867 grammaa. Sen verran täyttä asiaa sisältää Harri Hurun ja Marko Kaarron uutuuskirja Asuntosijoittamisen lumipalloefekti – Miten nopeuttaa asuntosijoittamisella vaurastumista. Pyysin kirjan arvosteltavaksi, sillä en juuri ole nähnyt siitä arvioita. Syyskuun lopussa arvon kirjan jollekin seuraajistani Instagram-tililläni.

Olen viime aikoina lukenut ja kuunnellut paljon suhteellisen kepeitä tietokirjoja. Tämä teos ei ole sellainen. Vaikka kieli on selkeää ja teoriaa on pyritty keventämään omakohtaisilla kommenteilla, sisältö on sen verran painavaa, että joudun tuon tuostakin kertaamaan lukemani kappaleen.

Tsemppaava sananen siis sinulle, joka ehkä vasta taputtelet nyrkeissäsi lumipallosi ydintä: kirjan sisältö ei solahda ykkösellä kaaliin lumipallonsa jo hyvään vauhtiin saaneellakaan.

Mikä ihmeen asuntosijoittamisen lumipalloefekti?

Teoksen ajatuksen voi kiteyttää viiteen kirjaimeen: OVRJT. Kyseessä on suomennos englanninkielisestä brrrr:stä, eli ”osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita, toista”. Tällä kaavalla Huru ja Kaarto siis kannustavat lukijaa kasvattamaan omaa asuntosijoittamisen lumipalloaan, ja kertovat esimerkein, kuinka ovat strategiaa itse toteuttaneet. 

Lumipallon ydinajatus on tässä: kun noudattaa säntillisesti OVRJT-strategian kaavaa siitä lähtien, että ostaa kohteet aina alle markkinahinnan, saa lumipallonsa nopeasti vauhtiin ilman, että uusiin kohteisiin pitää sijoittaa omaa rahaa. Homman hienous piilee uudelleenrahoituksessa eli vapautuvissa vakuuksissa. Aihetta kannattaa opiskella, ja siksi on hienoa, että meillä on nyt tämä kirja.

Parasta ovat konkreettiset esimerkit

Okei, ymmärrän hyvin lumipallon, sillä olen sellaisen itsekin kasvattanut. Mistä siis varoittelen, kun varoittelen kirjan ”painavuudesta”? Matemaattisista kaavoista! Niitä on paljon, ja niissä yhdistyvät vuokratuotot, kassavirrat, remontit, omarahoitukset, verovähennykset, korot, vakuudet, netto- ja bruttovuokratuotot, ROI:t ja ROE:t. 

Näitä lausekkeita tavatessani palaan äkkiä mielessäni lukion matikantuntien pulpettiin. Yritän ymmärtää, haluan ymmärtää, mutta putoan. Aloitan alusta. En ole matemaattinen ihminen, ja sen kyllä nyt huomaan. 

Konkreettiset esimerkit sen sijaan ymmärrän hyvin. Kuvin ja luvuin esitelty tupakoidun asunnon kuoriminen houkuttelevaksi helmeksi innostaa varmasti ketä tahansa asunnoista kiinnostunutta. Erittäin hyvä on myös luku, jossa käydään konkreettisesti läpi flippauksen ja osta ja pidä -strategian erot ja se, mikä vaikutus eri strategioilla on pitkäjänteiseen vaurastumiseen. Lopun rakennuttamista koskevasta luvusta on hyötyä myös uudiskohteen ostajalle tai sellaista harkitsevalle. 

Ostan asuntoja -kanavaa kuunnelleena tuttua on monessa kohtaa hiukan sarkasmivivahteinen tyyli, joka kannustaa lukijaa ajattelemaan asioita omin aivoin sen sijaan, että kulkisi sopulina laumassa. Asuntosijoittaminen on aihe, josta esitetään monenlaisia, varmoina pidettyjä väitteitä nettikirjoittelussa. Näitä kirjoittajat taklaavat osuvasti ja painostavat lempeästi myös kehittämään omaa mindsetiä.

Sitaatti, joka resonoi: ”Asuntosijoittajan pitää nähdä itsensä myyjän ongelmien ratkaisijana, kun muita ongelman ratkaisijoita ei ole ilmaantunut paikalle auttamaan.”

Kenelle suosittelen: Sijoittajalle, jolla on enemmän kuin kolme sijoitusasuntoa ja mindset kasvattaa salkkua ilman (merkittävää määrää) omaa rahaa.

Asiat, jotka aion poimia kirjasta käytäntöön:

  1. Vuosien mittaan otettujen tulonhankkimislainojen yhdistäminen vuoden tai parin kuluttua siten, että neuvottelen niille maksimilaina-ajan ja saan täten pienennettyä lainaerää ja parannettua kuukausittaista kassavirtaani
  2. Remonttien verosuunnittelu pidemmällä tähtäimellä kuin vain aina käsillä olevan vuoden ajalta kerrallaan. Tässä kohtaa tarkastelen myös, olisiko lyhennysvapaata sisältävillä uudiskohteilla sijaa salkussani.
  3. ”Never eat alone” on hyvä neuvo. Ennen koronaa minulla oli tapana tavata kerran viikossa ystävä tai uusi tuttava lounaalla. Tätä aion jatkaa. Lisäksi olen järkkäillyt oululaisten asuntosijoittajien kesken verkostoitumislounaita. Näistäkin ilmoittelen Instatililläni.