Oletko kuullut sanontaa ”kun unelmistaan kertoo ääneen, ne todennäköisemmin toteutuvat”? Itselleni viimeiset 12 kuukautta ovat todistaneet tämän todeksi.

Alkuvuodesta 2017 kirjoitin blogin, jossa kannustin naisia ottamaan tiukemman otteen oman uransa ohjaamisesta. Vaikka suuntasin blogin verkostoni naisille, oikeastaan kirjoitin sen myös itselleni: kannustaakseni itseäni vihdoinkin tarttumaan toimeen, jotta pääsisin askeleen lähemmäksi tavoitteita, joista olin haaveillut jo pitkään.

Oivalluksesta toimintaan

Blogikirjoitustani edelsi käänteentekevä oivallus, jonka toi Ines Wichertin tutkimus. Ines tutki menestyksekkäiden naisten uraa ja keräsi heiltä vinkkejä siihen, miten itse vaikuttaa oman uransa kehittämiseen. Vaikka yhtä ainutta polkua tähän ei ole, tutkimus osoittaa, että naisen oma toiminta uran edistämiseksi on ehdottomasti merkittävin kiihdytin. Ymmärsin, että en voi jäädä odottamaan, että tavoitteeni jotenkin maagisesti toteutuvat itsestään tai ulkopuolisten tekijöiden ansiosta. On itse tartuttava toimeen ja mitä pikemmin, sen parempi.

Ineksen vinkit urallaan kunnianhimoiselle naiselle:

  • Uskalla ottaa vastaan kriittisiä tehtäviä, joissa pääset oppimaan uutta, astumaan epämukavuusalueelle ja kantamaan vastuuta. Nämä strech assignment -nimelläkin tunnetut tehtävät saattavat toisinaan tuntua pelottavilta, koska usein niissä vaaditaan venymistä uusille alueille niin taitojen, tietojen kuin vastuunkin saralla. Kriittiset tehtävät ovat kuitenkin erityisen tärkeitä uran alussa, koska niiden kautta on mahdollista saada tärkeitä näytön paikkoja ja luoda verkostoja organisaation sisällä ja ulkopuolella. Kriittinen tehtävä kasvattaa luottamusta omiin kykyihinsä ja kannustaa hakeutumaan jälleen uusiin, yhä vaativampiin tehtäviin.
  • Hae aktiivisesti uusia mahdollisuuksia, kerro itsestäsi ja tarjoudu mukaan kiinnostaviin projekteihin. Ole utelias myös oman osaamisalueesi ulkopuolelle, koska seuraava kriittinen tehtävä voi tarjoutua juuri sieltä, mistä et aiemmin osannut edes kuvitella. Ja kun tilaisuus tarjoutuu, älä emmi ottaa sitä vastaan siksi, että pelkäät tai et luota omiin kykyihisi. Harva on seppä syntyessään: tilaisuudet ja näytön paikat kasvattavat kyllä tekijäänsä.
  • Verkostoidu! Verkostoitumisen kautta tulet näkyvämmäksi organisaatiossa ja toimialallasi sellaisten ihmisten silmissä, jotka voivat vaikuttaa uraasi ja toimia sparraajinasi. He voivat auttaa sinua ymmärtämään toimialasi tai organisaatiosi lainalaisuuksia ja auttavat ohjaamaan uraasi oikeaan suuntaan. Eräs Ineksen haastateltavista totesikin, että ”Olemalla työssään hyvä, on vasta alku. Verkosto auttaa voittamaan pääpalkinnon”. Pidä siis yllä henkilökohtaisia suhteita niihin ihmisiin, jotka uskovat sinuun. He ovat tärkeimpiä sponsoreitasi, jotka rohkaisevat sinua uskomaan itseesi ja auttavat ymmärtämään vahvuutesi.

Kohti unelmia

Vuosi 2017 oli minulle henkilökohtaisesti todellista kiihdytyksen aikaa, jolloin aloin päämäärätietoisesti toteuttamaan tavoitteitani yksi kerrallaan:

  1. Muutin Lontooseen. Olin aina halunnut asua ja työskennellä kansainvälisessä metropolissa. Tämä vaati rohkeutta hypätä tuntemattomaan, irrottautua totutusta ympäristöstä ja tutuista ihmisistä sekä aloittaa alusta maassa, jossa aluksi tuntenut juuri ketään. Uuteen maahan integroituminen ei aina ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta se on auttanut minua löytämään itsestäni uudenlaista vahvuutta, rohkeutta ja itsenäisyyttä, jota tiesin kuplivan levottoman pintani alla.
  2. Otin vastaan uuden työn, joka totisesti “stretch assignment” ja näytön paikka. Työ on vaatinut valtavasti uuden oppimista ja osaamisen venyttämistä täysin uudenlaisille alueille niin sen kansainvälisyyden, liiketoimintakontekstin kuin vaadittavan kieli- ja tietotaidonkin suhteen.
  3. Verkostoiduin ja inspiroiduin. Vuoden aikana olen osallistunut rohkeasti uuden kotikaupunkini kiinnostaviin ammatillisiin ja sosiaalisiin verkostoitumistapahtumiin, joiden ansiosta olen rakentanut itselleni ystäväpiirin ja inspiroitunut uusista ideoista. En ole unohtanut aiempiakaan verkostojani Suomessa. Allekirjoitan verkoston merkityksen joka kerta: unelmien ja tavoitteiden saavuttaminen on paljon helpompaa silloin, kun ympäröi itsensä ihmisillä, jotka innostuvat samankaltaisista asioista kuin sinä ja suhtautuvat unelmiisi kannustavasti.

Metsä vastaa kun sinne huudetaan (ja kun tartut toimeen)

Olen aina uskonut, että paras tapa loikata lähemmäksi unelmia on kertoa niistä ääneen ja mahdollisimman monelle. Läheiseni ovat kerran jos toisenkin kuulleet mm. Lontoo-unelmastani. Unelmien ääneen toteamisessa on vahva psykologinen etu: se vastuuttaa ja lisää sisua siirtyä puheesta toimintaan, varsinkin jos huomaat toistavasi samoja haaveita kerta toisensa jälkeen ilman, että olet tehnyt mitään niiden toteutumisen eteen. Kun ympärillä olevat ihmiset ovat kannustavia, tekosyyt olla siirtymättä toimeen käyvät vähiin. Toteutus on kuitenkin sinun vastuullasi, kukaan muu ei sitä voi tehdä puolestasi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuvaaja: Veera Kurittu

Seuraavat tavoitteeni ovat erilaisia ja ehkä hieman viime vuotta pienempiä, mutta yhtä kaikki, aion sanoa ne ääneen! Seuraavan 12 kuukauden aikana aion menestyä uudessa työssäni, turvata taloudellista tulevaisuutta kehittymällä eteenpäin asuntosijoittajana sekä käyttää entistä enemmän aikaa kirjoittamiseen, itseni kehittämiseen ja liikuntaan. Sanottu kun on jo puoleksi tehty, eli nyt vain määrätietoisesti toteuttamaan! Vasta kun tarttuu toimeen, metsä pääsee aidosti vastamaan huutoon.