Suomalainen käyttää joulumenoihin keskimäärin 580 euroa. Nordean tekemän tutkimuksen mukaan joululahjoihin arvioidaan käytettävän keskimäärin 340 euroa per aikuinen ja muihin joulukuluihin 240 euroa.  

Miltä sinun mielestäsi luku vaikuttaa? Minun mielestäni aika suurelta summalta. Jos taloudessa on kaksi aikuista, jouluun uppoaisi yli tuhat euroa. Uskon, ettei joulumieli ole kiinni siitä, minkä verran rahaa on käytetty. Kuluja joulun viettämisestä kuitenkin väistämättä syntyy. Kokosin tähän kirjoitukseen asioita, joita itse olen käyttänyt karsiessani joulukuluja maltillisemmiksi.

Jouluun käytetyt rahat muodostuvat siis pääasiallisesti joululahjoista ja hieman pienempi osa muista joulukuluista. Muut joulukulut muodostuvat pääsääntöisesti jouluruoista. Se, minkä verran saa rahaa uppoamaan ruokiin, riippuu pääasiassa siitä, menetkö jouluna niin sanotusti valmiiseen pöytään.  Esimerkiksi tänä vuonna meidän perheen joulu kuluu suvun joulupöytien äärellä, joten ruokamenoissa pääsemme lähes nollabudjetilla. Jos taas olet itse hellan ääressä joulun, tässä muutama tärppi ruokakulujen pienentämiseen.

Osta ruokaa vain sen verran kuin on syöjiä. Muistatko, että joulupöydästä olisi koskaan loppunut ruoka kesken? Entä syödäänkö teilläkin kinkun ja laatikoiden jäämiä vielä pitkään pyhien jälkeen? Niinpä.

Älä liioittele, hamstraa ja osta varmuuden vuoksi. Nykyään kaupatkin ovat jouluna todella hyvin auki, joten puutetta ruoasta ei ainakaan tästä syystä pitäisi olla. Älä ota stressiä tarjottavista ja muista myös se, että jos johonkin ruokaan ei ole lisätty jotain ”todella tärkeää lisuketta”, niin sitä tuskin kukaan huomaa.

Myös muissa jouluun liittyvissä ostoksissa on helppo säästää. Osta joulukoristeet aattona tai aaton jälkeen roimalla alennuksella. Tämä vinkki nousee monesti esiin, mutta kuinka moni oikeasti toimii näin? Itse en tykkää hamstrata tavaraa pitkän ajan päähän, mutta joihinkin hyviin tarjouksiin on pakko ollut tarttua.  Olen muun muassa hakenut ilmaisen muovikuusen loppiaisen jälkeen. Ihan hyvin se mahtui varastoon, jossa se muutenkin viettää suurimman osan ajasta.

Muistilista joululahjaostoksille

Joulu on antamisen aikaa, ja läheisiä on ihana ilahduttaa paketeilla. Alle olen koonnut omasta mielestäni kaikista käyttökelpoisimmat pienen budjetin joululahjaideat.

Kauppalasku pienemmäksi ilman pihistelyä_Rahamedia.fi

Kysy lahjatoivetta suoraan

Tärkein seikka lahjaostoksilla on mielestäni se, että lahja tulee käyttöön ja että se on mieluisa. Toivoisin enemmän sellaista kulttuuria, että lahjan saajalta voisi kysyä, millaista lahjaa hän toivoo. Aika harvoin kukaan kuitenkaan kysyy asiasta; etenkin jos kyseessä on vaikkapa vähän kaukaisempi tuttava. Ja sitten kun se lahja pitää ostaa, podetaan turhaan stressiä siitä, osataanko hankkia mieluinen. Harvemmin lahjat kai menevät aina nappiin, joten kysy rohkeasti lahjatoivetta!

Kysy lahjatoive myös lapselta tai lasten vanhemmilta

Kuten aikuiset, lapsetkin ovat yllättävän erilaisia keskenään. Usein on myös hankala arvata, millaisia leluja tai vaatteita lapsen kotoa jo löytyy. Kukaan lapsi ei oikeasti tarvitse neljää samanlaista kuorma-autoa, eivätkä kaikki tytöt tykkää nukeista. Älä siis turhaan ota painetta siitäkään, että täytyisi jotenkin maagisesti arvata, millainen lahja olisi lapsen mieleen, kun saat vastauksen kysymällä.  On mukavampi antaa sellainen lahja, jonka tietää tulevan tarpeeseen ja löytävän käyttöä ensimmäisen puolen tunninkin jälkeen. Voit myös olla kaukaa viisas ja johdatella lapsia pyytämään sellaisia lahjoja, joita heille on niin sanotusti pakko ostaa, esimerkiksi isompaa kokoa olevat luistimet.

Joululahjat kirpparilta

Useampi mediavaikuttaja ja bloggaaja on nostanut hyvää keskustelua antaa lahjaksi jotain käytettyä ja kirpparilta ostettua. Olen todella innoissani seuratessani sivusta tätä kampanjaa.  Sen lisäksi, että käytetty lahja säästää kukkaroa, säästää se myös ympäristöä. Mutta onko asiassa loppujen lopuksi mitään ihmeellistä? Toki ymmärrän, että joillekin käytetyn lahjan antaminen saattaa tuntua todella vieraalta ajatukselta.  Miltä sinusta tuntuisi saada joululahjaksi käytettyä tai kierrätettyä?

Joululahjat omasta kodista

Pyöriikö sinunkin nurkissasi hyväkuntoista tavaraa, jota ei ole tullut käytettyä? Ilahtuisiko joku tuttavasi näistä tavaroista? Jos vastaus on kyllä, niin mitä jos antaisit itsellesi tarpeetonta tavaraa tai vaatetta lahjaksi?  Opeta myös lapsille se, että pieneksi menneitä vaatteita voi paketoida joulupukin konttiin vietäväksi ja että omia lelujaan voi antaa eteenpäin lahjaksi.

Lahjanantajan ei tarvitse turhaan jännittää sitä, mitä vastaanottaja kokee saadessaan käytettyä lahjaksi. Omien ja tuttavien kertomien kokemusten perusteella koskaan ei ole tullut negatiivista vastaanottoa, mikäli lahja muutoin täyttää peruskriteerit eli on lahjansaajalle sopiva ja tarpeellinen.

Esimerkiksi eräs äiti kertoi, että hänen lapsensa paras lahja on vanhemmalta serkkupojalta saatu huppari. Pienemmät lapset usein idolisoivat isompia lapsia, joten heistä on pikemminkin siistiä kuin noloa, kun saa käyttää heitä vanhemman lapsen vaatetta.

Minulle muuten kävi kerran niin, että olimme lähdössä kiireellä yhden pienen pojan synttäreille, kunnes muistin, että lahjahan on ostamatta. Laskeskelin, että emme kerkeäisi poiketa kaupan kautta, eikä päässäni ollut edes yhtään lahjaideaa. Sitten huomasin, että vastaus löytyikin suoraan edestäni! Laitoin riviin neljä lähes uudenveroista leluautoa, ja kerroin lapselleni, että valitaan tästä yksi synttärilahja synttärisankarille vietäväksi. Poika valitsi siitä sitten yhden, jonka laitoimme lahjapussiin. Täytyy sanoa, että hieman pohdin sitä, miten synttärisankarin vanhemmat ottavat asian (kun varmaan huomaavat, että lelu on käytetty, kun ei ole hienossa paketissaan). Sanoin sitten reilusti vanhemmille, että toimme lahjaksi pojan ”vanhan” lelun. Olin helpottunut, kun asia ei herättänyt ollenkaan negatiivisia fiiliksiä, pikemmin päinvastoin.

Anna jo lahjaksi saatu eteenpäin

Saitko lahjaksi jotain itsellesi tarpeetonta tai epämieluista? Mitä jos antaisit sen eteenpäin? Itse olen muun muassa saanut kerran lahjaksi aivan ihanan torkkupeiton, enkä kehdannut sanoa lahjan antajalle, etten ihan oikeasti tarvitse enää yhtään torkkupeittoa, vaikka se kaunis olikin. Päätinkin antaa sen eteenpäin lahjaksi sellaiselle, jolle tiesin, että se on myös mieluinen ja tulee oikeaan tarpeeseen. Kerran tosin vahingossa annoin lahjaksi viinipullon, jonka olin saanut samaiselta henkilöltä puoli vuotta aiemmin. Onneksi tästäkin selvittiin naurulla.

Lahjakortti tai käteinen

Varmin lahja taitaa olla ”kylmä käteinen”. Mistä tämä sanonta muuten tulee? Tuleeko se siitä, että se koetaan sydämettömänä lahjana, jonka antaja ei ole viitsinyt miettiä lahjan saajaa sen vertaa, että olisi keksinyt sopivaa lahjaa? En tiedä, mutta mielestäni se on ihan hyvä lahja. Käteisen osalta ei voi mennä pieleen muuta kuin siinä, että summa on väärä, ja sekin on lähinnä näkökulma-asia.

Toiseksi varmin lahja on varmaankin lahjakortti. Olen tosin kuullut, että sellaisen antamista pidetään persoonattomana. Minun mielestäni taas on fiksua, että annetaan jotain, joka tulee varmasti käyttöön. Erityisesti nuoret tuntuvat toivovan enemmän lahjakortteja, jolloin he saavat valita itse sen, mitä hankkivat. Tämä myös opettaa rahankäyttöön, kun lahjakortilla yritetään saada mahdollisimman paljon tai mahdollisimman mieluista.

Jos lahjakortin anto tuntuu sinusta vieraalta tai liian hengettömältä, voithan antaa ehdoksi, että lahjakortin saaja kertoo sitten, mitä rahoilla osti, tai pyytää päästä mukaan shoppailumakutuomariksi. Se vasta hauskaa puuhaa muuten onkin!

Aineeton lahja

Aineettomien lahjojen suosio kasvaa jatkuvasti. Valinnanvaraa ja vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein. Lahjaksi voi antaa erilaisia palveluita ja elämyksiä, tukea hyväntekeväisyysjärjestöä tai antaa vaikkapa eettisen lahjan. Aineeton lahja sopii erityisen hyvin sellaisille ihmisille, joilla ”on jo kaikkea”. Ja koska tämä on sijoitusblogi, niin yksi loistava aineeton lahja on ostaa lahjaksi jotain osaketta tai rahastoa.

Mutta voiko lapselle antaa aineetonta lahjaa? Mielestäni aivan ehdottomasti voi! Mikäli lapsi uskoo joulupukin tuovan joululahjat, niin ehkä on hyvä varmistaa, että kuusen alta löytyy lisäksi ihan niitä oikeitakin paketteja.

Yhteinen tekeminen -lahjat

Erilaiset yhteiseen tekemiseen liittyvät lahjat ovat myös osa aineettomia lahjoja. Tässä jutun pääpointti on yhdessä puuhailu, joten budjetti on yleensä maltillinen, jopa nollasummainen.

Moni lapsi, mukaan lukien omani, rakastaa metsäretkiä, joten loistava lahja olisi yhteinen metsäretki. Mukaan vain pienet eväät, niin iloinen mieli on taattu.

Lahjoita hengähdystauko lapsiperheelle

Omaa aikaakin voi antaa lahjaksi. Mainio lahja perheellisten vanhemmille on tarjoutua lastenvahdiksi, ja näin tarjota pieni hengähdyshetki kiireen keskellä. Lahjaksi voi antaa myös vaikkapa ikkunoiden tai mattojen pesun, jotain jonka tietää auttavan kiireisen arjen keskellä. Miten hauska lahja olisi vaikka niinkin yksinkertainen kuin että ottaisi perheen lapset mukaan ja käyttäisi perheen auton pesulassa. Tällä tempulla saisi varmasti paras tyyppi -tittelin!

Älä nolostele antamaasi lahjaa

Osa tuntuu nolostelevan antamaansa lahjaa, joka tarjoaa omaa aikaa tai palvelua.  Että kehtaanko minä nyt siellä synttäreillä kertoa, että lahjani on viedä lapsi metsään, samalla kun muut kiikuttavat toinen toistaan hienompia lahjoja päivänsankarin eteen. Unohda tällainen kokonaan, sillä enemmänhän tällainen aktiivinen tekemislahja vaatii aikaa ja kekseliäisyyttä, ja voithan vaikka askarrella pienen aarrekartan tai antaa lapselle ”lunastuslipun” yhteisen tekemisen käyttöä varten.

Itse olen käyttänyt tätä tapaa kummilasteni kanssa, ja aina on lapsi ollut tosi innoissaan. Lisäksi lahjan saajalla on jotain, mitä odottaa vielä synttäreidenkin jälkeen. Myös itselleni nämä ovat olleet ainutlaatuisia kokemuksia, joita muistelen lämmöllä.

Ei lahjoja

Entäpä jos olisikin niin ”radikaali” eikä ostaisi lahjoja? Voisiko esimerkiksi sopia, ettei aikuisten kesken osteta joululahjoja? Meidän perheessä ei ole pitkään aikaan juurikaan ostettu lahjoja, enkä koe, että olisin niitä kaivannutkaan. On ollut itsellekin helpottavaa, kun ostettavien lahjojen lista on vastavuoroisesti ollut paljon lyhyempi.

Ei lahjoja edes omille lapsille

Me ollaan tehty päätös, ettei osteta meidän lapselle erikseen lahjoja. Hän ei ole saanut meiltä vielä yhtäkään synttäri- tai joululahjaa. Lapsellamme on useampi kummi, isovanhemmat ja muuta sukua ympärillä, joilta on saanut aina lahjoja. Ilman meidän lahjaa paketteja on ollut aina vähintään kymmenen. Mielestäni se on aivan riittävä määrä lapselle. Ajattelen asiaa myös kasvatuksellisesti, sillä haluan näyttää, ettei välittäminen ole kiinni siitä, saako lahjoja vai ei.  Katsotaan kun lapsi kasvaa, joudunko luopumaan tästä tavasta.

Ei se pakettien määrä tai arvo, vaan se ajatus taustalla

Vaan hetkinen, toimiiko tämä lasten kohdalla sitten kuitenkaan? Monelle lapselle nimittäin tuntuu olevan tärkeää se, että lahjoja on paljon. Pakettien lukumäärää lasketaan ja sitä saatetaan vertailla sisarusten tai kavereiden kesken. Äitini on kertonut, että koska minä olin juuri tällainen pienenä, hän päätti paketoida joka ikisen lahjan eri pakettiin. Parhaimmillaan paketoitiin erikseen lelu ja leluihin kuuluvat paristot tai muut osatkin. Kuulostaa ehkä liian simppeliltä, mutta etenkin pienempien lapsien kohdalla tämä kikka usein toimii. Ja onhan pakettien avaaminen mukavaa, joten tällä menetelmällä sitä saa tehdä enemmän.

Oli lahjasi millainen tahansa, uskon että sanonta ”ajatus on tärkein” pitää kutinsa. Joten huoli pois ja muista, että kukaan ei määrittele sinua ihmisenä antamiesi lahjojen tai niiden arvon perusteella.

Toivon sinulle oikein mukavaa joulun odotusta ja erityisesti stressittömiä joulun valmistelupuuhia.

Ja jos tämä kirjoitukseni herätti ajatuksia tai antoi uusia ideoita, niin kuulisin siitä mielelläni. 😊

-Etta