa voit parhaimmillaan tehdä ”yrittäjänä” hommia ilman y-tunnusta tai yrityksen perustamista. Mielestäni tämä on loistava tapa kokeilla yrittäjyyttä pienillä kuluilla ja riskillä. Financer comissa on hyvää asiaa kevytyrittäjyydestä ja laskutuspalveluista sekä pohdintaa siitä, kenelle kevytyrittäjyys sopii. Jos se siis kiinnostaa sinua, niin suosittelen lukemaan aiheesta lisää heidän sivuiltaan.

Pääomatulot

Lisätuloja voi hankkia myös pääomatulojen muodossa. Osakkeista maksetaan osinkoja ja sijoitusasunnoista ansaitsee vuokratuloja. Näiden tulojen kasvattaminen on useiden vuosien tai vuosikymmenien tulos, joten nopeaa tulojen kasvatusta on tällä saralla haastavampi toteuttaa.

Oma kokemus lisätuloista

Kuten alussa kerroin, en ole tehnyt päivääkään töitä kuukausipalkalla. En ole myöskään opiskellut itselleni ammattia. Sen sijaan olen tehnyt paljon töitä.

Tällä hetkellä ansaitsen rahaa verkostomarkkinoinnista, asuntosijoittamisesta, viikoittaisesta siivoustyöstäni sekä bloggaamisesta. Viime vuoden puolella olin lisäksi tuntityöläisenä kaupanalalla. Vuokratulot näyttelevät tällä hetkellä todella pientä roolia, koska suurin osa vuokratuloista menee sijoitusasuntojen lainojen lyhentämiseen. Asuntosijoittaminen onkin enemmän suunnitelma tulevaisuuden varalle.

Tämä elämäntyyli ei sovi kaikille, mutta uskon, että monelle voisi olla taloudellisesti helpottavaa saada jonkinlainen lisätulo työnsä ohelle. Toivottavasti kirjoitus herätti ajatuksia ja avarsi mieltä erilaisille mahdollisuuksille ansaita rahaa.